Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη BENETIA ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

834 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη BENETIA  ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη BENETIA ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στη BENETIA  ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

   Λένε ότι είναι μία παραμυθένια πόλη, πάντα όμορφη, ζεστή και συγκλονιστική όλους τους μήνες του χρόνου. Ένας «ζωντανός ύμνος» του ρομαντισμού, του πάθους και του μυστηρίου. Η αύρα της θάλασσας και η μαγεία των κρυμμένων μυστικών στους δρόμους που μοιάζουν με λαβύρινθο, προκαλούν τον επισκέπτη να γευθεί το παρελθόν, να ζήσει έντονα το παρόν και να «χαθεί» κυριολεκτικά μέσα στην ομορφιά της. Ακόμα και όταν πλημμυρίζει κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει, γεγονός που δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα τους ντόπιους, αποτελεί ένα εντυπωσιακό και πρωτοφανές θέαμα.
   Η Βενετία κτισμένη πάνω σε εκατόν δέκα οχτώ νησάκια, διαθέτει περίπου εκατόν πενήντα κανάλια που συνδέονται με τετρακόσιες δέκα γέφυρες, είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της, τα έργα τέχνης της και δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη της.
    Το όνομα της προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από το 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως "Γαληνοτάτη", "Βασίλισσα της Αδριατικής", "Πόλη του Νερού", "Πόλη των Μασκών", "Πόλη των Γεφυρών", "Επιπλέουσα Πόλη" και "Πόλη των Καναλιών".
   Ιστορία και βόλτα μαζί… για να προλάβουμε!!!
Η κύρια πλατεία της πόλης η Πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) είναι γεμάτη ιστορία και περιτριγυρίζεται από κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε τον 9ο αιώνα και στολίστηκε με δέντρα μπροστά από τον αρχικό Άγιο Μάρκο ο οποίος ήταν μέρος του παλατιού του Δόγη. Χωρίστηκε από το παλάτι με ένα μικρό κανάλι το Ρίο Μπατάριο, επεκτάθηκε το 1174, έγινε πλακόστρωτο το 1227 και το 1735 τα τούβλα αντικαταστάθηκαν από φυσική πέτρα και μία πιο πολύπλοκη διάταξη σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Τυράλη. Ο σχεδιασμός προέβλεπε και τις τοποθεσίες που οι έμποροι μπορούσαν να στήσουν τους πάγκους τους. Είναι η μόνη του φέρει το όνομα Piazza καθώς όλες οι άλλες αναφέρονται ως Campi και πλήττεται σοβαρά κάθε χρόνο από την 'Ακουα 'Αλτα (παλίρροια).
   Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco), μία εκκλησία βασιλικού ρυθμού του 15ου αιώνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Είχε κτιστεί μέσα στο σύμπλεγμα του παλατιού του Δόγη το 828 και είχε σκοπό να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή τα οποία υποτίθεται ότι Ενετοί έμποροι έκλεψαν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μερικά χρόνια νωρίτερα. Η εκκλησία κάηκε το 976 και κτίσθηκε δύο φορές με τελευταία το 1063. Έγινε σύμβολο της δύναμης και του πλούτου και υπηρετούσε ως το προσωπικό παρεκκλήσι του Δόγη μέχρι το 1807 όπου έγινε ο καθεδρικός της πόλης. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στο κόσμο και είναι πασίγνωστη για τα μνημειώδη μωσαϊκά της. Το χαϊδευτικό της είναι Chieza d’ Oro (εκκλησία από χρυσό).
   Τα τέσσερα άλογα που βρίσκονται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου φημολογείται ότι έχουν προέλθει από την Κωνσταντινούπολη. Τα κεφάλια είχαν αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα τους για να κάνουν τη μεταφορά τους πιο εύκολη. Αφού έφτασαν στη Βενετία, η σχισμή μεταξύ λαιμού και σώματος καλύφθηκε με κολάρα που τους προστέθηκαν και έπειτα τοποθετήθηκαν σε αγνό μπρούντζο, ο οποίος τα έκανε ευκολότερο να επιχρυσωθούν και δυσκολότερο να λιώσουν.
   Το Παλάτι των Δόγηδων (Palazzo Ducale) πήρε τη σημερινή μορφή του έπειτα από δραστικές αλλαγές και είναι μια φαντασμαγορία από ροζ και λευκό μάρμαρο σε βενετσιάνικο γοτθικό στιλ αρχιτεκτονικός ρυθμός που εκφράζει την ισχύ αλλά και τον πλούτο της Βενετίας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Αποτελούσε την οικία του Δόγη, αλλά ταυτόχρονα την έδρα όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης. Το μεγαλύτερο δωμάτιο στο Παλάτι είναι η Αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου. Εκεί συνεδρίαζε το Μεγάλο συμβούλιο για να ψηφίσει για θεσμικά ζητήματα και νόμους και να εκλέξει τους ανώτερους αξιωματούχους. Τον ανατολικό τοίχο της αίθουσας καλύπτει το τεράστιο συντηρημένο έργο του Τιντορέτο Παράδεισος, το οποίο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο φτιαγμένο από έναν άντρα ηλικίας 70 ετών με τη βοήθεια του γιου του. Η οροφή είναι στολισμένη με την Αποθέωση της Βενετίας του Βερονέζε. 'Αξιο θαυμασμού έργο είναι ο Βάκχος και η Αριάδνη.
   Η Γέφυρα των Στεναγμών σχεδιάστηκε από τον Αntonio Kontino και χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Θυμίζει την εποχή όπου περνούσαν αναστενάζοντας οι κατάδικοι για να μπουν στις Νέες Φυλακές. Ονομάστηκε έτσι γιατί από εδώ είχαν την ευκαιρία να δουν για τελευταία φορά τον ήλιο και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου πριν φυλακιστούν για πάντα ή εκτελεστούν. Λένε ότι από αυτές κατάφερε να αποδράσει μόνο ο… Καζανόβα.
   Το Κωδωνοστάσιο, είναι το σημείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την εκπληκτική θέα προς την πόλη, μέχρι και τις Άλπεις όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Διαθέτει 5 καμπάνες, από τις οποίες η κάθε μία έχει διαφορετικό ρόλο.
   Ο Πύργος του Ρολογιού δείχνει την ώρα σε Ρωμαϊκά ψηφία, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να δείχνει στους ναυτικούς τις παλίρροιες και τους μήνες που ήταν ευνοϊκοί για να σαλπάρουν. Λέγεται ότι η πολιτεία της Βενετία έδωσε μία τεράστια αμοιβή στους αδελφούς Ranieri για την κατασκευή του ρολογιού, αλλά αργότερα τους έβγαλε τα μάτια ώστε να μην αντιγράψουν ξανά τον εκπληκτικό μηχανισμό του ρολογιού. Στην κορυφή του ρολογιού δύο Μαυριτανοί χτυπούν την καμπάνα κάθε ώρα.
 
   Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) γνωστό και ως καναλάτσο (canalazzo) είναι το κύριο κανάλι για τις μετακινήσεις. Έχει μήκος 3,8 χιλ και σχηματίζει με τη διαδρομή του το γράμμα S. Η κίνηση στο κανάλι συντελείται με ιδιωτικές βάρκες, από τα vaporetti (τα θαλάσσια λεωφορεία), θαλάσσια ταξί και τις διάσημες γόνδολες. Πιστεύεται ότι το Κανάλ Γκράντε ακολουθεί τη διαδρομή ενός αρχαίου ποταμού.
 
Η επιβλητική Σάντα Μαρία ντε λα Σαλούτε (Santa Maria della Salute) βρίσκεται στην είσοδο του Μεγάλου Καναλιού. Η εκκλησία χτίστηκε ως ευχαριστήριο δώρο για την απαλλαγή της πόλης από την πανώλη του 1630 (το όνομα Σαλούτε σημαίνει υγεία και σωτηρία). Οι καλύτεροι πίνακες της εκκλησίας βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο και είναι ο 'Αγιος Μάρκος ενθρονισμένος με τους Αγίους Κοσμά, Ρόκο και Σεβαστιανό και οι πίνακες της οροφής Κάιν και 'Αβελ.
 
   Το παλάτι Ca’ d’Oro γνωστό και ως το «Χρυσό Σπίτι», είναι ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα είναι μουσείο που στεγάζει γλυπτά της Αναγέννησης καθώς και πίνακες του Tiziano και του Guardi.
 
   Η Γέφυρα Ριάλτο (Ponte di Rialto) ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και Σαν Μάρκο. Αρχικά ήταν ξύλινη αλλά κατέρρεε από το βάρος των πεζών που περνούσαν. Σχεδιάστηκε από τον Antony Da Ponte που το όνομα του στην κυριολεξία μεταφράζεται ο Αντώνιος της Γέφυρας. Ολοκληρώθηκε το 1591 και για 300 χρόνια ήταν ο μόνος τρόπος για να διασχίσει κάποιος το Κανάλ Γκράντε με τα πόδια. Είναι μάλλον η πιο δημοφιλής γέφυρα της Βενετίας και σήμερα πλημμυρίζεται από τουρίστες.
 
   Το θέατρο Λα Φενίτσε αποτελεί το παλαιότερο της πόλης. Το 1996 καταστράφηκε όλο το εσωτερικό του πλην της εξωτερικής πρόσοψης από πυρκαγιά, όπως το 1836, αλλά ανακατασκευάστηκε. Εκεί βρίσκεται το πορτραίτο της διάσημης Ελληνίδας υψίφωνου Μαρία Κάλλας.
 
Χρήσιμες πληροφορίες για όλα…
   Οι κύριες αγοραστικές περιοχές είναι οι Mercerie και η Frezzeria, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ San Fantin και της πλατείας του Αγίου Μάρκου. Η περιοχή που είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταστήματα μεγάλων οίκων μόδας είναι η calle Larga XXII Marzo, δυτικά της πλατείας του Αγίου Μάρκου με τις διάσημες βιτρίνες των Gucci, Prada, Valentino, Dolce & Gabbana, Fendi, Ferragamo. Όποιος ενδιαφέρεται για αντίκες θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τις περιοχές San Stefano και San Marco.
 
   Η αγορά μίας γνήσιας παραδοσιακής μάσκας είναι ίσως το καλύτερο αναμνηστικό. Τα μοναδικά κρύσταλλα Μουράνο είναι αληθινά έργα τέχνης και για τους πιο παιχνιδιάρηδες ένα καπέλο γονδολιέρη θα θυμίζει τις όμορφες στιγμές!!!
 
   Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το Καρναβάλι της Βενετίας δε θεωρείται άδικα ένα από τα μακροβιότερα του κόσμου. Αρλεκίνοι, δόγηδες, κοντεσίνες, ντόμινα, σάτυροι, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες ντυμένοι με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια συναντιούνται στους δρόμους της Βενετίας και το μυστήριο παίρνει άλλες διαστάσεις.
 
   Το νόμισμα είναι το ευρώ και δεν είναι απαραίτητο διαβατήριο αν υπάρχει ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
 
   Το αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από και προς το Ελ. Βενιζέλος.
Καλή διάθεση λοιπόν, άνετα ρούχα και παπούτσια, η κάμερα στο χέρι και καλό ταξίδι!!!
 
('''Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κ.Ντότσικα για την παραχώρηση των φωτογραφιών του προσωπικού του αρχείου από επίσκεψη στη Βενετία, προκειμένου να εμπλουτίσουμε με εικόνες το "ταξίδι" αυτό, το οποίο και του αφιερώνουμε...'')

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τα βοθροκάναλα και οι κανίβαλοι δημοσιογράφοι. Από τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.
Τα βοθροκάναλα και οι κανίβαλοι δημοσιογράφοι. Από τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.
με 0 Σχόλια 1916 Views

Πιστεύω πως σε περιόδους κρίσεων τα ΜΜΕ οφείλουν να σταθούν δίπλα στον λαό, να κατέβουν αυτοί... αν δε μπορεί να ανέβει ο λαός, να τον εμψυχώσουν -όπως θα έκανε ένας καλός πατέρας στο παιδί του- και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν υψηλό το φρόνημά του! Γράφει ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή