Γελάστε είναι μεταδοτικό!!! Το αποδεικνύουν και οι έρευνες... Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

186 Views
Γελάστε είναι μεταδοτικό!!! Το αποδεικνύουν και οι έρευνες... Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Γελάστε είναι μεταδοτικό!!! Το αποδεικνύουν και οι έρευνες... Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Γελάστε είναι μεταδοτικό!!! Το αποδεικνύουν και οι έρευνες... Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Οι ρυτίδες θα έπρεπε απλώς να υποδεικνύουν από πού έχουν περάσει χαμόγελα. Mark Twain
 
Όλοι έχουμε την ικανότητα από τη γέννηση μας να γελάμε. Σε παγκόσμιο επίπεδο το γέλιο αποτελεί κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η αίσθηση του χιούμορ και το γέλιο είναι μια μοναδική ιδιότητα που έχουν οι άνθρωποι. Τα ζώα δεν έχουν την ικανότητα του γέλιου. Αυτό συμβαίνει διότι το γέλιο συμβαίνει ασυνείδητα, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, Ρόμπερτ Προβάιν.
 
Σήμερα Kulturosupakia μου, θα μιλήσουμε για την πληθώρα των σωματικών και ψυχικών ωφελειών που μας ‘’χαρίζει’’ το γέλιο.
 
Ήδη από τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησαν οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας να διερευνούν πώς μπορεί το χιούμορ να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας, να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα και να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
 
Ο πρωτοπόρος της Γελωτολογίας (της επιστήμης που ασχολείται με το γέλιο) Dr. William F. Fry, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ , το 1964 δήλωνε: ²δεν πιστεύω πως γελάμε με τους πνεύμονες μας, ή τους θωρακικούς μας μυς, ή το διάφραγμα, ως αποτέλεσμα ενός ερεθίσματος της καρδιαγγειακής δραστηριότητας. Πιστεύω πως γελάμε με ολόκληρη την ύπαρξή μας. Προσδοκώ αυτή η καθολική συμμετοχή να αναγνωρισθεί τελικά².
 
Στην ηλικία των 3 με 4 μηνών γελάμε για πρώτη φορά.Το γέλιο και το κλάμα είναι ένας τρόπος για το μωρό να αλληλεπιδρά με τη μητέρα του, καθώς αναπτύσσουμε την ικανότητα της ομιλίας σε μεγαλύτερη ηλικία.
 
Γιατί γελάμε όμως; Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Ο Ρόμπερτ Προβάιν και οι συνεργάτες του, σε μια περίοδο 10 ετών, διαπίστωσαν ότι δεν συνδέεται πάντα με κάτι αστείο, αλλά με απλές καθημερινές συζητήσεις. Κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλός μας παίρνει την απόφαση για εμάς. Επιπλέον, ισχυρίστηκαν πως το γέλιο εξελίχθηκε από το λαχάνιασμα των αρχαίων προγόνων μας.
 
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο αν το γέλιο είναι απόρροια των γονιδιών μας ή αποτέλεσμα των ερεθισμάτων, σωματικών και συναισθηματικών, που δεχόμαστε καθημερινά.
 
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τη θετική επίδραση που έχει το γέλιο στο ανθρώπινο σώμα.
 
Μια νέα έρευνα του School of Allied Health Professions υποστηρίζει πως με το γέλιο είναι σαν να ασκείται ο εγκέφαλος. Η επίδραση του, επιτρέπει την πιο καθαρή και ολοκληρωμένη σκέψη. Ο υπεύθυνος ερευνητής Lee Berk ισχυρίζεται πως το γέλιο προκαλεί στον εγκέφαλο κύματα παρόμοια με αυτά που συνδέονται με το διαλογισμό.
Επιπλέον, όταν γελάμε τα αγγεία μας διαστέλλονται κι έτσι το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα μέσα στο σώμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και προστατεύεται η καρδιά. Επομένως, το γέλιο βελτιώνει την καρδιακή μας υγεία.
 
Επίσης, το γέλιο μειώνει τα επίπεδα του στρες και βοηθά τον εγκέφαλο μας να απελευθερώσει ντοπαμίνη και σεροτονίνη –νευροχημικές ουσίες με ευεργετικές ιδιότητες– που μας διατηρούν σε εγρήγορση και αυξάνουν τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ενισχύση του ανοσοποιητικού μας σύστηματος.
 
Έρευνα του Πανεπιστημίου Indiana έδειξε πως άνθρωποι που παρακολουθούσαν συχνά κωμωδίες κατόρθωσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατα 40%.
 
Επιπροσθέτως, βελτιώνει την αναπνευστική μας λειτουργία καθώς εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο και εκπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Πολλοί πνευμολόγοι συνιστούν το γέλιο ως συμπληρωματική θεραπεία για το άσθμα και τη χρόνια βρογχίτιδα.
 
Την ίδια ώρα το γέλιο βελτιώνει τη σιλουέτα μας, καθώς όταν γελάμε συσφίγγονται οι μυς της κοιλιάς και με 10 λεπτά γέλιου καταναλώνουμε 50 θερμίδες. Παράλληλα, γυμνάζονται το διάφραγμα και οι ώμοι μας.
 
Μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής μας κατά μια μέρα αν καταφέρουμε να γελάσουμε περίπου για 15 λεπτά μέσα σε μια μέρα.

Πέρα από τα σωματικά ωφέλη που μας προσφέρει το γέλιο, ενισχύει και την κοινωνικότητα μας και την ομαδική εργασία καθώς δημιουργεί κλίμα οικειότητας.   
 
Επίσης, χάρη στα νευροπεπτίδια που απελευθερώνει στον οργανισμό μας μειώνει την ένταση του στρες.
 
Τέλος, απομακρύνει τους φόβους μας και συνεισφέρει συνολικά στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Ο Φρόιντ ισχυριζόταν πως όταν γελάμε καταφέρνουμε να αποφορτιστούμε που απόθεμα ενέργειας που υπάρχει στον οργανισμό μας.  
 Να θυμάστε γλυκά μου αυτό που είπε ο  Σιμόν Βίζενταλ: Το χιούμορ είναι το όπλο των άοπλων ανθρώπων. Βοηθάει ανθρώπους που καταπιέζονται να χαμογελούν με την κατάσταση που τους κάνει να υποφέρουν.
 Η δική σας,
 Ζωούλα


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος νέος διευθυντής στη ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100, FM100,6)
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος νέος διευθυντής στη ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100, FM100,6)
621 Views

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής  της Δημοτικής Εταιρείας Θεάματος, Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ – TV100, FM100, FM100,6)  μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή