Έκθεση: Το 2020 ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από το 2013

4890 Views
Έκθεση: Το 2020 ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από το 2013 Έκθεση: Το 2020 ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από το 2013

 

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο υπογραμμίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη το ΑΕΠ και τον πληθυσμό, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα εξακολούθησαν να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση να δεχτούν και να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο


Για πρώτη φορά από το 2017, στις χώρες της ΕΕ εκδόθηκαν περισσότερες αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου πρώτου βαθμού το 2020, σε σχέση με τις νέες αιτήσεις που παραλήφθηκαν, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου να μειωθούν κατά 18% από το 2019.

Τα παραπάνω διαπιστώνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), που δημοσιεύεται σήμερα.

Εξάλλου, το 2020 σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από το 2013. Οι 485.000 αιτήσεις του 2020 σημείωσαν μείωση κατά 32% σε σύγκριση με το 2019 και μείωση κατά 64% σε σχέση με την κορύφωση του 2015. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι μειωμένες αιτήσεις οφείλονταν κυρίως στην περιορισμένη κινητικότητα και τους περιορισμούς των ταξιδιών, παρά στη μείωση του αριθμού των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού των αιτήσεων, ορισμένες χώρες σημείωσαν αύξηση. Συγκεκριμένα, υπήρξαν περισσότερες αφίξεις κατά μήκος των διαδρομών της Δυτικής Αφρικής, της Κεντρικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με το 2019. Επιπλέον, η Ρουμανία σημείωσε αύξηση κατά 138% στον αριθμό των αιτήσεων, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (αύξηση 64%).

Τα δύο τρίτα των αιτήσεων ασύλου υποβλήθηκαν σε μόλις τρεις χώρες: τη Γερμανία (122.000), τη Γαλλία (93.000) και την Ισπανία (89.000). Ωστόσο, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη το ΑΕΠ και τον πληθυσμό, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα εξακολούθησαν να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση να δεχτούν και να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο.

Το 42% όλων των αποφάσεων στην ΕΕ παρείχαν κάποια μορφή προστασίας πρώτου βαθμού το 2020. Οι πολίτες της Ερυθραίας, της Συρίας και της 
Βενεζουέλας συνέχισαν να λαμβάνουν συχνότερα προστασία σε πρώτο βαθμό. Επίσης, το ποσοστό αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου για τους αιτούντες από το Αφγανιστάν (από 48% ποσοστό αναγνώρισης το 2017 σε 60% το 2020), τη Νικαράγουα (από 6% σε 25%) και τη Λευκορωσία (από 12% σε 30%).

Η EASO διαπιστώνει ότι κατά την περίοδο της πανδημίας παρουσιάστηκαν ελλείψεις, κυρίως όσον αφορά στις συνθήκες υποδοχής, τις χαμηλές επιστροφές στις χώρες προέλευσης, την επανεγκατάσταση και τις περιορισμένες μεταφορές στο πλαίσιο του Δουβλίνου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα επτά τελευταία χρόνια το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ παρουσίασε σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων που μεταφέρθηκαν από τρίτες χώρες στην Ευρώπη (κατά 58% από το 2019).

Μάλιστα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, 
Ίλβα Γιόχανσον, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων της EASO για το 2020, επισήμανε σε δηλώσεις της που προβλήθηκαν μέσω βίντεο, ότι στις 9 Ιουλίου θα διοργανώσει ένα υψηλού επιπέδου Φόρουμ Επανεγκατάστασης «για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παρέχουμε επανεγκατάσταση και άλλες νόμιμες οδούς παγκοσμίως».


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ανθρώπινα δικαιώματα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
με 0 Σχόλια 2420 Views

Ο ήχος τους συνδυάζει τη ροκ μουσική με την ελληνική παράδοση μια και στα τραγούδια τους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κλαρίνο. Πώς προέκυψε όμως αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα;  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.  


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή