Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα και ποιες τα λιγότερα «λουκέτα»

405 Views
Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα και ποιες τα λιγότερα «λουκέτα» Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα και ποιες τα λιγότερα «λουκέτα»

 Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα και ποιες τα λιγότερα «λουκέτα».

Ανακόπηκε η πτωτική τάση στο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την εικόνα της καταγραφής που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τον Σεπτέμβριο 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, προκύπτει ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε μία οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας και επανέρχεται στα επίπεδα που κυμάνθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, ανακόπτοντας, έτσι, την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο.

Συνολικά, η ΕΣΕΕ διακρίνει στασιμότητα στα ποσοστά των κλειστών επιχειρήσεων με βελτίωση στις περιοχές υψηλού εισοδήματος και επιδείνωση στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, παρατηρεί τα εξής: «Στις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας, καθεμία έχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο των "λουκέτων". Έτσι, το "εμπορικό τρίγωνο" παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%), ποσοστό που αυξήθηκε, όμως, ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%). Ακολουθεί το Κολωνάκι, διατηρώντας σταθερό ποσοστό (24,9%), σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή. Σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των Εξαρχείων με 34,6%, καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%, που, ωστόσο, εμφάνισαν μία ισχνή βελτίωση.

Αντίστοιχα, η εμπορική αγορά του Πειραιά εμφανίζει σχετικά μειωμένα κλειστά καταστήματα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η ισχνή αυτή μείωση (0,3%) επαναφέρει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015. Για τον Πειραιά, φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη "Κέντρο Πειραιά", όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ζώνης αυτής έναντι των άλλων δύο, το οποίο είναι ένας κύριος παράγοντας που περιορίζει αρκετά το ποσοστό των λουκέτων (28%). Η διαφοροποίηση αυτή δείχνει ότι το έντονο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων δεν πλήττει με την ίδια σφοδρότητα το "κέντρο του Πειραιά", σε σύγκριση με τις άλλες δυοπεριοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), οι οποίες σημειώνουν ποσοστό κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%.

Στο Περιστέρι διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών (30%) σε σχέση με το σύνολο των απογραφόμενων περιοχών. Το γενικό ποσοστό κλειστών στο κέντρο του Περιστερίου παραμένει στο επίπεδο του 27%, ενώ στη Β΄ ζώνη του Περιστερίου ('Αγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο (37%). Στην Καλλιθέα εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έξι αγορές της Αττικής, έχοντας υπερβεί το επικίνδυνο όριο του 40%. Ωστόσο, στην καταγραφή Σεπτεμβρίου 2016 σημειώνεται μία ισχνή μείωση της τάξης του 0,2%, η οποία δεν αποτελεί, όμως, κάποια ένδειξη που να επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη εμπορική περιοχή.

Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων σημειώνεται στη Γλυφάδα (10,7%). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγουμένη καταγραφή (12,3%).Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, βαίνει διαρκώς μειούμενο και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό όλων των περιοχών που καλύπτει η παρούσα έρευνα.

Την ιδία ώρα, μείωση, για πέμπτο συνεχόμενο εξάμηνο, παρουσιάζει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην Κηφισιά, φτάνοντας στο 18,1%, με τη μείωση αυτή να είναι η μεγαλύτερη, που έχει, μέχρι στιγμής, παρατηρηθεί στην εν λόγω περιοχή.

Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των Βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι (17,3) από (18,1%), όπου η τάση της διαχρονικής μείωσης των κλειστών καταστημάτων παρατηρείται και εδώ με μικρότερα, όμως, ποσοστά. Επίσης, η περιοχή του Χαλανδρίου φαίνεται να εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς τα κλειστά καταστήματα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα (19%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σταθεροποίηση, βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών, εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φαίνεται να έχει παραμείνει στο 26.7%. Όσο για την Πάτρα, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται, καθώς εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων που απογράφηκαν. Η αύξηση αυτή που είναι της τάξης του 1,8%, έρχεται να ανατρέψει την τάση αποκλιμάκωσης του φαινομένου των κλειστών καταστημάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Άγριες Μέλισσες: Όσα θα δούμε στο μεγάλο φινάλε της αριστουργηματικής σειράς
Άγριες Μέλισσες: Όσα θα δούμε στο μεγάλο φινάλε της αριστουργηματικής σειράς
με 0 Σχόλια 5158 Views

Το Διαφάνι και οι ήρωές του ξεδίπλωσαν την ιστορία τους για 3 χρόνια και καθήλωσαν το τηλεοπτικό  κοινό - Δείτε όσα θα συμβούν στα τελευταία επεισόδια της σειράς

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή