Κλείσιμο σχολείων για λευκή… σούπερ οικολογική εβδομάδα!!! Βαθιά ανάσα… και τρία τσίπουρα (λόγω κρύου) απανωτά!

161 Views
Κλείσιμο σχολείων για λευκή… σούπερ οικολογική εβδομάδα!!! Βαθιά ανάσα… και τρία τσίπουρα (λόγω κρύου) απανωτά! Κλείσιμο σχολείων για λευκή… σούπερ οικολογική εβδομάδα!!! Βαθιά ανάσα… και τρία τσίπουρα (λόγω κρύου) απανωτά!

Κλείσιμο σχολείων για λευκή… σούπερ οικολογική εβδομάδα!!! Βαθιά ανάσα… κλείσιμο στόματος… και τρία τσίπουρα (λόγω κρύου) απανωτά!

Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου.

Πόσο λατρεύω φίλε μου αυτή την υπέροχη χώρα! Που δεν σ’ αφήνει στιγμή να βαρεθείς, που η έκπληξη καραδοκεί, που το στόμα χάσκει μόνιμα ανοιχτό από το αναπάντεχο… Μια χώρα που προσφέρεται ασυζητητί ως ιδανικό πεδίο μελετών, διατριβών, μεταπτυχιακών κλπ. υψηλού επιπέδου, για κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και λοιπές ανθρωπιστικές ειδικότητες. Ελάτε να μας μελετήσετε, δεν θα βρείτε παγκοσμίως ιδανικότερα «δείγματα», προσφερόμαστε έναντι… συμβολικού αντιτίμου, γιατί πρέπει κι εμείς, τώρα στα ζόρια, να βγάλουμε το κατιτίς μας. Βέβαια στην περίπτωση διεθνούς μονοπωλίου, μπορείς να χτυπήσεις την τιμή όσο θες, αλλά μια καινούργια καριέρα, όσο να ‘ναι χρειάζεται και το σωστό μάρκετινγκ. Κι όταν πια καθιερωθούμε στο παγκόσμιο χωριό ως οι μοναδικοί, ανεπανάληπτοι «δείκτες» για μελέτη πρωτοφανών ψυχο-πνευματικών διαταραχών, ε, τότε… λύσαμε φίλε μου δια παντός το θέμα «ανάπτυξη» και το πρωτογενές μας πλεόνασμα, μόνο με αυτό των κινέζων θα μπορεί να συγκριθεί!
.
Αιτία του… παραληρήματος, η άπαιχτη είδηση για πιθανή καθιέρωση «Λευκής εβδομάδας» σε συνέχεια της Καθαράς Δευτέρας και κλείσιμο των σχολείων, ώστε να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους να γνωρίσουν το βουνό και το σκι! Βαθιά ανάσα… κλείσιμο στόματος… και τρία τσίπουρα (λόγω κρύου) απανωτά! Αν νιώθεις ταυτόχρονα να «μυρμηγκιάζει» ο εγκέφαλος, μην ανησυχείς, είναι από το τσίπουρο… Κατά το έβδομο σφηνάκι, αρχίζεις να βλέπεις τη ζωή ωραία, τη γυναίκα ή τον άνδρα σου κούκλο, τον Στουρνάρα συμπαθή και την ιδέα της «λευκής εβδομάδας»… φαεινή! Μα πώς παρεξήγησες έτσι; Τι γελοία επιχειρήματα ήταν αυτά που αντέταξες; Ότι δήθεν δεν θα έχεις εσύ άδεια από τη δουλειά για να πας τα παιδιά εκδρομή… ότι τάχα μου είσαι άνεργος και δεν έχεις «μία», όχι για εκδρομή, αλλά ούτε για κασκόλ… ότι και καλά η λειψή σχολική χρονιά δεν αντέχει άλλο κουτσούρεμα… ότι – άκουσον!- σε μια μεσογειακή χώρα σαν τη δική μας δεν υπάρχει «κουλτούρα» χειμερινού τουρισμού… ότι όσοι έχουν ευχέρεια θα πεταχτούν στο διπλανό Μπάνσκο που είναι καλύτερα και φθηνότερα… κι άλλες γελοίες ανακρίβειες. Αμάν πια η γκρίνια σου! Μην ακούσεις κάτι καινοτόμο, αμέσως η μιζέρια… φτωχέ αντιμνημονιακέ αντιρρησία!!! Μη σου πω ότι όλη αυτή η ανυπόστατη επιχειρηματολογία μυρίζει βρώμικη προπαγάνδα των ανταγωνιστών του θαλάσσιου σκι…
.
Και τώρα που έφτασες σώος στο δέκατο σφηνάκι, παραδέξου το: έσφαλες, οφείλεις να αναθεωρήσεις και να παραδεχτείς ότι η ιδέα είναι εξαιρετική, όχι μόνο για την τόνωση του τουρισμού (και της τσέπης των ξενοδόχων ειδικότερα), όχι μόνο για την αναβάθμιση της παιδείας καθώς η εκμάθηση του σκι προσθέτει νέες, χρήσιμες δεξιότητες στους μαθητές, αλλά είναι επίσης και σούπερ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ! Τι δεν καταλαβαίνεις; Οι ευαισθητοποιημένοι - για το… βουνίσιο περιβάλλον - ξενοδόχοι και οι φυσιολάτρες υπουργοί σου δίνουν ένα εξαιρετικό κίνητρο με το κλείσιμο των σχολείων, ώστε να επισκεφτείς επιτέλους το χειμώνα με τα παιδιά σου το βουνό και να γνωρίσεις από κοντά τις ομορφιές του. Ενώ, τι έκανες μέχρι τώρα, αδιάφορε αστέ, αναίσθητε στην ομορφιά της φύσης; Μιζέριαζες στον καναπέ κλαίγοντας τη μαύρη μοίρα σου και στην καλύτερη, άντε να πήγαινες Χριστούγεννα στο χωριό, που όμως είναι πεδινό (μπλιαχ), ή το καλοκαίρι στην κοντινή… ανταγωνιστική θάλασσα, μιας που την έχουμε μπόλικη παντού.
ΤΟ ΒΟΥΝΟ όμως φίλε μου, αυτόν τον υπέροχο βιότοπο, το χειμώνα το γνώρισες; Ναι έχεις δίκιο, σε καταλαβαίνω. Στις διακοπές των Χριστουγέννων δεν προλάβαινες, είχες υποχρεώσεις, ψώνια, τραπεζώματα, να πεταχτείς στο σαλέ του κουμπάρου στο Γκστάαντ για ευχές, οπότε πού καιρός να γνωρίσεις τα ελληνικά βουνά. Μετά άνοιξαν τα σχολεία και –γαμώτο! – χάσατε, εσύ και τα παιδιά σου την ευκαιρία! Όχι μόνο να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, αλλά και να εκπαιδευτείτε σε ένα τόσο ευγενές και φυσιολατρικό σπορ, όπως το σκι. Και πώς σου πάει η καρδιά να αφήνεις τα παιδιά σου χωρίς τα απαραίτητα εφόδια στον ανταγωνιστικό χώρο που θα βγουν; Πού πας νέε μου, χωρίς γνώσεις σκι;;;; Άτιμα σχολεία… που κλείνουν ΜΟΝΟ 15 μέρες το χειμώνα! Ξέρεις τι σημαίνει να ατενίζεις τις χιονισμένες βουνοκορφές μέσα απ’ την ταβέρνα «Η Γαρδούμπα», απολαμβάνοντας κοψίδια στα κάρβουνα δίπλα στο τζάκι; Έχεις εισπνεύσει καθαρό, βουνίσιο αέρα, αρωματισμένο με λαχταριστή τσίκνα; Έχεις περπατήσει στα γραφικά μονοπάτια του βουνού, για 5 λεπτά με την καφεδιά στο χέρι και το τσιγάρο στο άλλο; Έχεις οργώσει με τη τζιπάρα τους υπέροχους ορεινούς δρόμους, ντουμανιάζοντας το σύμπαν; Ξέρεις τι σημαίνει να ανακαλύπτεις την σπάνια χλωρίδα του βουνού και τα μαγικά της βότανα, αδειάζοντας με την ευκαιρία το τακάκι του αυτοκινήτου και τη σακούλα με τα σκουπίδια; Έχεις γλιστρήσει σε χιονισμένες βουνοπλαγιές κάνοντας σλάλομ με την πλάτη και το υπέρβαρο σαρκίο σου; Ή μήπως είχες την ευκαιρία να απολαύσεις οικογενειακά τη θερμαινόμενη πισίνα χαζεύοντας το χιόνι να πέφτει απ’ έξω…. Τα ανοικτά σχολεία δυστυχώς στερούν από σένα και τα παιδιά σου τη δυνατότητα να εξερευνήσετε μαζί τον θαυμαστό κόσμο του βουνού: γραφικές ταβέρνες, καφέ, σαλέ, χιονοδρομικά, τουριστικά μαγαζιά… Και μετά σου λένε ότι δεν έχεις «κουλτούρα» χειμερινού τουρισμού! (Ενώ θερινού, άπαιχτος, έτσι;) Μα πώς θα την αποκτήσει ο άνθρωπος βρε άσχετοι; Όλο σχολείο – σχολείο, έμεινε χρόνος; Και μην ακούσω πάλι τη φτηνή δικαιολογία ότι «δεν έχεις ούτε για βενζίνη να πας», γιατί αυτό το μόνιμο πνεύμα αντιλογίας έχει καταντήσει γραφικό.
Έτσι λοιπόν η «λευκή εβδομάδα», θα βοηθήσει να αποκτήσεις την απαιτούμενη «κουλτούρα», να μη σε χλευάζουν οι μυημένοι και φυσικά θα βάλει και την οικολογία – φυσιολατρία στην πεζή ζωή σου. Γιατί στα ενδιάμεσα, μεταξύ τρίτου καφέ, πέμπτου σουβλακίου και δίωρης σάουνας, δεν μπορεί! Όσο καταναλωτικό «τέρας» κι αν είσαι, σίγουρα θα ρίξεις μια ματιά στο γύρω τοπίο, τα δένδρα, τα νερά, το πράσινο, τι είναι τέλος πάντων αυτό το  «βουνό»… Και με την ευκαιρία, δεν καταλαβαίνω ειλικρινά τον … ρατσισμό υπέρ του «λευκού» και τον αποκλεισμό από αναπτυξιακούς – οικολογικούς στόχους των άλλων χρωμάτων.Ας πούμε, γιατί όχι μια «πράσινη βδομάδα» κλειστών σχολείων για γνωριμία (οικογενειακή πάντα!) με εναλλακτικά προϊόντα και στήριξη των παραγωγών  τους; Ή μια «γαλάζια» για επαφή με τη θάλασσα και εκμάθηση θαλάσσιου σκι ώστε να μην υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός με το χειμερινό; ‘Η μια «κίτρινη» για γνωριμία με τον πλανήτη ήλιο, επίδοση σε ηλιοθεραπεία και στήριξη των αντιηλιακών; Ή μια «καφέ» για μελέτη της καλλιέργειας καφεόδενδρου και στήριξη των καφετεριούχων; Και γιατί όχι στο τέλος μια «εμπριμέ» για πρακτική άσκηση – επισκόπηση όλων! Αυτή η επιλεκτική μονομέρεια με προβληματίζει έντονα…
Στα σοβαρά όμως, με θυμώνει απίστευτα η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ όσων έχουν βάλει στόχο την (πονεμένη, άδεια) τσέπη και «ντύνουν» παραπλανητικά τα κίνητρά τους με οικολογικές ευαισθησίες και δήθεν «αγάπη στη φύση» για να κάνουν το πακέτο ελκυστικό. Λες και περίμενα τους ξενοδόχους και το κλείσιμο των σχολείων για να γνωρίσω το αυθεντικό κάλλος! Καημένο μου βουνό… πού να φανταζόσουν ότι η μυστηριώδης ομορφιά σου με τα αιωνόβια δένδρα, τις κρυμμένες πηγές, τα θρυλικά γεφύρια, τα μύρια χρώματα κι αρώματα, ξεχασμένα στους αιώνες… θα «καπελωνόταν» από τουριστικούς πράκτορες και καταναλωτικούς στόχους μιας στρεβλής «ανάπτυξης». Πού να φανταζόσουν παππού και γιαγιά, εκεί στην κορφή, παρέα μόνο με τα στοιχειά της φύσης και το Θεό, που η σκληρή βουνίσια ζωή σου, άφησε τα χνάρια της σε κάθε κακοτράχαλο μονοπάτι, κάθε πέτρα, κάθε πηγή, ότι μια μέρα το «σπίτι» σου θα γινόταν πηγή πλουτισμού και  «κουλτούρα» χειμερινού τουρισμού… Ότι τα χιόνια που τα πόδια σου βούλιαζαν σε χρόνια πέτρινα, κουβαλώντας βαρύ φορτίο, κάποτε θα γινόταν «πίστες» ψυχαγωγίας και κέρδους για την ελίτ μιας «κουλτούρας»… Ότι αυτός ο αμόλυντος αέρας εκεί ψηλά και το ανέγγιχτο τοπίο που μόνο δέος προκαλεί στη θέα του μεγαλείου του, κάποτε θα μαγαριζόταν… Δεν βαριέσαι… Μη δίνεις σημασία φίλε μου, παραμιλάω, είναι που πίνω κι εγώ μαζί σου τσίπουρα κι έχασα… το μέτρημα!
Ραντεβού στο… βουνό, στις 3 του Φλεβάρη.
Και μη ξεχάσεις τα παγοπέδιλα!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου
Όταν η κοινωνική ή πολιτική επικαιρότητα ερεθίζουν τον εγκέφαλο στα «κόκκινα»… όταν ο Άνθρωπος και τα πάθη του έρχονται στο προσκήνιο… όταν ένα βίωμα έχει ευρύτερη κοινωνική αναφορά… το χέρι πάει μόνο του στο πληκτρολόγιο. Και καταγράφει σκέψεις/ συναισθήματα εν θερμώ ή εν ψυχρώ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τα επικοινωνούμε… που μπορεί να επεκταθεί και στο kal.stassinopoulou@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
ΕΟΔΥ: Εδώ θα τηλεφωνήσεις αν θεωρείς ότι έχεις προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
ΕΟΔΥ: Εδώ θα τηλεφωνήσεις αν θεωρείς ότι έχεις προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
861 Views

 Το πρώτο βήμα για όσους θεωρούν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί είναι η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-5212054. Πρέπει να καλούν όσοι θεωρούν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή