«Σασμός» - ψυχογραφώντας τον Αστέρη και την Αργυρώ, "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

14955 Views
«Σασμός» - ψυχογραφώντας τον Αστέρη και την Αργυρώ, «Σασμός» - ψυχογραφώντας τον Αστέρη και την Αργυρώ, "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

  

Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή).

 

Η αγάπη δεν αιχμαλωτίζεται ούτε αναχαιτίζεται. Αυτό συμβαίνει με την αγάπη που ενώνει τον Αστέρη με την Αργυρώ. Μοιράζονται μια δυνατή αγάπη που δύσκολα αφήνουν στην άκρη για να μάθουν να ζουν ο ένας χωρίς τον άλλον. 
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
.
  
Το ζέσταμα
Αυτό το ζευγάρι μας απασχολεί από τα πρώτα κιόλας επεισόδια του Σασμού. Θυμίζει πρωταγωνιστές παλιάς κινηματογραφικής ταινίας που, παρά την έχθρα των οικογενειών καταγωγής τους, υποκύπτουν στα βέλη του έρωτα και ζουν τη δική τους ιστορία αγάπης αγνοώντας ποιους και πώς θα επηρεάσει. Με τον Αστέρη και την Αργυρώ θα ασχοληθούμε λοιπόν σήμερα.
Η δράση
Στον πρώτο κύκλο της σειράς γνωρίσαμε δυο νέους ανθρώπους, που αγωνίζονταν να βάλουν τέλος σε αντιπαλότητες και συγκρούσεις ζώντας ειρηνικά και μη προκαλώντας κανέναν. Ο Αστέρης πράος, φιλικός και ευγενικός διέφερε πολύ από τον οξύθυμο αδελφό του, το Μαθιό, ο οποίος άρπαζε φωτιά με το παραμικρό και δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω. Η Αργυρώ κι αυτή ήρεμη, συνεσταλμένη και με θετική διάθεση σε αντίθεση με τον αδελφό της, τον Πέτρο, που αν και ευαίσθητος είχε την τάση να παρεξηγείται εύκολα και να μπλέκεται σε καυγάδες για να υπερασπιστεί την τιμή των δικών του.

Αυτοί λοιπόν οι δύο νέοι άνθρωποι συναντήθηκαν τυχαία εκτός του τόπου καταγωγής τους, μοιράστηκαν στιγμές πάθους, ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και κλήθηκαν να διαχειριστούν τις δυσκολίες που φέρνει μια σχέση, όταν αυτή δεν έχει την ευλογία των γύρω. Στην αρχή κρυβόντουσαν από όλους απολαμβάνοντας το μυστικό τους μέχρι που αυτό αποκαλύφθηκε και έφερε το ζευγάρι αντιμέτωπο με τους ‘σημαντικούς άλλους’. Και κάπου εκεί άρχισα να σκέφτομαι ήρωες της καθημερινότητας που δίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους αγώνα για να ‘επιβάλλουν’ την επιλογή τους στους δικούς τους ‘σημαντικούς άλλους’. Πόσο ψυχοφθόρα διαδικασία. Ένας αγώνας που κανονικά δεν θα έπρεπε να δίνεται ποτέ από τη στιγμή που η προσωπική επιλογή ενός ανθρώπου οφείλει να γίνεται σεβαστή. Αυτή είναι δυστυχώς μία παθολογία της οικογένειας που δεν έχει διακριτά όρια. Εμπλέκεται ο γονιός στη ζωή του παιδιού του, ο αδελφός στις αποφάσεις του αδελφού και πάει λέγοντας. Κι όλα αυτά φυσικά στο όνομα της ανιδιοτελούς αγάπης και του γνήσιου ενδιαφέροντος.Η αγάπη όμως, σύμφωνα με το Leo Buscaglia, δε μπορεί να αιχμαλωτιστεί. Πάντα γλιστρά μέσα από τις αλυσίδες. Κι αν η αγάπη, όπως ισχυρίζεται ο αγαπημένος συγγραφέας, θέλει να ακολουθήσει άλλη πορεία, τίποτα δεν τη σταματά. Έτσι συνέβη με την αγάπη ανάμεσα στον Αστέρη και την Αργυρώ. Κανείς δε μπόρεσε να τους εμποδίσει να ενωθούν. Κανείς δεν τους έπεισε να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Κι όταν ακόμα χώρισαν, αυτό ήταν προσωρινό καθώς η αγάπη έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της κι αυτή η ανοιχτή αγκαλιά, σύμφωνα και πάλι με το LeoBuscaglia, επιτρέπει στην αγάπη να έρχεται και να φεύγει όποτε θέλει ελεύθερα.

Αυτό βλέπω και στο φετινό κύκλο του Σασμού. Μια αγάπη να έρχεται και να φεύγει ελεύθερα. Μια αγάπη που εμπερικλείει νοιάξιμο, στοργή και αφοσίωση. Μια αγάπη που χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της συγχώνευσης, σύμφωνα με το οποίο δύο ξεχωριστοί άνθρωποι λειτουργούν σαν να είναι ένα. Παρόλο που η Αργυρώ προχώρησε στη ζωή της γνωρίζοντας το Σταύρο και δημιουργώντας μαζί του οικογένεια, είχε αφήσει την καρδιά της πίσω. Προχώρησε φαινομενικά αλλά ποτέ ουσιαστικά. Δεν έπαψε ούτε λεπτό να σκέφτεται εκείνον που είχε κατακτήσει την καρδιά της. Εκείνον που άθελά του την πλήγωσε όταν σκότωσε τον αδελφό της. Εκείνον που δε δίστασε να της δωρίσει το ένα του νεφρό προκειμένου να ζήσει. Κι αυτό το έκανε εν αγνοία της γιατί η αγάπη εμπεριέχει θυσίες. Θυσίες που κάνει αυτός που αγαπά χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ή μάλλον το μοναδικό αντάλλαγμα που περίμενε ο Αστέρης ήταν να δει την αγαπημένη του να στέκεται και πάλι στα πόδια της.Κι αυτή η αγάπη μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάρρωση από τα ψυχικά τραύματα, που κουβαλούν και οι δυο τους από το παρελθόν. Κι αυτή η αγάπη των δυο τους απαιτεί θάρρος και δύναμη. Θάρρος να αποκαλύψει ο ένας στον άλλον τις αδυναμίες του χωρίς να φοβάται μια νέα εγκατάλειψη. Δύναμη να αντέχει ο ένας τις αδυναμίες του άλλου, χωρίς να θέλει να τον αφήσει. Θα αποδειχθούν τελικά θαρραλέοι και δυνατοί; Θα σμίξουν ξανά; Ως πότε θα προσπαθεί η Αργυρώ να αποφύγει το αναπόφευκτο; Ως πότε θα περιμένει ο Αστέρης; Κάθε φορά που τους βλέπω να είναι έτοιμοι να φιληθούν, θυμάμαι πως η μοναδική πραγματικότητα για ένα ζευγάρι είναι αυτή που μοιράζεται. Ούτε αυτή που ονειρεύεται, ούτε αυτή που σχεδιάζει. Μονάχα αυτή που μοιράζεται στο εδώ και τώρα της συνάντησής του.

Το κλείσιμο
Περιμένω τη συνέχεια αυτής της ιστορίας… προς το παρόν κοιτάζονται στα μάτια προσπαθώντας να καταλάβουν αυτά που δεν έχουν ειπωθεί. Πώς να ζήσει ο ένας χωρίς τον άλλον; Είναι πλέον αργά. Αργά από κάθε άποψη. Αργά γιατί έχουν ήδη ερωτευθεί. Αργά γιατί δε σταμάτησαν ποτέ να είναι ερωτευμένοι. 

"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τι ετοιμάζει ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος – Οι πρώτες παραστάσεις.
Τι ετοιμάζει ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος – Οι πρώτες παραστάσεις.
με 0 Σχόλια 5476 Views

Σε μια πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους που καλύπτουν το πολιτιστικό ρεπορτάζ προέβη ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος +βίντεο


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο