«Δεν μπορώ να ξεχάσω»... | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

8162 Views
«Δεν μπορώ να ξεχάσω»... | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω. «Δεν μπορώ να ξεχάσω»... | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.

 

Κάθε δεύτερη Τρίτη στην Κουλτουρόσουπα

 
Το χθες είναι η ιστορία μας. Το σήμερα είμαστε εμείς οι ίδιοι που αύριο θα γίνουμε μια νέα ιστορία. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που δεν μπορούν να ξεχάσουν.
Τάχα Θέλω Να Σου Πω...

Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
  
Δεν μπορώ να ξεκολλήσω από το χθες, είπε η Δάφνη σκουπίζοντας για άλλη μια φορά τα μάτια της και προσπαθώντας να μείνει συγκεντρωμένη σε αυτό που γινόταν μέσα της τα τελευταία λεπτά της συνεδρίας μας.
Πώς ακριβώς το εννοείς; Εξήγησε μου, την παρότρυνα να πει περισσότερα.
-Σκέφτομαι συνεχώς αυτά που έγιναν αλλά και εκείνα που δεν έγιναν ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει.
-Και πώς σε ωφελεί αυτό;
-Δεν με ωφελεί. Σίγουρα δεν με ωφελεί. Αδυνατώ όμως να το ελέγξω.
-Κι όταν σκέφτεσαι αυτά που έγιναν και τα άλλα που δεν έγιναν πώς νιώθεις;
-Μια απέραντη μελαγχολία. Νιώθω να βυθίζομαι σε μια θλίψη που δεν λέει να με αφήσει.
-Τι άλλο νιώθεις Δάφνη;
-Ντροπή.
-Ντροπή;
-Ναι, ντρέπομαι που δεν κατάφερα να διαχειριστώ καλύτερα το παρελθόν μου. Ντρέπομαι για πολλές επιλογές μου.
-Τι άλλο νιώθεις πέρα από μελαγχολία, θλίψη και ντροπή;
-Θυμό απέναντι σε όλους μα πρώτα από όλα στον ίδιο μου τον εαυτό. Πώς άφησα τόσο καιρό να χαθεί χωρίς να τον αξιοποιήσω; Πώς υπήρξα τόσο ανεύθυνη; Είμαι πολύ θυμωμένη και έρχονται στιγμές που φοβάμαι για τις συνέπειες αυτού του θυμού.
-Τι φοβάσαι;
-Πώς θα ξεσπάσει.
-Ποιος σου είπε ότι δεν ξεσπάει ήδη;
-Τι θέλεις να πεις;
-Είσαι καθηλωμένη στο χθες εδώ και πολύ καιρό. Από τότε που ξεκινήσαμε τις συνεδρίες σε ακούω να μιλάς διαρκώς για το παρελθόν σου. Σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στη ζωή σου πέρα από αυτό.
-Μα δεν υπάρχει, βιάστηκε να με διακόψει προτού ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου.
-Φυσικά και υπάρχει. Υπάρχει το τώρα και το ξέρεις πολύ καλά αυτό. Το χθες είναι η ιστορία μας. Το σήμερα είμαστε εμείς οι ίδιοι που αύριο θα γίνουμε μια νέα ιστορία. Με το να μένεις καθηλωμένη στην ιστορία σου είναι σαν να αρνείσαι ότι είσαι πλέον κάπου αλλού και όχι εκεί που ήσουν κάποτε.
-Μα εγώ νομίζω ότι είμαι ακόμη εκεί.
-Αυτό είναι το πρόβλημα. Νομίζεις ότι είσαι ακόμη εκεί ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι άλλο πια εκεί και σίγουρα δεν είσαι όπως ήσουν τότε εκεί. Το εδώ και τώρα της ζωής σου είναι διαφορετικό από την ιστορία της ζωής σου. Αυτό που ανήκει στο παρελθόν έχει μείνει πίσω κι εσύ οφείλεις να το αποδεχθείς.
.
.
-Με δυσκολεύει πολύ αυτό που μου ζητάς να κάνω.
-Πώς θα προχωρήσεις αν δεν το κάνεις;, την προσκάλεσα να σκεφτεί.
Είναι κακό αν δεν καταφέρω να το αποδεχθώ;
-Είναι επικίνδυνο γιατί τότε θα διακατέχεσαι από μια συνεχόμενη παρελθοντολογία.
-Δηλαδή;, ρώτησε απορημένη.
-Θα μιλάς συνεχώς για τις υποθέσεις και τους ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος αποφεύγοντας να εξελιχθείς.
-Μα πώς να σταματήσω να ασχολούμαι με τους ανοιχτούς λογαριασμούς; Φοβάμαι ότι δεν θα ηρεμήσω αν δεν τους κλείσω.
-Οπότε αποφασίζεις να επιτρέπεις στο παρελθόν σου να σε καταδιώκει ζητώντας σου απεγνωσμένα δικαίωση και κάθαρση. Αυτό μου λες;
-Δεν έχω ιδέα.
-Ούτε κι εγώ.
-Τι εννοείς;
-Δεν έχω ιδέα για το τι πραγματικά χρειάζεσαι από τις συνεδρίες μας. Αν δεν θέλεις να προχωρήσεις, αν δεν σκοπεύεις να βάλεις στην άκρη εκκρεμότητες κι αν δεν ρισκάρεις να δοκιμάσεις να αποδεχθείς αυτά που δεν αλλάζουν δεν ξέρω πώς μπορώ να σε βοηθήσω.
-Κάνε με να ξεχάσω. Μπορείς να με κάνεις να ξεχάσω;
-Γνωρίζεις την απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση. Θα σου πω όμως τι μπορώ να κάνω. Μπορώ να σε βοηθήσω να βρεις το κλειδί με το οποίο θα ξεκλειδώσεις το μπαούλο των αναμνήσεων σου για να ανακαλύψεις πολλούς –ξεχασμένους ή χαμένους– εσωτερικευμένους θησαυρούς. Κι αυτοί οι θησαυροί θα σου χαρίσουν τις απαντήσεις που χρειάζεσαι στη ζωή σου.
-Και τότε θα ξεχάσω;
-Για να ξεχάσεις δύσκολο. Θα μάθεις πάντως να προχωράς ακόμα κι αν θα πονάνε αυτά που θα κουβαλάς και θα θυμάσαι. Κι αυτό θα το μάθεις γιατί θα έχεις ξεκολλήσει επιτέλους από το χθες.
 
Η Δάφνη έπρεπε να μάθει να αξιοποιεί το παρελθόν της αντί να καθηλώνεται σε αυτό. Και για να μάθει κάτι τέτοιο, χρειαζόταν να τολμήσει να ανασύρει από τη μνήμη της βιώματα και αναμνήσεις που θα φώτιζαν το παρόν της και θα εξηγούσαν τις συμπεριφορές της. Αν τελικά το αποφάσιζε θα έβγαινε σίγουρα κερδισμένη.
 
Τάχα θέλω να σου πω… δεν μπορώ να ξεχάσω…

"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite (πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
-Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής: Φιλόδοξη, αλλά ρηχή, η ταινία του Τζωρτζ Μίλερ! Είδαμε & σχολιάζουμε
Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής: Φιλόδοξη, αλλά ρηχή, η ταινία του Τζωρτζ Μίλερ! Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 2613 Views

Παρά τις εξαιρετικές ερμηνείες και τον καλογραμμένο διάλογο, το “Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής” δεν γίνεται ποτέ πραγματικά ενδιαφέρον. Είδε ο Γιώργος Κελεσίδης και σχολιάζει  για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή