Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική και επιλογή Ψυχολόγου.

303 Views
Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική και επιλογή Ψυχολόγου. Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική και επιλογή Ψυχολόγου.

 Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται, αν η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική είναι το ίδιο πράγμα και, αν όχι, σε τι διαφέρουν. Επίσης συχνά προβληματίζονται με το τι χρειάζονται οι ίδιοι. Και σχεδόν οι περισσότεροι δεν ξέρουν, πώς ακριβώς να επιλέξουν έναν Ψυχολόγο, όταν αντιληφθούν, ότι τον χρειάζονται. Ας τα δούμε ένα ένα.

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική και επιλογή Ψυχολόγου.
Συμβουλευτική μπορεί να χρειάζεται κανείς, όταν θέλει να συζητήσει με έναν ψυχολόγο μια σειρά θεμάτων ή/και προβλημάτων που τον απασχολούν. Του χρειάζεται μια διαφορετική γνώμη από αυτή του φίλου ή του συγγενή. Με άλλα λόγια θέλει να ακούσει κάποιες επιστημονικές συμβουλές (εξ ου και ο όρος συμβουλευτική) για το πώς να διευθετήσει το ένα ή το άλλο ζήτημα/πρόβλημα στη ζωή του. Πρόκειται για μια διαδικασία πιο σύντομη σε σχέση με την ψυχοθεραπεία, όπου δεν αναλύεται σε βάθος ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου. 
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία πολύ πιο βαθιά και μακροχρόνια, η οποία βασίζεται καταρχήν σε μια καλή θεραπευτική σχέση, δηλ. στη σχέση του θεραπευόμενου με τον ψυχοθεραπευτή. Η καλή σχέση ορίζεται μέσα από την ύπαρξη κλίματος αμοιβαίας αποδοχής, εμπιστοσύνης, διαφάνειας και -εκ μέρους του θεραπευτή- την ύπαρξη ενσυναίσθησης. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας παίζει η διάθεση του θεραπευόμενου να δουλέψει με τον εαυτό του και να αντέξει τις δύσκολες στιγμές που θα προκύψουν μέσα από την εν λόγω διεργασία.
Η εμπειρία έχει δείξει, ότι η υπομονή είναι μεγάλος σύμμαχος μέχρι να φανεί το "φως στο τούνελ".
Η επιλογή συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας εξαρτάται από τη φύση των δυσκολιών και το βαθμό του εσωτερικού μπλοκαρίσματος του ατόμου. Επίσης εξαρτάται, όπως είπαμε παραπάνω, και από την ετοιμότητα του να κάνει "βουτιά" στον εαυτό του. Στην πρώτη συνεδρία ο ψυχοθεραπευτής συζητάει για όλα αυτά με τον πελάτη του και βλέπει μαζί του, ποιο πλαίσιο παρέμβασης του ταιριάζει καλύτερα.
Πάμε τώρα λίγο στην επιλογή Ψυχολόγου.
Με ποια κριτήρια επιλέγει κανείς έναν Ψυχολόγο; Ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει Ψυχολογία και θεωρείται Ψυχοθεραπευτής, εφόσον έχει εκπαιδευτεί μετά το βασικό πτυχίο Ψυχολογίας στην Ψυχοθεραπεία για τουλάχιστον τρία χρόνια.  Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι έχει εξειδικευμένη κατάρτιση σε ένα μοντέλο Ψυχοθεραπείας με το οποίο δουλεύει.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι μόνο με βασικές σπουδές Ψυχολογίας (πτυχίο Ψυχολογίας) δεν μπορεί κανείς να ασκήσει Ψυχοθεραπεία. Η επιπλέον εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Υποχρέωση του πελάτη είναι να ρωτήσει λεπτομερώς τον ψυχολόγο για το βασικό πτυχίο όπως και για την εκπαίδευση του, αν θέλει να εξασφαλίσει το ελάχιστο στη ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Ως προς την εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία υπάρχουν πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις και μοντέλα π.χ. η ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική, η γνωστική-συμπεριφορική, η συστημική, η πελατοκεντρική προσέγγιση, η Gestalt, η υπαρξιακή και άλλες. Δεν είναι απαραίτητο ο πελάτης να γνωρίζει από πριν τι αντιπροσωπεύει η κάθε προσέγγιση, αλλά όταν βρεθεί στο πρώτο ραντεβού στην πολυθρόνα του ψυχολόγου έχει το δικαίωμα (και την υποχρέωση προς τον εαυτό του) να ρωτήσει και να μάθει ακριβώς, τι αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση του ψυχολόγου.
Τελευταίο και σημαντικότερο:
Καλές οι περγαμηνές, τα πλούσια βιογραφικά και η εμπειρία, αλλά σε καμία περίπτωση μην υποτιμάτε την αίσθηση που σας έχει αφήσει μια πρώτη συνάντηση με τον ψυχολόγο. Η „καλή χημεία“ υπάρχει από την αρχή. Καλός είναι εκείνος ο ψυχολόγος που μετά την πρώτη συνάντηση θα βγείτε με ένα θετικό συναίσθημα ως προς το πρόσωπο του. Θα αισθάνεστε, ότι ήταν εκεί, ότι σας άκουσε, ότι σας κατάλαβε. Θα σας έχει δώσει μια πρώτη εξήγηση για το πρόβλημα σας και θα σας πει, τι σκέφτεται για τη συνέχεια. Θα προτείνει αυτό που θεωρεί, ότι είναι το καλύτερο για σας, αλλά ΔΕΝ θα προσπαθήσει να σας πείσει. Η τελική απόφαση είναι δική σας και σε αυτό δεν επιχειρήσει να σας πιέσει. Οτιδήποτε δεν σας ταίριαξε σε αυτή την πρώτη επαφή μην το αγνοήσετε. Αποτελεί ένδειξη που καλό είναι να συνυπολογίσετε στην απόφαση σας, αν θα επισκεφτείτε ξανά τον ίδιο ψυχολόγο ή όχι.

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
10 μυστικά της Κατερίνας Κόρου όπως τα εξομολογήθηκε στην «Κ» και δεν έχει αποκαλύψει ποτέ!
10 μυστικά της Κατερίνας Κόρου όπως τα εξομολογήθηκε στην «Κ» και δεν έχει αποκαλύψει ποτέ!
με 0 Σχόλια 476 Views

 Πρόκειται για την λαμπερή Κατερίνα Κόρου, κόρη του πασίγνωστου λαϊκού και παραδοσιακού βιολιστή Γιώργου Κόρου, την οποία με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στα «Δέκα μυστικά».  Από την ΄Αννια Κανακάρη.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή