«Ισότητα και ελευθερία» με αφορμή την εκλογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα αριστερής κυβέρνησης. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

365 Views
«Ισότητα και ελευθερία» με αφορμή την εκλογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα αριστερής κυβέρνησης. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «Ισότητα και ελευθερία» με αφορμή την εκλογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα αριστερής κυβέρνησης. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

"Ισότητα και ελευθερία" με αφορμή την εκλογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα αριστερής κυβέρνησης. Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

Με αφορμή για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκλογή αριστερής κυβέρνησης μας δίδεται η ευκαιρία να εξετάσουμε τη σχέση δύο εννοιών, οι οποίες λογικά θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστερής διακυβέρνησης.
Η ισότητα όπως γράφει ο Bobbio είναι μια σχέση ενώ η ελευθερία μια κατάσταση. Η ισότητα προσδιορίζεται και νοηματοδοτείται σε σχέση πάντα με κάποιον άλλο. «Είμαι ίσος προς...» αναφέρουμε. Αντιθέτως, η ελευθερία δεν προσδιορίζεται σε σχέση με κάποιον ή κάτι άλλο. Η ελευθερία αυτοπροσδιορίζεται, δεν ετεροπροσδιορίζεται. Συνιστά μια αυταξία. Για αυτό είναι μια κατάσταση.
 
Στη φυσική του κατάσταση ο άνθρωπος, δηλαδή στην κατάσταση πριν οργανωθεί σε κοινωνίες και δη πολιτικά οργανωμένες, η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων δεν υφίσταται για αυτό η ελευθερία του κάθε ανθρώπου είναι ανέλεγκτη και για αυτό ανεξέλεγκτη. Ο κάθε άνθρωπος είναι φύσει ελεύθερος να κάνει απλά ό,τι θέλει ακόμα και εις βάρος άλλων συνανθρώπων του. Αυτή όμως η ανεξέλεγκτη άνευ όρων ελευθερία χωρίς την προϋπόθεση της αρχής της ισότητας καταλήγει να είναι εν τοις πράγμασι κατάλυση της ίδιας της έννοιας της ελευθερίας. Η ελευθερία καταλήγει να είναι μία προνομιακή κατάσταση την οποία μπορούν να απολαμβάνουν οι λίγοι πιο ισχυροί εις βάρος των πολλών πιο αδύναμων. Στη φυσική κατάσταση του ανθρώπου δηλαδή η ελευθερία δίχως την ασφαλιστική δικλείδα της ισότητας τείνει να εκπέσει στον νόμο του ισχυρού αναιρώντας στο πεδίο της πράξης την ελευθερία για την πλειοψηφία των ανθρώπων.
 
Αντίθετα όταν ο άνθρωπος εξέρχεται της φυσικής του κατάστασης και οργανώνεται σε πολιτικά δημοκρατικές κοινωνίες δημιουργεί σχέσεις ισότητας οι οποίες λειτουργούν εγγυητικά για ελευθερία σε όλους τους ανθρώπους. Όσο πιο ουσιαστική και πολυεπίπεδη είναι η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων σε μια πολιτικά οργανωμένη κοινωνία τόσο μεγαλύτερη ελευθερία υπάρχει για όλους τους ανθρώπους. Επομένως, η ισότητα είναι προϊόν της κοινωνικής οργάνωσης και συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόλαυση της κατάστασης της ελευθερίας όλων των μελών της κοινωνίας. Όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η ισότητα τόσο πιο ελεύθερη είναι συνολικά η κοινωνία. Συνεπώς η ισότητα και η ελευθερία όχι μόνο δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες μεταξύ τους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά αντιθέτως η πρώτη συνιστά προϋπόθεση για την ύπαρξη της δεύτερης.
 
Στις σύγχρονες κοινωνίες η ισότητα είναι μια αρκετά σύνθετη έννοια με δύο κύριες πτυχές την νομικοπολιτική της και την κοινωνικοοικονομική της. Η ισότητα δηλαδή ολοκληρώνεται όταν πραγματώνεται και η νομικοπολιτική της διάσταση και η κοινωνικοοικονομική της. Όταν ήγουν οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους και νομικοπολιτικά και κοινωνικοοικονομικά.
Στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες της δύσης η νομικοπολιτική διάσταση της ισότητας πραγματώνεται σχεδόν παντού. Οι πολίτες δηλαδή είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και φορείς ίδιων πολιτικών δικαιωμάτων. Εκεί όμως που δημιουργείται πρόβλημα είναι όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική της διάσταση. Εξαιτίας του νεοφιλελεύθερου συστήματος που έχει επικρατήσει στον δυτικό κόσμο η κοινωνικοοικονομική ισότητα των ανθρώπων τείνει να καταστεί κενό γράμμα. Χωρίς ουσιαστική όμως κοινωνικοοικονομική ισότητα, η ισότητα καθίσταται κολοβή και κατ’ ακολουθία και η ελευθερία μένει λειψή και προβληματική.
 
Για αυτό το μεγάλο διακύβευμα της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι να μπορέσει αποκαταστήσει την ισότητα και συνακόλουθα την ελευθερία στην ολοκληρωμένη τους μορφή. Η άμβλυνση όμως των οικονομικών και κατ’ ακολουθία κοινωνικών ανισοτήτων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι μέσα σε ένα άκρατο παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο σύστημα. Ως γνήσια όμως αριστερή κυβέρνηση αξίζει τουλάχιστον να προσπαθήσει.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σκολιανός Μιχάλης
Σκολιανός Μιχάλης
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. e-mail επικοινωνίας: mihalisskolianos@hotmail.com Κάθε 2 & 22 του μηνός στοKulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή