Κορωνοϊός: Πάνω από 100.000 ραντεβού για όλα τα εμβόλια έκλεισαν σε μία μέρα οι 40-44

1627 Views
Κορωνοϊός: Πάνω από 100.000 ραντεβού για όλα τα εμβόλια έκλεισαν σε μία μέρα οι 40-44 Κορωνοϊός: Πάνω από 100.000 ραντεβού για όλα τα εμβόλια έκλεισαν σε μία μέρα οι 40-44


 «Οδηγός» και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες η ανταπόκριση – Οριακά έως τέλος Μαΐου η πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα για τους 35-39 – Δρομολογείται και η συμμετοχή των 16-18 με Pfizer - Άρση lockdown: Τι ακολουθεί

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η πορεία προς την κανονικότητα με «όπλο» τον εμβολιασμό ο οποίος όχι μόνο επιταχύνεται αλλά και επεκτείνεται χτίζοντας ισχυρό τείχος ανοσίας ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σταδιακά η πλατφόρμα του εμβολιασμού, 
emvolio.gov.gr ανοίγει για ολοένα και νεώτερες ηλικίες ενώ απελευθερώνονται και περισσότερα εμβόλια για αυτές που εμβολιάζονται ήδη. Από χθες η ηλικιακή ομάδα των 40-44 μπορεί να διαλέξει όποιο εμβόλιο επιθυμεί, ενώ όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ξεκινήσει σύντομα και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 16-18 ετών.

Μπορεί πάντως οι εμβολιασμοί να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, είχε ωστόσο διαφανεί πως μέρος του πληθυσμού εμφανιζόταν διστακτικό για να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca. Αυτό άλλαξε με το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια στους 40-49 καθώς το ενδιαφέρον έγινε κάτι παραπάνω από έντονο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ήδη από την πρώτη μέρα χιλιάδες πολίτες έτρεξαν να συνδεθούν για να κλείσουν τα ραντεβού τους. Έτσι, από τα μεσάνυχτα έως τις 9 το πρωί της Παρασκευής είχαν κλειστεί 40.000 ραντεβού, στις 13:00 είχαν αγγίξει τα 66.000 ενώ στις 18:00 είχαν φτάσει τα 97.000 με τον αριθμό να ξεπερνά τα 100.000 έως το βράδυ της Παρασκευής.

Η ανταπόκριση από αυτή την ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι στιγμής μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποτελεί «οδηγό» και για τα επόμενα βήματα, καθώς όλα τα εμβόλια αναμένεται να ανοίξουν και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους η πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα αναμένεται να ανοίξει, οριακά εντός του Μαΐου. Παράλληλα, ο προγραμματισμός θέλει την ενσωμάτωση και των ηλικιών 20-29 στην πλατφόρμα των εμβολίων μέσα στον Ιούνιο. Μιλώντας για το θέμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς την Παρασκευή, διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μία ακόμα ηλικιακή ομάδα η οποία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι οι έφηβοι 16-18 ετών.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας (18-29) δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης (ηλικιακής) ομάδας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που συνέχισε πως με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία (σ.σ. ηλικιακή ομάδα).

Self test για όλους τους εργαζομένους

Την ίδια ώρα, από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.

Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Άρση lockdown: Τι ακολουθεί

Τέλος, το Σαββατοκύριακο που ξεκινά είναι και το πρώτο κατά το οποίο λειτουργούν και οι θερινοί κινηματογράφοι, έστω με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%. πό εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ρολά σηκώνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκονται μέτρα τα οποία δεν θυμίζουν lockdown καθορίζουν όμως σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, όπως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (εκτός από την εστίαση) και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκινά στις 00:20.

Σημειώνεται επίσης πως στις 31 Μαΐου αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα.

Τέλος πως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή