Μα είναι η μικρή μου αδελφή | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

8655 Views
Μα είναι η μικρή μου αδελφή | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω. Μα είναι η μικρή μου αδελφή | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

 

Κάθε Τρίτη στην Κουλτουρόσουπα

.
Θα ήταν για πάντα η μικρή αδελφή του Δημήτρη για την οποία θα ένιωθε υπεύθυνος. Είχε φτάσει όμως η στιγμή να αντιληφθεί πως άλλο η αδελφική αγάπη και άλλο η αλυσίδα που κρατά φυλακισμένους δυο ενήλικες ανθρώπους χωρίς να τους αφήνει να δεσμευθούν ουσιαστικά με άλλους ενήλικες. 
 
Τάχα Θέλω Να Σου Πω. 

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
Μα είναι η μικρή μου αδελφή, είπε ο Δημήτρης κοιτάζοντας με λες και εκλιπαρούσε να συμφωνήσω μαζί του.
-Προσδιόρισε τι ακριβώς εννοείς με αυτό που λες, του είπα.
-Θα είναι για πάντα η μικρή μου αδελφή για την οποία θα νιώθω υπεύθυνος και θα ανησυχώ για τις επιλογές της.
-Μάλιστα.
-Δεν θα μου πεις κάτι άλλο;, με ρώτησε γεμάτος περιέργεια για τη μονολεκτική απάντηση που είχε μόλις ακούσει από τα χείλη μου.
Τι άλλο μπορώ να σου πω; Ακούω αυτό που μου λες και συμφωνώ πως θα είναι για πάντα η μικρή σου αδελφή. Δεν λες κάτι περίεργο. Και 80 χρονών να γίνει θα εξακολουθεί να είναι η μικρή σου αδελφή αφού σας χωρίζουν πέντε χρόνια.
-Τότε τι σου φαίνεται περίεργο;
-Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μου φαίνεται κάτι περίεργο;
-Το καταλαβαίνω από τον τρόπο που με κοιτάζεις κάθε φορά που σου λέω ότι είναι η μικρή μου αδελφή.
-Δημήτρη αυτό που μου φαίνεται περίεργο δεν είναι η αναφορά σου στην ηλικία της αδελφής σου και πιο συγκεκριμένα στο ότι είναι η μικρή σου αδελφή. Αυτό που με παραξενεύει και κυρίως με προβληματίζει είναι το βάρος που κουβαλάς για έναν ενήλικο άνθρωπο, τις επιλογές του και την ευτυχία του.
-Μου προτείνεις να αδιαφορήσω για το αίμα μου;. Η συναισθηματική υπερβολή στα λόγια του περίσσευε.
-Τώρα γίνεσαι δραματικός και διαστρεβλώνεις τα λόγια μου, του καθρέφτισα. Αυτό που σου προτείνω ξεκάθαρα είναι να εμπιστευθείς την αδελφή σου που είναι μια ενήλικη γυναίκα, η οποία έχει μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της και έχει κάθε δικαίωμα να ορίζει τη ζωή της όπως η ίδια θέλει.
.
.
-Κι αν κάνει λάθος;, ρώτησε γεμάτος αγωνία.
-Αν κάνει λάθος θα έχει γίνει σοφότερη.
-Κι αν το λάθος που θα κάνει την κάνει δυστυχισμένη;
-Κανένας ενήλικας δεν μπορεί να είναι μόνο ευτυχισμένος. Γιατί να αποτελεί εξαίρεση η αδελφή σου σε αυτό;, τον ρώτησα.
-Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό. Ίσως γιατί από πάντα η αδελφή μου αποτελούσε εξαίρεση.
-Σε τι;
-Στη θέση που είχε στη ζωή μας. Και στη δική μου και στων γονιών μας. Ήταν η μικρή που έπρεπε να προσέχουμε και να μη της χαλάμε χατίρι.
-Και πιστεύεις ότι τη βοήθησε αυτή η στάση;
-Δεν είμαι σίγουρος.
-Αν σκεφτείς καλύτερα θα διαπιστώσεις ότι το μόνο που καταφέρατε και οι τρεις σας ήταν να την αποδυναμώσετε και να την κάνετε να πιστεύει ότι όλοι οι υπόλοιποι της χρωστούν.
-Τώρα που το λες κάτι τέτοιο συμβαίνει. Θα την έλεγα και κακομαθημένη χωρίς δεύτερη σκέψη.
-Κι εσύ καλείσαι λοιπόν να ανησυχείς για μια γυναίκα που μεγάλωσε πιστεύοντας ότι είναι το κέντρο του κόσμου και που δεν θα μάθει ποτέ να στηρίζεται στα δικά της πόδια αν δεν της το επιτρέψετε όλοι εσείς που παραμένετε στηρίγματα και της κάνετε εύκολο να μπορεί να αποφασίζει το ένα αντί του άλλου.
-Δεν θα σταματήσω ποτέ να ανησυχώ, παραδέχτηκε.
-Δεν θα σταματήσεις ποτέ να νιώθεις υπεύθυνος για τη ‘μικρή’ σου αδελφή θέλεις να πεις, παράφρασα τα λόγια του.
-Ίσως να είναι έτσι.
.
.
-Ποιος σου ανέθεσε την ευθύνη της;. Η ερώτησή μου τον αιφνιδίασε. Δεν περίμενε με τίποτε να ακούσει πως κάποιος άλλος ήταν υπεύθυνος για το βάρος που κουβαλούσε εδώ και τόσες δεκαετίες στη ζωή του.
-Τι θέλεις να πεις;
-Ποιος σου δίδαξε πως θα πρέπει να προσέχεις για πάντα την αδελφή σου; Ποιος θα απογοητευθεί αν δεν υπακούσεις σε αυτόν τον κανόνα; Σε ποιανού τα μάτια δεν θα είσαι το «καλό παιδί»; Οι ερωτήσεις μου ενεργοποιούσαν τις δικές του μνήμες.
-Μα φυσικά οι γονείς μου.
-Και οι δυο;
-Ναι, και οι δυο. Η μητέρα μου μέσα από το δικό της παράδειγμα και ο πατέρας μου μέσα από τις προτροπές του.
-Καλείσαι τότε να σταθείς απέναντι στους γονείς σου και τις προσδοκίες τους. Καλείσαι να αποχαιρετίσεις την παιδική σου ηλικία και να αποφασίσεις να καλωσορίσεις την ενήλικη προσωπικότητα σου που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει την ευθύνη ενός άλλου ενήλικα. Καλείσαι Δημήτρη να δώσεις τέλος στη συνεξάρτηση που είναι μια θλιβερή συναισθηματική κατάσταση και που απέχει πολύ από την αληθινή αγάπη.
.
.
-Μου φαίνεται βουνό, ομολόγησε απογοητευμένος.
-Θα συμφωνήσω μαζί σου πως δεν είναι καθόλου εύκολο να καλωσορίζουμε τον ενήλικο εαυτό μας και να τον υποστηρίζουμε βάζοντας τελεία σε παιδικές, ανώριμες και παρωχημένες συμπεριφορές που κάποιοι επιμένουν να τις μπερδεύουν με την αδελφική αγάπη.
-Κι αν δεν τα καταφέρω; Αν δεν καταφέρω να σταματήσω να αγωνιώ για τη μικρή μου αδελφή;
-Τότε θα παραμένετε και οι δυο καθηλωμένοι σε ένα σχήμα σχέσης που διάλεξαν κάποτε κάποιοι άλλοι για εσάς χωρίς να σας ρωτήσουν και χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες που θα είχε και στους δυο σας. Η αδελφή σου ηλικιακά θα είναι πάντα μικρότερη από σένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σε χρειάζεται όπως σε χρειαζόταν όταν ήταν παιδί και ούτε προϋποθέτει το δικό σου διαρκές ενδιαφέρον που αγγίζει τα επίπεδα του νευρωσικού άγχους.
-Μου λες δηλαδή ότι θα μπορώ να την αγαπώ χωρίς να ανησυχώ για αυτήν;
-Σου λέω πως μπορείς να δοκιμάσεις να την αγαπάς χωρίς να νιώθεις παγιδευμένος σε μια αίσθηση καθήκοντος απέναντι της. Μια αίσθηση που δεσμεύει και τους δυο σας καθιστώντας σας συναισθηματικά ανάπηρους. Σε προτρέπω να αναπνεύσεις αφήνοντας χώρο μεταξύ σας και δίνοντας στη σχέση σας την ευκαιρία της ανανέωσης με τους δικούς σας όρους και τις δικές σας συνθήκες.
-Κι ίσως τότε να αφοσιωθώ πιο ελεύθερα στο γάμο μου, στην οικογένεια μου.
-Το μόνο βέβαιο, τόνισα βάζοντας την άνω τελεία στη σημερινή συνεδρία και σκοπεύοντας να συνεχίσουμε από αυτό ακριβώς το σημείο στο οποίο σταματήσαμε.
.
Ήταν μοναδική ευκαιρία για το Δημήτρη να συνειδητοποιήσει πως το να παραμένει καθηλωμένος στο ρόλο του μεγάλου και υπεύθυνου αδελφού του στερούσε ένα σωρό προνόμια και χαρές που δικαιούταν να απολαύσει στη ζωή του και που δεν το έκανε μέχρι τότε. Θα ήμουν εκεί για να διευκολύνω αυτήν την αλλαγή στο βαθμό που θα μου το επέτρεπε ο ίδιος. Θα ήμουν επίσης εκεί για να τον προσκαλούσα να φτιάξει από την αρχή μια δική του ιστορία σταματώντας να αναμασά το παραμύθι που του είχαν αφηγηθεί στην παιδική του ηλικία και που δεν είχε πια κανένα απολύτως νόημα στην ενήλικη ζωή του. Είχε φτάσει η στιγμή να αντιληφθεί πως άλλο η αδελφική αγάπη και άλλο η αλυσίδα που κρατά φυλακισμένους δυο ενήλικες ανθρώπους χωρίς να τους αφήνει να δεσμευθούν ουσιαστικά με άλλους ενήλικες.
.
Τάχα θέλω να σου πω… μα είναι η μικρή μου αδελφή…
.
·         Συνεχίζεται την επόμενη Τρίτη… 
 
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite (πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3360 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή