«Η Γη της ελιάς» - ψυχογραφώντας την 'απελευθερωμένη' Αθηνά, "Πέρα απ’ αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

7934 Views
«Η Γη της ελιάς» - ψυχογραφώντας την 'απελευθερωμένη' Αθηνά, «Η Γη της ελιάς» - ψυχογραφώντας την 'απελευθερωμένη' Αθηνά, "Πέρα απ’ αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.

Ψυχογραφώντας Θεατρικές παραστάσεις, Κινηματογραφικές ταινίες, Τηλεοπτικές σειρές, Πέρα απ' αυτό που βλέπεις (Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή).

 

Οι αφυπνιστικές εμπειρίες μας κινητοποιούν και μας παρακινούν να αλλάξουμε σελίδα στη ζωή μας. Κι η Αθηνά αξιοποιεί στο έπακρο αυτές τις εμπειρίες για να επιστρέψει δυνατή και ελεύθερη. 
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.
.
Το ζέσταμα
Στην αρχή δεν είχα συμπαθήσει την Αθηνά. Δε συμφωνούσα με τη σκευωρία που είχε στήσει με τον εραστή της, το Δημήτρη και την εξαπάτηση όλων των γύρω της. Από τη στιγμή όμως που ξέκοψε από αυτόν και τον απομάκρυνε από το σπίτι και τη ζωή της, άρχισα να εκτιμώ τη στάση της και να αναγνωρίζω την πρόθεσή της να επανορθώσει το λάθος της.

Στη φετινή σεζόν με εντυπωσιάζει η κοσμοθεωρία της και θαυμάζω τη δύναμη με την οποία επέστρεψε στη ζωή μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή της.Η δράση
Σημασία δεν έχει αν κάνεις ένα λάθος, σημασία έχει τι θα κάνεις με το λάθος που έκανες. Αυτό σκέφτομαι ακούγοντας την Αθηνά να μιλά στην οικογένεια του μακαρίτη συζύγου της. Δεν έχει πλέον να κρύψει τίποτα κι αυτό από μόνο του την απελευθερώνει. ‘Βγήκαν οι σκελετοί από το ντουλάπι’, λέει νιώθοντας πια ελεύθερη και δυνατή. Γιατί σου δίνει τεράστια δύναμη η αποκάλυψη όλων των μυστικών και η παραδοχή των γεγονότων. Όταν παραδέχεσαι αυτά που έγιναν και αυτά που έκανες, δεν σε κρατά κανείς στο χέρι. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα και κανέναν. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Κι η Αθηνά αποδεικνύει με το παραπάνω ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Ανέλαβε τις ευθύνες των πράξεων της, υπέστη τις συνέπειες και βίωσε επιτέλους την πολυπόθητη κάθαρση. Μεγάλη υπόθεση να επιστρέφεις δικαιωμένος και ελεύθερος. Κι εκείνη υποστηρίζει με πάθος την άποψή της χωρίς να φοβάται και χωρίς να επιτρέπει στους άλλους να λογοκρίνουν τις επιλογές της.

Η εμπειρία της στη φυλακή αποδείχθηκε μια μεγάλη αφυπνιστική εμπειρία. Και οι αφυπνιστικές εμπειρίες μας κινητοποιούν και μας παρακινούν να αλλάξουμε σελίδα στη ζωή μας και να χαράξουμε νέο δρόμο. Άλλωστε κάθε γεγονός που συμβαίνει ξαφνικά και ανατρέπει τις ισορροπίες λειτουργεί, σύμφωνα με τον IrvinYalom, ως αφυπνιστική εμπειρία που μας ξυπνά και μας ωθεί σε ριζικές αλλαγές. Αφυπνιστικές εμπειρίες μπορεί να είναι μια ασθένεια, ένας θάνατος, ένας χωρισμός και γενικότερα οποιοδήποτε γεγονός δοκιμάζει τις ψυχικές αντοχές μας και μας φέρνει μπροστά σε προκλήσεις. Δεν αξιοποιούν βέβαια θετικά όλοι αυτές τις εμπειρίες στη ζωή τους. Για κάποιους αποτελούν την αρχή μιας νέας πορείας ενώ για κάποιους άλλους οι εμπειρίες αυτές γίνονται αφορμή για να σκληρύνουν κι άλλο, να αναπτύξουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους συνανθρώπους τους και να υφάνουν την υπόλοιπη ζωή τους γύρω από την ατυχία που έζησαν. Είναι αυτό που λέμε για τον πόνο. Ο πόνος μπορεί να σε μαλακώσει ή να σε αγριέψει.Δίκαιη είναι η Αθηνά, δίκαιη και ειλικρινής. Αν και δέχθηκε συναισθηματική βία από τον Ιπποκράτη Βρεττάκο, εκείνη παρέμεινε δίπλα του μέχρι το τέλος. Παρέμεινε δίπλα και στην κόρη του, τη Μυρτάλη. Κι όχι μόνο παρέμεινε δίπλα της αλλά την υποστήριξε όταν κανείς άλλος δεν ήταν κοντά της. Στάθηκε γενναιόδωρη χαρίζοντας της ποσοστό που της έδωσε την πλειοψηφία των μετοχών στην οικογενειακή εταιρεία. Βλέποντας όμως τη μεγάλη μεταστροφή της και την απαράδεκτη συμπεριφορά της απέναντι σε όλη την οικογένεια, δε διστάζει να τη βάλει στη θέση της λέγοντας της την αλήθεια της. Κι η αλήθεια της είναι ότι μετάνιωσε που τη βοήθησε. Τη στιγμή που ακούω την Αθηνά να δηλώνει μετανιωμένη, σκέφτομαι τη δύναμη που χρειάζεται να έχει κανείς για να παραδεχθεί ότι μετάνιωσε για κάτι που έκανε. Γιατί τελικά απαιτεί δύναμη και θάρρος να παραδέχεσαι ότι μετάνιωσες. Μόνο αν έχεις μετανιώσει, έχεις διδαχθεί.

Περήφανη και αξιοπρεπής γυναίκα η Αθηνά που δε χρειάζεται να κάνει επίδειξη πλούτου ή υπεροχής για να νιώσει καλά. Άλλωστε ο άνθρωπος που τα έχει καλά με τον εαυτό του δεν κάνει επίδειξη. Ο άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του δεν κάνει θόρυβο. Κινείται ήσυχα και διακριτικά, συναναστρέφεται με όλους και στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη χωρίς να διατυμπανίζει αυτό που προσφέρει. Κι η Αθηνά δε διστάζει να ανοίξει ακόμα και το σπίτι της για να φιλοξενήσει την Ολυμπία, μια νέα γυναίκα που κακοποιείται βάναυσα και συστηματικά από τον άντρα της. Ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της σε μια άγνωστη γυναίκα ρισκάροντας αλλά δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο καθώς η αίσθηση δικαιοσύνης που τη χαρακτηρίζει δεν της αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο.
Η ανωτερότητα αυτής της γυναίκας όμως φαίνεται και σε μια άλλη περίπτωση. Προσκαλεί σε δείπνο την Ιουλία και το Γιώργη προκειμένου να συζητήσει ανοιχτά μαζί τους εξηγώντας τους πως δεν έχει μείνει καμία απολύτως σκιά από την ημέρα που ο αστυνόμος τη συνέλαβε. Δεν αντέχει την ιδέα να δοκιμάζεται η σχέση του ζευγαριού εξ αιτίας της και αποδεικνύει περίτρανα την αξία της ενσυναίσθησης καθώς μπαίνει με μεγάλη ευκολία στη θέση του Γιώργη και του δίνει δίκιο χωρίς δεύτερη σκέψη.
Γεμάτη αγάπη και όμορφες προθέσεις είναι η Αθηνά. Χορτασμένη από ανέσεις και δοτική. Μοιράζεται με προθυμία, γίνεται ένα με τους ανθρώπους που αγαπά και τιμά την έννοια της φιλίας. Μια γυναίκα όμορφη εξωτερικά και εσωτερικά.

Το κλείσιμο
Ένα από τα στοιχεία του ρόλου της που βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό είναι η ζεστασιά που εκπέμπει και οι τρυφερές σχέσεις που αναπτύσσει με τους σημαντικούς άλλους της ζωής της. Ξεχωρίζω κάτι ακόμα στην Αθηνά. Την ικανότητά της να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Κι αυτό μου θυμίζει τόσο πολύ τα λόγια του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν».
.
"Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης": 
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Αλήθεια τι υπάρχει πίσω από ένα ρόλο; Και τι γίνεται με τις δυναμικές μεταξύ διαφορετικών ρόλων; Σας περιμένω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές, να διαβάζουμε διαφορετικά τα σενάρια και να βλέπουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία "Tár" του Τοντ Φιλντ με την συγκλονιστική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ
με 0 Σχόλια 3259 Views

Η ταινία “Tár”  του Τοντ Φλιντ με την σπουδαία Κέιτ Μπλάνσετ θα προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 9 Φεβρουαρίου από τη Tulip

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη