«Σαραντισμός; Μισός; Ή ότι πει ο Γιατρός;»

3200 Views
«Σαραντισμός; Μισός; Ή ότι πει ο Γιατρός;» «Σαραντισμός; Μισός; Ή ότι πει ο Γιατρός;»

 

Γράφει η Ελένη Μαυρόβα ΝΕΑ ΜΩΡΟΜΑΝΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.

Άλλο ένα δίλλημα που αμφιταλαντεύει τους νέους γονείς! Υπάρχουν ορισμένοι γονείς, που ξέρουν ακριβώς τι θα κάνουν στο θέμα αυτό λόγω των ξεκάθαρων, ίσως και φανατικών πεποιθήσεών τους. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που γέρνουν πότε στο ένα άκρο και πότε στο άλλο. Εγώ πάντως τους καταλαβαίνω, τόσο τους μεν όσο και τους δε. Το θέμα μας λοιπόν σήμερα είναι πότε αρχίζει και βγαίνει από το σπίτι η μωρομάνα και το νεογέννητο για τις πρώτες του τσάρκες, τη λεγόμενη καροτσάδα.
 
Κάπου εδώ λοιπόν, θα σου πω τη δική μου εμπειρία επάνω στο θέμα.
 
Η ζωή και η καθημερινότητά μου δε θα έλεγα ότι έχουν και μεγάλη σχέση με το Χριστιανικό τρόπο ζωής. Όμως αισθάνομαι βαθιά και πιστεύω πολύ έντονα στον Θεό και τη Παναγία. Μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα… δεν κάνω ούτε προσηλυτισμό, ούτε θα προσπαθήσω να σε πείσω για κάτι.
 
Όταν λοιπόν γεννήθηκε η μπεμπούλα μας και ήρθε με το καλό στο σπίτι, κανόνισα να έρθει ο πάτερ της ενορίας, να μας διαβάσει μια ευχή για τη μαμά και το βρέφος όπως είθισται. Ο Πατήρ Νικόλαος λοιπόν, αρκετά σημερινός στις απόψεις του, μας εξήγησε καταρχήν ότι μισός σαραντισμός δεν υπάρχει. Η εκκλησία αποδέχεται μόνο ολόκληρο το σαραντισμό. Όμως, πάνω από όλα, ακόμα κι από την εκκλησία είναι ο παιδίατρος. Ότι πει λοιπόν ο γιατρός, είναι λέει ανώτερο κι από την εκκλησία.
 
Στο μισό σαραντισμό λοιπόν, δηλαδή στις περίπου στις 20 μέρες, μας λέει ο γιατρός πως ήρθε η ώρα – μια και ήταν και καλοκαίρι – αφού ο καιρός είναι καλός, για τις πρώτες μικροβολτούλες μας. Κάποια ώρα της ημέρας λοιπόν που δε θα είχε πολύ ζέστη και ήλιο (τώρα θα μου έλεγε σε ηλιόλουστη πλέον μέρα κι όχι με βροχή και κρύο), να μπούμε στο καρότσι και να κάνουμε 10 με 15 λεπτά τη βόλτα μας γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού. Συγκεκριμένα μου είπε ότι έτσι θα γυρίσουμε όλοι ανανεωμένοι μετά από αυτή τη μικρή βολτούλα, τόσο η μπέμπουλα όσο κι εμείς! Όταν μου το είπε δε το πίστεψα, μου φάνηκε υπερβολικός. Πόσο δίκιο είχε όμως τελικά….
 
Από ότι φαίνεται όλοι μας την είχαμε ανάγκη αυτή τη μικρή εξόρμηση στον κόσμο έξω από το σπίτι μας. Λίγο να εξοικειωθούμε εμείς με το καρότσι ανέβα – κατέβα στα πεζοδρόμια, λίγο να εξοικειωθεί η μικρούλα μας με το φως της ημέρας και τις αναπνοές εκτός σπιτιού…. Το μόνο που μας είπε να αποφεύγουμε είναι τα παιδάκια και έντομα / ζουζούνια. Δηλαδή έπρεπε να αποφεύγουμε τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο.
 
Πραγματικά ήμασταν σίγουρα για βίντεο έτσι όπως πηγαίναμε ο άντρας μου εγώ και το καρότσι. Να κοιτάμε μια το μωρό, μια που πατάνε οι ρόδες του καροτσιού, μια τα πεζοδρόμια που ανεβοκατεβαίναμε τα κράσπεδα, μια που και πως πατάμε εμείς για να μη σκοντάψουμε όσο κρατάμε την «πολύτιμη» με το καρότσι της…
 
Τελικά όμως επιβεβαιώθηκε ο γιατρός. Όντως γυρίσαμε ανανεωμένοι όλοι μας και το μωρό πολύ πιο ήρεμο… Περιττό να σας πω ότι από τότε και κάθε μέρα (και πολλές φορές καθημερινά πρωί απόγευμα) είμαστε έξω στις βόλτες μας! Ναι ναι καλά το σκεφτήκατε, σουρτούκι το έκανα το παιδί μου!
 
Χωρίς πάντως να κατηγορώ ούτε το σαραντισμό, ούτε να τον παινεύω (μεγάλο κατόρθωμα και τεράστιο ζόρι, όσες το κατάφεραν πάντως), τελικά ότι και να αποφασίσει κανείς σε αυτό το θέμα, θα πρέπει απλά να τον εκφράζει και να το υποστηρίζει. Στη δική μου περίπτωση που ήθελα να τα έχω καλά και με τις δυο κατά τα άλλα σκληροπυρηνικές θέσεις, με βόλεψε πολύ η άποψη του πάτερ σε συνδυασμό με την προοδευτική στάση του γιατρού!

Ότι κι αν αποφασίσετε πάντως να ακολουθήσετε, εύχομαι να το απολαύσετε και να γεμίζετε αναλλοίωτες στιγμές μέσα σας, ζώντας με αυτό το πλασματάκι!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ελένη Μαυρόβα
Ελένη Μαυρόβα
Μη σκιάζεστε. Γνωριζόμαστε χρόνια τώρα. Με ξέρετε ως Σύμβουλο Σχέσεων, αλλά φέτος ο ρόλος άλλαξε. Επάγγελμα «Νέα μαμά», δηλαδή μωρομάνα και μάλιστα σε πρώτο παιδί. Πελαγωμένη θα με χαρακτήριζα και νομίζω θα με βοηθούσε να μοιράζομαι μαζί σας τους προβληματισμούς που προκύπτουν στη νέα φάση μου. Άλλωστε μπορεί να είναι παρόμοιοι και με τους δικούς σας, αν είστε ή περάσατε κι εσείς αυτό το στάδιο στο περιβάλλον σας! Κάθε 4 και 24 του μηνός, θα τα λέμε λοιπόν εδώ

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο καλλιτέχνης που ένωσε την Ανατολή με τη Δύση
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο καλλιτέχνης που ένωσε την Ανατολή με τη Δύση
με 0 Σχόλια 463 Views

Ένας άνθρωπος που, μέσα από πολύμοχθο αγώνα του, κατάφερε να συνενώσει την Ελληνική, την Ιταλική και την Ισπανική τέχνη. Τον μανιερισμό της Αναγέννησης με τον πνευματισμό της Βυζαντινής Τέχνης και τον πρώιμο εξπρεσιονισμό της Ευρώπης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή