Νεότερα από την μετάλλαξη Όμικρον σε Ελλάδα και κόσμο (15 άρθρα)

2440 Views
Νεότερα από την μετάλλαξη Όμικρον σε Ελλάδα και κόσμο (15 άρθρα) Νεότερα από την μετάλλαξη Όμικρον σε Ελλάδα και κόσμο (15 άρθρα)


 Στο Παρίσι, «περισσότερα από ένα κρούσμα στα τρία (της Covid-19) φαίνεται πως συνδέεται με την παραλλαγή Όμικρον», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπός Γκαμπριέλ Ατάλ.


Μολονότι αντιπροσώπευε «10% των μολύνσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, σήμερα βρισκόμαστε πιθανόν πέρα απ’ αυτό και πολύ πέρα σε ορισμένες περιφέρειες, κυρίως στην Ιλ-ντε-Φρανς, ιδιαίτερα στο Παρίσι», δήλωσε ο Ατάλ.

Η επίπτωση της Covid-19 κάνει «και πάλι ρεκόρ» στη Γαλλία, με 537 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, διευκρίνισε.

Μολονότι η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά να επικυρώσει το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό στις 5 Ιανουαρίου ώστε να «υιοθετηθεί οριστικά πριν από το τέλος Ιανουαρίου», «ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου», ανακοίνωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει πως ένα νομοσχέδιο θα κατατεθεί «στις αρχές Ιανουαρίου» για να μετατρέψει το υγειονομικό πιστοποιητικό σε εμβολιαστικό πιστοποιητικό, καθώς ένα αρνητικό τεστ δεν αρκεί πλέον για την είσοδο στους χώρους στους οποίους μπορεί κάποιος να μπαίνει μόνο με πιστοποιητικό (εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφοι κλπ.).

Η θέσπιση ενός υγειονομικού πιστοποιητικού είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, το οποίο παρέτεινε το Νοέμβριο την ισχύ του πιστοποιητικού αυτού μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες περιθάλπουν στη Γαλλία περισσότερους από 3.000 ασθενείς με Covid-19 για πρώτη φορά από το Μάιο, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιεύτηκαν χθες, Δευτέρα, από τις υγειονομικές αρχές.

Περισσότερο απ’ ό,τι στους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες, η κυβέρνηση υπολογίζει στον εμβολιασμό για να αποφύγει την αναζωπύρωση της επιδημίας, η οποία είναι σαφής μετά την έλευση του «πέμπτου κύματος» τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αποτελεσματική η τρίτη δόση του Sputnik κατά της μετάλλαξης Όμικρον λένε οι Ρώσοι


Εμπειρογνώμονες του ρωσικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα εξετάσεων που έγιναν σε επανεμβολιασθέντες με το εμβόλιο Sputnik διαθέτουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο Twitter το ρωσικό εμβόλιο, η οποία επικαλείται σχετική έρευνα του ινστιτούτου Γκαμαλέι που ως γνωστόν ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο.

«Διαπιστώσαμε ότι όλοι οι επανεμβολιασθέντες είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού. Επιπλέον, το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Όμικρον στους ορούς των επανεμβολιασθέντων ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το επίπεδο των αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού (B.1.1.1.) στους ορούς των εμβολιασθέντων», αναφέρει η έρευνα.

Το κέντρο Γκαμαλέι έχει ήδη ανακοινώσει ότι το εμβόλιο Sputnik V προκαλεί μια διαρκή εξουδετερωτική απόκριση αντισωμάτων έναντι του στελέχους Όμικρον και προστατεύει από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου και τη νοσηλεία. Η αναμενόμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, με την αναμνηστική δόση Sputnik Light κατά του νέου στελέχους θα μπορούσε να ξεπεράσει το 80%.Η AstraZeneca φτιάχνει εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μελέτες για την παρασκευή εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον ετοιμάζουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Astrazeneca

Στην παρασκευή εμβολίου για τον covid, που θα στοχεύει τη μετάλλαξη Όμικρον στοχεύουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, που ξεκίνησαν μελέτες.

Τόσο τα εμβόλια της AstraZeneca όσο και εκείνο της Johnson & Johnson αποτυγχάνουν να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη με παραλλαγή Όμικρον και επίσης να αποτρέψουν την ήπια λοίμωξη, σύμφωωνα με τα εργαστηριακά δεδομένα.

Παρόλα αυτά οι αρχικές δόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και Ηλίας Μόσιαλος «είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer».


«Πατριωτικό καθήκον» χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ο Τζο Μπάιντεν
Στα πατριωτικά αισθήματα των Αμερικανών στόχευσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με το εμβόλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε απόψε ότι η χώρα είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την παραλλαγή Όμικρον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού», τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς.

«Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι». Σημείωσε επίσης ότι είναι εφικτό να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι το λύκειο. Σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι υπάρχουν «τρεις μεγάλες διαφορές»: τα εμβόλια, η αφθονία ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και η συσσωρευμένη γνώση για τον ιό αυτόν.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. «Αν δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, έχετε λόγους να ανησυχείτε», είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο, όπου ανακοίνωσε το σχέδιό του για την αγορά 500 εκατομμυρίων ράπιντ τεστ για την Covid-19 τα οποία θα μοιραστούν δωρεάν στους Αμερικανούς που το επιθυμούν, από τον Ιανουάριο.

Η παραλλαγή Όμικρον, σημείωσε, εξαπλώνεται γρηγορότερα απ’ όσο θα πίστευε κανείς. Οι εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από την Covid-19 μπορεί να ασθενήσουν αλλά είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και θα έπρεπε να αισθάνονται άνετα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές τους όπως είχαν σχεδιάσει.

Όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρθούν και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους συμβούλους του τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν απαγορεύονται οι αφίξεις στις ΗΠΑ για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.Βόμβα Σαρηγιάννη: «Αναπόφευκτο ένα νέο lockdown - Μέχρι τις 31/12 θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον» (βίντεο)
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2, με τους ειδικούς να ζητούν νέα περιοριστικά μέτρα που να κινούνται σε πιο αυστηρή κατεύθυνση.

Ο γνωστός καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως ένα lockdown θα είναι αναπόφευκτο.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε αρχικά ότι «παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» και στη συνέχεια προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και [...] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

«Αν η διασπορά», όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1, «συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί lockdown αυστηρό όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».

Όσον αφορά στη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία». Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος» εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.Παυλάκης: «Θα υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας από τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον»
Τη δική του φωνή αγωνίας σχετικά με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον πρόσθεσε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης προειδοποιώντας πως έρχεται «τσουνάμι» κρουσμάτων.

«Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο», τόνισε ο γιατρός και ανέφερε ότι πρέπει να αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Πορτογαλία με τη Δέλτα, που άνοιξε τις γιορτές. 

«Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Δέλτα, δεν χρειάζεται και την Όμικρον», είπε και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. «Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον.»

Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε, επίσης, ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές, και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται», επεσήμανε.

Όπως είπε ο γνωστός γιατρός και ερευνητής η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την 3η δόση. Επίσης, ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τελείως.

«Ό,τι και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε», είπε και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον.»

Σχετικά με τη λήψη μέτρων,  ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι.»

Εκτίμησε, δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της Όμικρον.

«Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Τέλος, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού. Κλείνουν τα μπαρ στην Πορτογαλία, σε τηλεργασία οι εργαζόμενοι
Μέτρα τύπου lockdown παίρνει και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησε στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της COVID-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Κρήτη: Αμετανόητοι αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδία τους σχολείο - 24 παιδιά στο σύνολο
Αμετανόητοι αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Συνολικά 24 παιδιά από 19 οικογένειες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στερούνται την εκπαίδευσή τους.

Συνολικά 24 παιδιά ανήλικα παιδιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου, δεν έχουν παρουσιαστεί στο σχολείο από την αρχή του φετινού σχολικού έτους μέχρι και σήμερα, με κίνδυνο να χάσουν την χρονιά, αν συνεχίσουν να κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες.

Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr, θύματα των γονέων τους, που είναι αρνητές του νέου κορονοϊού, των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού, είναι 17 παιδιά που δεν πηγαίνουν σε 10 δημοτικά σχολεία, 6 παιδιά που στερούνται την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή τους σε 6 νηπιαγωγεία και ένα παιδί στο γυμνάσιο σε σχολείο της επαρχίας, μεταξύ των οποίων αρκετά αδερφάκια.

Σε πρώτο χρόνο, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μεταπείσουν τις 19 οικογένειες που αντιδρούν στα υφιστάμενα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με κύριο όπλο τον διάλογο, ωστόσο, αν η προσπάθεια των δασκάλων δεν αποδώσει καρπούς, εκτός από τις άμεσες συνέπειες για τους μαθητές που θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη, οι γονείς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη.

«Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διευθυντές των σχολείων και με την έναρξη των μαθημάτων, αμέσως μετά από τις διακοπές, θα διερευνήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τονίζει ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr και προσθέτει: «Οι διευθυντές θα καλέσουν τους γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδία τους να φοιτήσουν, να εξηγήσουν τους λογούς και στις περιπτώσεις εκείνες που η απουσία είναι αδικαιολόγητη, θα επικοινωνήσουμε με τον εισαγγελέα ανηλίκων, προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Μάλιστα ο κ. Μπελαδάκης, υπενθύμισε την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (σ.σ. δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου), το οποίο μεταξύ άλλων υποδηλώνει και τη φιλοσοφία τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θεωρεί τη φοίτηση των παιδιών και το δικαίωμα στη μόρφωση ύψιστο αγαθό.

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Ιωάννης Καραγιαννίδης, «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, καθώς ισχύουν για όλους. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων».

Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης, οι γονείς δείχνουν ότι καταλάβαίνουν πως τηρώντας προσεκτικά όλα τα μέτρα, σύντομα θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κανονικότητα».

Αμφότεροι τονίζουν πως οι περιπώσεις των παιδιών που δεν παρακαλουθούσαν δια ζώσης μαθήματα κατά το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν πολύ περισσότερες, γεγονός που δείχνει ότι οι γονείς έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας, καταγράφει τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας που δεν βρίσκονται γι' αυτόν τον λόγο στο σχολείο.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης
Αρκετοί βέβαια γονείς - αρνητές ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πως με την στάση τους αυτή - με το να μην στέλνουν δηλαδή τα παιδιά τους στο σχολείο αρνούμενοι να ακολουθήσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού - μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άσκησης ποινικής δίωξης, που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη, χρηματική ποινή, ή και ακόμη αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, αν δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού, τα παιδιά που απουσιάζουν χρεώνονται αδικαιολόγητες απουσίες.

Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Δηλαδή, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με το που φοιτά το εκάστοτε παιδί.

Από εκεί και ύστερα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη σειρά της, ενημερώνει, το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και εκείνο που αποφασίζει εάν ο φάκελος του παιδιού θα σταλεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων ή όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς που εμμένουν στην αρνητική τους στάση.

Υπενθυμίζεται πως από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ πιθανή είναι ακόμη και της αφαίρεσης της επιμέλειας, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων, οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση.

Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών και ειδικότερα προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

Γονείς αρνητές στο Λασίθι
Μια από τις πολλές περιπτώσεις γονέων - αρνητών ήταν αυτή στο Λασίθι πριν από λίγες μέρες. Οι γονείς που δεν άφησαν ούτε μια μέρα από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς τα παιδιά τους να πάνε για μάθημα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άσκησης ποινικής δίωξης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση γνωστοποιήθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λασιθίου και την υπεύθυνη διαχείρισης της νόσου Covid-19 για τα δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έδωσε ξεκάθαρη οδηγία προς τη διεύθυνση του σχολείου: «Εφόσον δεν αποδώσει καρπούς η συνάντηση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων με τους γονείς, προκειμένου οι τελευταίοι να συνετιστούν, άμεσα να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εισαγγελία Λασιθίου».

Ωστόσο, την πεποίθηση πως τελικά οι δύο γονείς θα άλλαζαν γνώμη και θα αποφάσιζαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εξέφρασε, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Μαρκάκης, μιλώντας στο neakriti.gr.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό στο Λασίθι, καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχει ενημερωθεί για μία ακόμη υπόθεση.

Το προηγούμενο διάστημα μία ακόμη οικογένεια, η οποία στερούσε την σχολική εκπαίδευση από το παιδί της, τελικά πείστηκε, μετά και από την παρέμβαση του εισαγγελέα. Η μητέρα, σύμφωνα με την υπεύθυνη διαχείρισης της νόσου Covid της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, αποφάσισε να συμμορφωθεί και τελικά το παιδί της επέστρεψε στο σχολείο, αποφεύγοντας τα χειρότερα, δηλαδή να χάσει λόγω απουσιών την σχολική χρονιά.

Εβδομήντα οι γονείς αρνητές που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο στην Β. Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η πλειοψηφία των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο (50 άτομα) είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιφέρεια οι περισσότεροι των υπόλοιπων 20 ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Ο αριθμός έχει αυξηθεί το τελευταίο εικοσαήμερο, καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς απείχαν από τα μαθήματα 37 μαθητές, εκ των οποίων 30 στη Θεσσαλονίκη και 7 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μαθητές αυτοί δεν παρακολουθούν ούτε διαδικτυακά μαθήματα, καθώς στα διαπεριφερειακά διαδικτυακά τμήματα που λειτουργούν έχουν ενταχθεί αποκλειστικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν προσκομίσει τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται και η περίπτωση των αυτοαποκαλούμενων ως «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» γονέων - αρνητών του κορονοϊού σε γυμνάσιο του Αιγινίου Πιερίας, οι οποίοι «συνέλαβαν» τον διευθυντή του σχολείου και τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Συγκεκριμένα, του πέρασαν χειροπέδες, τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Το πρωτοφανές περιστατικό είχε σημειωθεί το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου. Ο γυμνασιάρχης, όπως δήλωσε, είχε μώλωπες στα χέρια από τις χειροπέδες και αντιστάθηκε στη σύλληψή του, ενώ οι γονείς αφού πήγαν τον διευθυντή του σχολείου στο αστυνομικό τμήμα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην ασφάλεια Κατερίνης.Μίνα Γκάγκα: «Ένα ποσοστό κόσμου πιστεύει στα fake news όπως πιστεύουν σε κάτι υπερφυσικό»
Στα fake news και στον ρόλο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Σε μια πανδημία είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργήσεις ένα κύμα ψευδών ειδήσεων και να δημιουργήσεις φόβο, γιατί έχει να κάνει και με την κριτική σκέψη που αναπτύσσουν ή δεν αναπτύσσουν οι άνθρωποι, όταν χωρίς να έχουν γνώση πιστεύουν πχ. ότι το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA των ανθρώπων», τόνισε η κυρία Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο forum που διοργανώνει ο ΑΝΤ1 για τα fake news.

Η κυρία Γκάγκα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «βγαίνει το 95% των γιατρών και λέει ένα συγκεκριμένο πράγμα και εσύ θέλεις να πιαστείς από το 3% που έχει μια άλλη άποψη. Εσύ πρέπει να σκεφτείς γιατί θέλεις να πιαστείς από την άποψη που «θεμελιώνει» το 3%. Υπάρχει ένα ποσοστό κόσμου που πιστεύει στα fake news, όπως πιστεύουν σε κάτι υπερφυσικό. Έλεγαν για εμάς ότι άλλα λέγαμε στην αρχή της πανδημίας και λέμε άλλα τώρα, πχ. για τα εμβόλια. Έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούριο και μπορεί να αλλάξουμε άποψη, γιατί τα στοιχεία αλλάζουν, αλλά το σημαντικό είναι η καθαρότητα της πληροφορίας που δίνουμε εκείνη την στιγμή».

Στην συνέχεια εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «χάσαμε μια γυναίκα στον «Ευαγγελισμό» που την έπειθαν να μην διασωληνωθεί. Αυτό είναι το fake news στην πανδημία και είναι επικίνδυνο, όπως και για τους ανεμβολίαστους. Πάντοτε την «είδηση» κάθε στιγμή μπορείς να την προσαρμόσεις και την φέρεις στα μέτρα σου. Είναι σημαντικό όμως να το συζητάμε και να δείχνουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως σε τέτοιου είδους κρίσεις αναπτύσσονται πιο εύκολα οι ψευδείς ειδήσεις. «Ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχθεί ότι θέλει. Το φάρμακο για τον καρκίνο ή την κυστική ίνωση το θέλουμε χθες. Για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ υπάρχει μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με αυτό, δεν είμαστε τόσο δεκτικοί. Στην κρίση δεν έχουμε πολλές έτοιμες απαντήσεις και πολλοί άνθρωποι θέλουν έτοιμες απαντήσεις, αυτός ο χώρος προσφέρεται για να «αναπτυχθούν» ψευδείς ειδήσεις».


Γερμανία: Μίνι lockdown ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς
Σκληρά μέτρα για την ανάσχεση του νέου πανδημικού κύματος που προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2, ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κ. Όλαφ Σολτς από τις 28 Δεκεμβρίου, θα ισχύουν Περιορισμοί στις συναθροίσεις των πολιτών και όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων στην Bundesliga.


«Έρχεται θύελλα»: Προειδοποίηση ΠΟΥ σε όλη την Ευρώπη: Προετοιμαστείτε για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Για «σημαντική αύξηση κρουσμάτων» μιλάω το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται.

«Η παραλλαγή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων» αναφέρει στην έκθεση ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί τις χώρες να προετοιμαστούν «σημαντική αύξηση».

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Σε πολλές από αυτές όπως η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο η μετάλλαξη έχει ήδη επικρατήσει ανέφερε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε. Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία. Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.


Εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης βρίσκεται Έλληνας που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό


Εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης Έλληνας που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, «Δεν προβλέπεται ξενοδοχείο καραντίνας» λέει ο ίδιος.

Ο ίδιος ταξίδεψε στην Ισπανία λίγες μέρες πριν, πριν μπουν τα νέα μέτρα για τις πτήσεις.

Μόλις πληροφορήθηκε τα νέα μέτρα, έκανε τεστ προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, το οποίο βγήκε θετικό.

Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι νοσεί από κορονοϊό, πήγε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης για να «βγάλει άκρη, να δω πώς θα επιστρέψω πίσω», όπως λέει στο mega.

Ωστόσο, ο ίδιος πλέον είναι «παγιδευμένος» στο αεροδρόμιο, αφού όχι μόνο δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα, αλλά δεν μπορεί να βρει και ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να καταλύσει.

«Θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί νωρίτερα για τα μέτρα», λέει και δηλώνει πως είναι καλά στην υγεία του. «Νιώθω καλά, έχω μια ενόχληση στον λαιμό».

Εξαδάκτυλος για τη Μετάλλαξη Όμικρον: «Δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα» (βίντεο)


Εξαδάκτυλος για τη Μετάλλαξη Όμικρον: «Δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα» (βίντεο)
Ο πρόεδρος του του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για την νέα μετάλλαξη Όμικρον η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ ο ίδιος θεώρει δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τη διασπορά της όμικρον, και μάλιστα γρήγορα. Όπου έχει εμφανιστεί, έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα πρέπει να την περιορίσουμε.

Παράλληλα, θα πρέπει, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, δηλαδή τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, να το εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η μετάλλαξη όμικρον δημιουργεί επαναλοιμώξεις δυστυχώς», δήλωσε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα»
Όσο αφορά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε:

«Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση επί του πρακτέου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κατά κύριο λόγο.

Η διασπορά περιορίζεται με διάφορους τρόπους, αρχής γενομένης από τον περιορισμό στις περιοχές υπερμετάδοσης, και στις δραστηριότητες που προκαλούν υπερμετάδοση, και επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα».


Σουηδική εταιρεία ετοιμάζει πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μικροτσίπ για το δέρμα (βίντεο)

Σουηδική εταιρεία ετοιμάζει πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μικροτσίπ για το δέρμα (βίντεο)
Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μικροτσιπ που θα εμφυτεύεται στο δέρμα ετοιμάζει σουηδική startup. 

Η σουηδική εταιρεία «Epicenter» είχε κερδίσει αρκετή δημοσιότητα, όταν λάνσαρε ένα σύστημα με το οποίο 100 περίπου εργαζόμενοί της έμπαιναν στα γραφεία τους με ένα εμφυτευμένο στο δέρμα τους μικροτσίπ που αντικαθιστούσε το συμβατικό «πάσο».

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η startup από τη Στοκχόλμη είναι έτοιμη να παρουσιάσει το εμφυτευόμενο μικροτσίπ το οποίο θα λειτουργεί αντί πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το μικροτσίπ που θα έχει μέγεθος κόκκου ρυζιού θα μπορεί να εντοπιστεί από οποιοδήποτε κινητό με την τεχνολογία NFC, τελειώνοντας προφανώς τόσο με τα εκτυπωμένα πιστοποιητικά, όσο και με τα αποθηκευμένα στα κινητά που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μείνουν από μπαταρία.

Ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε σχετικά: «Σε περίπτωση που το κινητό σου κλείσει αυτό θα είναι ακόμα προσβάσιμο. Φυσικά έτσι θα το χρησιμοποιήσουμε σήμερα, όμως τον επόμενο χρόνο μπορεί να έχει διαφορετική χρησιμότητα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος η διαδικασία εμφύτευσης είναι «φυσικά αναστρέψιμη» και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε ειδική εφαρμογή στο κινητό. Το τσιπ δεν είναι ακόμα διαθέσιμο προς πώληση, όμως στην εταιρεία θεωρούν ότι μπορεί προοπτικά να αντικαταστήσει τις πιστωτεικές κάρτες ή ακόμα και τα κλειδιά.
{https://www.youtube.com/watch?v=vnuJgvQB7kU}


Χάρτης διασποράς: Πάνω από 2.200 τα νέα κρούσματα στην Αττική - Θεσσαλονίκη και επτά ακόμα περιοχές στο κόκκινο

Λιγότερα  από 6.400 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 που ανακοίνωσε πριν από λ΄ίγο ο ΕΟΔΥ.  Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ οι νέες μολύνσεις είναι 6.424. Από αυτές οι 2.264 εντοπίστηκαν στην Αττική  και οι 1.003 στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ η κατανομή των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια της χώρας, την Αττική, έχει ως εξής:
 • Ανατολική Αττική 274
 • Βόρειος Τομέας Αθήνας 336
 • Δυτική Αττική 97
 • Δυτικός Τομέας Αθήνας 319
 • Κεντρικός Τομέας Αθήνας 689
 • Νήσων 29
 • Νότιος Τομέας Αθήνας 263
 • Πειραιάς 257
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού εξακολουθούν να  βρίσκονται επτά ακόμα περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο, οι οποίες εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Οι περιοχές αυτές κατ' αλ΄φαβητική σειρά είναι οι εξής:
 • Αχαΐα 143
 • Ημαθία 101
 • Ηράκλειο 147
 • Κοζάνη 175
 • Λάρισα 153
 • Σέρρες 134
 • Χανιά 162
ΧΑΡΤΗΣ 1
ΧΑΡΤΗΣ 2

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ερωτόκριτος» του Βιντσέζου Κορνάρου: Φωτογραφίες από τη πρεμιέρα στην ΕΜΣ
«Ερωτόκριτος» του Βιντσέζου Κορνάρου: Φωτογραφίες από τη πρεμιέρα στην ΕΜΣ
με 0 Σχόλια 2799 Views
....πήρε χθες σάρκα και οστά στην σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών παρασύροντας το κοινό σε ένα ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης 
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη