«Σύγκρουση Δύσης-Ισλαμ. Είναι οι πολιτισμικές διαφορές τα πραγματικά αίτια;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

393 Views
«Σύγκρουση Δύσης-Ισλαμ. Είναι οι πολιτισμικές διαφορές τα πραγματικά αίτια;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. «Σύγκρουση Δύσης-Ισλαμ. Είναι οι πολιτισμικές διαφορές τα πραγματικά αίτια;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου.

«Σύγκρουση Δύσης-Ισλαμ. Είναι οι πολιτισμικές διαφορές τα πραγματικά αίτια;». Άρθρο του Μιχάλη Σκολιανού, Δικηγόρου. 

Μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άδηλα η Δύση υπεισήλθε σε ένα άλλου είδους ιδιότυπου πολέμου, αυτού με το Ισλάμ. Σταδιακά και υποδορίως ο ρόλος του κακού «κομμουνιστή» αντικαταστάθηκε στα «μάτια» της Δύσης από αυτόν του επικίνδυνου για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη των δυτικών κοινωνιών μουσουλμάνου.
 
Αυτή η υφέρπουσα μετεξέλιξη του ψυχρού πολέμου σε έναν πόλεμο της Δύσης κατά του μουσουλμανικού κόσμου άρχισε να συντελείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον πόλεμο στον Κόλπο και κορυφώθηκε μετά την επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Από τότε οι πολιτικές ηγεσίες της Δύσης βρίσκονται σε έναν συνεχή, αμείωτης έντασης πόλεμο με τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι αιτιάσεις εκατέρωθεν είναι αλλεπάλληλες και σε μεγάλο βαθμό ευλογοφανείς και βάσιμες. Η Δύση κατηγορεί τον μουσουλμανικό κόσμο για τυφλή βία και τρομοκρατία που στοιχίζει τις ζωές αθώων πολιτών και αντιστρόφως το Ισλάμ τη Δύση για κατακτητικούς, ιμπεριαλιστικούς πολέμους στις κοινωνίες τους με μοναδικό κίνητρο την προώθηση των γεωπολιτικών και οικονομικών τους συμφερόντων.
 
Το πλαίσιο της σύγκρουσης αυτών των δύο «κόσμων» τέθηκε και βρήκε τη νομιμοποιητική του βάση, κυρίως από την πλευρά των πολιτικών ηγεσιών της Δύσης, στο περίφημο άρθρο και στη συνέχεια βιβλίο του Samuel P. Huntington “The Clash of Civilazations” (Η Σύγκρουση των Πολιτισμών). Ο Huntington σε αυτό του το έργο, το οποίο εκδόθηκε το 1997, υποστηρίζει ότι η αιτία όλων των συγκρούσεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα είναι οι έντονες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.
 
Φαινομενικά η θεωρία του επαληθεύεται από την πραγματικότητα και από τα γεγονότα που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου. Οι πολεμικές συρράξεις μεταξύ Δύσης και Ισλάμ φαίνεται όντως να γίνονται για πολιτισμικούς λόγους.
 
Μια βαθύτερη ανάλυση όμως της πραγματικότητας με μια ολοκληρωμένη, πολύπλευρη μελέτη του ζητήματος καταδεικνύει ότι τα πραγματικά αίτια αυτών των συρράξεων είναι διαφορετικά από τα πολιτισμικά διαψεύδοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θεωρία του Huntington. Οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ισλάμ είναι η επίφαση αυτών των συγκρούσεων και όχι τα πραγματικά αίτια.
 
Οι πολιτισμικές διαφορές και κυρίως οι θρησκευτικές χρησιμοποιούνται απλά εκατέρωθεν ως μέσο και εργαλείο φανατισμού των κοινωνικών βάσεων από τις στρατιωτικές, πολιτικές και μιντιακές ηγεσίες προκειμένου να προωθούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα μέσω των συγκρούσεων.
 
Η πραγματική αιτία πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί στο λόγο που οι κοινωνίες φανατίζονται τόσο πολύ γύρω από τις πολιτισμικές τους διαφορές φτάνοντας μέχρι το έσχατο σημείο να προσπαθούν να αλληλοεξοντωθούν. Και είναι αποδεδειγμένο πολλάκις ότι ο φανατισμός βρίσκει περισσότερο πρόσφορο έδαφος στις φτωχές κοινωνίες και τάξεις λόγω κυρίως της έλλειψης παιδείας. Εκεί βρίσκουν μεγαλύτερη απήχηση οι στρεβλώσεις της θρησκείας, εκεί βρίσκουν μεγαλύτερη ανταπόκριση τα κηρύγματα μίσους, εκεί είναι απλά πιο εύκολο να οπλιστεί το χέρι κάποιου. Οι πολιτισμικές ή όποιες άλλες διαφορές είναι απλά το έναυσμα που σκοπίμως δίνουν κάποιοι για να «ξυπνήσουν» τα ταπεινότερα ατομικά και συλλογικά ένστικτα.
 
Για αυτό αν θέλουμε πραγματικά να εξαλείψουμε τις συγκρούσεις μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όλοι οι πολίτες αυτού του κόσμου, να περιορίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και σε εγχώριο. Αλλιώς όσο δεχόμαστε και αποδεχόμαστε θεωρίες τύπου Huntigton ως παγιωμένες καταστάσεις και de facto δικαιωμένες ο κύκλος της βίας μεταξύ Δύσης και Ισλάμ θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οργανώσεις τύπου Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης) και ISIS (Ισλαμικό Κράτος) θα εμφανίζονται συνεχώς.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή