«Το κλειδί της ευτυχίας». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

876 Views
«Το κλειδί της ευτυχίας». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. «Το κλειδί της ευτυχίας». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

«Το κλειδί της ευτυχίας». Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Αναγνωστόπουλα μου, σήμερα θα ανακαλύψουμε τον μαγικό συνδυασμό που θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε την προσωπική μας ευτυχίας. Σύμμαχοι μας στο σημερινό ταξίδι θα είναι ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε και ο Χόρχε Μπουκάι.

 
Στο βιβλίο ‘’Πάθη του νεαρού Βέρθερου’’ ο Γκαίτε μας προτρέπει να βασιστούμε στη φύση μας. Παρακάτω , ακολουθούν δυο αποσπάσματα του βιβλίου.
 
“Εμείς οι άνθρωποι παραπονιόμαστε συχνά και μου φαίνεται, άδικα, ότι οι καλές μέρες είναι τόσο λίγες και οι κακές τόσο πολλές. Αν είχαμε την καρδιά μας πάντα ανοιχτή για να μας επιφυλάσσει το καλό που μας έχει δώσει ο Θεός τότε θα είχαμε και αρκετή δύναμη για να υπομένουμε το κακό όταν έρχεται
 
«Από εδώ και πέρα θα βασίζομαι μόνο στη φύση. Μόνο αυτή φτιάχνει τους μεγάλους καλλιτέχνες. Λέγονται πολλά για τους κανόνες, και επαινούν τους νόμους της αστικής κοινωνίας.
 
Ένας άνθρωπος που τηρεί τους κανόνες δεν θα φτιάξει ποτέ τίποτα παράλογο ή απόλυτα κακό, όπως κι εκείνος που θ’ αφήσει να τον καθοδηγούν οι κοινωνικοί νόμοι και οι νόμοι της καλής συμπεριφοράς, δεν θα γίνει ποτέ ανυπόφορος γείτονας ή μεγάλος αλήτης.
 
Αλλά, από την άλλη μεριά, ό, τι κι αν λένε, κάθε κανόνας καταπνίγει το αληθινό αίσθημα της φύσης και την πραγματική της έκφραση. Σε ακούω να λες: “Μα αυτό είναι πολύ σκληρό! Ο Κανόνας δεν κάνει άλλο παρά να περιορίζει, να κλαδεύει τα καρπισμένα κλήματα’’ κ.λπ.
 
Φίλε μου, θέλεις να σου κάνω μια σύγκριση; Εδώ γίνεται ό,τι και με τον έρωτα. Ένας νέος ερωτεύεται μιαν ωραία, περνάει κοντά της όλες τις ώρες της ημέρας και σπαταλάει όλες τις δυνάμεις του, ό,τι έχει δικό του, για να της αποδείχνει αδιάκοπα πως είναι δοσμένος σ’ αυτήν.
 
 Έρχεται ένας καλός αστός, ένας δημόσιος υπάλληλος, και του λέει: “Νεαρέ μου κύριε, το ν’ αγαπάς είναι ανθρώπινο, μόνο που πρέπει ν’ αγαπάς ανθρώπινα. Ρύθμισε καλά τις ώρες σου, αφιέρωσε μερικές στη δουλειά σου και τις ώρες της σχόλης σου στην αγαπημένη σου. Λογάριασε την περιουσία σου, κι αφού καλύψεις τις ανάγκες σου, από τα περισσευούμενα, δεν σου απαγορεύω να κάνεις μερικά δώρα στη φίλη σου, αλλά όχι πολύ συχνά! Ας πούμε στη γιορτή της, ή στα γενέθλιά της κ.λπ".
 
Αν ο νεαρός μας ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές, θα γίνει πολύ χρήσιμος, και κάθε ηγεμόνας θα κάνει καλά να τον χρησιμοποιήσει στην καγκελαρία του. Αλλά τότε, πάει ο έρωτας και, αν είναι καλλιτέχνης, πάει και η τέχνη του».
 
Αντιλαμβάνεστε επομένως Kulturosupakia μου, πως αν ακολουθήσουμε την φύση μας, θα φτάσουμε πολύ κοντά στο να βρούμε το κλειδί της ευτυχίας.
 
Που κρύβετε όμως αυτό το κλειδί;
 
Την απάντηση μας δίνει ο Χόρχε Μπουκάι στην ακόλουθη, ομότιτλη ιστορία, ‘’Το κλειδί της ευτυχίας’’.
Ο μύθος λέει οτι πριν ακόμα υπάρξει η ανθρωπότητα, μαζεύτηκαν διάφορα τελώνια για να σκαρώσουν μια φάρσα. Λέει ένα από αυτά: «Πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν οι άνθρωποι. Δεν είναι δίκαιο να έχουν τόσες αρετές και τόσες δυνατότητες. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να τους είναι πιο δύσκολο να πάνε μπροστά. Να τους γεμίσουμε διαστροφές κι ελαττώματα… Αυτό θα τους καταστρέψει».
Το μεγαλύτερο στα χρόνια τελώνιο, λέει:
«Προβλέπεται να έχουν ελαττώματα και διπροσωπία αλλά αυτό θα τους κάνει απλώς πιο ολοκληρωμένους. Νομίζω οτι πρέπει να τους στερήσουμε κάτι που, όπως και να ’ναι θα τους κάνει να ζουν κάθε μέρα κι από μια καινούργια πρόκληση».
«Τι πλάκα θα ’χει!!!» είπαν όλα μαζί.
Αλλά ένα νεαρό και πονηρό τελώνιο, από μια γωνιά, σχολιάζει:
«Πρέπει να τους πάρουμε κάτι σημαντικό… αλλά τί;»
Μετά από πολλή σκέψη, το μεγαλύτερο αναφωνεί:
«Το βρήκα! Θα τους πάρουμε το κλειδί της ευτυχίας».
«Θαυμάσια… φανταστική… καταπληκτική ιδέα!» φωνάζουν τα τελώνια χορεύοντας γύρω από ένα τεράστιο καζάνι.
Το γέρικο στοιχειό συνεχίζει:
«Το πρόβλημα είναι πού να το κρύψουμε για να μη μπορέσουν να το βρουν».
Το πρώτο τελώνιο ξαναπαίρνει το λόγο:
«Να το κρύψουμε στην κορυφή του πιο ψηλού βουνού του κόσμου».
Αμέσως, όμως, ένα άλλο τελώνιο απαντά:
«Όχι. Μην ξεχνάτε πως θα έχουν δύναμη και θα είναι πεισματάρηδες. Εύκολα, κάποια στιγμή, μπορεί ν’ ανέβει κάποιος και να το βρει, κι άμα το βρει ένας θ’ ακολουθήσουν όλοι, και τότε πάει, τελείωσε η πρόκληση».
Ένα τρίτο τελώνιο προτείνει:
«Να το κρύψουμε στο βυθό της θάλασσας».
Ένα τέταρτο, παίρνει το λόγο και απαντά:
«Όχι. Θυμηθείτε πως είναι περίεργοι. Κάποια στιγμή θα κατασκευάσουν μια συσκευή για να μπορούν να κατεβαίνουν στο βυθό, και τότε θα το βρουν πολύ εύκολα».
Το τρίτο τελώνιο λέει:
«Να το κρύψουμε σε έναν πλανήτη μακριά από τη Γη».
Οι άλλοι όμως απαντούν:
«Όχι. Μη ξεχνάς την ευφυία τους. Μια μέρα, κάποιος θα κατασκευάσει ένα πλοίο με το οποίο θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλους πλανήτες και θα το ανακαλύψουν».
Ένα γέρικο τελώνιο που είχε μείνει μέχρι τώρα σιωπηλό κι αφουγκραζόταν τις προτάσεις των άλλων, σηκώνεται, πάει στο κέντρο και λέει:
«Νομίζω πως ξέρω που πρέπει να το βάλουμε για να μην μπορέσουν πραγματικά να το βρουν. Πρέπει να το βάλουμε εκεί που δεν θα έψαχναν ποτέ».
Γυρνάνε όλοι έκπληκτοι και ρωτάνε μ’ ένα στόμα:
«Πού;»
Το γέρικο τελώνιο απαντά:
«Θα το κρύψουμε μέσα τους… πολύ κοντά στην καρδιά τους…»
Τα χειροκροτήματα πολλαπλασιάζονται, κι αρχίζουν να γελάνε όλα μαζί:
«Χα.. χα.. χα..! Θα ψάχνουν να το βρουν απ’ έξω, απελπισμένοι, και δεν θα ξέρουν πως το έχουν συνεχώς μαζί τους».
Ο νεαρός σκεπτικιστής σημειώνει:
«Οι άνθρωποι θα έχουν βαθιά επιθυμία να γίνουν ευτυχισμένοι, κι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ένας αρκετά σοφός ώστε να ανακαλύψει που βρίσκεται το κλειδί. Και τότε, θα το πει σε όλους».
«Μπορεί να γίνει κι έτσι» λέει το πιο ηλικιωμένο τελώνιο, ωστόσο, οι άνθρωποι θα έχουν επίσης μια έμφυτη δυσπιστία για τα πιο απλά πράγματα. Αν ποτέ υπάρξει αυτός ο άνθρωπος και αποκαλύψει πως το μυστικό κρύβεται μέσα στον καθένα… κανένας δεν θα τον πιστέψει».
Βρείτε αναγνωστόπουλα μου, το κλειδί που κρύβετε μέσα σας!!!!
 
Η δική σας,
Ζωούλα
#Γκαίτε #ΚλειδίΤηςΕυτυχίας #Μπουκάι #Ευτυχία #Χαρά

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή