Έθιμα Ελλήνων – Μια διαφορετική ανάλυση.

1070 Views
Έθιμα Ελλήνων – Μια  διαφορετική  ανάλυση. Έθιμα Ελλήνων – Μια διαφορετική ανάλυση.

 


AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟ


Βρισκόμαστε, χρονικά, στην "καρδιά" της τέλεσης των ελληνικών εθίμων. Το μεγαλύτερο μέρος τους ξεκινά από τα Χριστούγεννα και τελειώνει το Πάσχα. Κατά τους μήνες Δεκέμβριο ως Απρίλιο γίνονται τα περισσότερα από όσα τελούνται στον ελληνικό χώρο.
 
Όμως τι είναι ένα έθιμο; Είναι απλά η αναβίωση κάποιου γεγονότος; Αν ναι, τι είδους γεγονός μπορεί να είναι; Συνοδεύεται ένα έθιμο και από άλλες εκδηλώσεις κι' αν ναι, τι είδους; Πόσων ειδών έθιμα έχουμε στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι οργανωτικοί τους φορείς;
 
Συχνά στην χώρα μας γίνεται σύγχυση ανάμεσα στους όρους Φεστιβάλ, Δρώμενο, ΄Εθιμο, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Αναβίωση. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε, όσο είναι δυνατόν, το ομιχλώδες τοπίο της καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
 
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα ελληνικά έθιμα, όσον αφορά το περιεχόμενό τους, μπορούν να είναι τριών ειδών: α) θρησκευτικά β) ιστορικά γ) κοινωνιολογικά/λαογραφικά. Και στις τρεις περιπτώσεις κοινός παρονομαστής είναι, φυσικά, η προσπάθεια του ελληνικού λαού να διατηρήσει άσβεστη την μνήμη των προγόνων και της Ιστορίας του.
 
Αρχικά οφείλουμε να πούμε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας φορέας που να θεσπίζει ή ονοματίζει τα έθιμα ΕΠΙΣΗΜΑ. Υπάρχουν έθιμα στη Ελλάδα που αναφέρονται περιγραφικά (π.χ. «Πάμε να κάνουμε το γύρο του χωριού με γαϊδουράκια και μετά …») και όχι με έναν τίτλο, έστω και μεγάλο σε λέξεις.
 
Μερικά έθιμα έχουν δυο ή τρεις παρεμφερείς ονομασίες, π.χ. τα «Ρουγκατσάρια» ονομάζονται και «Ραγκουτσάρια» ή «Ρουγκάτσια» ή και «Λουγκατσάρια» (εδώ πρόκειται απλώς για αλλαγή σειρά φωνηέντων και διφθόγγων). Η «Γυναικοκρατία», αντίστοιχα, ονομάζεται και «Γιορτή της Μπάμπως» και «Μπαμπιντέν», ενώ οι «Καβαλάρηδες» ονομάζονται και «Ιππικοί Αγώνες» ή «Ιπποδρομίες». Πολλά άλλα έθιμα έχουν την ίδια ιδιομορφία.
 
Επίσης, μερικά έθιμα διεξάγονται σποραδικά, δηλαδή όχι σε ετήσια βάση, επειδή οι οργανωτές τους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα παρουσιάζουν πιο τακτικά. Ας μην ξεχνάμε και την περίπτωση όπου ένα έθιμο διεξάγεται σε άλλο τόπο από αυτόν που ανήκει ή ξεκίνησε, διότι κάποιος ή κάποιοι θέλουν απλώς να θυμηθούν τις ρίζες τους.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ρένα Καλπάκη
Ρένα Καλπάκη

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή