ΜΩΡΟ χωρίς Οδηγίες Χρήσεως!

1362 Views
ΜΩΡΟ χωρίς Οδηγίες Χρήσεως! ΜΩΡΟ χωρίς Οδηγίες Χρήσεως!


Γράφει η Ελένη Μαυρόβα ως ΝΕΑ ΜΩΡΟΜΑΝΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.
 
Είσαι πελαγωμένη, δεν έχεις σπουδάσει το πώς να είσαι σωστή μαμά και να ξέρεις πώς να φροντίσεις το βρεφάκι σου το οποίο σε έχει απόλυτη ανάγκη! Πρέπει να μάθεις πολλά, ταυτόχρονα και γρήγορα. Επίσης ορισμένα τυχόν λάθη σου, μπορεί να αποβούν μοιραία. Καλύτερα ας μην είμαστε μάρτυρες δυσάρεστων γεγονότων και μαντάτων. Φυσικά και δεν είναι σκοπός μου να σε αγχώσω! Αλλά ξέρω ότι ακριβώς έτσι αισθάνθηκες κι εσύ όταν για πρώτη φορά έμεινες εσύ και το μωρό μόνο οι δυο σας.
 
Θεωρίες πολλές γύρω σου και σχεδόν πάντα, διαφορετικές μεταξύ τους. Γνώμες θα ακούς συνέχεια από τους γύρω σου. Για να μη πω σε αυτά που θα διαβάζεις σε βιβλία ή στο διαδίκτυο οι γνώμες και οι συμβουλές θα είναι συχνά αντιφατικές. Προφανώς ο καθένας που λέει ή γράφει μια γνώμη ή μια συμβουλή ή απλά μια άποψη, συνήθως τη στηρίζει ή σε μια μεμονωμένη θεωρία ή σε προσωπικά βιώματα άρα καθαρά υποκειμενική κυρίως η κάθε άποψη. Αν παρατηρήσεις, ακόμα και μεταξύ των παιδιάτρων πολλές φορές οι κατευθύνσεις ή καθοδηγήσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες ή τουλάχιστον απλά διαφορετικές.
 
Ως ενδεικτικά παραδείγματα, αναφέρω τα εξής:
Θα ξυπνάς το μωρό κάθε 3 ώρες για τάισμα VS το μωρό όταν πεινάσει θα ξυπνήσει από μόνο του, μη του χαλάς τον ύπνο.
 
Δε δίνουμε τσαγάκι ή χαμομηλάκι παρά μόνο γάλα αποκλειστικά γιατί υπάρχουν ίχνη ζάχαρης που τα αποφεύγουμε VS οπωσδήποτε σε αντικατάσταση ενός γεύματος δίνουμε τσαγάκι για να ηρεμεί και να κοιμάται πιο εύκολα.
 
Κόβουμε τα νυχάκια κάθε δεύτερη μέρα για να μη μαζεύονται βρωμίτσες κάτω από τα νυχάκια VS δε τα κόβουμε καθόλου και με τίποτα. Ότι μπορούμε να σκίσουμε με τα χέρια μας από τα νυχάκια του και ότι περισσεύει θα σπάει κι από μόνο του.
 
Δε βάζουμε καθόλου το μωρό στο ριλάξ τους πρώτους δυο μήνες της ζωής του VS από την πρώτη μέρα στο ριλάξ το είχα το μωρό όλη την ώρα.
 
Πιπίλα δε χρειάζεται να συνηθίσει το μωρό κι αν τελικά θέλουν οι γονείς, μπορούν να την αρχίσουν μετά τις 20 μέρες του βρέφους VS από τη πρώτη μέρα χρησιμοποιούμε πιπίλα για να ηρεμεί και να νανουρίζεται.
 
Από μαμά σε μαμά κι από γιατρό σε γιατρό, όπως θα έχετε συνειδητοποιήσει οι γνώμες για το κάθε τι διίστανται. Μένει να αποφασίσει η καθεμιά μας, ποιόν θα ακούμε και θα ακολουθούμε. Ούτως ή άλλως, ότι και να αποφασίσεις να εφαρμόσεις στο παιδί σου, όλο και θα βρεθούν γύρω σου άτομα που δε θα συμφωνούν με αυτή τη μέθοδο που ξεκίνησες.
 
Εγώ πάντως προσωπικά, ειλικρινά ευχαριστώ τις μαμαδο-φίλες μου που σπεύδουν να με συμβουλέψουν και να με βοηθήσουν με τις γνώσεις τους, όπως φυσικά και η δική μου μαμά. Μπορεί να μη τα εφαρμόζω όλα όσα μου λένε εκείνες, αλλά με το ενδιαφέρον τους με κάνουν να αισθάνομαι ότι κι εκείνες πέρασαν τη φάση μου και ότι με νιώθουν για όλα όσα περνάω και με ζορίζουν ως άγνωστες καταστάσεις.
 
Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ προσωπικά επέλεξα να «ακούω» κατά γράμμα τον παιδίατρο που μου σύστησαν και αποφασίσαμε με τον άντρα μου ότι θα αναλάβει τη μπεμπούλα μας. Σε πολλά από αυτά που μας λέει ως οδηγίες ίσως είναι κάπως υπερβολικός, αλλά επειδή οτιδήποτε κι αν συμβεί, σε εκείνον θα απευθυνθούμε, είπαμε να τον ακούμε και να ασπαζόμαστε ότι μας λέει να κάνουμε.
 
Αυτό όμως που κατάλαβα τελικά, στα περισσότερα θεματάκια, δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό ή ένα λάθος. Δεν είναι όλα άλλωστε μαύρο ή άσπρο, αφού υπάρχουν και οι αποχρώσεις του γκρί. Που σημαίνει πως μπορεί να υπάρχουν και πάνω από μια σωστές στάσεις απέναντι στο κάθε τι!
 
Μάλλον και το ένστικτο, από ότι φαίνεται έχει κι αυτό τη θέση του και συχνά μας οδηγεί να αποφασίσουμε.
 
Οφείλω από καρδιάς όμως να ευχαριστήσω όλες όσες σπεύδετε κάθε τόσο να με συμβουλεύσετε και να μου καταθέσετε το δικό σας βίωμα. Ειλικρινά με κάνετε να αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνη μου σε όλο αυτό και ότι δεν είμαι η μόνη που ζορίζομαι!
 
Συνεχίστε να το κάνετε παρακαλώ, με βοηθάει πολύ η συμπαράστασή σας…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ελένη Μαυρόβα
Ελένη Μαυρόβα
Μη σκιάζεστε. Γνωριζόμαστε χρόνια τώρα. Με ξέρετε ως Σύμβουλο Σχέσεων, αλλά φέτος ο ρόλος άλλαξε. Επάγγελμα «Νέα μαμά», δηλαδή μωρομάνα και μάλιστα σε πρώτο παιδί. Πελαγωμένη θα με χαρακτήριζα και νομίζω θα με βοηθούσε να μοιράζομαι μαζί σας τους προβληματισμούς που προκύπτουν στη νέα φάση μου. Άλλωστε μπορεί να είναι παρόμοιοι και με τους δικούς σας, αν είστε ή περάσατε κι εσείς αυτό το στάδιο στο περιβάλλον σας! Κάθε 4 και 24 του μηνός, θα τα λέμε λοιπόν εδώ

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία στα 10α ΘΒΘ 2020
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία στα 10α ΘΒΘ 2020
με 0 Σχόλια 3285 Views

 Η τιμή είναι μεγάλη και η αναγνώριση από τον πρώτο πολίτη της πόλης, για ένα θεατρικό θεσμό που αισίως κλείνει φέτος τα 10 χρόνια, ακόμη μεγαλύτερη. Τον ευχαριστούμε θερμά

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά
  Το.. λάθος της στο σεξ που προδίδει ότι σας απατά

   Σε κάθε ζευγάρι υπάρχει το "πράσινο τερατάκι" της ζήλειας και της αμφισβήτησης για το κατά πόσον ο ένας είναι αφοσιωμένος και πιστός στον άλλο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να "προδώσει" το αν έχουν απατήσει τον σύντροφό τους...


  Περισσότερα ...
 • Αφθώδης Στοματίτιδα.
  Αφθώδης Στοματίτιδα.

   Στη χαβούζα του ’20 επιπλέουν (με σειρά εμφάνισης) ένας καράφλας οδηγός ΚΤΕΛ, η γιαγιά μου, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αμβρόσιος, η θεία Τούλα, ο Μπακογιάννης, η Λέχου, ένας υποψήφιος πανελληνίων με αφθώδη στοματίτιδα, εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και ο άλλος που θα το αγνοήσει. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

  Περισσότερα ...
 • Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…
  Αύγουστος Κορτώ: «Οταν είπα στη μάνα μου ότι μου αρέσουνε τ΄αγόρια»…

   Ο Έλληνας συγγραφέας, που δεν έχει κρύψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, γράφει με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για την ανάγκη να σκοτώσουμε τη ντροπή...


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή