Midlife Crisis. ...ε και; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

281 Views
Midlife Crisis. ...ε και; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου. Midlife Crisis. ...ε και; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

 Λίγο μετά τα 40 αρχίζει και σκοτεινιάζει το τοπίο. Το ρητό „η ζωή είναι μπροστά μας“ αρχίζει και ξεθωριάζει. Αργά και σταθερά η ζωή περνάει και τα χρόνια που είναι μπροστά είναι όλο και λιγότερα σε σχέση με αυτά που είναι πίσω. Δεν υπάρχουν πια οι ανεξάντλητες δυνατότητες. Κάποιες ευκαιρίες μπορεί και να έχουν χαθεί για πάντα. Η περιβόητη κρίση της μέσης ηλικίαςόχι απλά δεν είναι μύθος, όπως πίστευαν για πολλά χρόνια οι επιστήμονες, αλλά είναι και πολλά παραπάνω, όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες.

Midlife Crisis. ...ε και; Από τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.
Σήμερα γνωρίζουμε, ότι η ηλικία μεταξύ 40 και 55 είναι περίοδος προσωπικής ανασυγκρότησης. Μια περίοδος που δεν φέρει τυχαία τον τίτλο της. Η ψυχική ευημερία ανδρών και γυναικών περνάει σκαμπανεβάσματα με συχνές μεταπτώσεις προς τα κάτω μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 40 περίπου, οπότε και ανεβαίνει ξανά από τα 45 και μετά. Περίπου στο μέσον της ζωής τους συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι, ότι σε ότι αφορά την οικογένεια και τη δουλειά δεν έχουν πια όλες τις δυνατότητες μπροστά τους, ότι το σώμα τους αρχίζει και γερνά και αυτό φαίνεται, ότι η ζωή κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέρμα της. Κι όμως αυτό το μεταβατικό στάδιο έχει τη δική του θετική διάσταση. Πολλοί έχουν ολοκληρώσει τα πιο δύσκολα βήματα στην επαγγελματική τους καριέρα, έχουν βρει την ταυτότητα και το ρόλο τους, έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομικές συνθήκες ζωής. Οι γνωστικές δεξιότητες επίσης δεν φθίνουν τόσο πολύ, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.
Η ψυχική γενναιοδωρία αυξάνεται, καθώς αποκτά κανείς πλέον εμπειρία και έχει κάτι να πει για τη ζωή.
Φυσικά και είναι το τρένο της ζωής διαφορετικό για τον καθένα. Κάποιοι έχουν φτιάξει στα 30 τους οικογένεια και επαγγελματική καριέρα. Κάποιοι άλλοι κάνουν στα 40 παιδιά και στα 45 ξεκινάνε την επαγγελματική τους πορεία. Άλλοι αποφασίζουν, ότι δε θέλουν οικογένεια και επενδύουν χρόνο και χρήμα σε ταξίδια ανά τον κόσμο, δουλεύοντας όπου και όπως μπορούν για να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους. Όποιο κι αν είναι το τρένο του καθενός εκεί γύρω στα 40 είναι πολλοί αυτοί που περνάνε περίοδο παρατεταμένης „άπνοιας“ με τον εαυτό τους. Μετά τα 45 καλυτερεύουν τα πράγματα. Η φάση αυτή παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά. Το σώμα αλλάζει μετά τα 40. Στους άντρες μειώνεται η τεστοστερόνη, ενώ στις γυναίκες τα οιστρογόνα. Οι γυναίκες περνάνε στην εμμηνόπαυση. Οι μυς χάνουν σε σφριγηλότητα, ενώ το σωματικό λίπος, τα γκρίζα μαλλιά και οι ρυτίδες αυξάνουν -όλο το πακέτο λοιπόν! Ξαφνικά ξεχνάει κανείς ονόματα που τα χρησιμοποιεί καθημερινά ή δε μπορεί να θυμηθεί που πάρκαρε το αυτοκίνητο το προηγούμενο βράδυ.
Όλες αυτές οι αλλαγές δημιουργούν ένα συναίσθημα συνεχούς δυσαρέσκειας.
Επίσης αλλάζει ο ρόλος απέναντι στους γονείς, οι οποίοι συνήθως σε αυτή τη φάση χρειάζονται σε διάφορα επίπεδα βοήθεια. Όταν ένας από αυτούς πεθαίνει, τότε αντιμετωπίζει κανείς αλλιώς τη ζωή. Νιώθει, ότι είναι ο επόμενος στη σειρά καθώς ανάμεσα στον ίδιο και το θάνατο δεν υπάρχουν πια άλλοι γηραιότεροι για να φύγουν. Και για αυτούς που γύρω στα 30 απέκτησαν παιδιά τώρα περνάνε το σύνδρομο „της άδειας φωλιάς“, αφού τα παιδιά σταδιακά αποχωρούν από την οικογένεια –συχνά μια δύσκολη περίοδος για τους γονείς.
Καθώς η ζωή που απομένει λιγοστεύει, πολλοί κάνουν απολογισμό ανάμεσα σε αυτά που θέλανε να κάνουν και σε αυτά που τελικά έκαναν. Συχνά είναι επίπονη η διαπίστωση, ότι ο κόσμος δεν τους ανήκει και ότι κάποιες πόρτες έχουν οριστικά κλείσει. Όποιος μέχρι τώρα δεν σπούδασε Ιατρική, έχασε για πάντα το όνειρο να γίνει γιατρός, ενώ όποια δεν έγινε μέχρι τώρα μητέρα, δύσκολα θα αποκτήσει από δω και πέρα δικά της παιδιά. Στην αντίπερα όχθη πολλοί από όσους και όσες έγιναν γιατροί και μητέρες ψάχνουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους την προσωπική ολοκλήρωση.
Την οποία για κάποιο λόγο δυσκολεύονται να βρουν.
Κι όμως, κι όμως! Υπάρχουν και τα θετικά, oh yes! Μπορεί π.χ. να μειώνεται η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο (κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από τα 20), αλλά αντ΄ αυτού οι 40+ συλλέγουν με την πάροδο του χρόνου πολύ περισσότερη γνώση και εμπειρία. Το ανθρώπινο ον αποκτά μέχρι τα βαθιά γεράματα νέα γνώση αρκεί να μην εγκαταλείπει την εξάσκηση του εγκεφάλου του. Και μαζί με αυτήν καλό είναι να μην παραμελεί και τη σωματική εξάσκηση, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά μονάχα, διότι ο αθλητισμός κάθε μορφής βελτιώνει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και προλαμβάνει κάθε μορφή εκφυλισμού του.
Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι σύμφωνα με την έρευνα του Ελβετού ψυχολόγου Perrig-Chiello φαίνεται να είναι οι άνθρωποι που σε αυτή τη φάση της ζωής τους προνοούν για το επόμενο στάδιο που έπεται. Έτσι προετοιμάζονται π.χ. ότι σύντομα τα παιδιά θα φύγουν από το σπίτι ή ότι σταδιακά οι γονείς θα χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα τους. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο στον κύκλο της ζωής είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι στην προσωπική πορεία του καθενός.
Και τι να είναι άραγε το σημαντικότερο μέσα σε όλα αυτά;
Η γνώση και η εμπειρία που μεταδίδει κανείς στους νεότερους. Έτσι νιώθει λίγο αθάνατος.  Όσο περισσότερο προσφέρουν οι παλαιότεροι με το έργο και την εμπειρία τους στους νεότερους, τόσο μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση μέσα τους και τόσο πιο αρμονικά πορεύονται η ψυχή και το σώμα.

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή