«Κάνε ότι κοιμάσαι» - ψυχογραφώντας τους ήρωες της σειράς, «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.

10466 Views
«Κάνε ότι κοιμάσαι» - ψυχογραφώντας τους ήρωες της σειράς, «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου. «Κάνε ότι κοιμάσαι» - ψυχογραφώντας τους ήρωες της σειράς, «Πέρα από αυτό που βλέπεις» | Νέλη Βυζαντιάδου.

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ

(Κάθε Παρασκευή στην «Κ»)
 
Το ζέσταμα
Περίμενα την πρεμιέρα για πολλούς λόγους. Από τη μια ανοίγει η αυλαία στη νέα τηλεοπτική σεζόν τουλάχιστον για μένα αλλά, όπως φαντάζομαι, και για πολλούς άλλους. Από την άλλη, εν όψει της στήλης μου που θα πραγματεύεται οτιδήποτε βλέπετε για να σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα πέρα από αυτό που βλέπετε, ανυπομονούσα να δω αν το διπλό επεισόδιο που θα έβλεπα σήμερα θα μου έδινε τροφή για να αρχίσω να γράφω. Τι κι αν δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η νέα αρθρογραφική μας περίοδος στην Κουλτουρόσουπα; Είπα να σπεύσω να αποτυπώσω στο χαρτί κάποιες από τις σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου καθώς έβλεπα τις σκηνές να διαδέχονται η μία την άλλη. Όσο για τον τίτλο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που τον είχα μάθει και ήταν κι αυτό σίγουρα ένας ακόμα καλός λόγος για να στηθώ μπροστά στην τηλεόραση αρκετά λεπτά πριν τις 22.00 και να περιμένω το σήμα έναρξης.
 


 
Η δράση
Δύσκολοι καιροί για γονείς και έφηβους, σκεφτόμουν από τις πρώτες κιόλας σκηνές του επεισοδίου. Πώς να είσαι σίγουρος για την ασφάλεια του παιδιού σου; Πώς να το προστατέψεις; Από τι να το προστατέψεις; Και πώς να διαχειριστείς τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει έξω από το καλά φυλαγμένο περιβάλλον του σπιτιού του; Κι αν είσαι τυχερός βέβαια και σου μιλήσει για αυτές. Γιατί είναι πολλοί οι έφηβοι που αναδιπλώνονται στον εαυτό τους και αποφασίζουν από μια μέρα και μετά να μην εμπιστευθούν ξανά κανέναν. Μα δεν εμπιστεύονται ούτε καν τους γονείς τους; Αυτό θα αναρωτιέσαι τώρα. Κι όμως δεν εμπιστεύονται ούτε καν τους γονείς τους γιατί όταν οι γονείς είναι αυστηροί, απορριπτικοί και τιμωρητικοί δεν αφήνουν χώρο για αληθινή και ουσιαστική επικοινωνία. Δεσποτικές και κυριαρχικές φιγούρες που εξαναγκάζουν το έφηβο παιδί τους είτε να υποταχθεί για να αποφύγει την τιμωρία είτε να επαναστατήσει προκειμένου να κερδίσει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Γονείς που παλεύουν με τα δικά τους φαντάσματα και που δε βρίσκουν ποτέ την εσωτερική ηρεμία. Κι όσο περισσότερο αναζητούν αυτήν την περιβόητη εσωτερική ηρεμία, τόσο πιο απαιτητικοί γίνονται απέναντι στο παιδί τους. Λες και είναι αυτό υπεύθυνο να τους ανακουφίσει και να τους χαρίσει την απελευθέρωση. Λες και αν αυτό πετύχει, θα έχουν πετύχει κι εκείνοι.
 


Κι από την άλλη είναι οι υπερπροστατευτικοί γονείς, οι γονείς που θα έκαναν και θα έδιναν τα πάντα ώστε να μην υποφέρει ποτέ το παιδί τους. Οι γονείς και κυρίως οι μητέρες, όπως η Ευαγγελία, που αναλαμβάνουν το ρόλο του αιώνιου προστάτη, ο οποίος παρεμβαίνει διαρκώς ανάμεσα στην επιθυμία του έφηβου να ζήσει, να ανακαλύψει και να πειραματιστεί και στην πραγματική ανάγκη να παραμείνει προστατευμένος. Γονείς που ανησυχούν υπερβολικά παρεμποδίζοντας την προσωπική και κοινωνική ωρίμανση του παιδιού τους. Γονείς που σηκώνουν ψηλά τα χέρια μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν και αδυνατούν να μένουν παθητικοί θεατές σε ένα έργο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί και ποιον θα επηρεάσει.
 


Δύσκολοι καιροί και για ζευγάρια, σκέφτηκα αμέσως μετά και βλέποντας τουλάχιστον δύο ζευγάρια του σήριαλ να είναι παγιδευμένα σε δυσλειτουργικούς γάμους που αποδεικνύονται όμως εξαιρετικά ανθεκτικοί σε χρόνο και εξωτερικές πιέσεις. Σύντροφοι που κατηγορούν ο ένας τον άλλον, απαιτούν αλλαγές χωρίς να είναι πρόθυμοι να κάνουν και οι ίδιοι ένα βήμα πίσω, αγνοούν τις δικές τους ευθύνες και αναζητούν προσωρινή ευχαρίστηση έξω από τη σχέση. Σύντροφοι που έχουν μάθει καλά ο ένας τον άλλον, που παίζουν με μεγάλη μαεστρία το παιχνίδι του διώκτη και του θύματος, που ξαφνιάζονται με τις αλήθειες που ακούνε και που φοβούνται τα ψέματα που μπορεί να αποκαλυφθούν. Σύντροφοι που μοιράζονται ολόκληρα χρόνια σα να είναι σε εμπόλεμη ζώνη αλλά που την ίδια στιγμή δηλώνουν πως δεν φαντάζονται τον εαυτό τους έξω από αυτό το σχήμα. Εξάρτηση από την Ευαγγελία δηλώνει ο Νικόλας κι ας την απάτησε με μια γυναίκα που είχε γνωρίσει πριν από λίγο. Άλλωστε αυτή η σύντομη ερωτική συνεύρεση ήταν μια ασχολία για να ξεχαστεί και να νιώσει τουλάχιστον μέσα του επιθυμητός. Γιατί όταν κάποιος είναι ή νιώθει συναισθηματικά εξαρτημένος καλείται να διαχειριστεί αργά ή γρήγορα τις ανασφάλειες και τους φόβους του. Κι η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές οι φόβοι, που έχει, είναι φανταστικοί παρά ρεαλιστικοί.
 


Κι όσο εξακολουθούσα να βλέπω τους πρωταγωνιστές να δίνουν τη μάχη τους για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ τους, θυμόμουν τους Jacobson & Margolin, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο οι δύο σύζυγοι να συνεργάζονται σαν ομάδα και να παραδέχονται ότι είναι αμοιβαία συνυπεύθυνοι για τις συγκρούσεις τους, οι οποίες θα λυθούν μόνο αν κι οι δυο προσπαθήσουν να τις λύσουν μαζί. Μόνο τότε θα καταφέρουν – αν προλάβουν – οι πρωταγωνιστές αυτού του σήριαλ και όλοι εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητας να μετατρέψουν ένα δυστυχισμένο και μαραμένο γάμο σε έναν υγιή και ανθισμένο.
 


Δύσκολοι καιροί όμως και για σωτήρες. Για αυτούς τους ανθρώπους που επιλέγουν να αφοσιωθούν με ζήλο και διάθεση στο να φέρουν το καλό στη θέση του κακού, να φροντίσουν, να διορθώσουν, να υπηρετήσουν. Μόνο που στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το θύμα – όπως συνέβη με το Νικόλα και το μαθητή του – υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες και υποτιμούν τις δυνάμεις των διωκτών. Άνθρωποι που έχουν μια μεγάλη αίσθηση καθήκοντος και που αρνούνται να σωπάσουν, να ζήσουν μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, να μείνουν χωρίς φωνή. Άνθρωποι που δεν τους αρκεί να βοηθήσουν αλλά χάνουν το μέτρο και δεν σταματούν αν δεν σώσουν. Αυτή είναι η αποστολή τους. Να σώσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά το θύμα. Κι όπως είδαμε ένας σωτήρας γίνεται, συχνά, παραμελητικός για τον εαυτό του ή τους κοντινούς του ανθρώπους γιατί πολύ απλά είναι άνθρωπος και έχει περιορισμένες αντοχές. Δεν είναι παντοδύναμος. Δε μπορεί με άλλα λόγια να σώσει τους πάντες. Για κάποιους θα είναι φροντιστής και για κάποιους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, θα είναι παραμελητικός.
 
Το κλείσιμο
Για πότε έπεσαν οι τίτλοι τέλους και του δεύτερου επεισοδίου ούτε που το κατάλαβα. Οι απορίες μου πολλές. Οι ανησυχίες μου ακόμα περισσότερες. Τι θα δούμε την επόμενη Δευτέρα; Για πόσο καιρό ο σωτήρας θα παραμένει σωτήρας; Μήπως γίνει και ο ίδιος θύμα; Μήπως αποφασίσει να περάσει στην άλλη πλευρά και γίνει διώκτης αποφασίζοντας να απονείμει δικαιοσύνη;
 
Πόσο περίπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα στη ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη. Και πόσο εύκολα ανατρέπονται οι ρόλοι. Και μήπως τελικά έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι και ο σωτήρας είναι εξίσου φοβισμένος και αδύναμος με το θύμα;
 
Θα χρειαστεί να περιμένω μια εβδομάδα μέχρι να δώσω – αν δώσω – κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ή μέχρι να προκύψουν καινούργιες απορίες. Μέχρι τότε η ευχή μου είναι να είμαστε όλοι ασφαλείς και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τα όρια μας.


  • Η σειρά μεταδίδεται στην ΕΡΤ1 κάθε Δευτέρα, στις 22:00 με διπλό επεισόδιο.
  • Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα  στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά τη μετάδοσή τους στην ΕΡΤ1.
 

"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite (πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τι ετοιμάζει ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος – Οι πρώτες παραστάσεις.
Τι ετοιμάζει ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος – Οι πρώτες παραστάσεις.
με 0 Σχόλια 5503 Views

Σε μια πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους που καλύπτουν το πολιτιστικό ρεπορτάζ προέβη ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος +βίντεο


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο