ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στο μέλλον.

1589 Views
ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στο μέλλον. ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στο μέλλον.

 

Υπερψηφίστηκε με πάνω από 90% η αλλαγή του ονόματος και του συμβόλου - Ψήφισαν για νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις και συνέδρους - Επόμενος σταθμός το συνέδριο του κόμματος 20 με 22 Μαΐου


Σε πρωτοβουλίες διαρκούς αναβάθμισης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό θα επιχειρήσει να μετατρέψει ο Νίκος Ανδρουλάκης την «καθαρή εντολή» των μελών του κόμματος που σφράγισαν με μια απροσδόκητα μαζική προσέλευση στις κάλπες της εκλογικής διαδικασίας.

Η «καθαρή εντολή» περιγράφεται από τις περίπου 180 χιλιάδες πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας, από το ισχυρό «ναι» για την «επιστροφή» στη μαρκίζα του ΠΑΣΟΚ και του ήλιου- που συγκέντρωσε πάνω από 90% θετικές γνώμες- και από την μαζική συμμετοχή στο εγχείρημα ειδικά των νεότερων γενιών. Συντριπτική νίκη φαίνεται ότι εξασφαλίζει επίσης ο νέος αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη και στο πεδίο εκλογής των αντιπροσώπων στο Συνέδριο και των νέων ηγεσιών των οργανώσεων. Σαρωτική ήταν η συμμετοχή στην Αττική, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ σημείωσε χαμηλές μονοψήφιες πτήσεις, στην Κρήτη, όπου τοπικοί παράγοντες θυμήθηκαν μέρες… του Δεκέμβρη (με την πρώτη μεγάλη νίκη του κ. Ανδρουλάκη), στην Αχαΐα, όπου ο ανταγωνισμός προεδρικών με τους παπανδρεϊκούς κινητοποίησε πολύ κόσμο, στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας με τους πολλούς νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία υποψήφιους για το Συνέδριο και τα όργανα του κόμματος. Η συμμετοχή θα κλειδώσει αύριο οριστικά, αφού ψηφίζουν για το όνομα, τους Συνέδρους και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, η ομάδα των επιστημόνων και των συνδικαλιστών του κόμματος.

nikos_and

Η χθεσινή εικόνα αποτελεί για την ηγεσία πλέον «διαβατήριο» για μεγάλες δόσεις ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού, που σχεδιάζει να αναπτύξει από τον επόμενο «σταθμό» του Συνεδρίου, στις 20-22 Μάη, σε συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις, γενιές και τάσεις.

Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ομολογούν ότι παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις δεν ανέμεναν τόσο ισχυρή συμμετοχή στις κάλπες- τονίζουν μάλιστα ότι για τις ίδιες διαδικασίες εκλογής Συνέδρων και οργάνων, στη Νέα Δημοκρατία, προσήλθαν πρόσφατα περίπου 130 χιλιάδες και στον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 40 χιλιάδες. Εκτιμούν ότι η νέα ψήφος εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης στο νέο εγχείρημα προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την πολιτική προίκα των 270 χιλιάδων που ψήφισαν τον περασμένο Δεκέμβρη για την ανάδειξη ηγεσίας, αλλά και από άλλους φίλους του κόμματος που γράφτηκαν μέλη για να ψηφίσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν στηθούν. Πιστεύουν δε ακράδαντα ότι αποδίδει όλο και περισσότερο καρπούς η «μάχη του συγκεκριμένου», η καθημερινή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του Ινστιτούτου του κόμματος θα παρουσιάσει το προγραμματικό κείμενο για διαβούλευση μέχρι το Συνέδριο. Στη συνέχεια θα γίνουν αρκετές περιφερειακές συνδιασκέψεις και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που συγκροτείται, θα διεξαχθεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιαστεί στο σύνολό του το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει στην δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου πολιτικού γεγονότος με αφορμή το Συνέδριο του κόμματος στο Τάε Κβον Ντο, όπου θα περιγράψει το πολιτικό «στίγμα» και τις κατευθύνσεις του κόμματος μπροστά στις κρίσιμες μάχες. Θα απαντήσει σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τα περί κυβερνητικών συνεργασιών, θα επαναλάβει ότι δικός του στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών και μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και ότι «ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας θα δουν ξανά από το ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργική καρέκλα». Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι «οι καθαρές εντολές του κόσμου του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται καθαρές «γραμμές» μπροστά στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες». Επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται το κόμμα να ενδώσει στις αποπροσανατολιστικές πιέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει νικηφόρα μάχη «όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε εκλογές».

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν δε την παρουσία και την ομιλία στο Συνέδριο (τη δεύτερη μέρα) των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και του επίσης πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Κώστας Σημίτης στήριξε δημόσια με άρθρο του στα Νέα το εγχείρημα Ανδρουλάκη δίνοντας έμφαση στον προγραμματικό του λόγο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου που είχε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του κόμματος, θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη για την πορεία του κόμματος την χθεσινή μαζική συμμετοχή στις κάλπες- είχε δε συμφωνήσει με την απόφαση Ανδρουλάκη για τις δύο επιλογές στο ψηφοδέλτιο σε σχέση με το όνομα.

Μήνυμα νίκης

«Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη, που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.», δήλωσε χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμώντας ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. Όπως είπε χαρακτηριστικά από την Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες του και στελέχη

ΠΗΓΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή