Rss title here http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Fri, 22 Sep 2017 07:53:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Χάνουν τις ελπίδες τους στο Μεξικό: «Δεν υπάρχει άλλο παιδί ζωντανό στο σχολείο»]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/#comments +Fri, 22 Sep 2017 07:53:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/  Ο χρόνος πιέζει πλέον κάθε λεπτό που περνάει όλο και περισσότερο στο Μεξικό, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 272 άνθρωποι, για να ανασυρθούν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών ενός σχολείου που κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 30 μαθητές.


Αντίθετα με όσα έλεγαν πολλοί αξιωματούχοι από την Τρίτη, οι μεξικανικές αρχές
διέψευσαν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ότι υπάρχει ακόμα ένα μικρό κορίτσι ζωντανό μέσα στα συντρίμμια του ιδιωτικού σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, οι προσπάθειες για τη διάσωση του οποίου έκαναν τη χώρα να κρατάει την ανάσα της κι απασχόλησαν τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.


«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά, είτε στο νοσοκομείο, ή στα σπίτια τους», δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άνχελ Σαρμιέντο, ανώτατο στέλεχος του σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιθανόν υπάρχει ένας ενήλικος ακόμη παγιδευμένος κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου.

Έπειτα από 48 ώρες και πλέον, μέλη σωστικών συνεργείων και εθελοντές συνέχιζαν χωρίς διακοπή την έρευνα στο ιδιωτικό σχολείο, όπου περίπου είκοσι μαθητές και μαθήτριες επτά ως δεκατριών ετών και τουλάχιστον έξι ενήλικοι έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο κατέρρευσε.

Όπως και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, οι εθελοντές και τα μέλη των σωστικών συνεργείων άρχιζαν να δείχνουν σημάδια εξάντλησης. 

Με βάση μια νέα καταμέτρηση, η οποία παίρνει υπόψη τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές και οι εθνικές αρχές, οι νεκροί είναι 137 στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 43 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, πέντε στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα, δηλαδή 272 συνολικά. Ένας υπήκοος της Ταϊβάν, μια υπήκοος του Παναμά κι ένας υπήκοος της Ισπανίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών τους αντιστοίχως.

Στην μεξικανική πρωτεύουσα, στη συνοικία Ρόμα, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό, τα μέλη των σωστικών συνεργείων επίσης συνέχιζαν την κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια αυτού που ήταν ένα κτίριο επτά ορόφων, όπου εργάζονταν περίπου 70 υπάλληλοι. 28 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από εκεί, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, αλλά αρνήθηκε να πει πόσοι θεωρεί πως είναι ακόμη παγιδευμένοι.

Ο Αρμάντο Αλμπαράν, 49 ετών, είπε πως ελπίζει ακόμα να ξαναδεί ζωντανή την ανιψιά του, την 30χρονη Καρίνα. «Υπάρχουν ενδείξεις που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε ότι είναι ακόμα άνθρωποι (ζωντανοί) εκεί μέσα», είπε.

Η Πόλα Δίας, μέλος της παγκόσμιας φήμης μονάδας «Τόπος» («Τυφλοπόντικες»)—ενός εξειδικευμένου σώματος που ιδρύθηκε στο Μεξικό μετά το σεισμό του 1985, στον οποίο 10.000 πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους, για να ανασύρει επιζώντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει—κάλεσε τις αρχές να δείξουν «ευελιξία».

«Έπειτα από 72 ώρες, οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπτονται και αρχίζει η κατεδάφιση (...) Θα ήθελα να ζητήσω αυτό να μη γίνει τόσο απαρέγκλιτα (...) να σκεφτούμε όχι μόνο αυτούς που είναι παγιδευμένοι μέσα αλλά κι αυτούς που αγωνιούν απέξω», είπε η 53χρονη.

Η φήμη ότι θα σταλούν πολύ σύντομα μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια προκάλεσαν εκδηλώσεις οργής από πολλούς, αναγκάζοντας τις αρχές να αντιδράσουν. «Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα χρησιμοποιήσουμε εκσκαφείς στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Λουίς Φελίπε δε λα Πουέντε.

Περίπου σαράντα κτίρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, διευκρίνισε ο δήμαρχός της Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα.

Το κύμα αλληλεγγύης των πολιτών μετά το σεισμό ήταν τέτοιο που τα σωστικά συνεργεία και τα ΜΜΕ κάλεσαν τον πληθυσμό να μη στέλνει πλέον άλλα τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν. Καταρτίστηκαν λίστες από τα σωστικά συνεργεία για τα υλικά και τους εθελοντές που χρειάζονται, που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαλογής.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985, το τραύμα από τον οποίο ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στο Μεξικό.

Προς κατάπληξη πολλών, η αντισεισμική τεχνολογία απέτυχε την Τρίτη: ο ηχητικός συναγερμός που ακούγεται στην πρωτεύουσα σε περίπτωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων είτε δεν λειτούργησε, είτε ακούστηκε όταν ήταν πια πολύ αργά. Κατά ειδικούς, αυτό μάλλον οφείλεται στο σημείο του επικέντρου: ο σεισμός έγινε στο κεντρικό Μεξικό, μακριά από την κύρια ζώνη κινδύνου, τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου έχουν τοποθετηθεί περίπου εκατό υποθαλάσσιοι αισθητήρες κατά μήκος των ακτών.

Επίσης οι εκτεταμένες ζημιές σε πολλά κτίρια, κάποια συγκριτικά καινούργια, εγείρουν ερωτήματα για την τήρηση του κώδικα για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων, που θεωρητικά έγινε πολύ πιο αυστηρός μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’85.

Ορισμένοι κάτοικοι και εθελοντές εξάλλου κατήγγειλαν ότι οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και ο στρατός καθυστέρησαν να φθάσουν στις πιο φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας, δίνοντας προφανώς την προτεραιότητα στις πλουσιότερες.

Συγκλονίζει μαθητής του σχολείου που κατέρρευσε

Ένα, από τα λίγα, παιδιά που κατάφεραν να βγουν ζωντανά από το σχολείο που κατέρρευσε από το φονικό σεισμό περιέγραψε πώς κατάφερε να σωθεί.

«Κάναμε αγγλικά, όταν το έδαφος άρχισε να τρέμει», ανέφερε  σε κατάσταση σοκ το παιδί, σημειώνοντας πως ήταν εκείνος που φώναξε στους συμμαθητές του ότι γίνεται σεισμός, αφού δεν σήμανε κανένας συναγερμός. 

«Πήρα την πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου, που ήταν να μην πάω προς τα αριστερά, που το κτήριο κατέρρευσε πρώτα. Πήγα δεξιά με τους φίλους μου», λέει το παιδί για την απόφαση που του έσωσε τη ζωή.

«Έβλεπα ανθρώπους γύρω μου την μια στιγμή και την άλλη δεν υπήρχαν. Μόλις βγήκαμε έξω είδαμε ότι όλο το σχολείο είχε πέσει», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/feed/
<![CDATA[Όσα «παρέλειψε» το πείραμα της UNICEF. Γράφει η Π. Στασινοπούλου]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/#comments +Thu, 21 Sep 2017 17:44:00 +0300 28 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/ Είναι αλήθεια ότι όσοι λάβαμε γνώση - και είμαστε αμέτρητα πολλοί- του κοινωνικού πειράματος της οργάνωσης, θαυμάσαμε την ευρηματικότητα μιας όντως πρωτότυπης δράσης.]]> Είναι αλήθεια ότι όσοι λάβαμε γνώση - και είμαστε αμέτρητα πολλοί- του κοινωνικού πειράματος της οργάνωσης, θαυμάσαμε την ευρηματικότητα μιας όντως πρωτότυπης δράσης. Η οποία ξέφυγε από τα συνήθη τετριμμένα και με την ευφάνταστη εμπλοκή των πολιτών σε αυτήν, δεν αποκλείεται να πέτυχε σε ένα βαθμό την ποθούμενη ευαισθητοποίηση. Το να «κοστολογείς» ένα μπουκαλάκι νερού σε χιλιόμετρα, βάζοντας τους ενδιαφερόμενους να τα περπατήσουν σε διάδρομο γυμναστικής προκειμένου να το αποκτήσουν, σε πρώτη ανάγνωση είναι μια εξαιρετική ιδέα «προσομοίωσης» για τα χιλιόμετρα που διανύουν κάποιοι πληθυσμοί στον πλανήτη για να βρουν πόσιμο νερό…. 5, 10, 20, 40, για το πλέον αναγκαίο αγαθό επιβίωσης. Δεν αποκλείεται λοιπόν, κάποιοι  εξ όσων συμμετείχαν στο πείραμα, να συνειδητοποίησαν περπατώντας χιλιόμετρα στο διάδρομο, τον τιτάνιο αγώνα των μη προνομιούχων για την επιβίωση, για ένα αγαθό που οι ίδιοι θεωρούν (θεωρούμε) δεδομένο, αυτονόητο, σε απόλυτη αφθονία και τόσο εύκολα προσβάσιμο που φτάνει να απλώσεις το χέρι δίπλα σου και να ανοίξεις μια βάνα!
 
Ωστόσο αυτό που συνειδητοποίησαν, δεν είναι παρά μια τρίχα μοναχά ενός σκληρού αγώνα, που το μυαλό του προνομιούχου της δυτικής κοινωνίας, αδυνατεί να συλλάβει, σε όσα αντίστοιχα «κοινωνικά πειράματα» κι αν συμμετάσχει. Διότι βεβαίως αυτά εκτελούνται υπό ελεγχόμενες συνθήκες, με την απαραίτητη ασφάλεια και δεν παύουν να συνιστούν ως προσομοιώσεις, μια πλασματική ή «εικονική» πραγματικότητα. Ναι, πολύ πρωτότυπη, πολύ διαφορετική, πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα της UNICEF, αλλά αποτελεσματική μέχρις ενός σημείου, γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω το πείραμα… Έπρεπε για ευνόητους λόγους να «παραλείψει» όλα εκείνα που συνθέτουν την ρεαλιστική πραγματικότητα των ανθρώπων του τρίτου κόσμου και όχι μόνο, των αναγκασμένων να «πληρώνουν» καθημερινά το νερό τους με πεζοπορίες μιλίων. Διότι προφανώς δεν μπορούσε να εντάξει στο πείραμα…
 
-       Ότι τα χιλιόμετρα δεν εκτελούνται βεβαίως πάνω σε ασφαλή και ομαλό… διάδρομο γυμναστικής, αλλά πιθανότατα σε κακοτράχαλους χωματόδρομους ή ανάμεσα από πέτρες κι αγκάθια, στην άγρια φύση,  ή ανάμεσα από εμπόλεμες ζώνες, συχνά με κίνδυνο ζωής…
 
-       Ότι οι πεζοπόροι σε εκείνες τις μακρινές «καταραμένες» χώρες, δεν περπατούν χιλιόμετρα φορώντας… αθλητικά παπούτσια, αλλά στην καλύτερη περίπτωση τα ξεχαρβαλωμένα απομεινάρια της Δύσης και στη χειρότερη τις… γυμνές τους πατούσες.
 
-       Ότι στα χιλιόμετρα που διανύουν για να φτάσουν το νερό, θα πρέπει φυσικά να προστεθούν άλλα τόσα για την επιστροφή στην εστία και κουβαλώντας όχι ένα… μπουκαλάκι, αλλά μπετόνια και κουβάδες…
 
-       Ότι όλη τούτη η οδύσσεια του νερού, λαμβάνει χώρα όχι ως… χάπενιγκ ενός ευκαιριακού πειράματος με τα σχετικά μέτρα προστασίας και «ευχάριστο» καιρό, αλλά ως καθημερινή δυσβάσταχτη πορεία, κάτω από καυτό ήλιο, κάτω από αλύπητη βροχή, κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες…
 
-       Ότι επιπλέον αυτοί οι άνθρωποι που βιώνουν σε καθημερινή βάση τον αγώνα της τροφοδοσίας με νερό, δεν βρίσκονται απαραίτητα στην καλύτερη φυσική κατάσταση όπως οι… αθλούμενοι, δεν θα έλεγε κανείς ότι σφύζουν από υγεία και φυσικά είναι υποσιτισμένοι, στα όρια της επιβίωσης. Ωστόσο και εξαντλημένοι οφείλουν να βαδίσουν τα μαρτυρικά χιλιόμετρα…
 
-       Ότι δεν αποκλείεται στις καθημερινές, μακριές πορείες, τις οποίες αναλαμβάνουν συνήθως γυναίκες και παιδιά, να συμβεί οτιδήποτε απρόβλεπτο, που βέβαια θα πρέπει να διαχειριστούν μόνοι  και αβοήθητοι, χωρίς καμιά μέριμνα από πουθενά…
 
-       Ότι δεν αποκλείεται επίσης, αφού διανύσουν τον προσωπικό τους Γολγοθά και φτάσουν στο πολυπόθητο τέρμα, να μην τους περιμένει… μπουκαλάκι με διαυγές, καθαρό, λαχταριστό νερό! Να βρουν κάποια μέρα στο τέλος της συνηθισμένης διαδρομής, το «πόσιμο» νερό ακατάλληλο προς πόσιν… θολό, βρώμικο, μολυσμένο. Με τί κουράγιο να αναζητήσουν πιο μακρινή πηγή και ποιος θα τους προστατέψει… μήπως μπορεί να τους προστατέψει από  τη δυσεντερία, την ηπατίτιδα, τις λοιμώξεις;
 
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι παρά τις αγνές προθέσεις για την ευαισθητοποίηση, καμία παρόμοια δράση ΔΕΝ μπορεί εκ των πραγμάτων να «αναπαραστήσει» την αυθεντική πραγματικότητα με όλο τον σκληρό ρεαλισμό της. Μόνο αν το ζήσεις στις φυσικές συνθήκες αυτών των ανθρώπων, αν μπορούσες να ακολουθήσεις έστω μία μέρα την καθημερινή τους διαδρομή, θα μιλούσαμε για βίωμα τυπωμένο ανεξίτηλα, που η δύναμή του για έναν στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο, θα ανέτρεπε σίγουρα όλο το σκεπτικό του. Θα αναθεωρούσε εκ βάθρων τη στάση ζωής του απέναντι στην αλόγιστη κατανάλωση, την κοινωνική ανισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα… Και σε κάθε άνοιγμα της βρύσης, ένας ολόκληρος κόσμος στερημένων θα τον «έπνιγε» και μια ολόκληρη κουλτούρα βολεμένων θα παρασυρόταν από το τρεχούμενο νερό…
 
Με τη συμμετοχή του στο πείραμα, ίσως την ώρα που λαχάνιαζε στο διάδρομο φτάνοντας τα τελευταία χιλιόμετρα, κάτι να τον άγγιξε για την κοινωνική πληγή, αλλά ούτε κατά διάνοια το μέγεθος και οι πραγματικές διαστάσεις της. Γιατί, κακά τα ψέματα, το όλο εγχείρημα και παρά τις υγιείς προθέσεις επαναλαμβάνω, δεν διαφέρει και πολύ επί της ουσίας από το γνωστό μας… Survivor σε μικρογραφία. Του οποίου οι εμπνευστές – ασχέτως του εμπορικού προϊόντος- επίσης διατείνονται ότι «αναπαριστούν» σκληρές συνθήκες στέρησης και  δοκιμασίες, αντίστοιχες με αυτές ανθρώπων στα όρια επιβίωσης. Φιλοδοξώντας να πείσουν ότι ένα ελεγχόμενο, προστατευμένο, πλασματικό περιβάλλον, μπορεί να υποκαταστήσει ένα αληθινό με αυθεντική σκληρότητα… Βέβαια οι τελευταίοι εμπορεύονται χυδαία την παραπλάνηση και μαζί ανθρώπους, ενώ μια ανθρωπιστική οργάνωση για το παιδί με το κύρος της UNICEF, προφανώς κινείται με υγιείς προθέσεις, στοχεύοντας στη αφύπνιση. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό τα κατάφερε επί της ουσίας και βέβαια δεν θεωρώ ένδειξη το ποσοστό συμμετοχής. Γιατί άλλο αθλούμενος, καλά προπονημένος, καλοταϊσμένος, γεμάτος ενέργεια και… βολή, κι άλλο εξαθλιωμένος, πεινασμένος, αβοήθητος, απροστάτευτος, στο έλεος ενός… «κατώτερου θεού»! Χρήσιμο το πείραμα, αλλά μη ξεχνάς συνάνθρωπε ότι του λείπουν σοβαρά- σοβαρότατα δεδομένα.
 
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΑνθρωποςΚαιΚοινωνία #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΑνθρώπιναΔικαιώματα  #ΛειψυδρίαΣτονΠλανήτη  #ΤρίτοςΚοσμος  #ΠείραμαUNICEF
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/feed/
<![CDATA[ΟΗΕ: Υπογράφηκε συνθήκη που απαγορεύει συμβολικά τα πυρηνικά όπλα]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/#comments +Thu, 21 Sep 2017 09:01:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/  Μια πενηνταριά χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία υπέγραψαν σήμερα συνθήκη η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και έχει συμβολική μόνο αξία εξαιτίας του μποϊκοτάζ της απαγόρευσης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.

]]>
Μια πενηνταριά χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία υπέγραψαν σήμερα συνθήκη η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και έχει συμβολική μόνο αξία εξαιτίας του μποϊκοτάζ της απαγόρευσης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.

Η συνθήκη, η οποία εκπονήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες.


Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο αυτό και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 50 χώρες.

Καμιά από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις --ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βόρεια Κορέα-- δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποστασιοποιήθηκαν επίσης, καθώς και η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει υποστεί, το 1945, επίθεση με ατομική βόμβα.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες επικρίνει την πρωτοβουλία, επικαλούμενες την βορειοκορεατική κρίση ως παράδειγμα μιας κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας που καθιστά απαραίτητο το πυρηνικό όπλο.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να εύχομαι περισσότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. (...) Ποιος μπορεί να πιστέψει πως η Βόρεια Κορέα θα αποδεχόταν μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων;», είχε δηλώσει τον Μάρτιο η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/feed/
<![CDATA[Μεξικό: 230 νεκροί ο νεότερος απολογισμός-Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παγιδευμένα παιδιά ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/#comments +Thu, 21 Sep 2017 08:24:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/ Αψηφώντας την κόπωσή τους, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τη μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν επιζώντες μετά τον πιο φονικό σεισμό εδώ και μια γενιά στο Μεξικό—ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, παγιδευμένο στα απομεινάρια του σχολείου του—την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 230.

]]>
Αψηφώντας την κόπωσή τους, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τη μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν επιζώντες μετά τον πιο φονικό σεισμό εδώ και μια γενιά στο Μεξικό—ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, παγιδευμένο στα απομεινάρια του σχολείου του—την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 230.

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν μια σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

Το όνομα του κοριτσιού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η οικογένειά της περιμένει αγωνιώντας σε κοντινή απόσταση.

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 21 παιδιά, επτά ως δεκατριών ετών και πέντε ενήλικοι, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,1 βαθμών την Τρίτη.

«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε, καθώς έπεφτε η νύχτα, ένα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός ισοπέδωσε εκατοντάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών, ηλικίας 3 ως 14 ετών, που παγιδεύτηκαν.

«Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985, που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.
Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες», είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. «Κάθε λεπτό μετράει», συμπλήρωσε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος έκανε κάτι ασυνήθιστο για αυτόν, βγήκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακούφισης των θυμάτων μετά και τους δύο σεισμούς, κάτι που πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στο ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές και συνδέουν με το ότι η αντίδραση του PRI στο σεισμό του 1985 ήταν μια από τις αιτίες που το οδήγησαν να απολέσει την μονοκρατορία του στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό, που κράταγε 71 χρόνια. Ο Πένια Νιέτο, ο πρώτος πρόεδρος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος αφότου αυτό είχε χάσει την εξουσία το 2000, δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα ήττα στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP   

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/feed/
<![CDATA[Το απίστευτο κοινωνικό πείραμα της Unicef: Πούλησε νερό σε χιλιόμετρα]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/#comments +Tue, 19 Sep 2017 10:37:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/ Πόσο θα περπατούσες για ένα μπουκάλι νερού; Η Unicef κοστολόγησε το νερό σε χιλιόμετρα για να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεγάλες αποστάσεις διανύουν παιδιά για λίγες σταγόνες.

Αν θεωρείς το νερό δεδομένο κάθε φορά που ανοίγεις τη βρύση του σπιτιού σου τότε θα πρέπει να νιώθεις τυχερός μετά από αυτό το βίντεο. Η Unicef έστησε έναν πάγκο με μπουκαλάκια νερού, δίπλα σε έναν διάδρομο γυμναστικής.
Ο λόγος; Ήθελε να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεγάλες αποστάσεις διανύουν οι άνθρωποι στις υποανάπτυκτες χώρες για να φτάσουν σε πηγές με νερό ή βρύσες. 
Κάθε μπουκάλι μία διαφορετική περιοχή και φυσικά διαφορετική απόσταση.
Η πρώτη γυναίκα διάλεξε ένα μπουκάλι νερού από τη Σομαλία. Το κόστος; 10 χιλιόμετρα, ενώ υπήρχαν μπουκάλια που... κόστιζαν μέχρι και 50 χιλιόμετρα!
Όσοι κατάφεραν να τερματίσουν πήραν ένα μπουκάλι νερού. Τα συστατικά του όμως τους σόκαραν! Ηπατίτιδα, Χολέρα κι άλλες αρρώστιες...
Ένα απίστευτο κοινωνικό πείραμα που σίγουρα σε κάνει να σκεφτείς δύο φορές πριν αφήσεις ξανά το νερό της βρύσης να τρέχει χωρίς λόγο!
 
Κι από εδώ η Aysha. Ένα κορίτσι που περπατάει 8 ώρες την ημέρα για να φέρει νερό στην οικογένεια του...

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/feed/
<![CDATA[Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες μπήκαν 648 άνθρωποι που χόρεψαν όλοι μαζί Καλαματιανό ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/#comments +Tue, 19 Sep 2017 08:24:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/  Ο χορός των εκατοντάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας, στις 17:00 την Κυριακή. 

]]>
     Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες μπήκαν 648 άνθρωποι που χόρεψαν όλοι μαζί Καλαματιανό 

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια που πραγματοποιήσαν 648 ανθρώπων κάθε ηλικίας, από την Καλαμάτα και άλλες περιοχές, να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες, αφού κατόρθωσαν να χορέψουν μαζί τον παραδοσιακό χορό «Καλαματιανό».

Ο χορός των εκατοντάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας, στις 17:00 την Κυριακή.Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειαζόταν οργανωμένη προσπάθεια και τήρηση κανόνων στο πλαίσιο διαδικασίας με κριτές και επόπτες. Συγκεκριμένα, όπως και έγινε, έπρεπε να χορέψουν τουλάχιστον 600 άτομα σωστά, κάνοντας τα ίδια βήματα και με ομοιόμορφη ενυμασία. 

Φωτογραφία: Facebook/Marios Fame 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/feed/
<![CDATA[Έρευνα: 5.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω του «Dieselgate»]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dieselgate-20673/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dieselgate-20673/#comments +Tue, 19 Sep 2017 08:14:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dieselgate-20673/  Σε περίπου 5.000 παραπάνω από τους αναμενόμενους υπολογίζει μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη τους θανάτους λόγω της κρυφής ρύπανσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. 

]]>
 Έρευνα: 5.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω του «Dieselgate»

Σε περίπου 5.000 παραπάνω από τους αναμενόμενους υπολογίζει μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη τους θανάτους λόγω της κρυφής ρύπανσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Πρόκειται για την υπόθεση η οποία είναι γνωστή και ως σκάνδαλο «Dieselgate», που ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τη Volkswagen.

Οι πρόσθετοι θάνατοι αποδίδονται στους ρύπους (οξείδια του αζώτου) που εκπέμπουν κυρίως οι παλαιότερης γενιάς κινητήρες των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Οι ρύποι αυτοί είναι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας υψηλότεροι από ό,τι φαίνονται στα τεστ - κάτι που εν μέρει αποδίδεται σε ειδικό λογισμικό που «καμουφλάρει» τις μετρήσεις στα τεστ.

Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».

Είχε πρόσφατα προηγηθεί μια άλλη παρεμφερής μελέτη στο περιοδικό «Nature», η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το τίμημα των κρυφών ρύπων είναι περίπου 7.000 έξτρα πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου είναι τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερες στον δρόμο από ό,τι στα επίσημα εργαστηριακά τεστ.

Περίπου 425.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη αποδίδονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πάνω από το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων προκαλείται από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση των ανθρώπων σε μικροσκοπικά σωματίδια, όπως αυτά που δημιουργούνται από τα οξείδια του αζώτου.

Η μελέτη εκτιμά ότι από τους 425.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, οι 10.000 μπορούν να αποδοθούν στα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θάνατοι (5.000) σχετίζονται με τους κρυφούς ρύπους αυτών των οξειδίων λόγω του «Dieselgate».

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν τα πετρελαιοκίνητα εξέπεμπαν παρόμοια επίπεδα οξειδίων του αζώτου με τα βενζινοκίνητα, θα αποφεύγονταν περίπου τα τρίτα τέταρτα των πρόωρων θανάτων, δηλαδή 7.500.

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω σωματιδίων από τα ντιζελοκίνητα οχήματα είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Από τη δεκαετία του 1990, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη και σήμερα έχουν φθάσει να αποτελούν περίπου το μισό του στόλου των οχημάτων (με σημαντικές όμως διαφορές από χώρα σε χώρα). Σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια οχήματα με πετρέλαιο στην Ευρώπη, διπλάσια από όσα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dieselgate-20673/feed/
<![CDATA[Τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση που τεθούν σε διαθεσιμότητα]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dikaiomata-ergazomenon-apolisi-20647/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dikaiomata-ergazomenon-apolisi-20647/#comments +Sun, 17 Sep 2017 08:43:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dikaiomata-ergazomenon-apolisi-20647/  Τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση που τεθούν σε διαθεσιμότητα

]]>
 Τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση που τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που θέτουν τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα.

Η οικονομική δυσπραγία της επιχείρησης συχνά θέτει τον εργοδότη σε δυσμενή θέση ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσής του να καταβάλλει την μισθοδοσία του προσωπικού.
O ν. 3846/2010,όπως αναφέρει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, μεταβάλλει το θεσμικό πλαίσιο καθώς και τις προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά, προκειμένου να αποφευχθεί η δικαστική ακυρότητα της, κατά τα άλλα, νόμιμης αυτής ενέργειας του εργοδότη.

Το άρθρο 4 του νέου νόμου (τροποποιώντας το άρθρο 10 του παλαιότερου ν. 3198/55) παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν περιορισμό της οικονομικής τους δραστηριότητας, αντί να προβούν στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν προβεί σε διαβούλευση με τους νομίμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ως νόμιμοι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά σειρά προτεραιότητας ορίζονται στο άρθρο 2 παρ. 3 του νέου νόμου οι εξής:
α) οι εκπρόσωποι από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης η οποία καλύπτει κατά το καταστατικό της εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους
β) οι εκπρόσωποι των υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων της επιχείρησης
γ) το συμβούλιο των εργαζομένων.
Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων η ενημέρωση και η διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων.

Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης.

Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης. Εάν δεν λάβει χώρα διαβούλευση ή εάν κατά την διενέργειά της δεν τηρηθεί η συμπεριφορά και γενικά τα όρια που επιβάλει η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, καθίσταται παράνομη και εξ αυτού του λόγου άκυρη η επιβολή της διαθεσιμότητας, επειδή γίνεται κατά παράβαση απαγορευτικής διάταξης νόμου.

Απαραίτητα, επίσης, στοιχεία εγκυρότητας της διαθεσιμότητας είναι ο έγγραφος τύπος, στον οποίο υποβάλλεται η δήλωση του εργοδότη, η παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και των προβλέψεων για το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς και η ενημέρωση των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει, ποιους εργαζόμενους θα αφορά (π.χ. ένα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού) και βάσει ποιών κριτηρίων θα επιλεγούν, τελικά, οι εργαζόμενοι στους οποίους θα επιβληθεί το ως άνω μέτρο.

Η διάρκειά της θέσεως μισθωτού σε διαθεσιμότητα, δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τους τρεις μήνες ετησίως. Για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, ο μισθωτός υποχρεωτικά λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχολήσεως. Σε περίπτωση που η διαθεσιμότητα έχει μικρότερη διάρκεια από 1 μήνα (πχ 20 μέρες), τότε η αμοιβή περιορίζεται στα 20/25 του 1/2 του μέσου όρου των πιο πάνω αποδοχών.
. Η διαθεσιμότητα δε λύει την σχέση εργασίας του εργαζομένου αλλά την αναστέλλει. Για αυτό το λόγο ο χρόνος διάρκειάς της λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα εργασιακά δικαιώματα του μισθωτού ούτε και συμψηφίζεται με την κανονική του άδεια. Ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, να εμφανίζεται στην εργασία του. Η στάση αυτή του εργαζόμενου, δεν σημαίνει παραίτηση από την αρχική του θέση εργασίας, εκτός εάν αυτός, δεν ανταποκριθεί στο μετέπειτα κάλεσμα του εργοδότη του. Για τον παραπάνω λόγο, ο χρόνος της διαθεσιμότητας του εργαζομένου συνυπολογίζεται για την κατάταξη του εργαζομένου στην οικεία σ.σ.ε., ενώ υπολογίζεται και για την χορήγηση σε αυτόν άδειας και επιδόματος αδείας.

Οι μισθωτοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δεν παρουσιάζονται στην επιχείρηση, ούτε και προσφέρουν καμία εργασία σ’ αυτήν. Αν όμως προσφέρουν εργασία έστω και για λίγες ώρες ημερησίως, δικαιούνται ολόκληρες τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας.

Ο εργοδότης μπορεί να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους και μετά την προειδοποίησή τους για καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους, ο δε χρόνος της διαθεσιμότητάς τους προσμετράται στο χρόνο της προειδοποίησης, αφού θεωρείται ως χρόνος εργασίας του μισθωτού. Επιπλέον, ο χρόνος της διαθεσιμότητας προσμετράται και για το χρόνο υπολογισμού της αποζημίωσης.
Ο εργοδότης μπορεί να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, μετά το πέρας του χρόνου της διαθεσιμότητας τους, πάντοτε υπό το πνεύμα της καλής πίστης και των χρηστών συναλλακτικών ηθών. Στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση των μισθωτών θα υπολογισθεί στη βάση των αποδοχών που ελάμβαναν αυτοί υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 319855.

Εν κατακλείδι, επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που θέτουν σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, υποχρεούνται στην καταβολή πλήρων αποδοχών, έστω και αν οι μισθωτοί αποδέχθηκαν τη διαθεσιμότητα και δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους. 

Πηγή: enikonomia.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/dikaiomata-ergazomenon-apolisi-20647/feed/
<![CDATA[Για τον μαύρο Σαρωνικό, ποιον θα στείλεις Καρανίκα «στα τσακίδια»; Από την Π. Στασινοπούλου]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/saronikos-karanikas-20629/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/saronikos-karanikas-20629/#comments +Fri, 15 Sep 2017 15:30:00 +0300 28 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/saronikos-karanikas-20629/ Για τον μαύρο Σαρωνικό, ποιον θα στείλεις Καρανίκα «στα τσακίδια»; Από την Π. Στασινοπούλου

]]>
 Για τον μαύρο Σαρωνικό, ποιον θα στείλεις Καρανίκα «στα τσακίδια»; Από την Π. Στασινοπούλου

Νομίζω ότι είναι απόλυτα λογικό να αναρωτιέμαι. Ο «σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού»  του πρωθυπουργού, ονόματι Καρανίκας (ήμαρτον κιόλας), έχει διατρανώσει μόλις πρόσφατα την μέγιστη περιβαλλοντική ευαισθησία του, την άνευ όρων και ορίων οικολογική του συνείδηση, στέλνοντας δημοσίως και γραπτώς «στα τσακίδια» την καταστροφική Eldorado με την προσθήκη- κατάρα «να μη στεριώσει πουθενά». Προφανώς, στο παράλληλο σύμπαν που ζει ο σύμβουλος- καρικατούρα ή πιθανώς υπό την επήρεια παραισθησιογόνων, όταν το έγραφε φαντασιωνόταν τις παλιές δόξες της αντιπολίτευσης, όταν οι συριζο-σύντροφοι το περιέφεραν με πλακάτ στις Σκουριές, μαχόμενοι ηρωικά κατά της επένδυσης.
 
Του… διέφυγε η λεπτομέρεια ότι στο μεταξύ οι πρώην μαχητές έγιναν νυν κυβερνήτες και έφεραν τούμπα… ό,τι πετάει κι ό,τι κολυμπάει! Σε τέτοιο σημείο μετάλλαξης, που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι οικείοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν στα σούργελα του τσίρκου τους δικούς τους ανθρώπους. Οπότε μέσα στον αχταρμά, ήταν λογικό να του… διαφύγει επίσης ότι μόλις μια- δυο μέρες πριν, το «αφεντικό» του εκθείαζε και εκλιπαρούσε για επενδύσεις… αυτές που ο «παραγιός» την επομένη έστελνε «στα τσακίδια»… Αυτό θα πει σοβαρή χώρα, αποτελεσματική κυβέρνηση, έγκυρος πολιτικός λόγος! Αλλά είπαμε, «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» και με τους Καρανίκες ακόμα ωραιότερη!
 
Ωστόσο, η απείρου κάλλους και σοβαρότητας ανάρτηση ενός συμβούλου παρά τω πρωθυπουργώ, μπορεί να προκάλεσε αναταράξεις και κάποιοι να ερευνούν μάταια το ανύπαρκτο ΙQ του… βλήματος, όμως κατέδειξε κάτι άλλο, στην περίπτωση που δεν ήταν πιωμένος ή στον πανηλίθιο κόσμο του γενικώς… Κατέδειξε περίτρανα το μέγεθος της οικολογικής του ευαισθησίας. Το πάθος του για την προστασία του περιβάλλοντος. Που όντας ξέχειλο, δεν κατάφερε να το τιθασεύσει ώστε να τηρήσει έστω τα προσχήματα και παρασύρθηκε σε κατινίστικες κατάρες. (Αυτό κατάλοιπο από αλλού). Η ουσία είναι ότι τυφλωμένος από μίσος για την εταιρία που κατάστρεψε το περιβάλλον, έφτασε στο σημείο να  αγνοήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τις προθέσεις συναφών υπουργείων, τις λογής δεσμεύσεις, τον δικό του σοβαρό  ρόλο- άσχετα που το τελευταίο ακούγεται ως ανέκδοτο, καθότι  τον «υποδύεται» ο πλέον φαιδρός του συναφιού.
 
Που σημαίνει ότι ο σύμβουλος έκανε μια τεράστια υπέρβαση, προκειμένου να υπερασπιστεί «τα ιερά και τα όσια». Τον σεβασμό στο περιβάλλον ως αξία ανεκτίμητη. Πληρώνοντας για την «πίστη» του βαρύ τίμημα, με χλευασμούς και διασυρμό ολούθε, ο μέγας μαχητής οικολόγος. Που άπαντες οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, παραβλέποντας τις καφρίλες βρε αδερφέ, στο κάτω-κάτω, είπαμε,  βρισκόταν εν βρασμώ. Τώρα  αν βοήθησε το ελλιποβαρές κρανίο ή και κανένα ποτηράκι, δεν θα το κάνουμε πια μείζον θέμα! Η συνείδησή του δεν άντεχε να βλέπει τα αίσχη της καναδικής εταιρίας στη φύση της Χαλκιδικής, για λίγο «αιματοβαμμένο» χρυσό και κάποιες «καρκινογόνες» θέσεις εργασίας. Δεν άντεχε να βλέπει το ξεπάτωμα ολόκληρου δάσους, την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, την μόλυνση του αέρα και των υπόγειων νερών, τη ρύπανση της θάλασσας… Και αγανακτισμένος, αγνοώντας τη θέση του και τις συνέπειες,  τους έστειλε «στα τσακίδια»! Τόσο μένος!
 
Να όμως, που πίσω έχει η αχλάδα την ουρά…Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις», η οικολογική καταστροφή ήρθε απρόσμενα (και) από αλλού, μαύρη, κατάμαυρη σαν πίσσα! Ολοζώντανη, απειλητική, με ανυπολόγιστη ζημιά. Όπου η βύθιση ενός δεξαμενόπλοιου φορτωμένου μαζούτ, ανοιχτά της Σαλαμίνας, έβαψε μαύρο τον Σαρωνικό μέχρι της ακτές της Αττικής. Ξεβράζοντας στην παραλία της Γλυφάδας και όχι μόνο, μαύρα κύματα πετρελαίου, νεκρά πουλιά, νεκρά ψάρια… 2.500 τόνοι είναι αυτοί και πλέον το «κηλίδα» λέγεται κατ’ ευφημισμό, όταν απέραντες εκτάσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Οδηγώντας στην καταστροφή όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής και μαζί τις τοπικές κοινωνίες που ζούσαν από αυτό. Είτε είναι ψαράδες ή ιχθυοκαλλιεργητές, είτε τουριστικοί παράγοντες, είτε απλός κόσμος που είδε σε μια νύχτα τις παραλίες που μέχρι χθες κολυμπόύσε κι απολάμβανε, να μετατρέπονται σε σιχαμερή χαβούζα με νεκρή ζωή. Που θα πάρει χρόνια  να επανέλθει, άσχετα από τις φαιδρές δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.
 
Και θέλω να ρωτήσω τον θερμόαιμο «οικολόγο» Καρανίκα με την υπερβάλλουσα όπως απέδειξε περιβαλλοντική ευαισθησία, ΠΟΙΟΝ θα στείλει για τη συγκεκριμένη καταστροφή «στα τσακίδια»;;; Γιατί δεν γίνεται στη μια περίπτωση να ξεσπάς τόσο απροκάλυπτα και με τόσο μένος, και στην άλλη, την επίσης τεράστια και χειροπιαστή μπροστά στα μάτια σου, να το παίζεις κινέζος. Τι διάολο… δεν σε πονάει το θέαμα της νεκρής – μαύρης θάλασσας; Οι άψυχες ζωές που ξεβράζει; Η βρώμα και δυσωδία στην παραλία;  Η καταστροφή στη φύση δεν γνωρίζει διακρίσεις, ούτε ξεχωρίζει την πηγή ή τα αίτια και οι συνέπειες από όπου κι αν προέρχονται είναι εξίσου βαριές. Οφείλεις λοιπόν απέναντι στην οικολογική σου συνείδηση να είσαι δίκαιος και να στείλεις και εδώ κάποιον «στα τσακίδια». Ενημερώσου- όσο σου επιτρέπει το ελλιποβαρές κρανίο, διάλεξε ποιος θα είναι και στείλε του άμεσα το πασαπόρτι.
 
Και ΠΡΟΣΕΞΕ: δεν θέλω να χαριστείς, έτσι και τον εντοπίσεις ανάμεσα στους δικούς σου, έτσι; Αν ας πούμε διαπιστώσεις μοιραία ελλείμματα στη δουλειά του Υπουργείου Ναυτιλίας ή σχετικών υπηρεσιών, που επιτρέπουν σε σαπιοκάραβα έτοιμα για απόσυρση να εκτελούν μεταφορές… ή μη έχοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει νόμου, να φορτώνουν καύσιμα… ή κάνουν τα στραβά μάτια σε διαπιστωμένες παραβάσεις… ή επιτρέπουν σε αποδεδειγμένα λαμόγια με «προϋπηρεσία» στο λαθρεμπόριο καυσίμων, να συνεχίζουν ανενόχλητοι… ή παριστάνουν τους ανίδεους στις κομπίνες με τις ασφαλιστικές και τα «ναυάγια»… Πέραν τούτων, θέλω επίσης να ψάξεις εξονυχιστικά και τον τομέα «αντιρύπανση», του οποίου η ετοιμότητα και ταχύτητα αντίδρασης είναι για κλάματα, προβάλλοντας ως (σοβαρό) επιχείρημα τα θαλάσσια ρεύματα και τους αέρηδες. Λες και οι προδιαγραφές των ανάλογων μηχανισμών, ανταποκρίνονται μόνο σε… άπνοια και ατάραχο πέλαγος! Και μη παραλείψεις μεταξύ άλλων και τον «επικοινωνιακό» τομέα, όπου ενώ βλέπεις την «κηλίδα» να απλώνεται στο χάος, ακούς να σου λένε ότι είναι «υπό έλεγχο» και ενώ ξέρεις καλά ότι αυτή η θάλασσα θα χρειαστεί χρόνια «ανάρρωσης» από το βαρύ πλήγμα, ακούς γελοιότητες του τύπου «σε ένα μήνα θα γίνει όπως ήταν»… Κι εκεί σπας την οθόνη! Που σου έχει μαυρίσει- κυριολεκτικά εδώ- μάτια και ψυχή και σου έχει κάψει το μυαλό με την υποτίμηση της νοημοσύνης σου.
 
Περιμένω λοιπόν αντιδράσεις «ευαίσθητε» Καρανίκα! Ποιος έχει σειρά για τα τσακίδια! Άσχετα που εγώ ξέρω, αλλά το κρατάω για την ώρα της κάλπης. Και μη μου πεις ότι εδώ θα το κάνεις γαργάρα, γιατί αν θες να ξέρεις, μέχρι και η φιλενάδα σου η Μενεγάκη, με τη «μαύρη θάλασσα» θα κάνει πρεμιέρα και θα ξεφωνίσει τους υπαίτιους, στο υπογράφω! Όχι κοτζάμ σύμβουλος πρωθυπουργού με «επαναστατικές περγαμηνές» καφρίλας! Εδώ σε θέλω μάγκα της μπάτσας…
 
#Κουλτουρόσουπα  #kulturosupa  #ΑνθρωποςΚαιΚοινωνία  #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #Συριζα  #ΝίκοςΚαρανίκας  #Eldorado  #ΔηλώσειςΚαρανίκα  #ΟικολογικήΚαταστροφήΣαρωνικού #ΝαυάγιοΔεξαμενόπλοιου
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/saronikos-karanikas-20629/feed/
<![CDATA[Είκοσι νέοι φοιτητές-κρατούμενοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/20-kratoumeni-panepistimio-20621/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/20-kratoumeni-panepistimio-20621/#comments +Fri, 15 Sep 2017 10:18:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/20-kratoumeni-panepistimio-20621/  Είκοσι νέοι φοιτητές-κρατούμενοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

]]>
 Είκοσι νέοι φοιτητές-κρατούμενοι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά, 20 επιπλέον κρατούμενοι από 10 φυλακές της χώρας, έλαβαν υποτροφία και θα ξεκινήσουν και φέτος τις σπουδές τους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η δημόσια κλήρωση των υποψηφίων έλαβε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα έχουν κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους. Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν, τον Σεπτέμβρη του 2016, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητής Βασίλης Καρδάσης. 

Η συμφωνία προβλέπει την προσφορά, ετησίως, 20 υποτροφιών από το ΕΑΠ για την φοίτηση των κρατουμένων σε προπτυχιακά προγράμματα. Ήδη το πανεπιστημιακό έτος 2016-2017 οι πρώτοι 20 κρατούμενοι-φοιτητές ξεκίνησαν τις σπουδές τους και έδωσαν εξετάσεις στο τέλος. Για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να ξεπεραστούν πολλά τεχνικά και διοικητικά εμπόδια και να γίνει εφικτή η πρόσβαση των κρατουμένων-φοιτητών στη γνώση και την εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η δέσμευση της Πολιτείας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και υποστήριξη της επανένταξης των κρατουμένων.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/20-kratoumeni-panepistimio-20621/feed/