O μεγάλος θυμός... | Γιώργης Κοντοπόδης | Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα''

5231 Views
O μεγάλος θυμός... | Γιώργης Κοντοπόδης | Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα'' O μεγάλος θυμός... | Γιώργης Κοντοπόδης | Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα''

 

Γράφει για την Κουλτουρόσουπα.

"Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα" ...2

Κάθε είκοσι του μηνός.

Είναι τελικά πολλά τα πράγματα, που μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, να σκεφτεί και να συζητήσει με τον εαυτό του, όταν αναγκάζεται να καθίσει στον καναπέ του για αρκετές ώρες, μέρες, δίχως να το θέλει. 

Συνήθιζα πάντοτε να λέω, ότι είναι καλό οι άνθρωποι να έχουν στόχους, να είναι προσηλωμένοι, να βαδίζουν, να ζουν με βάση αυτούς. Και ξαφνικά έρχεται μία στιγμή, που κάποιος ή κάτι σου λέει, πως λάθος έπραττες όλα αυτά τα χρόνια, πως κάτι έκανες στραβά. Εσύ, οι άλλοι, ολοι! Και ξαφνικά επιβάλλεται να αλλάξει ο ρους και η πορεία των ανθρώπων, της ιστορίας, του κόσμου ολόκληρου. 

Τότε είναι που αρχίζεις να σκέφτεσαι. Διαφορετικά... αν είσαι τυχερός. Να σκέφτεσαι, αυτά που ήθελες και αν τα θέλεις πια. Να σκέφτεσαι αυτά που έκανες και αν θες να συνεχίσεις να τα κάνεις. Να σκέφτεσαι αυτά που πίστεψες η σου επέβαλαν να πιστέψεις, τους τρόπους κατάκτησης πραγμάτων που τελικά - δίχως να το καταλάβεις - έγιναν απο τροποι... στόχοι... κι άλλα, άλλα, άλλα......o μεγάλος θυμός...

Πάντα σκεφτόμουν ή πάντα μου έμαθαν να σκέφτομαι... ΄΄αυτό΄΄ είναι κακό, ΄΄αυτό΄΄ είναι καλό, ΄΄αυτό΄΄ μπορεί να βλάψει κάποιον, ΄΄αυτό΄΄ θα κάνει καλό σε έναν άνθρωπο... έτσι μεγάλωσα, έτσι μεγάλωσαν εκείνοι που μου το έλεγαν, έτσι μεγαλώνουμε όλοι.

Το μαγικό ΄΄ αυτό ΄΄ που περικλύει μια τεράστια γκάμα...΄΄ αυτών ΄΄...

Tο internet μπήκε στη ζωή μου το 2000... 2001, μέσω αυτού του τεράστιου υπολογιστή, που έκοβε την, μέσω τηλεφώνου, επαφή κάθε φορά που συνδεόμασταν στο διαδίκτυο. Το facebook περίπου το 2007. Το instagram το 2017. Έχω μάθει, εν έτει 2022 πια, ότι υπάρχει twitter, tiktok, κανάλια ιδιωτικά στο YouTube. 
 Κάποια τα γνωρίζω, κάποια τα μαθαίνω και - ως επί το πλείστον – πλέον, αρνούμαι να τα μάθω. Βαριέμαι.

Λογικό...παράλογο... ποιός ξέρει;

Θυμάμαι, όταν πρώτοδημιουργήθηκε ο προσωπικός λογαριασμός στο facebook, το άγχος μας, μαζί με έναν ενθουσιασμό... να δημοσιεύουμε τραγούδια... link γράφοντας σχόλια από κάτω. Κάτι έξυπνο, κάτι γλυκό, πρωτότυπο.  Να καλημερίσουμε όλο τον κόσμο, να προσπαθούμε να στελεχώσουμε το προφίλ μας με φίλους, αδιαφορώντας για το σε ποια πλευρά του πλανήτη βρίσκονται. Αδιαφορώντας για το τί γλώσσα μιλάνε, για το ποιοί είναι. Ήταν το νέο μας παιχνίδι. Ώρες ψυχανάλυσης με αγνώστους ψυχαναλυτές, φλερτ, διαφωνίες με αγνώστους 
΄΄φίλους ΄΄... συνήθεια και εξάρτηση. 

Και φυσικά το facebook, που αποτέλεσε την αρχή όλης της ιντερνετικής παρέας μας, ακολούθησε το ιnstagram την ίδια περίπου περίοδο, άσχετα αν εγώ το έμαθα αρκετά χρόνια αργότερα. Kυνήγι της καρδούλας σε μία φωτογραφία, ωραία σχόλια από ξένους, που πάλι δεν ξέραμε σε ποια πλευρά, γωνιά του πλανήτη είναι, τί γλώσσα μιλάνε, ποιοί είναι., . Μόνο μας ενδιαφέρον η καρδούλα τους κάτω από τη μία φωτογραφία. 

Γιάτι μάλλον, τελικά, απ αρχής του κόσμου... όλα για μια καρδούλα γίνονται...

Αυτές ήταν οι δικές μου γνώσεις όσον αφορά στο internet μέχρι πρόσφατα. Οι γνώσεις των μέσων και της χρήσης των μέσων. Του ΄΄ αυτό ΄΄. Είχα ακούσει και περιστασιακά, χωρίς να καταλαβαίνω -κάτι που ακόμα ισχύει-, ότι κάποιοι κάνουν και δουλειά η βγάζουν χρήματα από αυτές τις σελίδες. Δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω παραπέρα... 

 Και όλα αυτά μέχρι τα μέσα του 2020, εκείνη την κομβική στιγμή που το ανθρώπινο γένος άλλαξε πορεία,  που άρχισε να γίνεται μία μεταστροφή των μέσων και από μέσο διασκέδασης, γνωριμιών, αστεισμού... έγιναν μέσο ξεσπάσματος και θυμού. Όχι πλέον πολλά τραγούδια, όχι πλέον καλημέρες πρός ολα τα πλάτη και μήκη της γής. Ο κόσμος θύμωσε και, μη έχοντας που να ξεσπάσει, εκτονώθηκε στο πιο προσφιλές του μέσον. Το facebook. Το instagram. Το twitter... το twitter... το twitter. Και το ξέσπασμα, επειδή μάλλον έφερε στους  ανθρώπους την ηρεμία που επιζητούσαν, έγινε πιο έντονο. Μετατράπηκε απο θυμό σε οργή, σε λαϊκό δικαστήριο.Facebook... instagram... twitter... όλα πλέον στην υπηρεσία του νόμου. Αυτόκλητοι τιμωροί, με κόσμο που προσπαθεί μέσω αυτών των ΄΄ αυτών ΄΄ να προβάλλει την αποψή του, μα με ένα τρόπο πολύ έντονο.
 Κάνουμε το θέμα το άλλου θέμα μας, μιλάμε για πράγματα , που δεν αφορούν στην δική μας ζωή, έτσι...απλά γιατί διαβάσαμε ΄΄ κάτι ΄΄ που έγραφε κάποιος άλλος. Βρίζουμε, ακυρώνουμε ανθρώπους και προσπάθειες...και όλο αυτό μέχρι να έρθει η επόμενη αφορμή ακύρωσης, το επόμενο θέμα τοποθέτησης μας, ο επόμενος στόχος. 

Σκέφτομαι ώρες-ώρες αναπόφευκτα, καλό είναι να εκφραζόμαστε. 'Αλλωστε, όταν ανεβάζαμε τραγούδια με όμορφους στίχους στο facebook, εκφράζαμε το πνεύμα της εποχής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα μας. Τώρα, πάλι εκφράζουμε το πνεύμα της εποχής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα μας κι αν αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, τότε καλά κάνουμε και το κρατούμε.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι, αν τελικά όντως μας κάνει καλό το να ξεσπάμε τον θυμό μας έτσι γενικά, με αποδέκτες αυτούς, τους ξένους ΄΄φίλους΄΄ μας σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αυτούς τους ανθρώπους, που θα ενημερωθούν για κάτι μέσω της ιστοσελίδας μας και το ΄΄κάτι΄΄ θα το πάρουν θα το μεγεθύνουν ή θα αδιαφορήσουν για αυτό. Με προβληματίζει το κατά πόσο η τόση απόλυτη έκφραση ελευθερίας, μας στερεί το δικαίωμα της πίστης και εμπιστοσύνης σε ανώτερες αξίες και η ευκολία, με την οποία κρίνουμε, επικρίνουμε και κατακρίνουμε πράγματα, μας εμποδίζει από το να τα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά, συναισθηματικά και με μία οπτική λίγο πιο συγκαταβατική.

Και το χειρότερο όλων... αν όντως κάνουμε καλό στον εαυτό μας, καταφερόμενοι έναντι αγνώστων ή απλά ταίζουμε όλο και περισσότερο το τέρας του θυμού, που μας φόρτωσαν αυτοί οι μήνες μοναξιάς.

Σαφώς είναι προτιμότερο να εκφραζόμαστε, έστω και ακραία,  από το να βιώνουμε τις εποχές του σκοταδισμού και της ποδηγέτησης, που έχει ζήσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν. Από τις στιγμές που ο κόσμος δεν επιτρεπόταν να έχει άποψη.  Και ναι, ο κόσμος προχωράει και ναι, είμαστε στο 2022 όμως... πάντα μου πρέσβευα, ότι δεν μπορώ να έχω άποψη για τα πάντα, γιατί πολύ απλά δεν έχω γνώση για τα πάντα. Και η γνώση πάντοτε προηγείται της άποψης.Όμως, ακόμα και αν θελήσω να έχω άποψη για τα πάντα, σίγουρα δεν θα προσπαθήσω να την επιβάλλω και σίγουρα δεν θα καταφερθώ εναντίον συνανθρώπων μου, τους οποίους επί της ουσίας δεν γνωρίζω. Στων οποίων επι της ουσίας δεν έχω μπεί την θέση. 

... και τελικά, αν όντως, όταν ήμουν μικρός ήταν ΄΄αυτό΄΄ που έκανε καλό σε κάποιον ή όχι, αν όντως ΄΄αυτό΄΄ βοηθούσε στην εξέλιξη μου ή όχι ή αν αυτό που κρυβόταν πίσω από το ΄΄αυτό είναι καλό΄΄ και ΄΄αυτό είναι κακό΄΄ ήταν επί της ουσίας η πρόθεση, που εγώ έβαζα σε αυτό το... ΄΄αυτό΄΄.

Αν αυτό το οποίο θέλησαν να με διδάξουν ήταν, το να έχω καλή πρόθεση απέναντι στους πάντες, να ψάχνω πάντα το θετικό και, όταν βρίσκω το αρνητικό, να μην το κρίνω, να μην το κατακρίνω αλλά να προσπαθώ να το δικαιολογήσω και να το διορθώσω. Στον βαθμό που μπορώ...

Και σ όλες αυτές τις σκέψεις, έρχεται να προστεθεί και η πεποίθηση, ότι ο θυμός δεν είναι ο τρόπος ο πιο ασφαλής, για να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα, δεν είναι ο πιο φερέγγυος συμβουλάτορας στο να κρίνουμε και σίγουρα δεν είναι κάτι, το οποίο κάνει καλό στην εξέλιξη της ψυχής μας.

... και κάθε πλέον φορά που ανοίγω τον υπολογιστή μου... συνεχίζω να αναρωτιέμαι....
... ήταν κακό το ΄΄αυτό΄΄ ...ή ο τρόπος που θα το χρησιμοποιούσα...
.
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

    

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιώργης Κοντοπόδης
Γιώργης Κοντοπόδης
Ο Γιώργης Κοντοπόδης είναι ηθοποιός με πολλές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Γιάννης </strong>
    Γιάννης
    Έξοχο κείμενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Στέφανος Κορκολής στο θέατρο Κήπου για μια μαγική βραδιά
Ο Στέφανος Κορκολής στο θέατρο Κήπου για μια μαγική βραδιά
με 0 Σχόλια 1669 Views

 Ο αγαπημένος συνθέτης και ερμηνευτής, πέρα από την αναδρομή στο έργο του και τις δικές του επιτυχίες, θα ερμηνεύσει ο ίδιος τραγούδια που έχει γράψει για άλλους σπουδαίους τραγουδιστές

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή