«Ο νόμος της ζούγκλας στην ελεύθερη αγορά». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

509 Views
«Ο νόμος της ζούγκλας στην ελεύθερη αγορά». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «Ο νόμος της ζούγκλας στην ελεύθερη αγορά». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«Ο νόμος της ζούγκλας στην ελεύθερη αγορά». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

Μια από τις πρώτες και άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ριζική αναδιοργάνωση της αγοράς και ευρύτερα του ιδιωτικού τομέα. Ο μόνος νόμος που επικρατεί εν τοις πράγμασι σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται σύγχρονο ευρωπαϊκό είναι της ζούγκλας, δηλαδή του πιο ισχυρού.
Και ως πιο ισχυρός στη θλιβερή ελληνική πραγματικότητα νοείται ο πιο αδίστακτος, που δεν έχει απολύτως κανέναν ηθικό φραγμό προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, αυτός που το μόνο δόγμα στη ζωή του είναι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ένας ιησουίτης, από αυτούς εξάλλου προήλθε μάλλον και αυτή η ρήση, ένας σύγχρονος Μακιαβέλι.
 
Αυτοί οι άνθρωποι είναι που διαφεντεύουν την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την ελεύθερη αγορά. Άνθρωποι αμοραλιστές και οπορτουνιστές που η μόνη τους ικανότητα είναι να αντιμετωπίζουν τους υπόλοιπους ανθρώπους ως μέσο, εργαλειακά προκειμένου να πετύχουν τους εκάστοτε στόχους. Άνθρωποι ύπουλοι, διπρόσωποι που σε όλη την άθλια ζωή τους πορεύονται στο πώς θα χειραγωγήσουν ή ευρύτερα θα εκμεταλλευτούν άλλους συνανθρώπους τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις τους. Η καντιανή αντίληψη ότι ο κάθε άνθρωπος εξ’ ορισμού είναι ή πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός και ποτέ το μέσο, τους είναι κάτι προφανώς εντελώς ξένο που ξεπερνά και τις νοητικές τους ικανότητες διότι οι περισσότεροι από αυτούς, πράγμα εντελώς φυσιολογικό, είναι απαίδευτοι. Γι’ αυτό και οι μόνες αρετές τους είναι η δολιότητα, η πονηριά, η ψευτομαγκιά και εν γένει η αν-ηθικότητά τους, η απουσία οποιουδήποτε ψήγματος ηθικής στην προσωπικότητά τους.
 
Αυτοί οι άνθρωποι είναι που ορίζουν ή καλύτερα επικαθορίζουν de facto τις εργασιακές συνθήκες και ευρύτερα το πλαίσιο λειτουργίας στα ελεύθερα επαγγέλματα, στο εμπόριο και οπουδήποτε αλλού. Νέοι δικηγόροι γίνονται βορά μεγαλοδικηγόρων-καρχαριών δουλεύοντας σε καθεστώς δίχως υπερβολή δουλοπαροικίας, εργολάβοι που με τραμπουκισμούς και νταηλίκια το παίζουν τοπικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι που εκπίπτουν σε πληρωμένους συκοφάντες κ.λπ.
 
Η ελεύθερη αγορά εξακολουθεί να μαστίζεται από νοοτροπίες και πρακτικές που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ο διάχυτος αμοραλισμός με μοναδικό αυτοσκοπό την κερδοσκοπία έχει καταντήσει το πεδίο της αγοράς, με την ευρύτερη του όρου έννοια, ασφυκτικό για οποιονδήποτε διατηρεί και θέλει να διατηρήσει την στοιχειωδώς ουσιώδη ανθρώπινη υπόστασή του.
 
Το νομικό πλαίσιο πριν την μνημονιακή περίοδο σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητικό αλλά έπασχε οικτρά στην εφαρμογή του. Πλέον, τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει αποδομηθεί και το κανονιστικό πλαίσιο πυροδοτώντας μια εκρηκτική κατάσταση αμοραλισμού και κατά συνέπεια διαφθοράς. Το εργασιακό πλαίσιο έχει καταργηθεί τελείως μετατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις σε φεουδαρχικές. Το ανεπαρκές πλαίσιο λειτουργίας δίνει τη χαριστική βολή στους ήδη διαβρωμένους και κομματικά χειραγωγούμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή εξακολουθούν να οργιάζουν.
 
Μην γελιόμαστε η πραγματική κατάσταση και ο τρόπος λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς στη χώρα μας ουδεμία σχέση έχει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Εδώ τους κανόνες στην πράξη τους έχει αντικαταστήσει η φυσιοκρατία, τα ταπεινότερα ένστικτα της ζωώδους πλευρά του ανθρώπου. Μια κοινωνία όμως είναι αδύνατον να συντηρηθεί όταν εν τοις πράγμασι έχει μετατραπεί σε ζούγκλα και οι άνθρωποι έχουν χωριστεί ανάλογα με το βαθμό λαμογιάς τους και την παρουσία ή απουσία ηθικής σε κυνηγούς και θηράματα, πόσω μάλλον να ευημερήσει.
 
Για αυτό αν θέλουμε, αν όχι να ευημερήσουμε, τουλάχιστον να εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως κοινωνία και να μην αφανιστούμε αλληλοκατασπαρασσόμενοι, να επαναθεμελιώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το πεδίο δράσης της ελεύθερης αγοράς αίροντας ουσιαστικά τον άνθρωπο από τη φυσική κατάσταση στην οποία έχει εκπέσει.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή