Μάθετε πόσο δημιουργικοί είστε. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

342 Views
Μάθετε πόσο δημιουργικοί είστε. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Μάθετε πόσο δημιουργικοί είστε. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 Μάθετε πόσο δημιουργικοί είστε. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Την φωτιά της δημιουργίας τη συντηρούν οι ανυπόταχτοι, οι ανικανοποίητοι, οι τυχοδιώκτες της ψυχής και του πνεύματος. Γεώργιος Θεοτοκάς

Kulturosupakia μου, σήμερα θα ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο της δημιουργικότητας που ξεκινήσαμε την προηγούμενη φορά.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η έννοια της δημιουργικότητας είναι διαφορετικοί ανάλογα με το περιβάλλον, τη χώρα ακόμα και την ήπειρο όπου διαμένει κάποιος.

Ειδικότερα, η δημιουργικότητα  στη Δύση επικεντρώνεται στα ατομικά χαρακτηριστικά, όπως η αισθητική του ατόμου.
Αντίθετα, στην Ανατολή η δημιουργικότητα σχετίζεται με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα η συνεισφορά τους στην κοινωνία. 
Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως στην Αφρική μόνο σε μια από τις 28 γλώσσες της υπάρχει λέξη που να περιγράφει την έννοια της δημιουργικότητας. 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τουλάχιστον το 20% της δημιουργικότητας ενός ανθρώπου μπορεί να αποδοθεί στη φύση. Το υπόλοιπο ποσοστό πρέπει να καλλιεργηθεί από το ίδιο το άτομο.

Χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων
/
• Ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman και ο Carolyn Gregoire στο βιβλίο τους«Wired to Create» αναφέρουν ότι η δημιουργικότητα δεν σχετίζεται μόνο με ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου ή με μια συγκεκριμένη πλευρά του αλλά με πολλές διαφορετικές περιοχές που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα και με τα συνειδητά και ασυνείδητα συστήματα επεξεργασίας. Τονίζουν πως  εκείνο που χαρακτηρίζει τους δημιουργικούς ανθρώπους είναι το “μπέρδεμα” του μυαλού τους.
• Ο ψυχολόγος και ερευνητής της δημιουργικότητας Frank X. Barron είπε πως οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ταυτόχρονα πιο πρωτόγονοι αλλά και πιο πολιτισμένοι, πιο καταστροφικοί αλλά και πιο εποικοδομητικοί και ενίοτε είναι πιο τρελοί αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο λογικοί από το μέσο άνθρωπο. 
• Ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, ο οποίος παρατηρεί δημιουργικούς ανθρώπους πάνω από 30 χρόνια έχει δηλώσει ότι αν έπρεπε να εκφράσει με μία λέξη τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους δημιουργικούς ανθρώπους από τους υπόλοιπους αυτή είναι η «πολυπλοκότητα». Και λέει χαρακτηριστικά: «instead of being an ‘individual’, each of them is a ‘multitude’».

Εσείς πόσοι δημιουργικοί είστε;

Κάντε γρήγορα το επιστημονικό τεστ το οποίο αναπτύχθηκε από τον νευροεπιστήμονα Jeremy Gray, καθηγητή του Michigan State University. 
Για κάθε ένα ουσιαστικό (δρόμος, τύμπανα, σαπούνι) που σας παραθέτω παρακάτω πρέπει να καταγράψετε το πρώτο ρήμα που σας έρχεται στο μυαλό μέσα σε πέντε (5) με έξι (6) δευτερόλεπτα. 

Βαθμολογία: Μετρήστε τους πόντους σας εάν δώσατε κάποια από τις παρακάτω απαντήσεις, με βάση τους βαθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε ρήμα. Η μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία που μπορείτε να συγκεντρώσετε είναι 10 βαθμοί. 

Δρόμος: οδηγώ – 0 βαθμοί, περπατώ – 3 βαθμοί, φρενάρω – 3 βαθμοί,
στρίβω – 3 βαθμοί, ταξιδεύω – 4 βαθμοί, κατασκευάζω – 4 βαθμοί, τρακάρω – 4 βαθμοί εξερευνώ – 5 βαθμοί 
Τύμπανο:  παίζω – 0 βαθμοί, χτυπώ – 2 βαθμοί, δονούμαι – 2 βαθμοί, βαράω – 3 βαθμοί, βροντάω – 3 βαθμοί, κρούω – 4 βαθμοί, ηχώ – 4 βαθμοί 
Σούπα: τρώω – 0 βαθμοί, μαγειρεύω – 2 βαθμοί, βράζω – 3 βαθμοί, φτιάχνω – 3 βαθμοί, ρουφώ – 3 βαθμοί, ζεσταίνω – 3 βαθμοί, φυσώ – 3 βαθμοί, πίνω – 4 βαθμοί, ετοιμάζω – 4 βαθμοί, καίγομαι – 4 βαθμοί, ανακατεύω – 5 βαθμοί, καταβροχθίζω – 5 βαθμοί
Σαπούνι: πλένω – 0 βαθμοί, σαπουνίζω – 2 βαθμοί, καθαρίζω – 2 βαθμοί, τρίβω – 3 βαθμοί, φτιάχνω – 4 βαθμοί, παρασκευάζω – 4 βαθμοί, καταπίνω – 5 βαθμοί, τρώω – 5 βαθμοί 
Εάν η λέξη που είπατε δεν είναι ρήμα ή κάνατε πάνω από 10 δευτερόλεπτα να απαντήσετε, τότε δεν παίρνετε βαθμούς! Εάν πείτε μια λέξη που ταιριάζει λογικά αλλά δεν είναι στη λίστα, τότε παίρνετε 5 βαθμού

Αν τα αποτελέσματα του τεστ δεν είναι πολύ καλά μην μου στεναχωρεθείτε αναγνωστόπουλα μου. Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να είναι δημιουργικοί. 

Παρακάτω σας παραθέτω μερικές συμβουλές του Πάμπλο Πικάσο, για να γίνετε πιο δημιουργικοί.

1. Η δράση είναι το πρώτο κλειδί για κάθε επιτυχία.
2. Η νεότητα δεν έχει ηλικία.
3. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα μέχρι κάποιος να σου δείξει πώς να τα βλέπεις με διαφορετικά μάτια.
4. Η έμπνευση υπάρχει, αλλά θα πρέπει να σε βρει να δουλεύεις.
5. Ό,τι μπορείς να φανταστείς, είναι πραγματικό.
6. Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω, ώστε να μπορέσω να μάθω πώς να το κάνω.

Επιπλέον, η ψυχολόγος Rebecca L. McMillan τονίζει πως,η “περιπλάνηση” του μυαλού μέσα στην ημέρα, υποβοηθά την διαδικασία της δημιουργικότητας. Η ονειροπόληση συλλαμβάνει πολλές φορές, με τον καλύτερο τρόπο δημιουργικές ιδέες και οι διεργασίες που πραγματοποιούνται γύρω από αυτή συνδέονται με την φαντασία και την δημιουργικότητα.
Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπλε χρώμα ευνοεί την πιο χαλαρή σκέψη. 
.
Τέλος, σύμφωνα με τον αμερικανό ψυχολόγο Ερικ Μάιζελ, «η δημιουργία ως πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος το πρωί ευνοεί την πρόοδο, καθώς και την αξιοποίηση της “σκέψης του ύπνου”.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε Kulturosupakia μου να θυμάστε αυτό που είπε ο Stephen King, "Οι ερασιτέχνες κάθονται και περιμένουν να τους έρθει έμπνευση. Οι υπόλοιποι σηκωνόμαστε και πιάνουμε δουλειά."

Η δική σας,
Ζωούλα

-----------------

#Δημιουργικότητα #StephenKing #ΠάμπλοΠικάσο #JeremyGray #TestΔημιουργικότητας 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Απτόητο από ιούς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί.
Απτόητο από ιούς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί.
με 0 Σχόλια 276 Views

 Για ακόμη μια χρονιά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται αξιόλογα δείγματα της κινηματογραφικής τέχνης και αφήγησης, τα οποία πραγματεύονται γεγονότα, ζητήματα και πρόσωπα που έχουν επηρεάσει τις χώρες, τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή