Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και επιπλοκές

2333 Views
Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και επιπλοκές Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και επιπλοκές


Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, νεότερα ερευνητικά στοιχεία συγκλίνουν στο ποιοι τελικά προστατεύονται από τις χειρότερες εκβάσεις του ιού: όσοι εμβολιάστηκαν με το βασικό εμβολιασμό, όσοι ολοκλήρωσαν και τον ενισχυτικό εμβολιασμό ή όσοι νόσησαν;

Νεότερη μελέτη μεγάλης κλίμακας παρέχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η νόσηση με τον κορωνοϊό, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των αρχικών εμβολίων και των ενισχυτικών δόσεων μεταξύ όσων νόσησαν και όσων δεν νόσησαν από την COVID-19.

Ειδικότερα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην έρευνα τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, στοιχεία από 10 εκατομμύρια κατοίκους της Βόρειας Καρολίνας την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Ιουνίου του 2022, ενώ συνυπολόγισαν και τις διάφορες παραλλαγές του ιού 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του βασικού εμβολιασμού, των ενισχυτικών δόσεων και της φυσικής ανοσίας στη μείωση του κινδύνου μελλοντικής λοίμωξης όσο και στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Επιπλέον, τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα της πρωταρχικής σειράς εμβολίων ενάμιση χρόνο μετά τη χορήγησή τους. Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι η μόλυνση με την παραλλαγή Οmicron μπορεί να προστατεύσει από την επαναλοίμωξη με Οmicron, αν και το επίπεδο προστασίας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
«Η μελέτη μας παρέχει τους πιο ολοκληρωμένους ισχυρισμούς της αποτελεσματικότητας του βασικού και του αναμνηστικού εμβολιασμού, αλλά και της προηγούμενης νόσησης στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνοψίζει ο δρ. Danyu Lin, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και διακεκριμένος καθηγητής βιοστατιστικής στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, οι δόσεις του αρχικού εμβολιαστικού σχεδιασμού αντιστοιχούσαν με λιγότερες πιθανότητες λοίμωξης ή σοβαρής νόσησης, σε σχέση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί, ακόμη και μετά από ενάμιση χρόνο. Όσοι έλαβαν και την αναμνηστική δόση, είχαν υψηλότερη προστασία από εκείνους που έλαβαν μόνο το βασικό εμβολιασμό.

Όσοι μάλιστα δεν είχαν νοσήσει με τον κορωνοϊό προστατεύονταν περισσότερο ιδίως έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, ενώ η εμβολιαστική ενίσχυση παρείχε επίσης πρόσθετη προστασία και για τα άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί.

Αν και η αποτελεσματικότητα τόσο των εμβολίων όσο και της προηγούμενης λοίμωξης μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ιδίως έναντι της λοίμωξης με την παραλλαγή Οmicron, η προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε ισχυρή.

Σε μελλοντικές μελέτες, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των δεύτερων ενισχυτικών δόσεων και την αποτελεσματικότητα των νέων δισθενών εμβολίων.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία "Tár" του Τοντ Φιλντ με την συγκλονιστική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ
με 0 Σχόλια 3259 Views

Η ταινία “Tár”  του Τοντ Φλιντ με την σπουδαία Κέιτ Μπλάνσετ θα προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 9 Φεβρουαρίου από τη Tulip

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη