«Εργατική Πρωτομαγιά: Μια πολύ καλή αφορμή συνειδητοποίησης της σπουδαιότητας των κοινωνικών δικαιωμάτων». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

485 Views
«Εργατική Πρωτομαγιά: Μια πολύ καλή αφορμή συνειδητοποίησης της σπουδαιότητας των κοινωνικών δικαιωμάτων». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «Εργατική Πρωτομαγιά: Μια πολύ καλή αφορμή συνειδητοποίησης της σπουδαιότητας των κοινωνικών δικαιωμάτων». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«Εργατική Πρωτομαγιά: Μια πολύ καλή αφορμή συνειδητοποίησης της σπουδαιότητας των κοινωνικών δικαιωμάτων». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ. Η de facto κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας εξαιτίας των επιβαλλόμενων έξωθεν πολιτικών την καθιστά πιο σημαντική από ποτέ στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
 
Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, που εξ’ ορισμού αυτός είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι ο ρόλος του σε μια πολιτικά δομημένη και οργανωμένη κοινωνία στο βωμό μιας ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης πολιτικής, προϊόν των οικονομικών συσχετισμών και συμφερόντων καθιστά την εργατική πρωτομαγιά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία κοινωνικού – συλλογικού αναστοχασμού της σημασίας και της αξίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.
 
Η εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και δη της εργασίας, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα θεωρούσαμε δεδομένα είναι μια ιστορική κατάκτηση, που όπως σχεδόν όλες οι ιστορικές κατακτήσεις βάφτηκαν με αίμα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο από το Σικάγο του 1886 μέχρι τη Θεσσαλονίκη του 1936 έδωσαν τις ζωές τους για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εν γένει για τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο.
 
Και τώρα ύστερα από τόσες θυσίες και αγώνες συντελείται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χώρα μας, μια αυταρχική και βίαιη περιστολή τους. Στη χώρα μας εις το όνομα ενός ψυχρού, απρόσωπου και εν τέλει απάνθρωπου δημοσιονομικού εξορθολογισμού πετσοκόβεται από την πλειοψηφία των πολιτών μας η δυνατότητα να είναι ουσιαστικά μέλη της κοινωνίας· διότι η κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων εξ’ ορισμού αυτό σημαίνει, τη στέρηση δυνατότητας συμμετοχής του ανθρώπου στο κοινωνικό σύνολο. Όταν το κράτος αποστερείται του κοινωνικού του προσώπου και αποκόπτει τους δεσμούς του με την κοινωνία με την οποία συνιστά ή τουλάχιστον πρέπει να συνιστά ένα αδιαίρετο σύνολο, τότε είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας από κοινωνοί, δηλαδή συμμέτοχοι αυτής, καθίστανται μονάδες δίχως προσανατολισμό και σημείο αναφοράς. Εκπίπτουν σε ανθρώπους απομονωμένους, αποκομμένους από το ίδιο τους το περιβάλλον στο οποίο είναι προορισμένοι να ζουν, αποξενωμένους δηλαδή από την ίδια τους τη φύση - διότι όπως είπε και ο Αριστοτέλης ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον – και κατά συνέπεια αλλοτριωμένους.
 
Όταν όμως μια κοινωνία αποτελείται στην πλειοψηφία της από αλλοτριωμένους ανθρώπους δηλαδή από μόνο τύποις μέλη της και μόνο μια μικρή μειοψηφία έχει την πραγματική και ουσιαστική δυνατότητα να είναι φορείς της κοινωνικότητας, δηλαδή ουσιαστικά και ενεργά μέλη της, τότε είναι βέβαιο και πολλάκις ιστορικά αποδεδειγμένο ότι αυτή η κοινωνία δεν έχει ούτε παρόν, πόσω δε μάλλον μέλλον. Με άλλα λόγια είναι καταδικασμένη σε αποσύνθεση με ό,τι αυτή συνεπάγεται διότι απλούστατα στερείται τα δομικά συστατικά της, αυτούς δηλαδή που την απαρτίζουν και την συγκροτούν, τους κοινωνούς – μέλη της.
 
Για αυτό είναι υποχρέωσή μας πριν είναι αργά, με αφορμή την εργατική πρωτομαγιά, να συνειδητοποιήσουμε τη ζωτική σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και ομαλή πορεία και λειτουργία της κοινωνίας. Η συνειδητοποίηση της αυταξίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και η προάσπισή τους είναι υποχρέωσή όλων μας απέναντι στο παρελθόν μας και αυτών που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για αυτά, κυρίως όμως απέναντι στο ιστορικό μας παρόν και μέλλον.
 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή