Κιβωτός του Κόσμου: Παιδική εργασία, βασανιστήρια, σεξουαλική παρενόχληση – Νέες καταγγελίες

6971 Views
Κιβωτός του Κόσμου: Παιδική εργασία, βασανιστήρια, σεξουαλική παρενόχληση – Νέες καταγγελίες Κιβωτός του Κόσμου: Παιδική εργασία, βασανιστήρια, σεξουαλική παρενόχληση – Νέες καταγγελίες

Όλα ξεκίνησαν -έχει πει ο πατέρας Αντώνιος- όταν ο ίδιος έβλεπε από το παράθυρό του νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση και αποφάσισε να τα βοηθήσει..

Ο εμπνευστής και δημιουργός της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι ο άνθρωπος που όλοι κρέμονται από τα χείλη του και περιμένουν απαντήσεις μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Σήμερα, καθώς η «Κιβωτός» είναι στη δίνη της καταγγελίας τροφίμου της, το σοκ στο πανελλήνιο είναι μεγάλο.

«Προσπαθώ να εστιάζω στο όμορφο και το καλό και όποιος θέλει μπορεί και το καταφέρνει στη ζωή το. Πάντα υπάρχει κάτι καλό και μέσα στο κακό».

«Έτσι ξεκίνησα την Κιβωτό»
Όλα ξεκίνησαν έχει πει ο πατέρας Αντώνιος όταν ο ίδιος έβλεπε από το παράθυρό του νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση και αποφάσισε να τα βοηθήσει.
«Ο θεός δεν βλέπει αυτό που είμαστε, βλέπει αυτό που μπορούμε να γίνουμε».

Σήμερα η «Κιβωτός» έχει παραρτήματα στην Αθήνα, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, τον Βόλο, την Καλαμάτα. Ο ίδιος ο πάτερ Αντώνιος θα εμφανιστεί συχνά σε βίντεο σε όλα τα παραρτήματα.

Μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτεται με δωρεές που όμως δεν φτάνουν όπως όλα δείχνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι δωρεές της «Κιβωτού»
Μισθοί παιδαγωγών και κοινωνικών λειτουργών:
Ανάγκη: 16.800€ (2/12/17)
Κάλυψη: 3.500€ (25/10/21)
ΔΕΚΟ
Ανάγκη: 5.000€ (1/12/17)
Κάλυψη: 1.100€ (6/10/21)
Η Κιβωτός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ειδικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ-4 Δ/νση) του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει Πιστοποίηση ως φορέας παροχής Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η τρικυμία που έχει ξεσπάσει χτυπάει από παντού την «Κιβωτό» που κλυδωνίζεται πια επικίνδυνα.
Τραγική ειρωνεία, μια από τις τελευταίας εκδηλώσεις της ήταν στις 15 Ιανουαρίου στη Χίο που πραγματοποίησε ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα την παιδική κακοποίηση και παραμέληση «Τα Αόρατα Τραύματα».

Αυτά τα αόρατα τραύματα η καταγγελία υποστηρίζει πως ήταν πολύ ορατά. Η έρευνα θα δείξει αν η «Κιβωτός» θα ξαναγυρίσει σε γαλήνια νερά ή θα βυθιστεί.

Λυμπεράκη: Είναι υπόθεση που μας έχει συνταράξει όλους
Τρεις μέρες μετά την προβολή της εκπομπής του MEGA «Μεγάλη Εικόνα» με καλεσμένο τον πατέρα Αντώνιο, ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες σοκ για τις κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής, Νίκη Λυμπεράκη, έκανε λόγο για μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει.

«Είναι υπόθεση που μας έχει ταράξει όλους. Δεν υπάρχει άνθρωπος που στο άκουσμα δεν έχει ταραχθεί. Όταν 3 μέρες μετά την εκπομπή έρχονται όλα αυτά στη δημοσιότητα, κλονιστήκαμε».
Η δημοσιογράφος που επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της δομής και μίλησε με το προσωπικό και τα παιδιά, έκανε λόγο για «χαρούμενα πρόσωπα και φροντισμένες εγκαταστάσεις».

«Περισσεύει να πούμε ότι δεν υπήρχε υπόνοια για τίποτα από αυτά όταν κάναμε την εκπομπή», σημείωσε η δημοσιογράφος. Στην εισαγγελία ανηλίκων επέστρεψε η δικογραφία για την υπόθεση


Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση, τονίζει σε παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας επέστρεψε η δικογραφία για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα συνεχιστεί αυτοπρόσωπα από την εισαγγγελία ανηλίκων, λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντ. Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας ενόσω αυτή βρίσκονταν στην υποδιευθύνση προστασίας ανήλικων στη ΓΑΔΑ.

Παρέμβαση υπουργού
Για τη σοβαρή υπόθεση παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας με νόημα ότι «ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου.»
«Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη.

Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά» προστίθεται σε ανάρτησή του ο υπουργός.

Φθιώτιδος Συμεών: Ο πατέρας Αντώνιος είχε αρνηθεί τη βοήθεια του αρχιεπισκόπου
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, η Κιβωτός του Κόσμου δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Στην αποκάλυψη ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε αρνηθεί στο παρελθόν τη βοήθεια που του πρόσφερε ο αρχιεπίσκοπος προχώρησε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου όταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο και την «Κιβωτό του Κόσμου» με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Συμεών υπογράμμισε ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι ιδιωτική δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος, που ίδρυσε πριν χρόνια το συγκεκριμένο φορέα βοήθειας για τα παιδιά, δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για την ουσία των καταγγελιών.
«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε μιλώντας στον Alpha ο πατέρας Αντώνιος, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και πως ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα και τις ειδήσεις.

Στο μικροσκόπιο των αρχών οι δομές της οργάνωσης – Ποιοι θα κληθούν για κ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου
Η πρώτη καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου έγινε τον Αύγουστο από εργαζόμενο της δομής του Βόλου και αφορούσε ξυλοδαρμό ανηλίκου από στέλεχος της οργάνωσης που είχε έρθει από Αθήνα. Ο υπάλληλος που είπε ακόμα ότι απολύθηκε μόλις κατήγγειλε το περιστατικό, πήγε στον εισαγγελέα. Λίγους μήνες μετά οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ο «Συνήγορος του Πολίτη» κάνει λόγο για «σωρεία καταγγελιών», ενώ έπειτα από εισαγγελική εντολή το τμήμα Ανηλίκων της ασφάλειας, έχει αναλάβει την υπόθεση. Την ίδια στιγμή παιδιά που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου μιλούν για ξυλοδαρμούς, τιμωρίες που μοιάζουν με βασανιστήρια, παιδική εργασία και εκμετάλλευση, έλλειψη τροφής.

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου
Ο 19χρονος σήμερα νεαρός που προχώρησε στην καταγγελία στις αρχές αναφέρει ότι το 2020, δύο εργαζόμενοι της δομής ασέλγησαν εις βάρος του. Μάλιστα φαίνεται να τους κατονομάζει στην κατάθεσή του, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για 3 υποθέσεις ασέλγειας  σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού που φιλοξενούνται από την ΜΚΟ, και φαίνεται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από κάποιον που εργάζεται στη δομή, ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που έχει κατονομάσει ο 19χρονος στην κατάθεσή του, που είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια από άτομα στα οποία έδινε εντολές το συγκεκριμένα άτομο.

Προκαταρκτική έρευνα σε τουλάχιστον πέντε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ αυτών και στις δομές των Ιωαννίνων, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σειρά καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων.

Η απάντηση της Κιβωτού
«Εννοείται ότι δεν περνάει από το μυαλό μου για ποιον μιλούν στον Κολωνό. Ψάξαμε να βρούμε τον άνθρωπο που έγραψε την αρχική καταγγελία για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς ζητάμε από τους εθελοντές ποινικό μητρώο και τους εκπαιδεύουμε», είπε ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τίποτα για όσα καταγγέλλονται.
«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα», τόνισε στην ανακοίνωσή της η δομή.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα υποστούν τις συνέπειες.
«Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες», συνέχισε στην ανακοίνωσή της.

Τι είχε πει ο πατέρας Αντώνιος για τα μέτρα προστασίας των παιδιών
Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου», μιλώντας στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη την περασμένη Δευτέρα, είχε πει ότι στις δομές υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των παιδιών.
«Έχουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, τα παιδιά δεν μένουν μόνα τους υπάρχουν παιδαγωγοί, υπάρχουν κάμερες έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς τις επιλέγουμε . Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή», είχε αναφέρει.

«Κακώς δεν μίλησαν όσοι λένε πως γνώριζαν», λέει η Μιχαηλίδου
Η κ. Μιχαηλίδου, σχολιάζοντας τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου σημείωσε επίσης την ανάγκη αποιδρυματοποίησης των παιδιών.Στις σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» αναφέρθηκε και σήμερα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαήλιδου μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχολίασε τα όσα είπε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στην ίδια εκπομπή, ότι ο ίδιος είχε πληροφορηθεί περιστατικά με κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά στην «Κιβωτό του Κόσμου» τις οποίες – όπως είπε – «δεν ήθελα να πιστέψω».

Ο κ. Σούρας τόνισε πως έμαθε και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής.
«Κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν», σχολίασε η κ. Μιχαηλίδου,  τονίζοντας ότι υπάρχει 24ώρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είπε ακόμη ότι «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο «Συνήγορος του Πολίτη».

«Αναγκαία η αποιδρυματοποίηση των παιδιών»
Μιλώντας εξάλλου, στην ΕΡΤ, η ίδια σημείωσε πως «η καταγγελία την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποιδρυματοποίησης των παιδιών. Όσο καλή και να είναι μια δομή, ακόμα και αν αποδειχθεί λανθασμένη και αναληθής η καταγγελία, όσο καλή και να είναι μια δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μια αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν το γονέα».

Καταγγελίες για ασέλγεια – Ερευνούν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις
η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα, όχι μόνο για μια, αλλά για δύο καταγγελίες παιδιών, για ασελγείς πράξεις εις βάρος τους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τυχόν αντίστοιχες υποθέσεις.

Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Συνήγορος του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των νέων κανόνων που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, ξεκίνησε διοικητικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι θεσπιζόμενοι κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ κάποιων παιδιών στις συγκεκριμένες δομές επικρατεί «νοσηρό κλίμα» και φόβος… Ως εκ τούτου, οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν.
Έπειτα από την αρχική καταγγελία, ένας νεαρός που είναι σήμερα 19 ετών κατέθεσε στον εισαγγελέα τη μαρτυρία του για συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν σε ασελγείς πράξεις κατά των παιδιών.
Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλέον επεκτείνεται σε όλο το εύρος της λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο αυτής της έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο, τον Αύγουστο του τρέχοντος χρόνου και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.

Η ανακοίνωση για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».
 

Το Υπουργείο Εργασίας αποσύρει διάταξη για παραχώρηση κτιρίου στην Κιβωτό
Την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Ανακοινώνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη, που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.
»Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.
»Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».
.
Επώνυμοι ξεσπούν και αποσύρουν δωρεές
Η Άννα-Μαρία Βέλλη, η πρώην παίκτρια του «Survivor» και γνωστή Instagrammer, αποφάσισε να αποσύρει τη δωρεά που σκόπευε να πραγματοποιήσει στη συγκεκριμένη ΜΚΟ. «Μετά από συνεχείς αναφορές τις τελευταίες μέρες σε περιστατικά κακοποίησης από την Κιβωτό του Κόσμου, επιλέγουμε να αποσύρουμε τη δωρεά μας από τα έσοδα του μπαζάρ γιατί δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να στηρίξουμε οργανισμό που έστω και ως υπόνοια αυτή τη στιγμή δέχεται τέτοιες καταγγελίες. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το που θα διαθέσουμε τελικά τα έσοδα και φυσικά είμαστε ανοιχτοί να μας προτείνετε οργανισμούς που γνωρίζετε πως ίσως έχουν ανάγκη», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Να σημειωθεί ότι η Άννα-Μαρία είχε αναλάβει τη διοργάνωση ενός μεγάλου bazaar με προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, τα έσοδα του οποίου θα προορίζονταν για την «Κιβωτό του Κόσμου».
Η Ρούλα Κορομηλά, που είναι γνωστό το κοινωνικό έργο που προσφέρει, μέσα από το Twitter, τοποθετήθηκε για το θέμα ξεκαθαρίζοντας: «Στήριζα την Κιβωτό του Κόσμου έμπρακτα από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της, πληρώνοντας ακόμα και τα ενοίκια του χώρου κι υποστηρίζοντας τα παιδιά με κάθε τρόπο. Αν όσα τραγικά, αποτρόπαια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν τα παιδιά ισχύουν, νοιώθω οργή και απογοήτευση».
ADVERTISING
Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας, Κώστας Κρομμύδας, εξέφρασε με τη σειρά του την αγανάκτησή του μέσα από το account του στο Twitter τονίζοντας ότι πλέον μιλάμε για την «Κιβωτό του τρόμου». «Η κιβωτός του κόσμου έγινε κιβωτός του τρόμου για κάποια παιδιά… Έχοντας βοηθήσει στο παρελθόν με πολλούς τρόπους το συγκεκριμένο ίδρυμα, αισθάνομαι απογοήτευση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να προστατέψουμε όλα αυτά τα ανυπεράσπιστα παιδιά».
«Οι καταγγελίες, που βγήκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία 24ωρα, με κάνουν να νιώθω αηδία και θυμό. Όλοι στηρίξαμε με την καρδιά μας το έργο που παρουσίαζαν, όλος ο κόσμος έδωσε από το υστέρημα του. Πως μπορεί να κρύβονται παντού τόσα τέρατα;», έγραψε στο Twitter ο Νίκος
Κοκλώνης.

Μητέρα για Κιβωτό του Κόσμου: Κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί χωρίς νερό...
Συγκλονίζουν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως και αφορούν την κακοποίηση ανήλικων καθώς η «Κιβωτός του Κόσμου» φέρεται να είχε μετατραπεί σε «κολαστήριο». Μάλιστα μία μητέρα, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, μίλησε στο DEBATER και κατήγγειλε τις μεσαιωνικές πρακτικές που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι «παιδαγωγοί» του ιδρύματος, καθώς φέρεται πως προκειμένου να τιμωρήσουν τα άτακτα τα παιδιά τα κλείδωναν σε ένα κλουβί χωρίς νερό και φαγητό για ημέρες.
Η ίδια καταγγέλλει ξυλοδαρμούς στην περιβόητη δομή στον Βόλο, αλλά και κύκλωμα υιοθεσίας. «Δυστυχώς ήταν και τα δικά μου παιδιά στην Κιβωτό. Φοβάμαι για αυτό μιλάω ανώνυμα, έχω απευθυνθεί και στον Συνήγορο του πολίτη. Έδωσα αγώνα για να πάρω τα παιδιά μου πίσω. Με απειλούσαν ότι θα τα δώσουν σε υιοθεσία. Τα κρατούσαν για να παίρνουν 700€ για το κάθε ένα από το κράτος», είπε αρχικά η μητέρα.
Μάλιστα αποκάλυψε πως ο γιος της είχε πέσει θύμα κακοποίησης αλλά και πως γνώριζε τον 19χρονο, ο οποίος άνοιξε τον «ασκό» του Αιόλου με τις καταγγελίες του.
«Ο γιος μου έχει κακοποιηθεί στα 15 του εκεί μέσα. Πριν κάποιους μήνες. Τα παιδιά μου τα πήρα τώρα που άλλαξε η εισαγγελέας. Εμένα μου τα είχαν πάρει τα παιδιά με εισαγγελική εντολή, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος. Από μια ανώνυμη καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Αφορούσε ότι τα παιδιά είναι ζωηρά και δεν είχαν όρια και για αυτό στερήθηκα τα παιδιά μου για ένα χρόνο. Τα πρόσεχα παρά πολύ και μου τα πήραν. Τα έβαλαν σε ένα ίδρυμα (Κιβωτός του Κόσμου) τα οποία πέρασαν πάρα πολύ άσχημα και τώρα έχω φτάσει σε σημείο να πληρώνω ψυχολόγους για αυτή την κατάσταση. Δεν λέω ψέματα για να εκδικηθώ. Τα έζησα στην ψυχούλα μου και τα ίδια τα παιδιά μου», συμπλήρωσε.
«Το παιδί μου γνωρίζει και τον 19χρονο που κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση στον συνήγορο του πολίτη. Δεν ξέρω για τη σεξουαλική κακοποίηση. Ξέρω σίγουρα ότι το είχαν χτυπήσει σίγουρα, σωματική κακοποίηση», είπε ακόμα η μητέρα.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στα όσα φρικτά ακούγονται για την «Κιβωτό του Κόσμου» στον Βόλο και αναφέρθηκε στην καταγγελία εργαζομένου πως απολύθηκε όταν πήγε να καταγγείλει ξυλοδαρμούς ανηλίκων. Μάλιστα ο συγκεκριμένος άνθρωπος σύμφωνα με τη μητέρα ήταν ο μοναδικός που ενδιαφερόταν για τα παιδιά.
«Τον γιο μου τον είχαν χτυπήσει… Υπήρχε μέσα κάποιος από την «Κιβωτό του κόσμου» οποίος ήταν τέλος πάντων παιδαγωγός και απ’ ότι μου είπε εμένα το παιδί μου ήταν και αυτό στο περιστατικό. Είχε φάει και το ίδιο χαστούκια και αυτός ο κύριος που πήγε στην αστυνομία του Βόλου και το κατήγγειλε, ο γιος μου τον γνώριζε και μου είπε ότι είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και δεν υπήρχε περίπτωση να πει ψέματα. Καθώς ήταν ο μοναδικός που πρόσεχε τα παιδιά στο Βόλο», είπε.
«Ο συνήγορος του πολίτη όταν πήγα να το καταγγείλω μου έδωσε να καταλάβω ότι υπήρχαν και άλλες καταγγελίες. Ο γιος μου ο μικρός τώρα είναι 9, όταν ήταν στον Βόλο μου είπε το παιδί το κλείδωναν μέσα μαζί με αλλά παιδιά σε κλουβί χωρίς νερό και φαγητό όλη την ημέρα για τιμωρία και παραδειγματισμό. Συνθήκες διαπαιδαγώγησης μεσαίωνα… (θα μου στείλει φωτό από αυτό το κλουβί)», προσέθεσε.
.
Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για κύκλωμα υιοθεσιών
«Δυστυχώς έχουν κύκλωμα υιοθεσιών και με απειλούσαν συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο γρήγορα μπορούσαμε. Έχω τρία παιδιά και τα είχαν χωρίσει. Το κοριτσάκι μου ήταν στην Αθήνα μόνο του στη δομή και τα αλλά δυο μου αγόρια τα είχαν στείλει στο Βόλο για να μην υπάρχει κανένα αδερφάκι του εδώ για να το δώσουν για υιοθεσία. Με απειλούσαν και είχα βάλει δικηγόρο να σώσω το παιδί μου», είπε ακόμα η μητέρα στο DEBATER.
«Όλη αυτή η ιστορία μου κόστισε ψυχολογικά για εμένα και κυρίως τα παιδιά μου, αλλά και οικονομικά. Σκεφτείτε τα παιδιά όταν τα χτυπούσαν δεν τα έπαιρναν εσκεμμένα σε δημόσια νοσοκομεία για να μην υπάρχει καταγραφή πιστεύω. Τα έπαιρναν σε ιδιωτικά… Ένα κύκλωμα που πραγματικά το φοβάμαι. Εγώ τα παιδάκια μου ήθελα να έχω ξανά στην αγκαλιά μου και πραγματικά δεν λέω ψέματα για να εκδικηθώ. Είναι πέρα για πέρα αλήθεια αυτά που σας λέω. Υπάρχει και η καταγγελία μου στον Συνήγορο του Πολίτη», κατέληξε.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κιβωτός του Κόσμου

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία "Tár" του Τοντ Φιλντ με την συγκλονιστική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ
με 0 Σχόλια 3256 Views

Η ταινία “Tár”  του Τοντ Φλιντ με την σπουδαία Κέιτ Μπλάνσετ θα προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 9 Φεβρουαρίου από τη Tulip

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη