Κατέστρεψε ένα βιβλίο, Hollywood! Μπορείς!

460 Views
Κατέστρεψε ένα βιβλίο, Hollywood! Μπορείς! Κατέστρεψε ένα βιβλίο, Hollywood! Μπορείς!

Κατέστρεψε ένα βιβλίο, Hollywood! Μπορείς!

Γράφει η Καμενίδου Ιωάννα.
      «Το να βλέπεις ένα βιβλίο σου να γίνεται ταινία είναι σαν να βλέπεις τα βόδια σου να γίνονται κύβοι ζωμού βοδινού κρέατος.»-
John Le Carré
και αφού ξεκίνησα το άρθρο με ένα γνωμικό, έτσι, για να τραβήξω την προσοχή, συνεχίζω καταγράφοντας το βαθύ πόνο μου για τα βιβλία που γίνονται έρμαια στα χέρια σκηνοθετών με μεγάλη φαντασία και όραμα. Εντάξει, δεν μπορώ να πω ότι όλες οι μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο είναι απογοητευτικές, αλλά οι περισσότερες παρεκκλίνουν πολύ από το βιβλίο, ενώ άλλες είναι εντελώς διαφορετικές.
Θα μου πείτε, αν έμπαινε η κάθε λεπτομέρεια του βιβλίου σε μια ταινία, θα καθόμασταν στις άβολες καρέκλες του κινηματογράφου ένα 4ωρο. Έτσι είναι και δεν αντιλέγω, γιατί όμως να μην προσπαθήσουμε συμπυκνώνοντας τα βιβλία, να βγάλουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ας γίνω πιο συγκεκριμένη.
·        Ο φύλακας της αδερφής μου (My sister’skeeper): τρεις το χάραμα, καθισμένη στο κρεβάτι με ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Διαβάζω και κλαίω, διαβάζω και κλαίω. Περίμενα πως και πως την ταινία με πρωταγωνίστριες τις ταλαντούχες Cameron Diaz και Abigail Breslin. Η ταινία, όχι απλά έδωσε ελάχιστη σημασία σε ένα βασικό χαρακτήρα, τον αδερφό της οικογένειας, αλλά είχε ένα τελείως διαφορετικό τέλος από εκείνο του βιβλίου. Εξίσου συγκινητικό, αλλά γιατί; Γιατί να αλλάξεις το τέλος;
·        Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (Alicein Wonderland): Ακούς Αλίκη, ακούς Tim Burton και περιμένεις ένα αριστούργημα μεγέθους «Σκαθαροζούμη». Ο Johnny Depp παίζει τον…Johnny Depp (καμία διαφορά ο ένας του ρόλος από τον άλλο πλέον) και η ταινία μέτρια σε σχέση με το αριστούργημα του Lewis Carroll.
·        Περηφάνια και προκατάληψη (Prideand Prejudice 2005): το να βάζεις την Keira Knightley σε μεταφορά Jane Austen, το θεωρώ από μόνο του κωμικοτραγικό. Να συνδυάζεις το γεγονός με ένα σκηνοθέτη που δεν έκανε καμία έρευνα πριν την ταινία όμως, απαράδεκτο. Γυναίκες με τα μαλλιά λιτά, γυναίκες και άντρες με νυχτικά στον ίδιο χώρο… μικρές λεπτομέρειες που οι πιστές ακόλουθες της Jane Austen, θεωρούμε σημαντικά λάθη
·        Harry Potter: Σα μια μεγάλη φαν των βιβλίων, καμιά ταινία δε με κάλυψε ολοκληρωτικά. Δε μου άρεσαν οι προσθήκες, δε μου άρεσαν οι αφαιρέσεις, δε μου άρεσαν ποτέ ιδιαιτέρως οι πρωταγωνιστές. Richard Harris, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, οι εξαιρέσεις.
·        The hunger games: Βιβλία που μιλάνε για πόλεμο, επανάσταση και για το ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο αν πραγματικά το θέλεις, μετατράπηκαν σε ταινίες γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο, χωρίς την ελάχιστη ένδειξη αίματος επειδή απλά, αυτό ήθελε το Hollywood.
·        Twilights aga: Εντάξει, εντάξει! Τα βιβλία δεν ήταν αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερα από αυτές τις γελοιότητες που πρόσφεραν στο κοινό, μετατρέποντας την Kristen Stewart σε ηθοποιό εν μία νυκτί.

Ξέρω, ξέρω. Ίσως είμαι λίγο υπερβολική σε κάποια σημεία, η αγάπη μου για τα βιβλία και την αναλλοίωτη αξία τους όμως, με αναγκάζει να προσέχω τη λεπτομέρεια. Αγαπητοί σκηνοθέτες εκεί έξω, δώστε ελεύθερα ζωή σε ξεχασμένη βιβλία, πριν γίνουν e-books. Μην ξεχνάτε όμως ότι έχουν δική τους φωνή, πνοή και ιστορία.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Αναγνώστης – reporter
Αναγνώστης – reporter
Δημιουργήσαμε μια στήλη αναγνωστών και δημοσιεύουμε χωρίς περικοπές οτιδήποτε σε αφορά και θέλεις να το μοιραστείς δημόσια με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες μας Πως; Στέλνεις το κείμενο σου έως 600 λέξεις μαζί με μια φωτογραφία από το θέμα σου, ένα τίτλο και τα στοιχεία σου και θα το δεις δημοσιευμένο στην «Κ» ΑΜΕΣΩΣ. Στο μειλ kulturosupa@yahoo.gr και θέμα «Αναγνώστης – Αρθρογράφος».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή