«Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας: Η διοργάνωση της κοινωνικής αδικίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού.

421 Views
«Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας: Η διοργάνωση της κοινωνικής αδικίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού. «Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας: Η διοργάνωση της κοινωνικής αδικίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού.

«Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας: Η διοργάνωση της κοινωνικής αδικίας». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού.

Σήμερα ξεκινά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Ξεκινά η επονομαζόμενη γιορτή του ποδοσφαίρου και μάλιστα σε μια χώρα που μπορεί να μην γεννήθηκε το άθλημα αλλά σίγουρα μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Όλος ο ποδοσφαιρόφιλος κόσμος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του για ένα μήνα περίπου σε αυτή τη διοργάνωση. Όλα τα γήπεδα αναμένεται να είναι κατάμεστα και το ποδοσφαιρικό θέαμα να είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Ακόμα και οι πιο απαιτητικοί φίλαθλοι απανταχού της γης αναμένεται να μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι με αυτό που θα δουν. Είναι όμως μια πραγματική γιορτή και για τη Βραζιλιάνικη κοινωνία συνολικότερα;
 
Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι αρκετά διαφορετική. Μπορεί οι διοργανωτές για ευνόητους λόγους να θέλουν να δημιουργήσουν μια φανταχτερή εικόνα για τη χώρα και για τη στάση και σχέση της κοινωνίας απέναντι στη διοργάνωση καλλιεργώντας και προβάλλοντας προς τα έξω ένα κλίμα ευφορίας και μια ατμόσφαιρα γιορτινή, η πραγματική κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Σε μια χώρα που ταλανίζεται από τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες το κόστος της διοργάνωσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα έντεκα δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο η ανακατασκευή των δώδεκα γηπέδων που θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες υπολογίζεται ότι στοίχισαν πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια ενώ για κάθε αγώνα αναμένεται να ξοδευτούν συνολικά κατά μέσο όρο εξήντα δύο εκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά σε μια χώρα που πάνω από πενήντα τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και με τις συνθήκες στον τομέα της παιδείας και της υγείας να είναι πραγματικά άθλιες. Όλα αυτά είχαν φυσικά ως επακόλουθο να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις για το κόστος της διοργάνωσης και να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα σε όλη τη χώρα κατά του μουντιάλ. Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό και η οργή του κόσμου ξεχειλίζει για την προκλητικά απροκάλυπτη τεράστια κοινωνική αδικία που συντελέστηκε.
 
Αντί να επενδυθούν αυτά τα υπέρογκα ποσά στους νευραλγικούς τομείς για κάθε κοινωνία της υγείας και της παιδείας και σε ευρύτερα κοινωνικά μέτρα που θα ανακούφιζαν την κοινωνική βάση της Βραζιλίας που πραγματικά μαστίζεται από την ανέχεια αμβλύνοντας τις ακραίες ταξικές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τη χώρα προτιμήθηκε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να ξοδευτούν σε άρτο και θέαμα. Αντί να γίνει μια συντονισμένη πολιτικά προσπάθεια να αξιοποιηθούν αυτά τα τεράστια κεφάλαια φέρνοντας την κοινωνική ισορροπία στη χώρα και θωρακίζοντας τη κοινωνική συνοχή επιλέχθηκε το εφήμερο και για χώρες με τα δομικά προβλήματα της Βραζιλίας κοινωνικά άσκοπο θέαμα.
Η διασκέδαση και το θέαμα είναι απαραίτητες για κάθε κοινωνία, όταν όμως ξοδεύονται τέτοια ποσά για αυτά και καθίστανται πρώτη προτεραιότητα ειδικά σε χώρες με τα κοινωνικά προβλήματα της Βραζιλίας, τότε παύουν να είναι διασκέδαση και θέαμα και γίνονται μια προκλητική σπατάλη εγείροντας τη λαϊκή οργή. Εξάλλου όσον αφορά τη συγκεκριμένη διοργάνωση η συντριπτική πλειοψηφία των Βραζιλιάνων δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες.
Εξαναγκάζονται να παραμένουν καθηλωμένοι στον βούρκο της ανέχειας προκειμένου να διασκεδάζουν η πολύ μικρή, προνομιούχα μεγαλοαστική βραζιλιάνικη τάξη και οι εύποροι ξένοι τουρίστες. Μια τέτοια διοργάνωση φανερώνει για ακόμα μια φορά τις αληθινές προθέσεις και στοχοθεσίες του πολιτικού νεοφιλελεύθερου κόσμου. Το συγκεκριμένο παγκόσμιο κύπελλο δεν είναι λοιπόν γιορτή, είναι η αποθέωση της κοινωνικής αδικίας.
 
Υ.Γ. Τελικά από ό,τι φαίνεται όντως λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για εκεί που θέλουν.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1400 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή