ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ με τα ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ: «ΦΡΕΣΚΑ το ΠΡΩΪ, ΨΟΦΙΑ το ΒΡΑΔΥ».

403 Views
ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ με τα ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ: «ΦΡΕΣΚΑ το ΠΡΩΪ, ΨΟΦΙΑ το ΒΡΑΔΥ». ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ με τα ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ: «ΦΡΕΣΚΑ το ΠΡΩΪ, ΨΟΦΙΑ το ΒΡΑΔΥ».

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ με τα ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ: «ΦΡΕΣΚΑ το ΠΡΩΪ, ΨΟΦΙΑ το ΒΡΑΔΥ».

Ριγκατόνι με ραγού βοδινού, fetuccini papalina με προσούτο προς τιμήν του Πάπα Πίου 12ου και tortelli di zucca με κίτρινη κολοκύθα και μπισκότα amaretti. Υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος για να επιστρέφουμε σε ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια...

«Καυτερό τσίλι, ώριμες ντομάτες, πεκορίνο και guanciale. Κάθε Ιταλός που σέβεται τον εαυτό του χρησιμοποιεί μόνον το λίπος από καπνιστά μάγουλα αγριογούρουνων για την amarticiana», ομολογεί ο Massimo Riccioli. Με περίοπτη θέση στη λίστα των 50 καλύτερων σεφ στον κόσμο και με πρόσφατο opening στο Λονδίνο, σερβίρει τα τελευταία 30 χρόνια στο La Rosetta (larosetta.com), την trattoria του στο Πάνθεον, το καλύτερο σπαγγέτι με αυγά αχινού σύμφωνα με τους New York Times.

«Οταν είσαι στη Ρώμη, φέρσου σαν Ρωμαίος», έγραφε πριν από μερικούς μήνες στον οδηγό της για την cucina romana η αμερικανική βίβλος Bon Appétit. «Για τους Ιταλούς, το σπαγγέτι είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Πουθενά στη Ρώμη δεν θα βρει κανείς καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος. Στο Piperno (ristorantepiperno.it), στο εβραϊκό γκέτο της πόλης, με ιστορία από το 1860, προσθέτουν στο σπαγγέτι alla gricia το νερό όπου βράζουν τα μακαρόνια και 3 είδη τυριών, για βελούδινη υφή». Πρώτα τα υλικά –σαν τους τεχνίτες που χαϊδεύουν το ξύλο– και μετά η σάλτσα, παχιά, απαλή και πλούσια, σε κάθε τύλιγμα του κουταλιού. Και για να πετύχουν το συνδυασμό, δεν τσιγκουνεύονται χιλιοστό.

Παράδειγμα το περίφημο culatello di zibello, ένα σπάνιο προσούτο από μαύρα γουρούνια στην επαρχία Εμίλια Ρομάνα, προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που «φέρνει δάκρυα στα μάτια σε όσους το δοκιμάζουν» κατά τον Massimo Spigaroli.

Tα τελευταία χρόνια ανακαίνισε μαζί με τον αδελφό του την οικογενειακή αγροικία στην περιοχή, κερδίζοντας το πρώτο αστέρι Michelin για την trattoria του, Antica Corte Pallavicina (acpallavicina.com), όπου φτιάχνει το δικό του culatello, με 37 μήνες ωρίμανση, για αποκλειστική διάθεση στους Alain Ducasse, Giorgio Armani και πρίγκιπα Κάρολο. Στο μενού του, μάλιστα, περιλαμβάνεται ένα απίστευτης απλότητας cacio e pepe με πεκορίνο και μαύρο πιπέρι και soffici ai tre parmigiani, χειροποίητα νιόκι όπως τα έφτιαχνε η μαμά του!

Ίσως φαίνεται υπερβολικό, αλλά στα φρέσκα ζυμαρικά οι Ιταλοί δίνουν 24 ώρες ζωής και λένε: «Φρέσκα το πρωϊ, ψόφια το βράδυ».

«Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς σε ένα πιάτο ραβιόλι με ραγού; Αδύνατον», ομολόγησε ο Τim Siadatan, σεφ στο Trullo και ένα από τα 14 αγόρια που εκπαίδευσε ο Τζέιμι Ολιβερ στο Fifteen, που έκανε για λογαριασμό του περιοδικού Jamie Magazine το γύρο της Ιταλίας εντοπίζοντας το καλύτερο σπαγγέτι. «Με κλειστά μάτια, η Τrattoria al Pompiere (alpompiere.tv), του Marco Dandrea, στη Βερόνα». Oικογενειακές φωτογραφίες στους τοίχους, καρό τραπεζομάντιλα και εξαιρετικό σπαγγέτι alla gricia, ταλιατέλες με αγκιναράκια από τη λίμνη Γκράντα –οι Ιταλοί τρελαίνονται για τηγανητά carciofi– και για το τέλος tortelli dolci με μαρμελάδα αγριοκέρασο. «Για τους σπεσιαλίστες η ομορφιά του σπαγγέτι βρίσκεται στο τηγάνι», υποστηρίζει μετά πάθους η Νancy Silverton, του περίφημου Mozza (osteriamozza.com), στο Λος Αντζελες, όπου μπορεί να δει κανείς σε διπλανά τραπέζια τον Χοακίν Φίνιξ και τον Μπραντ Πιτ να απολαμβάνουν ένα σπαγγέτι alla chitarra με αυγοτάραχο και ξύσμα λεμονιού. «Οπως στην pasta alfredo που έφτιαξε ο Αlfredo di Lelio με αφορμή τα εγκαίνια του εστιατορίου του το 1914 για την έγκυο γυναίκα του: Μόνον παρμεζάνα και βούτυρο. Τίποτα το περιττό. Αρκετό αλάτι στο νερό, να μοιάζει σχεδόν με θαλασσινό, λίγο ζωμό από το σπαγγέτι στη σάλτσα για να δέσει, απαραίτητα το σπαγγέτι στη σάλτσα και ποτέ το αντίστροφο, μπόλικη παρμεζάνα και φρέσκια ρικότα στο τηγάνι για να χυλώσει, και καλό γύρισμα με το χέρι. Αυτό είναι το τέλειο σπαγγέτι!»

ΠΗΓΗ:homme.imerisia.gr


Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
Το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
με 0 Σχόλια 720 Views

Χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως το να τραγουδάμε τα Κάλαντα, επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας υγεία. Ποιο είναι λοιπόν το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων;
#ΤάχαΘέλωΝαΣουΠω. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή