Ο Παρθενώνας μου. Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

4389 Views
Ο Παρθενώνας μου. Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Ο Παρθενώνας μου. Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

 
 Λένε πως ήσουν έγχρωμος. Πως έλαμπες στο Αττικό φως. Πως δεν υπήρξε άλλο σχήμα σαν το σχήμα σου, άλλη αναλογία σαν τη δική σου, τόσο αρμονική, αβίαστα συμφιλιωμένη με το μεσόγειο ανθρώπινο μέτρο. Λένε πως, αν μια μηχανή του χρόνου είχε τη δυνατότητα να μας ταξιδέψει πίσω, στο Χρυσό σου Αιώνα, η θέα σου θα μας έκοβε μιλιά κι ανάσα. Μπορεί. Συγχώρεσε με, εμένα μου αρέσεις έτσι όπως είσαι τώρα.
 
Με το τραύμα της βόμβας του Μοροζίνη, με τα ξεθωριασμένα από τις βαφές τους φαιά, σχεδόν διάφανα μάρμαρα, με τα σίδερα από τις απόπειρες αναστήλωσης και συντήρησης οξειδωμένα στο σώμα σου, με κομμάτια και θρύψαλα της παλιάς σου αρτιότητας διάσπαρτα, με προσφιλή σου μέλη εξόριστα στην Εσπερία. Αυτό το σχήμα σου, το πληγωμένο, το φθαρμένο, το σοφό- αφού έμαθε πια η Ιθάκες τί σημαίνουν, είναι που μου φέρνει στα μάτια δάκρυα. Εσύ που άντεξες σεισμούς υποχθόνιους και βάναυσα συλλήθηκες από ανθρώπινο χέρι, εσύ που ενδύθηκες όλων των θρησκειών τα σχήματα, κι όμως ήσουν και δεν ήσουν ναός της Αθηνάς, της Παναγίας, του Αλλάχ - αφού υπήρξες πάντα πληρέστερος των εκδοχών σου μέσα στην άμμο των αιώνων. Κι είναι ακριβώς αυτό το μοναδικό σημερινό σου ίχνος, ένα μαρμάρινο σύννεφο, που αντικρύζω καθώς ανεβαίνω στον Ιερό Βράχο, ίχνος που παρηγορητικά συμμαχεί με τα βαθύτερα της ύπαρξης: Επιχειρούμε να ζήσουμε – πεζοπορούμε ασθμαίνοντας την έρημο του Χρόνου, πληρώνοντας το μερίδιο μας στον πόνο και την ευχαρίστηση, την πληρότητα και το κενό, ενώ η Σφίγγα ανέκφραστη περιμένει να λύσουμε το γρίφο της – και στη σκέψη και μόνο του αναπόφευκτου θανάτου που μας καρτερεί στο τέλος του δρόμου, προσδοκούμε τη συμβολική αθανασία που εσύ Παρθενώνα μαρτυρείς, εσύ που κτίστηκες άβατο θεάς παρθένου κι υψώθηκες μνημείο των παθών του ανθρώπου, σύμβολο τρωτό και γι’ αυτό, τέλειο.
 
 Τώρα που σιγά-σιγά ξεκινάει η έντονη τουριστική κίνηση, θυμήθηκα ένα κείμενο μου που δεν δημοσιεύθηκε αλλά διαβάστηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑ'Ι', σε ένα αφιέρωμα στο εξαίσιο Μνημείο.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ανδρέου Γιώργος
Ανδρέου Γιώργος
Όσα με απασχολούν, με ενεργοποιούν, με πληγώνουν, με θυμώνουν, με συγκινούν. Μουσικά θέματα, κοινωνικά, λογοτεχνικά, φιλολογικά - όλα χωρούν σε αυτή την πανέξυπνη… σούπα, την ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ. Η προσωπική στήλη του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ανδρέου «ΑΔΕΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ» στις σελίδες του Kulturosupa.gr κάθε 9 και 29 του μηνός.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την «οργασμική κωμωδία» «Οι γείτονες από Πάνω» στο θέατρο Κήπου
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: Την «οργασμική κωμωδία» «Οι γείτονες από Πάνω» στο θέατρο Κήπου
με 2 Σχόλια 1272 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την κωμωδία «Οι γείτονες από πάνω» Πέμπτη 25/8, στο Θέατρο Κήπου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή