Πως να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση σας. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

584 Views
Πως να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση σας. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Πως να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση σας. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 Πως να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση σας. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

"Δεν χρειάζεσαι κανέναν για να σου πει ποιος είσαι ή τί είσαι. Είσαι αυτό που είσαι."Τζον Λένον 
 
Αγαπημένα μου αναγνωστόπουλα μου, στην προηγούμενη ‘’συνάντηση’’ μας μιλήσαμε για την αξία της αυτοπεποίθησης. Η καλή γνώση του εαυτού και η αποδοχή του είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Η αυτοεκτίμηση και η αυτογνωσία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να αισθανόμαστε επαρκείς, ώστε να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.
 
Μόνο όταν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση μας θα μπορέσουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
 
Από την άλλη η αρνητική αυτοεικόνα δημιουργεί έναν αρνητικό φαύλο κύκλο. Ο ψυχοθεραπευτής Ναθάνιελ Μπράντεν, που όρισε την αυτοεκτίμηση ως την προδιάθεση να βιώνει κανείς τον εαυτό του ως επαρκή για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής αλλά και ως άξιο να δεχτεί την επιτυχία και την ευτυχία, υποστηρίζει πως όλες οι ψυχικές διαταραχές (σε διαφορετικό βαθμό) πηγάζουν από την χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 
Η κατάκτηση της αυτογνωσίας και την αυτοπεποίθησης είναι ένας αγώνας αντοχής . Χρειάζεται καθημερινά να κάνουμε ασκήσεις με τον εαυτό μας.
Σήμερα θα σας προτείνω τις ακόλουθες.
 
Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα.
Όταν νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο και μερικά πράγματα δεν σας πάνε όπως θέλετε , χαλαρώστε.
Όταν σας συμβεί κάτι απρόβλεπτο ηρεμήστε και ‘’απολαύστε’’ το. Να υπευνθυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε τη δύναμη να προχωράτε ανέξαρτητα από το αν σας συμβούν ορισμένα πράγματα που δεν τα είχατε προβλέψει.
 
Πειραματιστείτε με καινούργια πράγματα και απαλλαγείτε από την πίεση της επιτυχίας.
Τολμήστε να κάνετε καινούργια πράγματα. Διευρύνετε τις εμπειρίες σας και μην περιορίζεστε από την πεποίθηση σας ότι δεν θα τα καταφέρετε. Προσπαθήστε κάθε μέρα να έχετε μια μικρή ανακάλυψη.
 
Κρατήστε ημερολόγιο με τις επιθυμίες σας.
Καταγράψτε τις πιο κρυφές σας επιθυμίες και τα βαθύτερα όνειρα σας και προσπαθήστε να κάνετε μικρά βήματα για την πραγματοποίηση τους καθημερινά.
 
Διαχειριστείτε τα απρόοπτα.
Προσπαθήστε να μην μεγεθύνετε τα προβλήματα σας. Σκεφτείτε ότι όλοι αντιμετωπίζουν κάποιες αντιξοότητες στην καθημερινότητα τους. Μην απελπίζεστε και μην σκέφτεστε ότι είστε άτυχοι.
Σκεφτείτε τρόπους για να επιλύσετε τα προβλήματα και αναρωτηθείτε αν σε ένα χρόνο θα έχει απομείνει τίποτα από τη στεναχώρια σας.
 
Πείτε ΟΧΙ
Εκφραστείτε με ειλικρίνεια για αυτά που θέλετε. Όταν οι επιθυμίες σας έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των άλλων , προσπαθήστε να μιλήσετε με ηρεμία για αυτό που σας απασχολεί και αρνηθείτε ευγενικά.
Αντικαταστήστε τις αρνητικές σας σκέψεις με θετικές.
Αντιμετωπίστε τα συναισθήματα σας.
Οι φόβοι, οι ανασφάλειες, τα νεύρα και όλα όσα αισθάνεστε καθημερινά είναι μέρος του εαυτού σας. Αποδεχτείτε τα και προσπαθήστε να τα ελέγξετε.
 
Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.
Δεν βοηθά το να σκέφτεστε το τι έχει πετύχει ο ένας και ο άλλος και να τα αντιπαραθέτετε με το τι δεν έχετε καταφέρει εσείς. Ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν έχουν όλοι τα ίδια βιώματα
 
Απομακρυνθείτε από αρνητικούς ανθρώπους.
Όσοι ζουν μέσα στη μιζέρια και κάνουν ό,τι μπορούν για να σας χαλάσουν την καλή διάθεση πρέπει να βγούν άμεσα από τη ζωή σας.
Συγχωρέστε ό,τι και όσους σας πλήγωσαν.
Βρείτε νέα χόμπυ.
Αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας.
Κάθε βράδυ καταγράψτε 3 πράγματα που επιτύχατε μέσα στην ημέρα.
Να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε.
Καθίστε ήρεμοι και αδειάστε το μυαλό σας από κάθε σκέψη. Δεν είναι τεμπελιά το να φροντίζετε το σώμα και το πνεύμα σας.
 
Τέλος, τροφή για σκέψη μπορεί να αποτέλεσει το ακόλουθο βίντεο από την ομιλία’’ Υπάρχει ο πραγματικός εαυτός’’ του Τζούλιαν Μπαγκίνι.
Άλλωστε στο κάτω κάτω σημασία έχει αυτό που είπε ο Δρ.Σέους : ‘’ Να είσαι αυτός που είσαι και να λες αυτό που αισθάνεσαι, γιατί αυτοί που δίνουν σημασία δεν έχουν σημασία και αυτοί που έχουν σημασία δεν δίνουν σημασία.’’.
 
Η δική σας,
Ζωούλα    

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή