Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών;

1754 Views
Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών; Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών;

Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών; Από τη στήλη «Εντός, εκτός και επί...του τάπητος» της Ιωάννας Καμενίδου.

«Η ανθρωπότητα πρέπει να δώσει τέλος στον πόλεμο, πριν ο πόλεμος δώσει τέλος στην ανθρωπότητα», είπε ο Κένεντι. Ήλπιζε φαίνεται σε έναν κόσμο ήρεμο, ήσυχο. Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Για μια ουτοπία έκανε λόγο δηλαδή. Τίποτα παραπάνω. Πόσα λίγα ήξερε και αυτός...

***

Ο Θεός. Βασική αιτία πολέμου, χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Θεός. Αυτός που θα έπρεπε να ενώνει ανθρώπους και λαούς. Αυτός που το όνομα Του θα έπρεπε να δίνει ελπίδα και φως σε τρομαγμένες ψυχές, στέκεται ως αφορμή για πόνο, ξεριζωμό και θάνατο. Γιατί; Γιατί μάλλον είναι στη φύση του ανθρώπου να μη σέβεται τη γνώμη και την άποψη των άλλων, να βάζει τον εαυτό του πάνω από θεούς και δαίμονες και να ερμηνεύει καταστάσεις, τρόπους ζωής και δεδομένα, σύμφωνα με το δικό του συμφέρον...
***
Να τους φοβάσαι τους ανθρώπους. Χειρότερο τέρας από τον άνθρωπο δεν υπάρχει. Και πιο πολύ να φοβάσαι τον απαίδευτο άνθρωπο. Αυτόν που δε γνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη για πολιτισμό, αξίες και ιδανικά. Αυτόν που στη ζωή του δεν έχει διαβάσει ένα βιβλίο παραπάνω για να έχει μια σφαιρική εικόνα του τι γίνεται γύρω του. Τα «πρόβατα» να φοβάσαι. Κάθε είδους «πρόβατο». Αυτά που ακολουθούν μια μόδα, μια ομάδα, μια θρησκεία, μια οργάνωση, ένα κόμμα, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς να μπορούν να σου εκφράσουν το λόγο για τον οποίο πρεσβεύουν τις απόψεις αυτές. Χωρίς χαρακτήρα, προσωπικότητα και ιδεολογία, θα ακολουθήσουν αυτά που κάποιος άλλος θα διατάξει. Να τα φοβάσαι.
                                             
Και μη νομίσεις φυσικά πως με τον όρο «πρόβατα» εννοώ μόνο αυτές τις αποκρουστικές οντότητες που ανατινάσονται στο όνομα ενός προφήτη και παίρνουν μαζί τους άμαχο πληθυσμό ή αυτούς που βεβηλώνουν πολιτιστική κληρονομιά αιώνων στη Συρία. Είπαμε άλλωστε πως δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε περισσότερο από απολίτιστα όντα. Πρόβατο κατονομάζω και κάποιους από αυτούς που διαβάζουν αυτή τη στιγμή τις σειρές αυτές. Εσένα που έτρεξες να βάλεις τη γαλλική σημαία στο προφίλ σου, αλλά αγνόησες τους 70 νεκρούς στο Πακιστάν. Τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε. Δεν έχει Ντίσνευλαντ το Πακιστάν. Πρόβατο είναι και αυτός που ζήτησε από το μητροπολίτη Σεραφείμ να βγάλει το σταυρό του αν ήθελε να μιλήσει στους πρόσφυγες, πρόβατο και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που πήγε στον καταυλισμό προσφύγων, χωρίς σταυρό και εγκόλπιο.
***
Χρόνια ολόκληρα η Συρία πνίγεται στο αίμα. Χρόνια ολόκληρα ξεκληρίζονται οικογένειες και καταστρέφονται περιουσίες. Δε μας άγγιζε εμάς. Σταρμπακς, αι φόουν, μπιτς μπαρ και όλα καλά. Και τώρα ξαφνικά φοβόμαστε να μπούμε σε τρένα, αεροπλάνα και μετρό. Φοβόμαστε να ταξιδέψουμε σε πρωτεύουσες και βλέπουμε αποχαυνωμένοι στην τηλεόραση ανθρώπους να ανατινάζονται. «καμικάζι αυτοκτονίας».  Έχει και συγκεκριμένο όρο ο άνθρωπος αυτός. Τόσο λίγο μετρούσε η ύπαρξη σου για σένα; Για τόσο λίγο ήσουν προορισμένος να ζήσεις και με αυτόν τον τρόπο ονειρευόσουν να «φύγεις»; Ναι, αυτόν τον τρόπο ονειρευόσουν, γιατί από παιδί το μόνο που γνώρισες ήταν πλύση εγκεφάλου. Καημένε. Καημένε άνθρωπε. Καημένε...
***
Και εμείς όλοι; Καλύτεροι είμαστε; Τι κάνουμε για τον άνθρωπο; Τι κάνουμε για το συνάνθρωπο; Τι κάνουμε για να γαληνέψουμε την ψυχή μας και να εξασφαλίσουμε μια θέση στον παράδεισο στον οποίο και καλά πιστεύουμε; Εγώ, επαναστάτρια της οθόνης. Γράφω με πάθος παραγράφους χωρίς συνοχή και χωρίς να επιτελώ κανένα ουσιώδες έργο. Εσύ, στο σπίτι, με καφέ, διαβάζεις τις γραμμές αυτές. Άλλοι αραγμένοι στο λιμάνι συζητάνε για το τι έγινε προχθές στο Πακιστάν και αντίπροχθες στις Βρυξέλλες. Και κάπου στο μεταίχμιο, ο Χριστός φωνάζει στα παιδιά να πάνε κοντά Του. Και κείτονται  αυτά νεκρά στο βωμό του «θέλω». Θέλει η Αμερική πετρέλαια. Θέλει η Ρωσία πετρέλαια. Θέλει η ISIS να πιστέψουμε όλοι σε έναν ανύπαρκτο προφήτη που διψάει για αίμα. Θέλει η Καθολική Εκκλησία αποκλειστικότητα. Θέλει η Ορθόδοξη εκκλησία εκχριστιανισμό. Θέλει το Ισλάμ ισχύ.
ο
Εσύ; Τι θέλεις; Το τι θέλεις εσύ, έχει καμία σημασία γαμώτο;  Πιόνια είμαστε, το καταλαβαίνεις; πιόνια σε μια τεράστια σκακιέρα συμφερόντων. Το ξέρεις, το ξέρω, αλλά δεν πτοούμαστε.
 
«Μετανοείτε. Ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών». Πόσοι ουρανοί άραγε υπάρχουν; Πόσοι θα βασιλέψουν; Εγώ ΘΕΛΩ ένας. Εσύ ΘΕΛΕΙΣ δύο. Ο άλλος ΘΕΛΕΙ..

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Παλλόμενες, νύχτες, ντυμένες, κομψότατες, μελωδίες,  Jessie Ware, What’s Your Pleasure?
Παλλόμενες, νύχτες, ντυμένες, κομψότατες, μελωδίες, Jessie Ware, What’s Your Pleasure?
με 0 Σχόλια 2732 Views

Με λίγα λόγια: Πρωτοκλασάτο, κομψό κι από καλή φόδρα. Με πολλά λόγια: Τόση φινέτσα και στιλ και υψηλές στροφές δύσκολα βρίσκω να διαπερνά ένα άλμπουμ σαν της Jessie Ware απ’ το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι. Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή