Ελευθερία ίσον Ευτυχία. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

677 Views
Ελευθερία ίσον Ευτυχία. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Ελευθερία ίσον Ευτυχία. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 Ελευθερία ίσον Ευτυχία. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

«Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι»
Θουκυδίδης
 
Αναγνωστόπουλα μου, όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο του σημερινού μας θέματος, θα μιλήσουμε για την ελευθερία. Με τη βοήθεια του Πήτερ Ουσπένσκι και του Όσσο, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι μας κρατάει δέσμιους των ονείρων μας.
 
Ο Πήτερ Ουσπένσκι μέσα από τον ακόλουθο μύθο της Μέσης Ανατολής θα προσπαθήσει να μας οδηγήσει στον κόσμο του Θαυμαστού.
 
<<Υπάρχουν χίλια δυο πράγματα που εμποδίζουν τον άνθρωπο να ξυπνήσει, που τον κρατάνε δέσμιο των ονείρων του.
 
Για να ενεργήσουμε συνειδητά με την πρόθεση να ξυπνήσουμε, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη φύση των δυνάμεων που κρατάνε τον άνθρωπο σε κατάσταση ύπνου.
 
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ύπνος μέσα στον οποίο ζει ο άνθρωπος δεν είναι φυσιολογικός, αλλά μια ύπνωση. Ο άνθρωπος είναι υπνωτισμένος και αυτή η υπνωτική κατάσταση διατηρείται και ενισχύεται συνεχώς μέσα του.
 
Μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν συμφέρον να κρατάνε τον άνθρωπο σε κατάσταση ύπνωσης, εμποδίζοντάς τον να δει την αλήθεια και να καταλάβει τη θέση του.
 
Υπάρχει ένας ανατολίτικος μύθος για έναν πάμπλουτο μάγο που είχε πολλά πρόβατα.
 
Ο μάγος αυτός όμως ήταν πολύ τσιγκούνης. Δεν ήθελε να μισθώσει βοσκούς, ούτε να στήσει φράχτη γύρω από το λιβάδι όπου έβοσκαν τα πρόβατά του.
 
Έτσι, συχνά τα πρόβατα έμπαιναν στο δάσος και πήγαιναν από ‘δω κι από ‘κει, έπεφταν σε χαράδρες και λοιπά και πάνω απ’ όλα έφευγαν, γιατί ήξεραν ότι ο μάγος ήθελε το κρέας και την προβιά τους κι αυτό φυσικά δεν τους άρεσε.
 
Τελικά ο μάγος βρήκε το φάρμακο. Υπνώτισε τα πρόβατά του και τους υπέβαλε πρώτα απ’ όλα την ιδέα ότι ήταν αθάνατα, ότι δεν πάθαιναν κακό όταν τα έγδερνε, αλλά το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή αυτό ήταν πολύ καλό για τα ίδια και μάλιστα ευχάριστο.
 
Ύστερα τους υπέβαλε την ιδέα ότι ο μάγος ήταν καλό αφεντικό που αγαπούσε το κοπάδι του τόσο πολύ ώστε ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα στον κόσμο για χάρη τους.
 
Έπειτα τους υπέβαλε την ιδέα ότι αν επρόκειτο να τους συμβεί κάτι, τέλος πάντων, αυτό δεν θα συνέβαινε ακριβώς εκείνη τη στιγμή, οπωσδήποτε όχι εκείνη τη μέρα, συνεπώς δεν ήταν ανάγκη να το σκέφτονται.
 
Επίσης, τους υπέβαλε την ιδέα ότι δεν ήταν καθόλου πρόβατα: σε μερικά υπέβαλε την ιδέα ότι ήταν λιοντάρια, σε άλλα ότι ήταν αετοί, σε άλλα ότι ήταν άνθρωποι και σε άλλα ότι ήταν μάγοι.
 
Και μετά απ’ αυτό, τελείωσαν όλες οι έγνοιες και οι στεναχώριες του με τα πρόβατα. Δεν έφευγαν ποτέ ξανά πια, αλλά περίμεναν ήσυχα την ώρα που ο μάγος θα απαιτούσε το κρέας και το τομάρι τους…
 
Ο μύθος αυτός είναι μια πολύ καλή ερμηνεία της κατάστασης του ανθρώπου.>>
 
Ο Γκουστάβ Λε Μπον στο βιβλίο του ‘’Ψυχολογία των μαζών’’ υποστηρίζει πως η μάζα αποτελείται από άτομα που συγχωνεύονται σε μια ενιαία οντότητα σκέψης και συναισθήματος. Επιπλέον, τονίζει πως μέχρι και σήμερα οι πολιτισμοί διευθύνονται από μικρές πνευματικές αριστοκρατίες και όχι από τις μάζες, που απορρίπτουν ή δέχονται διάφορες ιδέες χονδρικά.
 
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, θα κάνω μια μικρή παύση για να σκεφτούμε ξανά τον ανατολίτικο μύθο.
 
Πως θα μπορέσουμε όμως να ξεφύγουμε από τα δεσμά μας Kulturosupaki μου; Την απάντηση μας δίνει στο παρακάτω απόσπασμα ο Όσσο.
 
‘’Καταπίεση είναι το να ζεις τη ζωή που δεν λογάριαζες να ζήσεις.  Καταπίεση είναι το να κάνεις πράγματα που ποτέ δεν ήθελες να κάνεις. Καταπίεση είναι το να υποκρίνεσαι πως είσαι αυτός που δεν είσαι.  Η καταπίεση είναι ένας τρόπος για να καταστρέψεις τον εαυτό σου. Η καταπίεση είναι αυτοκτονία – πολύ αργή ασφαλώς, αλλά είναι ένα πολύ σίγουρο, αργό δηλητήριο.
 
Η έκφραση είναι ζωή.
Η καταπίεση είναι αυτοκτονία.
Γιατί;
Γιατί ο άνθρωπος καταπιέζεται τόσο πολύ, που γίνεται άρρωστος;
 
Επειδή η κοινωνία σε διδάσκει να ελέγχεις, όχι να μεταμορφώνεις. Και η μεταμόρφωση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Μέσα από την καταπίεση, ο νους διχάζεται. Το κομμάτι που αποδέχεσαι γίνεται το συνειδητό και το κομμάτι που αρνείσαι γίνεται το ασυνείδητο. Αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι φυσικός. Αυτός ο διαχωρισμός συμβαίνει εξαιτίας της καταπίεσης,
 
Και μέσα στο ασυνείδητο πετάς όλα τα σκουπίδια που απορρίπτει η κοινωνία. Να θυμάσαι όμως, πως οτιδήποτε πετάς εκεί μέσα, γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα κομμάτι από σένα. Πηγαίνει στα χέρια σου, μπαίνει μέσα στα κόκαλά σου, στο αίμα σου, στον χτύπο της καρδιάς σου.
 
Τώρα οι ψυχολόγοι λένε ότι σχεδόν οι ογδόντα στις εκατό αρρώστιες προκαλούνται από τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Τα τόσα πολλά εμφράγματα σημαίνουν ότι έχει καταπιεστεί πάρα πολύ θυμός στην καρδιά, τόσο πολύ μίσος, που η καρδιά έχει δηλητηριαστεί.
 
Ελέγχοντας, καταπιέζεις. Μετασχηματί­ζοντας, εκφράζεσαι.

Δεν υπάρχει όμως ανάγκη να το εκφράσεις σε κάποιον άλλο, επειδή ο άλλος δεν έχει σημασία. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς θυμό, τρέχα γύρω από το τετράγωνο εφτά φορές κι ύστερα κάθισε κάτω από ένα δέντρο και παρατήρησε πού πήγε ο θυμός.
Δεν τον έχεις καταπιέσει, δεν τον έχεις ελέγξει, δεν τον έχεις πετάξει σε κάποιον άλλο, επειδή αν τον πετάξεις σε κάποιον άλλο, γίνεται αλυσίδα, επειδή ο άλλος είναι τόσο ανόητος όσο είσαι κι εσύ, τόσο ασυνείδητος όσο είσαι κι εσύ. Θα πετάξει περισσότερο θυμό πάνω σου. Είναι κι εκείνος τόσο καταπιεσμένος όσο είσαι κι εσύ. Τότε γίνεται αλυσίδα. Εσύ τον πετάς πάνω του, εκείνος τον πετάει πάνω σου και τότε γίνεστε και οι δύο εχθροί.
 
Η κοινωνία σε διδάσκει να ελέγχεις και να επικρίνεις, επειδή το παιδί θα ελέγχεται μόνον όταν αισθάνεται ότι το επικρίνουν για κάτι.’’
 
Η δική σας,
Ζωούλα

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#Osho #Όσσο #Ελευθερία #Καταπίεση #Ευτυχία #ΓκουστάβΛεΜπον #ΠήτερΟυσπένσκι #Θουκυδίδης  #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
To «θηρίο» του αμερικανικού ναυτικού USNS YUMA στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
To «θηρίο» του αμερικανικού ναυτικού USNS YUMA στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
με 0 Σχόλια 644 Views

 Το πλοίο, τύπου καταμαράν, εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητα μεταφοράς ακόμα και μικρών υποβρυχίων, «έδεσε» στην προβλήτα στις 9 το πρωί

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή