Δημοσιογράφοι: Βάλτε φόρο 6% σε Google, Facebook, Apple και Amazon

536 Views
Δημοσιογράφοι: Βάλτε φόρο 6% σε Google, Facebook, Apple και Amazon Δημοσιογράφοι: Βάλτε φόρο 6% σε Google, Facebook, Apple και Amazon

 

Διέξοδο στον διαφαινόμενο καταποντισμό της ερευνητικής δημοσιογραφίας και πολλών ΜΜΕ δίνουν οι προτάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την ποιοτική δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ που τηρούν τη δεοντολογία και τις καλές εργασιακές σχέσεις. Η πρόταση την οποία υιοθετεί η ΕΣΗΕΑ μεταφέρεται και προς την ελληνική κυβέρνηση. Στο παρελθόν αντίστοιχες ιδέες είχαν απορριφθεί.


Πυρήνας για τη σωτηρία και την ανάκαμψη ΜΜΕ και δημοσιογραφίας είναι η φορολόγηση των ψηφιακών πολυεθνικών, που και σε καιρό πανδημικής κρίσης παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία. Οι εταιρείες της λεγόμενης «GAFAM» (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία στις ευρωπαϊκές αγορές, με έσοδα που εκτιμώνται σε 900 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να πληρώνουν φόρους. Τυχόν φόρος ύψους 6% σε αυτά τα έσοδα, σημειώνει η ΔΟΔ, θα αποφέρει στη δημοσιογραφία περί τα 54 δισ. δολάρια. Ποσό που επαρκεί για μια πετυχημένη επανεκκίνηση ΜΜΕ και δημοσιογραφίας σε όλο τον κόσμο.

Η διαχείριση των εσόδων αυτών οφείλει να γίνεται, κατά τη Διεθνή Ομοσπονδία, και με τη συμμετοχή των δημοσιογραφικών οργανώσεων, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς κανόνες για τη στήριξη των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Οι εταιρείες ΜΜΕ που θα λάβουν χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα επιφέρουν περικοπές θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών.

Βασική παράμετρος στα μέτρα στήριξης ΜΜΕ θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με χρηματοδότηση ανεξάρτητων, συνεταιριστικών και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης. Επίσης, η στήριξη των δημοσιογράφων με τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής προστασίας, ώστε να καθιερωθεί ελάχιστος εθνικός μισθός, απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων. Η ΔΟΔ σημειώνει πως οι Ενώσεις θα πρέπει να μετέχουν στις διοικήσεις των ΜΜΕ, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ θεωρεί αναγκαία τη στήριξη με φοροαπαλλαγές των ανεξάρτητων διανομέων του Τύπου, την ενίσχυση φορέων πνευματικής ιδιοκτησίας δημοσιογράφων καθώς και τη χρηματοδότηση για τη δωρεάν ψηφιακή συνδρομή σε έντυπο Τύπο των νέων ηλικίας 6 – 18 ετών.

Πηγή: typologies.gr

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΔημοσιογράφοιGoogleFacebookAppleAmazon

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
InTempo με τον Γιώργο Αρβανιτίδη «Τα κομμάτια μου πρώτα τα αξιολογώ σαν ακροατής»
InTempo με τον Γιώργο Αρβανιτίδη «Τα κομμάτια μου πρώτα τα αξιολογώ σαν ακροατής»
με 0 Σχόλια 553 Views

Ξεκινάμε τη χρονιά στο InTempo δυναμικά με ροκ μουσική από τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τους συνεργάτες του (Free Down Noize)  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή