Στο χείλος της ύφεσης η Ιταλία

340 Views
Στο χείλος της ύφεσης η Ιταλία Στο χείλος της ύφεσης η Ιταλία

 

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να παρουσιάσει ύφεση για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία βρίσκεται η ιταλική οικονομία μετά από την απροσδόκητη συρρίκνωσή της το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, και ενώ τα στοιχεία του Νοεμβρίου επιτείνουν τον προβληματισμό.


Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2018 λόγω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης.

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε τέσσερα χρόνια τον Νοέμβριο, τη στιγμή που οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών βλέπουν τη ζήτηση για εξαγωγές να υποχωρεί το τελευταίο πεντάμηνο, σύμφωνα με την IHS Markit και όπως αναφέρει το Bloomberg.

Πρόκειται για ακόμη ένα «πλήγμα» για την ιταλική κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από την απόρριψη από την Κομισιόν του σχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού, ο οποίος προέβλεπε έλλειμμα 2,4% για το 2019.

Η αβεβαιότητα γύρω από την ιταλική οικονομία έχει ωθήσει σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω (στο 1,2% έναντι 1,5% προηγουμένως) τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο του 2018.

Mετά τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η επίτευξη ακόμη και του αναθεωρημένου στόχου κρίνεται δύσκολη, καθώς απαιτείται μια εξαιρετικά ισχυρή επιτάχυνση στο τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, η ανεργία αυξάνεται στην Ιταλία το τελευταίο δίμηνο.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως διαφαίνεται μία διάθεση συμβιβασμού στην κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία δείχνει σημάδια πως θα μπορούσε να συζητήσει την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, χτυπούν «καμπανάκι» για την απόδοση της ιταλικής οικονομίας, εκτιμώντας πως υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ιταλία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σε πρόβες η Γλυκερία Καλαϊτζή για την  «Μόλλυ Σουήνυ» που προορίζεται για το Φουαγιέ της ΕΜΣ.
Σε πρόβες η Γλυκερία Καλαϊτζή για την «Μόλλυ Σουήνυ» που προορίζεται για το Φουαγιέ της ΕΜΣ.
με 0 Σχόλια 336 Views

Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί να ήταν οι άλλοι...

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή