Σταματήστε τους ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ της «πράσινης» Ολυμπιάδας! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

464 Views
Σταματήστε τους ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ  της «πράσινης» Ολυμπιάδας! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου. Σταματήστε τους ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ της «πράσινης» Ολυμπιάδας! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

Σταματήστε τους ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ  της «πράσινης» Ολυμπιάδας! Από την «ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα» της γεωπόνου Π. Στασινοπούλου.

       Η είδηση δεν σοκάρει απλώς… ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ!! Όχι ότι μας λείπουν οι λογής ειδήσεις  που σκάνε σαν βόμβα και οδηγούν στο σαλτάρισμα… αλίμονο! Όμως τούτη εδώ, πλειοδοτεί σε σχιζοφρένεια και ο άτυχος αποδέκτης διαβάζει με μάτι θολό ακούγοντας τα ανατριχιαστικά «τζιζ –τζιζ» στην περιοχή του κρανίου. Δεν θέλω να παρατείνω το γρίφο και τη μεταφέρω επιγραμματικά: « Οι διοργανωτές της χειμερινής Ολυμπιάδας του 2018 στη Ν. Κορέα, άρχισαν να ξεριζώνουν τεράστιο δάσος 500 ετών  για να χτίσουν εγκαταστάσεις σκι για χρήση 4 ημερών!» Δεν ξέρω αγαπητέ  αναγνώστη πώς εισπράττεις εσύ, αυτό που μόλις διάβασες. Πιθανόν να μη σε σόκαρε/ τρέλανε όπως εμένα, που – δεδομένης της προϋπάρχουσας τρέλας για την οποία φρόντισαν άλλοι- η πρώτη παρόρμηση ήταν να τους… κόψω τα χέρια! Υποθέτω όμως φίλε μου ότι για να διαβάζεις την παρούσα στήλη, μια έστω στάλα οικολογικής ευαισθησίας τη διαθέτεις. Κι αν η είδηση δεν σε «τρέλανε», οπωσδήποτε σε εξόργισε, ειδικά όταν διαβάσεις και τα παρακάτω διαφωτιστικά…
 

       Το μείζον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ λαμβάνει χώρα στην πόλη Πιεονγκτσάνγκ της Ν. Κορέας, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018. Για δύο μόνο γύρους αγώνων σκι που θα διαρκέσουν 4 ημέρες, οι υπεύθυνοι άρχισαν ήδη να ξεριζώνουν ένα υπεραιωνόβιο, σπάνιου είδους τροπικό δάσος που επέζησε μισή χιλιετία και αποτελεί μοναδικό βιότοπο παγκόσμια ως καταφύγιο τεσσάρων προστατευόμενων ζώων : της ευρασιατικής βίδρας, της γάτας- λεοπάρδαλης, του κουναβιού και του ιπτάμενου σκίουρου. Ένα δάσος 500 ετών που καλύπτει μια περιοχή ιερή επί αιώνες για τους Κορεάτες και ένα βουνό ευρισκόμενο μέχρι τώρα υπό καθεστώς προστασίας. Προκειμένου όμως η κυβέρνηση να κερδίσει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, κατάργησε το καθεστώς προστασίας και ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων για την εγκατάσταση του γιγαντιαίου χιονοδρομικού κέντρου! Αυτού που θα χρησιμοποιηθεί – για να μη ξεχνιόμαστε- ΜΟΝΟ 4 ημέρες! Ρημάζοντας ένα σπάνιας αξίας οικοσύστημα και έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Ασίας, με μια καταστροφή εντελώς παράλογη και κυρίως ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ!

       Και αυτό, όταν οι εν λόγω αγώνες σκι όπως διαβάζω, θα μπορούσαν άνετα να μεταφερθούν σε γειτονική πόλη, χωρίς να μεσολαβήσει καμία καταστροφή και εξοικονομώντας παράλληλα το τεράστιο ποσό των 138.000.000 δολλαρίων που θα… κοστίσει! Όταν επιπλέον, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διακηρύσσει τα τελευταία χρόνια σε όλους τους κανονισμούς της ότι… κόπτεται για  «πράσινη» Ολυμπιάδα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα! Προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες, μεγαλόστομες και «ευαίσθητες» διακηρύξεις «διεθνών θεσμών», ανήκουν χρόνια τώρα στη σφαίρα του ανέκδοτου, όμως εδώ ΔΕΝ τηρούνται καν τα προσχήματα, έτσι για τα μάτια! Και εννοώ τα μάτια της κοινής γνώμης, γιατί αυτά των μελών της Επιτροπής είναι θεόκλειστα έως θεόστραβα μπροστά στο αίσχος που συντελείται απροκάλυπτα! Μετά από όλα αυτά,υπάρχει άραγε μυαλό που μπορεί να μείνει στη θέση του;;; Χρειάζεται άραγε να δηλώνεις «οικολόγος» για να επαναστατήσεις;;; Υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ας πούμε: «Τί με νοιάζει εμένα ρε κοπέλα μου για τα δένδρα του αλλουνού στου διαόλου τη μάνα; Δεν μου φτάνουν οι δικές μου έννοιες; Θα βάλω νταλγκά και για τα ξένα δάση;»

       Σε εσένα λοιπόν τον τελευταίο «ωχαδερφιστή» απαντώ: ΝΑΙ! Πρέπει να «βάλεις νταλγκά για τα ξένα δάση», γιατί στο παγκόσμιο χωριό που ζεις σε αφορά άμεσα, όσο δεν φαντάζεσαι! Κι αν ο ωχαδερφισμός σου ως στάση ζωής συνοδεύει κάθε οικολογική καταστροφή, π.χ. σαν αυτή του Αμαζόνιου, επειδή είναι μακριά από σένα, δεν θα αργήσεις να ζήσεις στο πετσί σου τις τραγικές συνέπειες. Γιατί πολύ απλά, μένοντας αμέτοχος θεατής του εγκλήματος, παρατηρώντας άπραγος τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου του πλανήτη να ξεπατώνονται αλόγιστα, κάποια στιγμή δεν θα μπορείς να ανασάνεις… Πιθανόν να έχεις γεμάτες τσέπες, πολυτελή καταλύματα, τουριστικά θέρετρα, εγκαταστάσεις να κάνεις σκι/  χόκευ / γκόλφ ή ό,τι διάολο σου επιβάλλει το γ@μημένο λάιφ στάιλ, αλλά… τί κρίμα! Το λειψό οξυγόνο ΔΕΝ θα φτάσει ποτέ στα πνευμόνια σου ώστε να σου επιτρέψει να ζήσεις για να τα «απολαύσεις». Ακόμα κι αν αναγκαστείς να κυκλοφορείς με… μπουκάλα οξυγόνου, ΔΕΝ σώζεσαι γιατί κι αυτή από ΚΑΠΟΥ πρέπει να τροφοδοτηθεί… όμως η βασική πηγή, το πράσινο… πάπαλα!!! Και το χειρότερο είναι ότι όσο χρήμα κι αν έχεις κερδίσει από τις καταστροφές, εν προκειμένω σου είναι παντελώς άχρηστο, δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε δράμι οξυγόνου για να επιβιώσεις!
 
       Σε παρόμοια εγκλήματα όμως, έχω μια επιπλέον «απορία» που καταντά ρητορική: ΠΟΥ είναι οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές οργανώσεις; ΠΟΥ είναι η Greenpeace; ΠΟΥ είναι η WWF; ΠΟΥ είστε οι απανταχού ακτιβιστές/ οικολόγοι; Είναι δυνατόν να μην έφθασε στα αυτιά σας η είδηση; Ή σας διακρίνει ως συνήθως «επιλεκτική κώφωση»; Κι αν έφθασε – που είναι ΣΙΓΟΥΡΟ - τί κάνετε; Τί περιμένετε; Να εξαλειφθεί  από προσώπου γης με τόσο παράλογο τρόπο ένα ΑΚΟΜΑ πολύτιμο οικοσύστημα, από τα ελάχιστα του είδους στην Ασία, για να έρθετε κατόπιν εορτής να τελέσετε δακρύβρεχτο μνημόσυνο πάνω από τα ξεριζωμένα υπεραιωνόβια δένδρα; Ή εξαντλείτε την «ευαισθησία» σας σε καλοπληρωμένα, ανώδυνα πανηγυράκια και αφελείς, καλοπληρωμένες καμπάνιες περί «πράσινης ανάπτυξης»; Σας κατανοώ όμως… η οργιώδης ενασχόλησή σας με την κερδοφόρα επιχείρηση/ απάτη της «κλιματικής αλλαγής», δεν σας αφήνει περιθώρια να ασχοληθείτε με τα… επουσιώδη! Ίσα- ίσα που η εξάλειψη ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου, θα ενισχύσει τις «στατιστικές» της γελοίας προπαγάνδας σας.
 
       Όσο για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς/ ανέκδοτα της δήθεν «πράσινης» Ολυμπιάδας, ως συνήθως στο μπλα-μπλα και στα χαρτιά δίνουν και παίρνουν τα κούφια, πιασάρικα λόγια για την έξωθεν καλή μαρτυρία της κοινής γνώμης και επί του πρακτέου… μηδέν εις το πηλίκον ίσον μηδέν! Ή αλλιώς, «εμείς τα δηλώσαμε και καθαρίσαμε. Από κει πέρα, βγάλτε τα μάτια σας και μη μας σκοτίζετε με γραφικότητες!» Γιατί το να ακούς για «σεβασμό στο περιβάλλον», όταν ΔΕΝ υπάρχει Ολυμπιακό έργο που να μη το ρήμαξε κυριολεκτικά και αυτό για χρήση μόλις λίγων ημερών, είναι  παρανοϊκό! Άλλωστε έχουμε  ιδίαν πείρα για να κρίνουμε, ανατρέχοντας στην εγχώρια Ολυμπιάδα. Αυτή που κόστισε ένα πακτωλό (δανεικών) χρημάτων βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα στο χρέιος, γέμισε την πρωτεύουσα με πανάκριβα «ολυμπιακά ακίνητα» - χωρίς ουδεμία ενόχληση του περιβάλλοντος βεβαίως- καθώς και με αλλοδαπούς φοίνικες και μάλιστα μολυσμένους που ρήμαξαν την ντόπια χλωρίδα και μετά το «μέγα θάμα» του ενός μηνός, απομείναμε να χαζεύουμε τα ερειπωμένα ακίνητα - φωλιές τρωκτικών και τα γήπεδα χόκευ - βοσκοτόπια κατσικιών… Αν ΑΥΤΟ δεν είναι «βιώσιμη ανάπτυξη» κύριοι, τότε ποιο είναι; Αστειεύεστε;;; Οπότε  συνεχίστε άνετα το χοντρό «πράσινο» δούλεμα, κλείνοντας τα μάτια σε περιβαλλοντικά αίσχη και  κατασπατάληση πόρων που συνοδεύουν σταθερά τη δράση σας, σαν το πρόσφατο της Ν. Κορέας με τον απόλυτο παραλογισμό! Εκτός αν το «πράσινη» Ολυμπιάδα αναφέρεται τιμής ένεκεν στο θυσιασμένο πράσινο για πάρτη σας κι εγώ παρεξήγησα την έννοια.
 
      Ευτυχώς που εν προκειμένω κάποια διαδικτυακά κινήματα δίνουν ακτίνα ελπίδας με τη μαζική συλλογή υπογραφών παγκόσμια, καταδικάζοντας το οικολογικό έγκλημα, άξιο διεθνούς κατακραυγής. Και παλεύοντας να ασκήσουν πίεση με τη δύναμη των υπογραφών στους διοργανωτές, προκειμένου να σταματήσουν την επέκταση της αδιανόητης καταστροφής ενός ανεκτίμητου δάσους 500 ετών. Πίστεψέ με φίλε μου, σε αφορά και μας αφορά ΟΛΟΥΣ, όσα χιλιόμετρα μακριά κι αν συμβαίνει. Και δεν χρειάζεται να είσαι οικολόγος για να υπογράψεις, απλά ένας άνθρωπος που ΔΕΝ έχασε την κοινή λογική των αυτονόητων. Αναζήτησε τα κινήματα που πασχίζουν στη σωστή κατεύθυνση και βοήθησε με την υπογραφή σου στο σταμάτημα του αίσχους. Ίσως γίνει αφορμή να δεις τη θέση σου στον πλανήτη με άλλα μάτια. Ίσως σου δώσει το ερέθισμα να σκεφτείς ότι ΠΟΤΕ και ΤΙΠΟΤΑ καλό δεν μπορεί να προκύψει από ΒΙΑΣΜΟ! Γιατί το διακύβευμα πλέον αφορά άμεσα στην επιβίωσή μας ως είδος…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς
με 0 Σχόλια 5136 Views

 Μία βραδιά γεμάτη με πολιτισμό, αξιόλογες παρουσίες και πολλαπλές εκπλήξεις, που θα μας μείνει αξέχαστη! Γράφει ο Γιώργος Μπαστουνάς για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή