«Μπάλα μόνο για τους μουσουλμάνους, όχι για τους χριστιανούς»

336 Views
«Μπάλα μόνο για τους μουσουλμάνους, όχι για τους χριστιανούς» «Μπάλα μόνο για τους μουσουλμάνους, όχι για τους χριστιανούς»

 


Το ποδόσφαιρο ονομάζεται και «όπιο των λαών». Ο καθένας μπορεί να παίξει με μια μπάλα, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή θρησκείας. Ωστόσο στην Αίγυπτο, όπου αυτές τις ημέρες φιλοξενείται το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, φαίνεται ότι υπάρχουν διακρίσεις.

«Καριέρα μπορείς να κάνεις αν είσαι μουσουλμάνος, όχι όμως και αν είσαι χριστιανός», υποστηρίζει ο 23χρονος Μίνα Μπιντάρι. Ο ίδιος πλέον έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και είναι προπονητής σε μια ακαδημία που ο ίδιος ίδρυσε, για να βρίσκουν διέξοδο προς την μπάλα τα παιδιά των χριστιανών.

«Είχαμε ένα πρόβλημα. Οταν οι χριστιανοί στην Αίγυπτο προσπαθούσαν να ενταχθούν σε ομάδες, τους απέρριπταν. Όταν πήγα να παίξω στην εκκλησία, έπαιζα σε τουρνουά που διοργανώνονταν από την εκκλησία και μόνο σε τέτοιου είδους πράγματα. Δεν ξέρω γιατί μεγάλωσα παίζοντας μόνο στην εκκλησία. Γιατί δεν μπορώ να είμαι σαν και αυτούς που βλέπω στην τηλεόραση ή τους φίλους μου στο σχολείο, που παίζουν στη μια ομάδα ή στην άλλη; Αντιλήφθηκα ότι δεν είναι δικό μου σφάλμα. Αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν πρόβλημα της Αιγύπτου για πάνω από 50 χρόνια», λέει ο Μινα Μπιντάρι.

Η ομοσπονδία της Αιγύπτου αρνείται τις κατηγορίες. Εκπρόσωπός της υποδεικνύει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χανί Ραμζί, έναν παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που έκανε καριέρα σε γερμανικές ομάδες όπως η Βέρντερ Βρέμης και η Καϊζερσλάουτερν και κατέγραψε 124 εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής Αιγύπτου, στην οποία τώρα είναι βοηθός προπονητή και δίνει με αυτήν την ιδιότητα οδηγίες στον Μο Σάλα και τους συμπαίκτες του.

Ο Καραμ Κορντι από την Ομοσπονδία της Αιγύπτου αναφέρει: «Ποτέ δεν ρωτάμε αν είσαι μουσουλμάνος ή χριστιανός ή ποια είναι η θρησκεία σου. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ερωτήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιους χριστιανούς παίκτες που έχουν αναδυθεί και διαπρέπουν και παίζουν μάλιστα και στην Εθνική Ομάδα της Αιγύπτου. Και όλοι τους επευφημούμε».

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά για την θρησκευτική προέλευση των παικτών που καλούνται στην Εθνική Αιγύπτου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του Ραμζί αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ελάχιστοι Κόπτες παίζουν στο αιγυπτιακό πρωτάθλημα και ακόμα πιο λίγοι καλούνται στην Εθνική Ομάδα. Και όπως υποστηρίζουν μέλη της χριστιανικής κοινότητας, ακόμα και παίκτες που δείχνουν σε μικρή ηλικία να διαθέτουν τα προσόντα για να γίνουν ο νέος Μέσι ή ο νέος Μο Σάλα, εκδιώχνονται από τις ακαδημίες των συλλόγων αν γίνει αντιληπτό ότι είναι χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι...

Πηγή: Euronews

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ανθρώπινα δικαιώματα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θέλω να δω τον «Οθέλλο» που σκηνοθέτησε ο Χ. Φραγκούλης και τελικά, γιατί τόση βαβούρα; (2η κριτική).
Θέλω να δω τον «Οθέλλο» που σκηνοθέτησε ο Χ. Φραγκούλης και τελικά, γιατί τόση βαβούρα; (2η κριτική).
με 0 Σχόλια 806 Views

Τα λεμόνια ίσως... μόνο δικαιολογούν την ‘παρουσία’ τους, εναρμονισμένα με την ξινή γεύση με την οποία φεύγει ο θεατής έχοντας δει την παράσταση… Και αναρωτιέται κανείς… Τελικά, γιατί τόοοση βαβούρα;;; Είδε και σχολιάζει η Αθηνά Καρανάσιου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή