Προτελευταία η Ελλάδα στη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση

353 Views
Προτελευταία η Ελλάδα στη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση Προτελευταία η Ελλάδα στη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση

 Προτελευταία η Ελλάδα στη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Στην 34η θέση της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση οικονομολόγων της PwC.

Η έκθεση συγκρίνει την επίδραση στην αγορά εργασίας και την συμμετοχή στην εκπαίδευση των ατόμων ηλικίας 15-24 στις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ για το διάστημα από το 2006.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Ελβετία (1η θέση) και η Γερμανία (2η θέση) βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών χωρών για το 2015, ενώ ακολουθούν η Αυστρία (3η θέση), η Ισλανδία (4η θέση), η Νορβηγία (5η θέση) και η Δανία (6η θέση).

Oι χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία (33η θέση), η Ελλάδα (34η θέση) αι η Ιταλία (35η θέση)αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες χώρες για πρώτη φορά από το 2006 ενώ το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν παρουσιάσει την πιο σημαντική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2015.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «αν μπορούσαν οι χώρες να μειώσουν τα ποσοστά των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να πετύχουν σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα, κυμαινόμενη από περίπου 2-3% για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέχρι 7-9% για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Το συνολικό οικονομικό όφελος από τη μείωση των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια»

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, οι κεντρικές ευρωπαϊκές οικονομίες της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας καταλαμβάνουν και πάλι τις τρεις πρώτες θέσεις του Δείκτη Νέων Εργαζομένων που εκπονεί ο Οίκος

Οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια δολάρια εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση και αξιοποίηση της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων.

Οι τρεις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλά την ανεργία των νέων παρόλη την παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκπαιδευτικών συστημάτων που προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση η οποία συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των νέων που παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση εκτιμά επίσης την πιθανή βελτίωση των οικονομιών των χωρών του ΟΟΣΑ στο μέλλον, εφόσον κατορθώσουν να μειώσουν τα ποσοστά των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, την κορυφαία χώρα της ΕΕ.

Τα πιθανά οφέλη μπορούν να κυμανθούν από 0,1% μόλις του ΑΕΠ στην Ολλανδία, έως και περίπου 2-3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με τα υψηλότερα πιθανά οφέλη να εκτιμώνται για την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα με περίπου 7-9% του ΑΕΠ.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του συνολικού ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1 τρισ. δολ.

Ο Ζώης Σωτηρόπουλος, Partner και Επικεφαλής του People and Organisation Consulting της PwC Ελλάδας σχολίασε: «Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις ένταξης του νέου εργατικού δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Σε αντιδιαστολή, η εφαρμογή μιας πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας θα έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και της αύξησης του ΑΕΠ».


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος
με 0 Σχόλια 1385 Views
Νέα θεραπεία σε δοκιμαστικό στάδιο με πολύ θετικά αποτελέσματα κατά μορφών καρκίνου, το κόκαλο του σκύλου της Σ. Καρύδη, και μια τρύπα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης. Γράφει η Ιωάννα Δούνδη για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή