Η συνταγή της ευτυχίας σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

292 Views
Η συνταγή της ευτυχίας σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Η συνταγή της ευτυχίας σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 Η συνταγή της ευτυχίας σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. 

Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε.
Mark Twain
  
Kulturosupakia μου σήμερα θα σας παρουσιάσω τη "συνταγή" της ευτυχίας, που προέκυψε από τη μακρόχρονη έρευνα μελετητών του Χάρβαρντ.

Πριν από 75 χρόνια, το 1938 ξεκίνησε στο Χάρβαρντ μια μεγαλεπίβολη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τίτλο ²Study of Adult Development², η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015.
 
Οι μελετητές του τμήματος του Πανεπιστημίου παρακολουθούσαν την καθημερινή ζωή 724 ανθρώπων. Οι 456 ήταν νεαροί 11-16 ετών που προέρχονταν από φτωχογειτονιές της Βοστόνης. Οι υπόλοιποι 268 ήταν Καυκάσιοι άνδρες που είχαν φοιτήσει στο Χάρβαρντ τις χρονίες 1939-1944.
 
Κάθε δύο χρόνια λοιπόν, οι μελετητές έθεταν ερωτήματα στους συμμετέχοντες για την οικογενειακή της ζωή, τη δουλειά τους, την κοινωνική τους ζωή και την υγεία τους.
 
Επιπλέον, κάθε πέντε χρόνια εξέταζαν την φυσική τους κατάσταση με σκάνερ εγεκφάλου, αναλύσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Μάλιστα, έκαναν και αυτοψίες σε νεκρούς που συμμετείχαν στην έρευνα όσο ζούσαν.
 
Οι μελετητές προσπάθησαν να κατανοήσουν εις βάθος τη ζωή των συμμετεχόντων και πέρα από τους ιατρικούς φακέλους τους προσπάθησαν να εξετάσουν κάθε πτυχή της ζωής τους. Έθεταν μάλιστα, σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτήματα και στις οικογένειες των συμμετεχόντων.
 
Έπειτα από τρία τέταρτα του αιώνα, τον Νοέμβρη του 2015 ο Robert Valdiger, ψυχίατρος και διευθυντής της Μελέτης Ανάπτυξης των Ενηλίκων, μίλησε στο Tedx  και αποκάλυψε την πηγή της Ευτυχίας.
 
‘’Οι καλές σχέσεις μας με τους άλλους μας κρατάνε χαρούμενους και υγιείς΄’. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικές για την ευζωία μας ενώ αντίθετα η μοναξιά σκοτώνει.
 
‘’Στο πέρασμα της 75ετής έρευνας, παρόλο που η κοινωνία δίνει συνεχώς έμφαση στο χρήμα και στη δουλειά, αποδείχτηκε ξανά και ξανά πως καλύτερα στη ζωή τους τα πήγαν όσοι έδωσαν έμφαση στις σχέσεις, στην οικογένεια, στους φίλους και στην κοινότητα τους΄΄, δήλωσε ο γνωστός καθηγητής του Χάρβαρντ.
 
Ας δούμε αναλυτικότερα παρακάτω τα τρία βήματα που θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στην Ευζωία μας, σύμφωνα με την πολυετή έρευνα του διεθνώς αναγνωρισμένου πανεπιστημίου.
.
  1. Στενές σχέσεις
Όσοι έχουν στενές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τον κοινωνικό τους περίγυρο είναι και πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο υγιείς. Αντίθετα, όσοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι είναι πιο δυστυχισμένοι και στη μέση ηλικία επιδεινώνεται τόσο η υγεία όσο και η διανοητική τους ικανότητα.
.
  1. Η ποιότητα υπερνικά την ποσότητα
Η ποιότητα των σχέσεων είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Είναι καλύτερο να είναι κάποιος μόνος του παρά δυστυχισμένος μέσα σε κάποια σχέση. Παρατηρήθηκε μάλιστα πως τα ζευγάρια που μάλωναν συνεχώς ή που δεν ένιωθαν τρυφερότητα μέσα στο γάμο τους ήταν περισσότερο δυστυχισμένα από ανθρώπους που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ.
Αποδείχθηκε ότι η υγεία ανθρώπων που είχαν ζήσει μια αντιδικία (π.χ δύσκολος γάμος) ήταν χειρότερη από άλλων. Επιπλέον, ένα διαζύγιο είναι λιγότερο νοσηρό από μια κακή σχέση.
.
  1. Σταθερές σχέσεις με αμοιβαιότητα
Οι καλές και σταθερές σχέσεις είναι ευεργετικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του ατόμου. Όσοι άνδρες δεν είχαν περάσει κάποιο διαζύγιο ή κάποια διάσταση και ήταν καλά μέσα στη σχέση τους μέχρι τα 50 τους, παρατηρήθηκε πως τα πήγαιναν πολύ καλά σε τεστ μνήμης. Επιπλέον, ογδοντάχρονα ζευγάρια όπου ο καθένας γνώριζε ότι μπορεί να στηρίζεται στον άλλον σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη δυσκολία, είχαν καλύτερη μνήμη από άλλους.
Η μελέτη λοιπόν παρατήρεσε πως ένα άτομο που επενδύει σε μια σταθερή και καλή σχέση έχει καθαρό μυαλό για μεγαλύτερο διάστημα.
 
Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν από την έρευνα Kulturosupakia μου πως οι καλές και ουσιαστικές σχέσεις μας με τους άλλους παίζουν καταλυτικό ρόλο για την Ευζωία μας. Παραφράζοντας αυτό που είπε ο Ζαν Πωλ Σάρτρ η έρευνα μας λέει πως ‘’ο Παράδεισος είναι οι άλλοι’’. 
Τελικά αναγνωστόπουλα μου, μετά από την έρευνα που είδαμε πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάποιος ευτυχισμένος αν το θελήσει πραγματικά;

Η δική σας,

Ζωούλα


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης», μια διαδικτυακή εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη
«Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης», μια διαδικτυακή εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη
με 0 Σχόλια 273 Views

 Με τα μουσεία κλειστά, το Μουσείο Μπενάκη προσαρμόζει τον μουσειολογικό σχεδιασμό του και προτείνει την ομαδική έκθεση 36 καλλιτεχνών με τίτλο «O κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης». 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή