Έθιμα Ελλήνων – Μια διαφορετική ανάλυση.

574 Views
Έθιμα Ελλήνων – Μια  διαφορετική  ανάλυση. Έθιμα Ελλήνων – Μια διαφορετική ανάλυση.

 


AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟ


Βρισκόμαστε, χρονικά, στην "καρδιά" της τέλεσης των ελληνικών εθίμων. Το μεγαλύτερο μέρος τους ξεκινά από τα Χριστούγεννα και τελειώνει το Πάσχα. Κατά τους μήνες Δεκέμβριο ως Απρίλιο γίνονται τα περισσότερα από όσα τελούνται στον ελληνικό χώρο.
 
Όμως τι είναι ένα έθιμο; Είναι απλά η αναβίωση κάποιου γεγονότος; Αν ναι, τι είδους γεγονός μπορεί να είναι; Συνοδεύεται ένα έθιμο και από άλλες εκδηλώσεις κι' αν ναι, τι είδους; Πόσων ειδών έθιμα έχουμε στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι οργανωτικοί τους φορείς;
 
Συχνά στην χώρα μας γίνεται σύγχυση ανάμεσα στους όρους Φεστιβάλ, Δρώμενο, ΄Εθιμο, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Αναβίωση. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε, όσο είναι δυνατόν, το ομιχλώδες τοπίο της καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
 
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα ελληνικά έθιμα, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, μπορούν να είναι τριών ειδών: α) θρησκευτικά β) ιστορικά γ) κοινωνιολογικά/λαογραφικά. Και στις τρεις περιπτώσεις κοινός παρονομαστής είναι, φυσικά, η προσπάθεια του ελληνικού λαού να διατηρήσει άσβεστη την μνήμη των προγόνων και της Ιστορίας του.
 
Αρχικά οφείλουμε να πούμε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας φορέας που να θεσπίζει ή ονοματίζει τα έθιμα ΕΠΙΣΗΜΑ. Υπάρχουν έθιμα στη Ελλάδα που αναφέρονται περιγραφικά (π.χ. «Πάμε να κάνουμε το γύρο του χωριού με γαϊδουράκια και μετά …») και όχι με έναν τίτλο, έστω και μεγάλο σε λέξεις.
 
Μερικά έθιμα έχουν δυο ή τρεις παρεμφερείς ονομασίες, π.χ. τα «Ρουγκατσάρια» ονομάζονται και «Ραγκουτσάρια» ή «Ρουγκάτσια» ή και «Λουγκατσάρια» (εδώ πρόκειται απλώς για αλλαγή σειρά φωνηέντων και διφθόγγων). Η «Γυναικοκρατία», αντίστοιχα, ονομάζεται και «Γιορτή της Μπάμπως» και «Μπαμπιντέν», ενώ οι «Καβαλάρηδες» ονομάζονται και «Ιππικοί Αγώνες» ή «Ιπποδρομίες». Πολλά άλλα έθιμα έχουν την ίδια ιδιομορφία.
 
Επίσης, μερικά έθιμα διεξάγονται σποραδικά, δηλαδή όχι σε ετήσια βάση, επειδή οι οργανωτές τους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα παρουσιάζουν πιο τακτικά. Ας μην ξεχνάμε και την περίπτωση όπου ένα έθιμο διεξάγεται σε άλλο τόπο από αυτόν που ανήκει ή ξεκίνησε, διότι κάποιος ή κάποιοι θέλουν απλώς να θυμηθούν τις ρίζες τους.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Σταμάτης Γαργαλιάνος
Σταμάτης Γαργαλιάνος
Ο Σταμάτης Γαργαλιάνος είναι συγγραφέας 25 βιβλίων, 12 θεατρικών έργων, ποιημάτων, αλλά και άρθρων σε περιοδικά και εισηγήσεων σε συνέδρια. Κάτοχος 7 πανεπιστημιακών πτυχίων μεταξύ των οποίων μιας διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Ντωφίν Γαλλίας PARIS-IX. Φιλοσοφεί διαρκώς για την ύπαρξή μας, ενώ παράλληλα επαναστατεί για αδικίες εις βάρος κάθε όντος επί γης. Μελετά και ψάχνει να βρει λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, μέρος των οποίων θα καταγράφει σε αυτήν την στήλη.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
80 καλλιτέχνες υπογράφουν στηρίζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΚΘΒΕ (ονόματα).
80 καλλιτέχνες υπογράφουν στηρίζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΚΘΒΕ (ονόματα).
με 0 Σχόλια 898 Views
Πρώτες υπογραφές στήριξης του αγώνα για Σύμβαση στο  ΚΘΒΕ και συνεχίζουμε... Εδώ και τόσους μήνες οι εργαζόμενοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αγωνίζονται για την υπογραφή της προϋπάρχουσας συλλογικής σύμβασης. Όμως κάθε αγώνας, κάθε διεκδίκηση, κάθε σκίρτημα έχει βρει τοίχο. Έχει βρει κλειστά αυτιά, έχει βρει ανθρώπους που δε θέλουν να μπορέσει ένα από τα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, να λειτουργήσει με ανθρώπινους όρους εργασίας.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή