Η Βασίλισσα του χιονιού και ο παραμορφωτικός καθρέφτης που παγώνει τις καρδιές μας… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

1165 Views
Η Βασίλισσα του χιονιού και ο παραμορφωτικός καθρέφτης που παγώνει τις καρδιές μας… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Η Βασίλισσα του χιονιού και ο παραμορφωτικός καθρέφτης που παγώνει τις καρδιές μας… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Η Βασίλισσα του χιονιού και ο παραμορφωτικός καθρέφτης που παγώνει τις καρδιές μας… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Αναγνωστόπουλα μου, μέρες που είναι θα σας αντιμετωπίσω σαν μεγάλα παιδιά και θα σας εξιστορήσω το κλασικό παραμύθι του Χανς Άντερσεν Η βασίλισσα του χιονιού.

Ένα παραμύθι που εξιστορεί την πάλη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Ο Άνετερσεν μας διδάσκει ότι μόνο η αγνότητα των συναισθημάτων μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο παραληρητικό δηλητήριο του ψυχρού ορθολογισμού. Μόνο αν αφεθούμε στα πραγματικά και αγνά μας συναισθήματα θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την «αιώνια παιδικότητα».

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, παίρνω την κόκκινη δεμένη κλωστή και δίνω κλώτσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινίσει…

Κάποτε ένα κακό ξωτικό έφτιαξε ένα καθρέφτη , ένα καθρέφτη μαγικό ! Ότι καθρεφτιζόταν μέσα του, παραμορφωνόταν και γινόταν άσχημο και αποκρουστικό . Το πιο υπέροχο τοπίο, ο ομορφότερος άνθρωπος μέσα από τον καθρέφτη έδειχναν φρικτά και αποκρουστικά. Μια μέρα το ξωτικό πήρε τον καθρέφτη και ανέβηκε κάπου ψηλά για να μπορέσει να κάνει όλο τον κόσμο όλο να φαντάζει απαίσια. Μα ήταν απρόσεκτο και ο καθρέφτης έπεσε στη γη και έσπασε σε μύρια κομμάτια… Τα κομμάτια αυτά ήταν μικρά σαν κόκκοι άμμου και μπήκαν στις καρδιές των ανθρώπων. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και σήμερα, βλέπουν μόνο ασχήμια και κακία γύρω τους και νιώθουν μόνο φθόνο.

Σε μια πόλη του Βορρά ζούσαν δύο φίλοι, η Γκέρντα και ο Κάι. Τους άρεσε να τρέχουν στα λιβάδια, να χαίρονται την φύση, τα λουλούδια, τα δέντρα, τα πουλάκια τα ζωάκια του δάσους. Μια μέρα καθώς μιλούσανε, ξαφνικά ο Κάι έβγαλε μια δυνατή φωνή: " Αχ κάτι μπήκε στο μάτι μου, αχ κάτι μου τσίμπησε την καρδιά …" Από τότε ο Κάι άρχισε να αλλάζει

Δεν έχανε ευκαιρία να καυγαδίσει , ήταν συνέχεια νευριασμένος και έλεγε πως όλα ήταν βαρετά. Ο καιρός περνούσε και γινόταν όλο και πιο κακότροπος.

Μια νύχτα του χειμώνα ο Κάι έβλεπε έξω από το παράθυρο του το χιόνι να πέφτει , όλα ήταν κάτασπρα. Ξαφνικά, ένα τεράστιο κατάλευκο έλκηθρο και μια γυναίκα με κουκούλα , ντυμένη στα κάτασπρα ήρθε έξω από το παράθυρο. Την κοίταξε εντυπωσιασμένος και την ακολούθησε, ανέβηκε στο έλκηθρο και άρχισαν να τρέχουν γρήγορα. Το χιόνι έπεφτε πυκνό και ο άνεμος ούρλιαζε μέσα από τα γυμνά δέντρα. Όταν ο Κάι παρατήρησε την κουκούλα και τον μανδύα της, είδε πως όλα ήταν φτιαγμένα από χιόνι ! Πως το λευκό και κρύο δέρμα της πανέμορφης άγνωστης ήταν από χιόνι φτιαγμένο κι αυτό ! Γιατί η γυναίκα αυτή ήταν η Βασίλισσα του χιονιού ! Και σαν τον φίλησε, ο Κάι ένιωσε την καρδιά του να παγώνει. Τότε και οι δύο χάθηκα μέσα στην φοβερή χιονοθύελλα, πάνω από τα δάση, βουνά, θάλασσες και λίμνες και έφτασαν στη χώρα του πολικού χειμώνα και της ατέλειωτης νύχτας. Εκεί ο Κάι δεν είχε μάτια παρά μόνο για την βασίλισσα. Την μόνη που έβρισκε πανέμορφη και γλυκιά...

Η Γκέρντα, είδε ότι ο φίλος της χάθηκε και αποφάσισε να πάει να τον βρει. Ρώτησε τους ανθρώπους αλλά κανείς δεν τον είχε δει. Ρώτησε τα αφρισμένα κύματα του ποταμού : " Αν τον πήρατε εσείς , να σας δώσω ότι έχω και δεν έχω για να τον φέρετε πίσω ". Μα ούτε τα κύματα, ούτε ο άνεμος, ούτε η θύελλα, ούτε το δάσος ήξεραν που ήταν ο Κάι . Κουρασμένη κάθισε στην ρίζα ενός δέντρου να ξεκουραστεί, τότε ένα περιστέρι της είπε ότι είχε δει τον φίλο της στο έλκηθρο της Βασίλισσας του χιονιού. Ένας τάρανδος προσφέρθηκε να την βοηθήσει να τον βρει. Άρχισε να τρέχει γρήγορα σαν αστραπή, μέσα στη βαρυχειμωνιά. Κάλπασε μέρες και νύχτες. Το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα. Ξαφνικά σταμάτησαν και η Γκέρντα είδε να το κάστρο της Βασίλισσας του χιονιού να υψώνεται ολόλευκο μέσα την ομίχλη. Όλα ήταν φτιαγμένα από πάγο. Με λαχτάρα η Γκέρντα μπήκε μέσα και βρέθηκε σε μια ατελείωτη παγωμένη αίθουσα.

Εν τω μεταξύ, στο παγωμένο παλάτι της Βασίλισσας, ο Κέυ έπιανε λεία κομμάτια πάγου και μετά τα τοποθετούσε με διάφορους τρόπους φτιάχνοντας «κάθε λογής σχήματα, παίζοντας το παγερό παιχνίδι της λογικής. Και του φαινόταν πως αυτά τα σχήματα ήταν αξιόλογα, για να μην πούμε και πολύ σπουδαία! Βλέπετε, του είχε μπει εκείνο το κομματάκι γυαλί μέσα στο μάτι! Πάλευε λοιπόν με τα σχήματα που έφτιαχναν κάθε φορά κι από μια λέξη, αλλά ποτέ δεν κατάφερνε να φτιάξει εκείνη ακριβώς την λέξη που ήθελε, την λέξη Αιωνιότητα. Κοίταζε τα κομμάτια του πάγου, σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν…κι ήταν ακίνητος, τόσο ακίνητος που έλεγες πως είχε πεθάνει από το κρύο».

Η Γκέρντα έτρεξε και τον πήρε στην ζεστή αγκαλιά της και άρχισε να κλαίει. Ξαφνικά ένα της δάκρυ έπεσε στην καρδιά του Κάι και έλιωσε τον πάγο και παρέσυρε μακριά το κομματάκι του καθρέφτη.
Το αγόρι ξύπνησε και βλέποντας την φίλη του άρχισε να κλαίει κι αυτό. Τα δάκρυα πήραν μακριά το κομμάτι από το σπασμένο καθρέφτη που είχε στα μάτια του ! “Γλυκιά μου Γκέρντα, τι γυρεύουμε εδώ, μέσα στην τόση παγωνιά; Γιατί όλα είναι τόσο άδεια και κρύα ;"Και έπειτα σφιχταγκαλιάστηκαν και ήταν τόσο μεγάλη η ευτυχία τους, που οι πλάκες γύρω τους σχημάτισαν την λέξη Αιωνιότητα.

Και γύρισαν πίσω στην πόλη και στην γειτονιά τους. Τότε αντιλήφθηκαν πως είχαν γίνει μεγάλοι. Κάθισαν στα παιδικά τους σκαμνάκια και ξέχασαν όσα πέρασαν στον άδειο πύργο της Βασίλισσας του χιονιού σα να ήταν όνειρο. «Κάθονταν εκεί, κι οι δυο μαζί, μεγάλοι και παιδιά συνάμα, παιδιά στην καρδιά. Κι ήταν καλοκαίρι, ζεστό κι ευλογημένο καλοκαίρι»

Ας αφήσουμε να εισαβάλλουν τα κομμάτια του παραμορφωτικού καθρέφτη στις καρδιές μας…

Καλές γιορτές σε όλους σας!!!
Η δική σας,
Ζωούλα


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Philoxenia-Hotelia: Ψήφος εμπιστοσύνης από 20.143 επισκέπτες
Philoxenia-Hotelia: Ψήφος εμπιστοσύνης από 20.143 επισκέπτες
με 0 Σχόλια 416 Views

 Βήμα αισιόδοξων μηνυμάτων για τον ελληνικό τουρισμό έγιναν οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, που κατάφεραν επί ένα τριήμερο να συγκεντρώσουν τον τουριστικό κλάδο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή