Πες μου που πουλάν ευτυχία… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

373 Views
Πες μου που πουλάν ευτυχία… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Πες μου που πουλάν ευτυχία… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 Πες μου που πουλάν ευτυχία…  Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Τόσο τα νιάτα, όσο και τα γηρατειά, χωρίς αλληλεγγύη δεν κατορθώνουν τίποτα.
Θουκιδίδης

Καλωσήρθατε για ακόμα μια χρονιά γλυκά μου Kulturosupakia στον Οδηγό Ευζωίας. Θα προσπαθήσουμε και φέτος για τρίτη (και ‘’φαρμακερή’’) συνεχόμενη χρονιά να ακολουθήσουμε τα χνάρια φιλοσόφων, λογοτεχνών, κοινωνιολόγων, καλλιτεχνών και ερευνητών, που θα μας οδηγήσουν στην ευδαιμονία.

Σήμερα με τη βοήθεια του καθηγητή του Harvard, Μάικλ Νόρτον και της καθηγήτριας του Columbia, Ελίζαμπεθ Νταν, θα μάθουμε πως μπορούμε να ‘’αγοράσουμε’’ την ευτυχία με τα χρήματα μας.

Τελικά, τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία;

Η απάντηση που δίνουν οι δυο ακαδημαϊκοί, έπειτα από πολυετή έρευνα, στο παραπάνω ερώτημα, είναι ΝΑΙ.

Καλά διαβάσατε αναγνωστόπουλα μου, οι δυο ερευνητές στο βιβλίο τους Happy Money: The Science of Smarter Spending, υποστηρίζουν πως  πράγματι έχουμε τη δυνατότητα να ‘’εξαγοράσουμε’’ την ευτυχία που ποθούμε διακαώς υπό μια προϋπόθεση.

Όμως, θέλω να δώσετε μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στην προϋπόθεση, η οποία είναι η ακόλουθη: Για να είμαστε ευτυχισμένοι ΠΡΕΠΕΙ να ξοδεύψουμε χρήματα και για τους ΑΛΛΟΥΣ.

Ο Μάικλ Νόρτον σε ομίλια του στο Ted παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα που διεξήχθη μεταξύ προπτυχιακών φοιτητών του πανεπιστημίου British Columbia. 

Σε δύο ομάδες φοιτητών δόθηκαν φάκελοι με 5 και  20 δολάρια, μαζί με ένα σημείωμα που τους προέτρεπε  είτε να δαπανήσουν τα χρήματα για τον εαυτό τους είτε για κάποιον άλλο.

Στο τέλος της ημέρας ρωτήθηκαν πώς αισθάνθηκαν .

Οι φοιτητές που ξόδεψαν τα χρήματα για να αγοράσουν καφέ ή κάποιο κόσμημα για τον εαυτό τους, ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν κάποια διαφορά από την προηγούμενη μέρα. Εκείνοι όμως, που ξόδεψαν τα χρήματα  τους για  τους συνανθρώπους τους, ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ευτυχισμένοι.

Μόνο ξοδεύοντας χρήματα για θετικούς κοινωνικούς σκοπούς μπορούμε να ωφεληθούμε εμείς, η δουλειά μας και (φυσικά) άλλοι άνθρωποι.

Αντίθετα, όταν ξοδεύουμε τα χρήματα μας εγωιστικά και αλαζονικά, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταστρέφουμε  ουσιαστικά τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Οι δυο ερευνητές υποστηρίζουν επομένως,  πως μόνο αν καταφέρουμε να έχουμε μια ελαφρώς πιο θετική κοινωνική συμπεριφορά με τα χρήματα μας, θα μπορέσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Για να μπορέσουμε να  αγοράσουμε την ευτυχία πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε, τί μπορούμε να κάνουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε για να βοηθήσουμε τους άλλους...

Στο παρακάτω video υπάρχει ολόκληρη η ομιλία του Μάικλ Νόρτον στο Ted.

Την ίδια ώρα,  ειδικοί  του Πανεπιστήμιου του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, ισχυρίζονται πως όσοι λειτουργούν αλληλέγγυα ‘’κερδίζουν’’ και καλύτερη υγεία, παρατηρώντας για πέντε χρόνια τις συνήθειες 846 εθελοντών.

Ειδικότερα, ανακάλυψαν ότι,  όταν οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν στρεσογόνες καταστάσεις (ασθένειες, απώλεια εργασίας, αγαπημένου προσώπου, ληστεία,) και συνήθιζαν να βοηθούν το διπλανό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε σχέση με εκείνους που δεν ήταν ιδιαίτερα αλληλέγγυοι.

Η συγκεκριμένη μελέτη μάς βοήθησε να καταλάβουμε πως η προσφορά βοήθειας (παροχή υπηρεσιών, ψώνια, φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών ) στο συνάνθρωπο (φίλων και αγνώστων), μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία αυτού που την παρέχει, αφού οι πράξεις αλληλεγγύης οδηγούν σε μείωση του στρες , σημείωσε ο Μάικλ Πουλάν, επικεφαλής της έρευνας.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως, πως η αλληλεγγύη μας βοηθά να είμαστε ευτυχισμένοι. Η αλληλεγγύη σχετίζεται με έννοιες όπως η συμπαράσταση και η αλληλοβοήθεια και στηρίζεται στο αίσθημα της ενότητας με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

Στις 20 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005, θεωρώντας ότι η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις και παγκόσμιες αξίες, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων τον 21ο αιώνα.

Η Διεθνής Αλληλεγγύη πρέπει να εφαρμόζεται όποτε υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, όταν δηλαδή η ζωή ολόκληρων πληθυσμών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τότε, σύμφωνα με το σημειωματάριο για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαικής Επιτροπής, οι υπόλοιπες χώρες που διαθέτουν τα μέσα πρέπει να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι υποχρεωμένες λοιπόν, να εξασφαλίσουν στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, τροφή, νερό, στέγαση, ιατρική περίθαλψη καθώς και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της σχολικής εκπαίδευσης στα παιδιά και γενικότερα την εξασφάλιση της προστασίας τους. 

Εσείς, τί λέτε, θέλετε να γίνετε πραγματικά ευτυχισμένοι; Θα ‘’αγοράσετε’’ τελικά λίγη ευτυχία;

Η δική σας,
Ζωούλα

 ===================================================================================================

#ΕΥΤΥΧΙΑ #ΧΡΗΜΑΤΑ #ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ #HAPPYMONEY #ΕΡΕΥΝΑ #ΔΙΕΘΝΗΣΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ #TEDTALK #ΟδηγόςΕυζωίας #ΖωηΟικονομου #Κουλτουροσουπα #Kulturosupa

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1422 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή