Ο καθρέφτης της ψυχής είναι η φωνή. Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

612 Views
Ο καθρέφτης της ψυχής είναι η φωνή. Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Ο καθρέφτης της ψυχής είναι η φωνή. Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

Ο καθρέφτης της ψυχής είναι η φωνή.

Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.
Η ανθρώπινη φωνή φανερώνει πολλά περισσότερα απ΄ όσα φανταζόμαστε. Από τη χροιά της μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τη ψυχική διάθεση της στιγμής, αλλά και τις βασικές πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου.
Οι λέξεις ψεύδονται, λέει ο Walter Sendlmeier, επιστημονικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Αντικείμενο της έρευνας του είναι η επίδραση του λόγου στην ψυχοσύνθεση του ατόμου. Για το λόγο αυτό δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία των λέξεων, όταν κάποιος μιλάει, αλλά στο πώς το άτομο λέει αυτό που θέλει να πει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι, τι αποτυπώνει η φωνή και ο τρόπος ομιλίας για  την προσωπικότητα του ατόμου. Για τον ίδιο καθρέφτης της ψυχής δεν είναι τα μάτια, αλλά η φωνή.
Ο τρόπος που μιλάει κανείς δίνει πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο και την καταγωγή του. Ταυτόχρονα επιτρέπει μια ματιά στον εσωτερικό του κόσμο. Συναισθήματα όπως θυμός, χαρά ή φόβος γίνονται για τους άλλους αντιληπτά μέσα από αφανείς διεργασίες του λάρυγγα. Δεν είναι υπερβολή, ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου “προδίδεται” από τη φωνή του, όπως επίσης και ψυχικές ή σωματικές ασθένειες. Γιατροί, ψυχολόγοι και πληροφορικοί εργάζονται πάνω σε αυτοματοποιημένες μεθόδους ανάλυσης της φωνής, έτσι ώστε οι πληροφορίες που προκύπτουν να είναι όσο πιο συστηματικές και αξιοποιήσιμες γίνεται. Όπως για παράδειγμα η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον ή η δυνατότητα καλύτερης μέτρησης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Ίσως μια μέρα υπάρξουν συσκευές μέσα στο σπίτι που θα αναγνωρίζουν τη ψυχική διάθεση του ιδιοκτήτη από τη φωνή του και θα αντιδρούν αναλόγως, δηλώνει η ερευνητική ομάδα του Walter Sendlmeier.  
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον πλανήτη που να μιλάει με τον ίδιο τρόπο με κάποιον άλλο. Η φωνή είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο που διαμορφώνεται τόσο από φυσιολογικούς παράγοντες, όπως είναι οι ορμόνες, το μέγεθος του λάρυγγα και οι μυς γύρω απ΄ αυτόν, όσο και από παράγοντες που σχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον ανατροφής. Το μέγεθος των φωνητικών χορδών καθορίζει πόσο υψηλή ή πόσο μπάσα ακούγεται η φωνή. Όσο πιο λεπτές και κοντές είναι οι φωνητικές χορδές στον λάρυγγα, τόσο συχνότερα πάλλονται ανά δευτερόλεπτο παράγοντας υψηλές συχνότητες.  Οι υψηλές συχνότητες είναι χαρακτηριστικό της γυναικείας φωνής, ενώ οι χαμηλές συχνότητες της ανδρικής. Οι μυς που αλληλεπιδρούν στην παραγωγή της φωνής και της άρθρωσης είναι λεπτοί και ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Αυτό σημαίνει ότι επηρρεάζονται από αμέτρητους παράγοντες ξεκινώντας από απρόσμενα συναισθήματα και φτάνοντας μέχρι την συνολική εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.

Αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται περίτρανα στον τόνο της γυναικείας φωνής. Μέσα από την προσέγγιση της εξέλιξης της φωνής στο χρόνο συντελείται στην Κεντρική Ευρώπη μια πολιτισμική αλλαγή. Η φωνή της γυναίκας έχει μεταλλαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες τονικά. Συγκεκριμένα έχει “κατέβει” κατά δύο με τρία ημιτόνια. Ακούγεται δηλ. πιο μπάσα. Ένα αποτέλεσμα της χειραφέτησης του γυναικείου φύλου, υποστηρίζουν οι κοινωνιολόγοι. Η φωνή-Μπάρμπι δεν ταιριάζει στην εικόνα της σύγχρονης γυναίκας. Οι ερευνητές εντόπισαν πολιτισμικές διαφορές ακόμη και μεταξύ των χωρών, για τις οποίες μάλιστα παραθέτουν και τις αντίστοιχες ερμηνείες. Έτσι για παράδειγμα η φωνή των Νορβηγίδων είναι πιο βαθιά από αυτή των Ιταλίδων ή των Ελληνίδων. Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα, διότι η χειραφέτηση της γυναίκας είναι σε καλύτερο επίπεδο στις σκανδιναβικές χώρες απ΄ ότι στις χώρες της Μεσογείου.
Το πλεονέκτημα της βαθιάς μπάσας φωνής ανήκει βέβαια ανέκαθεν στο ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του καναδού ψυχολόγου David Feinberg οι πολιτικοί με μπάσα φωνή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεχθούν από τους ψηφοφόρους τους. Η βαθιά φωνή στον άνδρα λειτουργεί ελκυστικά, κυριαρχικά, ανταγωνιστικά, ενώ ταυτόχρονα δίνει ένα αίσθημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
Οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ανακαλύπτουν, τι στ΄ αλήθεια φανερώνει η φωνή για την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα είναι σίγουρο, ότι καθρεφτίζει κάτι πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο: τον συναισθηματικό κόσμο αυτού που μιλάει. Όταν μιλάμε δεν μπορούμε να κρύψουμε, πώς νιώθουμε. Οι αναλύσεις της έρευνας του Walter Sendlmeier δείχνουν, ότι σε συναίσθημα θυμού οι φωνητικές χορδές πάλλονται πολύ γρήγορα και επομένως παράγουν μια πιο παρορμητική χροιά στη φωνή. Καθώς συγκεντρώνεται περισσότερη ενέργεια στους υψηλούς τόνους, η φωνή βγαίνει πιο δυνατή και ελαφρώς επιθετική. Στο θρήνο αντίθετα κλείνουν οι φωνητικές χορδές πιο αργά και μαλακά. Έτσι η ενέργεια συγκεντρώνεται στους χαμηλότερους τόνους και η φωνή βγαίνει πιο συννεφιασμένη και εσωστρεφής. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί η φωνή να “προδώσει” πολλές πτυχές της προσωπικότητας, όπως αν το άτομο είναι αγχώδες ή χαλαρό, εσωστρεφές ή εξωστρεφές. Άτομα νευρικά και συναισθηματικά ασταθή μιλάνε με λιγότερο σταθερή φωνή και πολλές διακυμάνσεις στην ένταση της. Τα εξωστρεφή άτομα μιλάνε συνήθως δυνατά και γρήγορα χρησιμοποιώντας μελωδικότητα στη φωνή τους.
Η φωνή λοιπόν φαίνεται να είναι ο πιο αλάνθαστος καθρέφτης της ψυχής μας. Ένας καθρέφτης στον οποίο οι παρεμβάσεις είναι δύσκολες.
Και ίσως είναι καλύτερα έτσι!


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τηλε-Θέατρο: Επίκαιρο, αλλά άνευρο το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας»… Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Τηλε-Θέατρο: Επίκαιρο, αλλά άνευρο το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας»… Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 921 Views
Μία επίκαιρη παράσταση, η οποία ωστόσο δεν καταφέρνει να παρουσιάσει με προσιτό τρόπο το διαχρονικό κείμενο του Πούσκιν, δημιουργώντας ένα συγχέον αποτέλεσμα. Είδε από τον καναπέ του και σχολιάζει ο Γιώργος Μπαστουνάς.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή