«Ο Παντελίδης και η χολή…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

199 Views
«Ο Παντελίδης και η χολή…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου. «Ο Παντελίδης και η χολή…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

«Ο Παντελίδης και η χολή…». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, δικηγόρου.

Η μουσική του Παντελή Παντελίδη δεν μου άρεσε ποτέ, καθόλου. Ειλικρινά όμως δεν μπόρεσα ποτέ να κατανοήσω τη φύση της κριτικής που του ασκούνταν όλο αυτό τα διάστημα Τα μόνο πράγματα που διάβαζα για τον Παντελίδη, όλη αυτή την περίοδο που  έγινε γνωστός ήταν κάποια ειρωνικά, κακεντρεχή σχολιάκια για τον κόσμο που γέμιζε ασφυκτικά τα μαγαζιά, στα οποία εμφανιζόταν, για την ποσότητα των λουλουδιών που του πετούσαν κλπ.

Ποτέ δεν διάβασα μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη κριτική για τη μουσική του. Η μόνη που θα έπρεπε να μας αφορά. Τώρα, όμως μου είναι ξεκάθαρο. Αυτό που ενοχλούσε κάποιους αυτοπροσδιοριζόμενους ως κουλτουριάρηδες στον Παντελίδη ήταν η τεράστια απήχηση που είχε σε μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και δη στους νέους. Δεν μπορούσαν να αποδεχθούν το γεγονός ότι ένα απλό λαϊκό παιδί, της διπλανής πόρτας μπόρεσε να αγαπηθεί τόσο γρήγορα και τόσο έντονα από ένα τόσο μεγάλο τμήμα του κόσμου. Για αυτό με την πρώτη ευκαιρία έσταζαν χολή τόσο για τον ίδιο όσο και για τον κόσμο, που κυριολεκτικά τον αγαπούσε διότι απλά μπορούσε να ταυτιστεί μαζί του. Οι δήθεν ποιοτικοί άνθρωποι, κάθονταν πίσω από την ασφάλεια της οθόνης του υπολογιστή τους και πετούσαν το δηλητήριό τους. Το κίνητρό τους ήταν ο φθόνος και τίποτα άλλο. Ένα παιδί 32 χρονών να έχει αναχθεί σε λαϊκό είδωλο και εμένα τον μορφωμένο, τον κουλτουριάρη να μην με ξέρει ούτε η μάνα μου; Είναι δυνατόν; Επουδενί! Και συνέχιζαν να γράφουν τα κακεντρεχή τους σχόλια, εν είδει κουτσομπόλας με bachelor. Γιατί αλήθεια τι ποιοτική διαφορά είχαν τα δικά τους σχόλια όλο αυτό το διάστημα για τον Παντελίδη από τα σχόλια της κυρά Κατίνας για την γειτονιά; Ουδεμία.

Αδυνατώ επίσης να καταλάβω γιατί πρέπει να ενοχοποιούνται οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα μπουζούκια και εκδηλώνουν την καλή διάθεσή τους ή ακόμα και την αγάπη τους για έναν τραγουδιστή ραίνοντας τον με λουλούδια; Οι κουλτουριάρηδες με περισσό πάθος, ως γνήσιοι θεματοφύλακες του ελληνικού πολιτισμού, θα σπεύσουν να απαντήσουν ότι τα γεμάτα μπουζούκια είναι ένδειξη της πνευματικής ένδειας της κοινωνίας μας.

Αλήθεια ξέρετε πόσος πραγματικά μορφωμένος κόσμος πηγαίνει μεταξύ άλλων και στα μπουζούκια; Αντιθέτως ξέρετε πόσοι τενεκέδες ξεγάνωτοι, αυτοχαρακτηριζόμενοι ως κουλτουριάρηδες, συχνάζουν σε πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις και γενικότερα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δεν καταλαβαίνουν γρι από αυτό που βλέπουν; Ο μόνος λόγος που σνομπάρουν τα μπουζούκια και ταλαιπωρούν τον εαυτό τους με θεάματα που αδυνατούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν είναι ότι έτσι νομίζουν ότι τους επιτάσσει το εγχειρίδιο του κουλτουριάρη, όπως το έχουν πλάσει με το στενό μυαλό τους.

Ένας πραγματικά καλλιεργημένος άνθρωπος ξέρει ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο. Όπως επίσης ξέρει να μην προβάλει τα προσωπικά του ελλείμματα στους άλλους ανθρώπους…


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Για δυνατή ανάγνωση... «Η γη της σκιάς» της Βικτόριας Κόστοβα. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.
Για δυνατή ανάγνωση... «Η γη της σκιάς» της Βικτόριας Κόστοβα. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 427 Views
Ημέρα καραντίνας Νο 7.982…. είμαστε σπίτι; Περιορισμένοι; Εγκλωβισμένοι; Βαριόμαστε και δεν έχουμε τι να κάνουμε; Έχουμε καταντήσει την κουζίνα δεύτερο υπνοδωμάτιο; Η λύση είναι εύκολη! Ένα καλό βιβλίο! Μια δυνατή πλοκή με γενναία έκταση μπορεί να κρατήσει συντροφιά και να μας αποφορτίσει από τον σουρεαλισμό που ζούμε.. Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή