17 πληροφορίες για τα βραβεία Νόμπελ, για να μην πιαστείς αδιάβαστος μέρες που είναι.

1884 Views
17 πληροφορίες για τα βραβεία Νόμπελ, για να μην πιαστείς αδιάβαστος μέρες που είναι. 17 πληροφορίες για τα βραβεία Νόμπελ, για να μην πιαστείς αδιάβαστος μέρες που είναι.

 

Από την Ιωάννα Δούνδη.  

Διανύουμε την εβδομάδα που ανακοινώνονται οι νικητές των βραβείων Νόμπελ, και είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ή και να μάθουμε ίσως,και κάποια νέα πράγματα για αυτήν την ύψιστη βράβευση. Που ξέρεις ρε παιδί μου… μπορεί κάποια στιγμή να σου πέσει ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι, να μην ξέρεις; δεν είμαστε να χάνουμε και λεφτά τώρα!
 
27 Νοεμβρίου 1895 λοιπόν, είναι η ημερομηνία που συντάχθηκε η τρίτη και τελευταία διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελστο Παρίσι,(έναν χρόνο πριν πεθάνει) και μπορεί κάποιος να δει ολόκληρες τις 4 σελίδες που την απαρτίζουν στην επίσημη σελίδα του οργανισμού των βραβείων (https://www.nobelprize.org/), ή αν θέλει να έχει πιο… προσωπική επαφή, να επισκεφθεί τομουσείο Νόμπελ στο οποίο φυλάσσεται και εκτίθεται το έγγραφο, στην Στοκχόλμη.
 
Μας ενδιαφέρει όμως τι φλυαρεί o Άλφρεντ σε 4 σελίδες; Όχι απαραίτητα. Το κομμάτι που αφορά τα βραβεία είναι μόλις26 σειρές, στις οποίες ανακοινώνει την θέσπιση των πέντε βραβείων Νόμπελ (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Λογοτεχνίας και Ειρήνης) και ορίζει από ποιους και σε ποιούς θα απονέμονται, απλά, λιτά και απέριττα, καθώς και τα χρήματα που αφήνει για αυτόν τον σκοπό.
 
Από το 1968, έχουμε και το βραβείο οικονομικών επιστημών, μην ρωτάτε γιατί. Το ζήτησε; Όχι. Το πήρε; Ναι. Είναι μην πεθάνεις σε αυτήν την ζωή. Άμα αφήσεις άλλους στο πόδι σου να κάνουν μια δουλειά, σώθηκες.
 
Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες όμως, και σε τι να διαφέρουν οι συγγενείς του Νόμπελ από κάθε άλλου ανθρώπου με λεφτά άραγε; Σε τίποτα, θα σου απαντήσω. Όλοι τα χαλβαδιάζουν. Κι έτσι με τα μαλλιοτραβήγματααπο συγγενείς που θέλαν να ακυρωθεί η διαθήκη, και τις επιτροπές, χάσαμε έξι χρόνια μέχρι την πρώτη απονομή, το 1901.
 
Στην επίσημη σελίδα λοιπόν του οργανισμού των βραβείων,(linkπιο πάνω) μπορεί κανείς να βρει τα πάντα για αυτόν τον θεσμό.  Από εκεί μεταφέρω όλες τις παρακάτω στατιστικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
.
1.   Από το 1901 μέχρι και το 2018 (χωρίς τα φετινά δηλαδή) έχουν δοθεί 590 Νόμπελ, για τα οποία υπάρχουν 935 βραβευθέντες. (Το βραβείο μπορεί να δοθεί σε, από έναν μέχρι τρεις βραβευθέντες, μοιρασμένο ισομερώς).
 
2.  908 από τους βραβευθέντες είναι άτομα και 27 είναι οργανισμοί. Κάποιοι από αυτούς έχουν πάρει πάνω από ένα βραβείο Νόμπελ.
 
3.  49 φορές δεν δόθηκε βραβείο Νόμπελ, κυρίως κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων.(6 Φυσικής, 8 Χημείας, 9 Ιατρικής, 7 Λογοτεχνίας, 19 Ειρήνης) Στην διαθήκη υπάρχει ειδική πρόβλεψη για κάτι τέτοιο.
 
4. Ο νεότερος άνθρωπος που έχει πάρει Νόμπελ, είναι (μέχρι στιγμής, 9/10/2019) η Malala Yousafzai, που το 2014 όταν και πήρε το Ειρήνης ήταν 17 ετών.Ο γηραιότερος, ήταν ο Arthur Ashkin, που στα 96 του το 2018, πήρε το Νόμπελ Φυσικής.
 

 
5.  Οι γυναίκες που έχουν βραβευθεί, είναι μόνο 52.
 
6.  Δύο βραβευθέντες έχουν αρνηθεί το βραβείο. (το 1964, οJ ean - Paul Sarte -Λογοτεχνίας, και το 1973, ο Le Duc Tho – Ειρήνης).
 
7. Τέσσερις βραβευθέντες έχουν εξαναγκαστεί να μην δεχτούν το βραβείο. (οι τρεις από τον Χίτλερ).
 
8.  Τρεις νικητές βραβείων ήταν κρατούμενοι όταν κέρδισαν. Όλοι τους το βραβείο Ειρήνης.
 
9.  Από το 1974 και μετά, δεν μπορεί να προταθεί για Νόμπελ κανένας θανών. Μπορεί φυσικά να συμβεί να πεθάνει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αυτό του το επιτρέπουν. Πριν από το 1974, δύο βραβεία έχουν δοθεί σε ήδη νεκρά άτομα. (Το 1961 το Ειρήνης, στον Dag Hammarskjöld, και το 1931 το Λογοτεχνίας, στον Erik Axel Karlfeldt).
 
10. Τα Νόμπελ έχουν υπάρξει και οικογενειακή υπόθεση (Βλέπε Curie), καθώς έχουμε ζευγάρια που έχουν κερδίσει και οι δύο, αδέρφια, μητέρα και κόρη, πατέρα και κόρη, και πατέρα και γιό.
 
11. Ο νικητής του Νόμπελ λαμβάνει τρία πράγματα. Ένα δίπλωμα, ένα μετάλλιο, και ένα έγγραφο που βεβαιώνει το χρηματικό ποσό που κερδίζει.
 
12. Το δίπλωμα αποτελεί μοναδικό και διαφορετικό κάθε χρονιά έργο τέχνης, φιλοτεχνημένο από κυρίως, Σουηδούς και Φινλανδούς καλλιτέχνες.
 

 
13. Το δε μετάλλιο είναι χειροποίητο, με μεγάλη λεπτομέρεια, σε χρυσό 18 καρατίων.
 
14. Τα Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Λογοτεχνίας, είναι ίδια στην μία του πλευρά. Απεικονίζουν την προτομή του Νόμπελ, καθώς και τις χρονιές γέννησης και θανάτου του. (1833-1896). Στα Νόμπελ Ειρήνης και Οικονομικών υπάρχει πάλι ο Νόμπελ, αλλά με λίγο διαφορετικό σχέδιο. Η πίσω πλευρά τους ποικίλει, ανάλογα με το ίδρυμα που απονέμει το βραβείο.
 
15. Τα χρήματα που άφησε να επενδυθούν και από τα οποία προκύπτει το ποσό που μοιράζεται ετησίως σε «όσους το προηγούμενο διάστημα προήγαγαν το καλό της ανθρωπότητας», ήταν σε σημερινή αξία, περίπου 1.702 εκ. κορώνες Σουηδίας.(SEK)
 
16. To 2019 το χρηματικό βραβείο που συνοδεύει κάθε Νόμπελ συνολικά, είναι 9 εκ. SEK.
 
17. Οι νικητές (άτομα ή οργανισμοί), αναφέρονται με την λέξη Laureate. (δαφνοστεφανωμένος), από τον θεό Απόλλωνα που φορούσε δάφνινο στεφάνι.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στον Σέλντον Κούπερ, κάτι ξέρει παραπάνω.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΝόμπελΙωάννα Δούνδη

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή