Η καρναβαλική πολυπροσωπία της πολιτικής, δύο καθρέφτες που ο ένας καθρεφτίζει το είδωλό μας ενώ ο άλλος το παραμορφώνει.

233 Views
Η καρναβαλική πολυπροσωπία της πολιτικής, δύο καθρέφτες που ο ένας καθρεφτίζει το είδωλό μας ενώ ο άλλος το παραμορφώνει. Η καρναβαλική πολυπροσωπία της πολιτικής, δύο καθρέφτες που ο ένας καθρεφτίζει το είδωλό μας ενώ ο άλλος το παραμορφώνει.

Η καρναβαλική πολυπροσωπία της πολιτικής, δύο καθρέφτες που ο ένας καθρεφτίζει το είδωλό μας ενώ ο άλλος το παραμορφώνει.

 Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

   Κομβική θέση στα καρναβάλια κατέχει η μάσκα. Η μάσκα σε όλα τα καρναβάλια του κόσμου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συστατικό στοιχείο τους. Η μεταμφίεση μέσω κυρίως της μάσκας συνιστά τον πυρήνα και την πεμπτουσία των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
   Η έννοια της μεταμφίεσης, μέσω της ένδυσης κυρίως της μάσκας, συνίσταται στην αλλαγή ταυτότητας του μεταμφιεζόμενου προσώπου και στην μεταμόρφωσή του σε αυτό που παριστάνει. Τα καρναβάλια δηλαδή, πέρα των θρησκευτικών τους προεκτάσεων και των πανάρχαιων διονυσιακών καταβολών τους, είναι μια γιορτή, ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων, εναλλαγής ρόλων και ταυτοτήτων. Είναι η εκδήλωση και ταυτόχρονα η ικανοποίηση μιας βαθύτερης υπαρξιακής ανάγκης του ανθρώπου, να δραπετεύσει από τα στενά και πολλές φορές ασφυκτικά όρια της ύπαρξης του, να απαγκιστρωθεί από την τραγική επίγνωση του εγώ του και να απαλλαγεί έστω και πρόσκαιρα από την αδυναμία του που εκπορεύεται από τη γνώση της θνησιμότητάς του με τις αλλεπάλληλες, συνεχείς εσωτερικές του αλλαγές μεσώ των εξωτερικών του μεταμορφώσεων.   

   Η καρναβαλική μεταμφίεση συνίσταται δηλαδή σε μια υπαρξιακή αλλαγή που ξεκινά από την εξωτερική μεταμόρφωση-με κορύφωση την αλλαγή προσώπου με τη μάσκα-και εξικνείται στην εσωτερική συνειδησιακή αλλαγή. Αυτές οι ολοκληρωμένες, εξωτερικά και εσωτερικά, μεταμορφώσεις ενισχυμένες από την ξέφρενη διάθεση των καρναβαλικών εορτασμών συνιστούν με άλλα λόγια ένα εφήμερο ξεγέλασμα του θανάτου, μια μάταιή μα συνάμα φρενήρη έκκληση στην αθανασία.
Και ενώ η καρναβαλική φρενίτιδα εναλλαγής ταυτοτήτων και ρόλων πηγάζει από την ικανοποίηση μιας βαθύτερης αυθεντικής εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου, η πολιτική συνίσταται στη στρεβλή όψη αυτής της ανάγκης. Η πολιτική, όπως έχει εκπέσει να ασκείται, ως ένα πεδίο τακτικισμών με αυτοσκοπό την εξουσία και την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών, και όχι ως ένα σύνολο αρχών με συγκεκριμένες ιδεολογικές κατευθυντήριες γραμμές και σημεία αναφοράς με γνώμονα και αυτοσκοπό το συνολικό κοινωνικό καλό, αποτελεί την παραμορφωτική διάσταση του καρναβαλικού υπαρξισμού.
    Ο πλήρης ενστερνισμός της αντίληψης της πολιτικής ως μιας αλληλουχίας συγκυριών και ως ένα αέναο παιχνίδι τυχοδιωκτικών επιδιώξεων έχει καταστήσει τους κοινωνούς της, δηλαδή τους πολιτικούς σε α-συνείδητους ανθρώπους. Η μακρόχρονη και αδιάκοπη εναλλαγή ρόλων από τον πολιτικό ανάλογα με τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και τις συγκυρίες με αποκλειστική και μοναδική επιδίωξη το μικροκομματικό και κατ’ επέκταση το στενά προσωπικό του συμφέρον, χωρίς καμία σταθερά και κανένα προσανατολισμό, χωρίς καμία κατεύθυνση και χάραξη σταθερής πορείας στη βάση ενός αναλλοίωτου συνόλου αρχών, τον οδηγεί σταδιακά στον μαγνητισμό της υπαρξιακής του πυξίδας. Η έξις στην υιοθέτηση ρόλων και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων ταυτοτήτων, οδηγεί τον πολιτικό σταδιακά από την αποξένωσή με τον εαυτό του στην πλήρη απώλειά του. Η αδιάκοπη υπόδυση ρόλων και η συνεχής απόκτηση νέων ταυτοτήτων οδηγούν στην κατάργηση της έννοιας της ταυτότητας, διότι οι πολλαπλές ταυτότητες σταδιακά ισοδυναμούν με καμία. Επομένως ο πολιτικός που αποδέχεται και πολιτεύεται με τους συγκυριακούς όρους του πολιτικού συστήματος, αργά ή γρήγορα χάνει κυριολεκτικά τον εαυτό του. Οδηγείται νομοτελειακά στην αυτοαναίρεσή του. Εθισμένος στο να δημιουργεί και να υποδύεται νέες ταυτότητες ανάλογα με τα συμφέροντα του, χάνεται από την ουσία της οντότητάς του, ακυρώνεται η συνείδηση της ύπαρξής του και πλέον ούτε ο ίδιος γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι. Μετατρέπεται σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και βαδίζει στα τυφλά χαμένος και εγκλωβισμένος μέσα στον υπαρξιακό του λαβύρινθο που ο ίδιος δημιούργησε.
    Συνεπώς, οι περισσότεροι πολιτικοί είναι άνθρωποι  που από ένα σημείο και μετά δεν έχουν καμία ταυτότητα αφού η υπέρμετρη υιοθέτηση ξένων ταυτοτήτων οδηγεί στην αναίρεση της δικής τους. Είναι άνθρωποι που χάθηκαν μέσα στον ατέρμονο κυκεώνα των μεταμορφώσεών τους. Και το χειρότερο: δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους. 
    Για αυτό καρναβάλι και πολιτική δεν είναι υπό αυτή την προσέγγιση απλά δύο όμορα πεδία, αλλά συνιστούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, άλλως την άλλη όψη των μεταμορφώσεων. Στις καρναβαλικές μεταμορφώσεις αντικατοπτρίζεται ακέραια και καθάρια η υπαρξιακή ανάγκη φυγής από τον θάνατο ενώ στις πολιτικές η ασχήμια και η μικροπρέπεια με κατάληξη την απεμπόληση του εαυτού μας. Είναι δηλαδή σαν δύο καθρέφτες που ο ένας καθρεφτίζει το είδωλό μας ως είναι ενώ ο άλλος το παραμορφώνει καθιστώντας το διαφορετικό και για αυτό ξένο σε σχέση με εμάς.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή