...νιώθω στην καρδιά μου απόψε θλίψη | Γιώργης Κοντοπόδης | Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα'' 3

8148 Views
...νιώθω στην καρδιά μου απόψε θλίψη | Γιώργης Κοντοπόδης | Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα'' 3 ...νιώθω στην καρδιά μου απόψε θλίψη | Γιώργης Κοντοπόδης | Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα'' 3

"Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα" ...3

 Είναι τελικά πολλά τα πράγματα, που μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, να σκεφτεί και να συζητήσει με τον εαυτό του, όταν αναγκάζεται να καθίσει στον καναπέ του για αρκετές ώρες, μέρες, δίχως να το θέλει. 

 Συνήθιζα πάντοτε να λέω, ότι είναι καλό οι άνθρωποι να έχουν στόχους, να είναι προσηλωμένοι, να βαδίζουν, να ζουν με βάση αυτούς. Και ξαφνικά έρχεται μία στιγμή, που κάποιος ή κάτι σου λέει, πως λάθος έπραττες όλα αυτά τα χρόνια, πως κάτι έκανες στραβά. Εσύ, οι άλλοι, ολοι! Και ξαφνικά επιβάλλεται να αλλάξει ο ρους και η πορεία των ανθρώπων, της ιστορίας, του κόσμου ολόκληρου. 

 Τότε είναι που αρχίζεις να σκέφτεσαι. Διαφορετικά... αν είσαι τυχερός. Να σκέφτεσαι, αυτά που ήθελες και αν τα θέλεις πια. Να σκέφτεσαι αυτά που έκανες και αν θες να συνεχίσεις να τα κάνεις. Να σκέφτεσαι αυτά που πίστεψες η σου επέβαλαν να πιστέψεις, τους τρόπους κατάκτησης πραγμάτων που τελικά - δίχως να το καταλάβεις - έγιναν απο τροποι... στόχοι... κι άλλα, άλλα, άλλα......νιώθω στην καρδιά μου απόψε θλίψη...


 Ακούω συχνά το τελευταίο διάστημα ανθρώπους να αναφέρουν το όνομα της καινούργιας τους παρέας, του νέου πλάσματος που ήρθε στη ζωή τους - εντελώς τυχαία - μετά το 2020 και που ακούει στο όνομα κατάθλιψη. Φλερτάρω με την κατάθλιψη λέει ο ένας... έχω πάθει κατάθλιψη λέει ο άλλος... δεν είμαι καλά ίσως έχω κατάθλιψη λέει ο τρίτος. Βαρύγδουπες δηλώσεις για κάτι, που πολλοί δεν γνωρίζουν κάν τι σημαίνει.

 Αρχικά ακούγοντας όλες αυτές τις δηλώσεις σκέφτηκα, ότι είναι άλλο ένα από τα επακόλουθα όλης αυτής της παράξενης πορείας που πήρε η ζωή μας... όσο όμως περνάνε οι μέρες, οι μήνες και ακούω όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους αυτή τη λέξη - χωρίς πολλές φορές να ξέρουν καν τι σημαίνει - κάθομαι και αναρωτιέμαι... ισχύει όντως; Οι άνθρωποι έπαθαν κατάθλιψη ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο... διαφορετικό, παρεξηγημένο ίσως... όντως όλο αυτό που συνέβη και στο οποίο αναφέρονται, έχει μονάχα αρνητική χροιά ή μπορούμε να διακρίνουμε και κάτι εκεί στο βάθος διαφορετικό;

 Βάσει ερευνών η κατάθλιψη δεν είναι τίποτα άλλο από μία ασθένεια, που αυτή τη στιγμή αφορά στο περισσότερο από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές σε ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι... άνδρες και γυναίκες είναι άτομα, στα οποία μπορεί να χτυπήσει αυτή η περίπλοκη ασθένεια. Με απλά ελληνικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάθλιψη ως συναισθηματική πτώση .η εναλλαγές στη διάθεση του ανθρώπου. Επί της ουσίας είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οικειοθελή αφαίρεση της ζωής. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων και συχνά ξεκινά με την απώλεια ενδιαφέροντος, ευχαρίστησης και χαράς. Το άτομο με κατάθλιψη μπορεί να βιώνει έντονη και ανεξήγητη κούραση, αισθήματα αναξιότητας και ενοχής, θλίψη, μελαγχολία σε καθημερινή πλέον βάση, απόσυρση από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Το άτομο φτάνει να νιώθει αβοήθητο, σε ένα μόνιμο αδιέξοδο, το οποίο εντείνεται μέχρι να φτάσουμε στα όριά της απελπισίας. Και εδώ έρχεται η βασική ερώτηση: έχουνε όντως κατάθλιψη οι άνθρωποι, που αναφέρονται σε αυτή ή απλά η αλλαγή της πραγματικότητας τους, η εξυγίανση ορισμένων τομέων της ζωής τους θεωρείται από τους ίδιους ως κατάθλιψη μόνο και μόνο επειδή έγινε βίαια και  με ανορθόδοξο τρόπο;

 Ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα (ως ανθρώπου, που αρέσκεται να μιλάει με παρομοιώσεις) μία από τις αγαπημένες μου φράσεις αναφοράς είναι αυτή, που λέει για μία γυναίκα που ήθελε να αγοράσει νέο αυτοκίνητο αλλά κάθε μήνα έβρισκε και μία δικαιολογία με αφορμή τα έξοδα της ζωής της και δεν αγόραζε αυτό που επιθυμούσε.  Μία ωραία μέρα, λοιπόν, κάποιος την τράκαρε και αναγκάστηκε να αλλάξει αυτοκίνητο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί κάποιος να δει με πολλές οπτικές... εγώ επιλέγω να δω αυτή που λέει ότι αυτό που θέλεις θα γίνει, αυτό που ζητάς, αυτό που επιθυμείς επί της ουσίας, απλά ίσως γίνει με τρόπο που  - σε επιφανειακό επίπεδο - δεν καταφέρεις να το αναγνωρίσεις και πρέπει να έχεις τις κεραίες σου πολύ ανοιχτές για να δεις ότι το σύμπαν, ο Θεός σου δίνει αυτό που του ζήτησες, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτό που το ήθελες. Και απλά να το δεχτείς. Να το ενστερνιστείς και να το εκτιμήσεις.

 Το γεγονός ότι, μετά το Μάρτιο του 2020, πολλοί τομείς της ζωής μας επλήγησαν, η καθημερινότητά μας άλλαξε, οι στόχοι μας μπήκαν σε παύση και όταν άρχισε η επαναφορά σε αυτό που λέμε νέα πραγματικότητα τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να μεταφράζεται ως κατάθλιψη... στη δική μου πραγματικότητα ονομάζεται... εξυγίανση.

 Το να συνειδητοποιήσεις ξαφνικά ότι βρισκόσουν σε έναν αγώνα, ένα ατελείωτο κυνήγι της ευτυχίας  - όπως ο καθένας μας ορίζει την ευτυχία - χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και μέσα προκειμένου να φτάσεις εκεί, χωρίς σιγά-σιγά να καταλαβαίνεις, ότι τα μέσα και οι τρόποι έγιναν αυτοσκοπός είναι κάτι που μπορεί να σε παρασύρει στο να περάσεις όλα τα χρόνια που έχεις σε αυτή την πορεία που ονομάζουμε ζωή κυνηγώντας, όχι το όνειρο άλλα τα μέσα και τους τρόπους. Αν καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις, ότι αυτό το ταξίδι είναι πολύ πιο απλό, πολύ πιο εφήμερο από ότι το φανταζόμαστε και πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα τόσο ασήμαντο... πιστεύω ότι θα αφήσεις στην άκρη τη λέξη κατάθλιψη και καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό το πανηγύρι είναι παροδικό... ότι όλα έρχονται και παρέρχονται. Τα πράγματα, τα χρήματα, η αίγλη, οι άνθρωποι... εμείς οι ίδιοι και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περνάς όμορφα. Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα... χωρίς να σταματάς να ονειρεύεσαι, να ελπίζεις και να περιμένεις κάτι καλύτερο για την επόμενη στιγμή. Αλλά το βασικό είναι να ζεις αυτή τη στιγμή, το τώρα. Χωρίς άγχη... χωρίς γκρίνια, χωρίς ματαιοδοξία... μα με γνήσια χαρά, πίστη και ευγνωμοσύνη. 

 Άμεσα καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις κατάθλιψη αλλά ότι είσαι πιο γειωμένος. Όλα αυτά που διαβάζουμε στα άρθρα, όλα αυτά που κοιτάμε στο internet καθημερινά και πατάμε καρδούλες δηλώνοντας ότι μας αρέσουν, όλα τα ρητά που λένε για την εφήμερη ζωή μας, για τη σημαντικότητα της στιγμής, για το τώρα... όλα αυτά καλό είναι να τα κάνουμε και πράξη, να τά βάζουμε στην καθημερινότητά μας, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και να χαιρόμαστε στιγμή τη στιγμή, λεπτό το λεπτό...

Σαν την κυρία με το αυτοκίνητο το τρακαρισμένο, η οποία απέκτησε καινούργιο αμάξι... απλά έπρεπε πριν να υποστεί μία ζημιά, η οποία την ώθησε στο να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

 Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν την όποια δική μας ζημιά, η οποία ήταν μεγάλη, παγκόσμια... καλό είναι να ξανασκεφτούμε τα όνειρά μας, τα θέλω μας, το τι υπάρχει γύρω μας που το αφήναμε τόσο καιρό να προχωράει και να γλιστράει μέσα από τα χέρια μας. Ανθρώπους, οικογένεια, αγαπημένους, στιγμές, κυνηγώντας αυτό που θεωρούσαμε σημαντικό και να καταλάβουμε ότι τα σημαντικά είναι τριγύρω μας.

Καταλήγοντας λοιπόν οτι...ίσως... μάλλον... δεν έχουμε κατάθλιψη. Δεν μας έχει φορτωθεί αυτό το τέρας στην πλάτη, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που χρήζουν βοήθειας... έχουμε πλέον επίγνωση, έχουμε το καινούργιο μας αυτοκίνητο και δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε για το παλιό που τράκαρε... χρειάζεται απλά να δούμε την ημερομηνία λήξης του διπλώματος μας και αρχίσουμε τις πιο τρελές βόλτες της ζωής μας...παρά το αυξημένο κόστος της βενζίνης, γιατί στην τελική... μια διαδρομή την έχουμε (απ όσο ξέρουμε ) ....ας την ευχαριστηθούμε! 
.

"Ημερολόγιο ''μετά καραντίνα"

.
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

    

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιώργης Κοντοπόδης
Γιώργης Κοντοπόδης
Ο Γιώργης Κοντοπόδης είναι ηθοποιός με πολλές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εκτός Ελέγχου» του Αρκά: Με ανανεωμένη διανομή ολοκληρώνουν την εαρινή περιοδεία στο θέατρο Κήπου
«Εκτός Ελέγχου» του Αρκά: Με ανανεωμένη διανομή ολοκληρώνουν την εαρινή περιοδεία στο θέατρο Κήπου
με 0 Σχόλια 3690 Views

Mε ένα λαμπερό θίασο πρωταγωνιστών ύστερα από τα συνεχή sold out του χειμώνα ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στη Θεσσαλονίκη.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή