Η παρηγοριά βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών

156 Views
Η παρηγοριά βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών Η παρηγοριά βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών

 Η παρηγοριά βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά δεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών.

Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να ανακουφίσει το βάρος που μια σοβαρή ασθένεια δημιουργεί σε ασθενείς και συγγενείς, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί επίσης να παρατείνει τη ζωή των ασθενών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα -την πρώτη του είδους της- με υπεύθυνο έναν Ελληνο-αμερικανό επιστήμονα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντίο Καβαλλιεράτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA", αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 43 κλινικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά πάνω 12.700 ανθρώπους με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίοι είχαν κάποια σοβαρή πάθηση (κυρίως καρκίνο), καθώς και 2.500 συγγενείς τους.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι ασθενείς λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερα συμπτώματα, σε σχέση με όσους δεν έχουν ανάλογη φροντίδα. Όμως η παρηγορητική φροντίδα δεν φαίνεται να έχει θετική επίπτωση στο πόσο θα ζήσει ο ασθενής.

«Δεν βρήκαμε καμιά συσχέτιση. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην παρηγορητική φροντίδα και στο χρόνο έως τον θάνατο», δήλωσε ο δρ Καβαλλιεράτος.

'Εως σήμερα η σχέση παρηγορητικής φροντίδας (palliative care) και χρόνου επιβίωσης παρέμενε ένα αμφισβητούμενο θέμα. Ορισμένες μεμονωμένες μελέτες παλαιότερα είχαν δείξει ότι πιθανώς η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ασθενούς κατά μερικούς μήνες, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η νέα μελέτη. Ασφαλώς όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο για μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ξεκινά το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Ξεκινά το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
με 0 Σχόλια 206 Views

 Mε τον Kader Attou, τον Josef Nadj και τους Κabinet K ξεκινά το Σαββατοκύριακο 19-21 Ιουλίουτο φετινό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα 24 προηγούμενα επιτυχημένα Φεστιβάλ, 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή