Έλα σε μένα... Απο τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.

233 Views
Έλα σε μένα... Απο τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο. Έλα σε μένα... Απο τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.

Έλα σε μένα... Απο τη στήλη «lacrimae rerum» του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου.
 
“Έλα σε μένα” είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος που έγραψα μαζί με τον Παναγιώτη Κουντουρά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός”. Κι αυτός ο τίτλος... δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Στους περισσότερους από μας... είναι αλήθεια πως δεν αρέσουν οι προστακτικές της καθημερινής ρουτίνας. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιοριστούμε στις προτροπές και στις ευχές, αν θέλουμε να “κερδίσουμε”! Έλα σε μένα... δε θα λέμε! Ας ερχόσουν σε μένα, μακάρι να έρθεις σε μένα... θα λέμε!

Με τις προστακτικές, με το να απαιτείς και να μην παρακαλάς... μάλλον δε πετυχαίνεις και πολλά!

Λογικές οι πρόχειρες διαπιστώσεις μου!
 
Τώρα θα πείτε: “τι κάνει ο τύπος; Παίζει με τον τίτλο του νέου του μυθιστορήματος και προσπαθεί να μας το διαφημίσει μέσα από τις θεωρητικές αρλούμπες του;” Δε το σκέφτηκα. Δεν είναι όμως και άσχημη ιδέα! Από αλλού ξεκίνησα, αλλά ίσως τελικά να καταλήξω... στην αυτοδιαφήμιση. Νομίζω πως έχω κάθε δικαίωμα να διαφημίσω κάτι δικό μου – εφόσον το δηλώνω ξεκάθαρα στους αναγνώστες - από αυτό το βήμα που έχω... και γράφω εδώ και χρόνια... Προτιμώ φίλτατοι, την “άμεση” από την “έμμεση” διαφήμιση... και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με δυο λόγια. Στην “άμεση” δε πληρώνεις τίποτα! Στη χειρότερη περίπτωση θα σε κράξουν αυτοί που σε διαβάζουν και θα σε χαρακτηρίσουν ψώνιο! Στην “έμμεση”... πληρώνεις το τίμημα στο σήμερα και θα εξακολουθείς να το πληρώνεις για μια ζωή. Δημιουργείς εξαρτήσεις... Η έμμεση διαφήμιση έχει να κάνει με το “do ut des”. Και δε μιλώ φυσικά μόνο για τα χρήματα...
 
Κι ο λόγος ανοίγει ακόμα μία παρένθεση, κοιτά από μακριά τις προστακτικές και περνά στο χρήμα! Μη νομίσετε πως όλοι οι αρθρογράφοι των ΜΜΕ πληρώνονται για τα άρθρα τους. Ούτε οι συγγραφείς παίρνουν πολλά χρήματα από τις πωλήσεις των βιβλίων τους! Αν γράφεις μόνο για τα χρήματα, πιστεύω πως θα κορεστείς και... κάποτε θα σταματήσεις να γράφεις. Γράψε για σένα! Διάβασε για σένα... Ζήσε για σένα! Αυτές οι προστακτικές μου αρέσουν!
 
Μερικοί με θεωρούν τυχερό και με την πρώτη ευκαιρία μου το λένε. “Εσύ έχεις την εκπομπή σου στο ραδιόφωνο και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες που αρθρογραφείς και μπορείς να διαφημίσεις έμμεσα τη δουλειά σου.” Θα βγω δηλαδή στο ραδιόφωνο του δήμου και με κομψό τρόπο θα τους προτρέπω να αγοράσουν τα μυθιστορήματά μου; Θα γράφω άρθρα για θέματα της επικαιρότητας και θα μιλώ για τα βιβλία μου;
Η αλήθεια δε συχνάζει στα λημέρια των προστακτικών!
Έχουν εκδοθεί ένδεκα βιβλία μου και έχω συμμετοχή σε άλλα τρία! Γράφω και διορθώνω τα κείμενά μου... μακριά από τις προστακτικές. Κάποια από αυτά ίσως μείνουν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Γράφω πρώτα για μένα και ύστερα για όλους τους άλλους. Τη στιγμή που γράφω δε σκέπτομαι καθόλου τους άλλους. Δε λέω: “αυτό το σημείο θα αρέσει στη γυναίκα, εδώ θα συγκινηθεί ο άνδρας...”
'
Ο απολογητικός λόγος φοβάται μήπως γίνει κουραστικός και βάζει μια αχνή τελεία...

Τι κατάλαβα; Κανείς δε θα σε διαφημίσει, κανείς δε θα σε προτείνει... κανείς δε θα προστάξει να σε διαβάσουν, δίχως κάποιο αντάλλαγμα! Οφείλουμε στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης να είμαστε πραγματιστές. Να βλέπουμε καθαρά... μέσα από τους κόλακες καθρέπτες μας. Μόνο ο αναγνώστης έχει τη δύναμη! Αν του αρέσουν αυτά που γράφεις θα σε διαβάσει και θα πει και σε άλλους να τα διαβάσουν!
.
Έχεις να επιλέξεις...

Γράψε λοιπόν πράγματα που αρέσουν στους αναγνώστες και τότε σίγουρα – για κάποιο χρονικό διάστημα - θα πουλήσεις περισσότερα βιβλία. Τα περισσότερα βιβλία θα φέρουν στις τσέπες σου και περισσότερα χρήματα. Αναζήτησε ευρηματικούς τίτλους και γαργαλιστικούς μύθους... Πρόσταξε τον εαυτό σου να κινηθεί στο ξέφωτο ενός άλλου είδους γραφής! Αν δε το κάνεις αυτό, μη γκρινιάζεις και γράφε για σένα. Είναι σίγουρο πως αν γράφεις για σένα κάποιους θα τους συγκινήσεις... Και δεν έχει σημασία, αν αυτοί οι κάποιοι είναι πολλοί!
Τόσο απλά είναι τα πράγματα!
 
Τελικά θα βάλω μια άνω τελεία στις άτακτες σκέψεις μου και θα μιλήσω και για την δισύλλαβη προστακτική του καινούργιου μυθιστορήματος. “Έλα σε μένα” - μια προστακτική με κόκκινα γράμματα - τίτλος στο εξώφυλλο! Μήπως είναι ένα κάλεσμα στους αναγνώστες μου;
'
Ίσως...

Τους θέλουμε τελικά πλάι μας τους ανθρώπους ή κάνουμε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για να τους απομακρύνουμε από κοντά μας; Λέμε πιο εύκολα το “έλα” ή το “φύγε”; Τους αντέχουμε όλους αυτούς που μας περιτριγυρίζουν; Θέλουμε να βαδίζουν δίπλα μας ισότιμα; Διώχνουμε εκούσια νέους και παλιούς έρωτες, συγγενείς, φίλους, γνωστούς... συνεργάτες; Γιατί άραγε; Μήπως επειδή δε συμφωνούν με τον αξιακό μας κώδικα και τις επιλογές μας; Θεωρητικά τουλάχιστον, είστε... είμαστε ένθερμοι οπαδοί της πολυφωνίας και του άκρατου πλουραλισμού!
;
Μπορούμε να συνυπάρχουμε σε τούτο τον κόσμο με τις αλήθειες των άλλων!

Δεν είναι τόσο δύσκολο!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία και στην Νεότερη Ελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία. Εργάστηκε σε κεντρικά φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κι από το 2000 μέχρι και σήμερα διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”. Είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης fm 100,6. Κείμενά του (άρθρα, θεατρικές κριτικές κ.α) έχουν φιλοξενήθει σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα... ζώντας στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου και στο Ναύπλιο.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
με 0 Σχόλια 747 Views

 Ταξίδια θάρρους, ελπίδας, γενναιοδωρίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που παλεύουν και καταφέρνουν να φέρουν την αλλαγή στη ζωή τους και φόντο το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή