Rss title here http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Sun, 07 Mar 2021 09:01:00 +0000 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Lockdown: Πάει για 22 Μαρτίου η άρση των μέτρων - Τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/othema.gr-gree-39864/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/othema.gr-gree-39864/#comments +Sun, 07 Mar 2021 09:01:00 +0000 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/othema.gr-gree-39864/  Η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει τις αποφάσεις

- Πώς θα γίνει η άρση του lockdown από το λιανεμπόριο έως την εστίαση
- Τα σενάρια που εξετάζονται
- Ανταποκρίθηκαν οι πολίτες στα αυστηρότερα μέτρα
]]>
Η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει τις αποφάσεις
- Πώς θα γίνει η άρση του lockdown από το λιανεμπόριο έως την εστίαση
- Τα σενάρια που εξετάζονται
- Ανταποκρίθηκαν οι πολίτες στα αυστηρότερα μέτρα

Θετικό αποτύπωμα άφησε το πρώτο Σάββατο εφαρμογής των αυστηρότερων μέτρων του lockdown. Αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε καλά νέα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κατ’ επέκταση να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τα καθημερινά κρούσματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, με τις ενδείξεις πως ο στόχος της 16ης Μαρτίου για άνοιγμα της αγοράς έχει χαθεί, να πληθαίνουν και τους αρμοδίους να «κοιτούν» πλέον την 22α Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως το αυστηρό lockdown είναι πιθανόν να παραταθεί για ακόμα μία εβδομάδα. Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, αφού, εκτός από τα 2.301 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο, ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 452.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, κρίνουν πως οι πολίτες ανταποκρίθηκαν κατ’ αρχήν στη νέα καθημερινότητα που επιβλήθηκε από τα αυστηρότερα μέτρα, αφού δεν παρατηρήθηκε συνωστισμός σε παραλιακά μέτωπα και τουριστικά μέρη. Η συμβολή της Αστυνομίας είναι σημαντική αφού, είναι κοινή παραδοχή στην κυβέρνηση πως το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι δεν ήταν εντατικοί.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί η εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να έχει σημαντική παρουσία και να αυξήσει τους ελέγχους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν και την κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Από τις 19:00 του Σαββάτου, όποτε και ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν και στη διακοπή της κυκλοφορίας σε μεγάλους κόμβους των Αθηνών προκειμένου να ελέγξουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Εκτός από τους ελέγχους στα ΙΧ, μία μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας τέθηκε σε εφαρμογή στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το Μοναστηράκι και στου Ψυρρή. Οι αστυνομικοί «χτένισαν» την περιοχή, για να εντοπίσουν τα μπαράκια που ανοίγουν κρυφά για τους θαμώνες τους.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown: Από το λιανεμπόριο στην εστίαση

Δεδομένων των συνθηκών, και με το βλέμμα στο θολό τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι μεταλλάξεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σταματούν να προετοιμάζουν το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς για όταν αυτή ανοίξει.

Το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, πως από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032.


Την πραγματικότητα αυτή σκιαγράφησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον MEGA, χθες Σάββατο, εξέφρασε την κυβερνητική επιθυμία για μερικό άνοιγμα της κοινωνίας από τα μέσα Μαρτίου. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα. «Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

Κάπως έτσι αναμένεται να κυλήσει η πραγματικότητα όλο τον Απρίλιο όπου σε συνδυασμό με την πορεία και των εμβολιασμών οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ από το τέλος Μαρτίου, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις άνοιγα της εστίασης στα τέλη Απριλίου.

Ποια μέτρα ισχύουν

Υπενθυμίζεται πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση κυκλοφορίας που στις άλλες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ξεκινά από τις 18:00 τις καθημερινές ισχύει από τις 21:00. Τα Σαββατοκύριακα όμως η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 19:00 ενώ αίρεται στις 05:00.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

ΠΗΓΗ

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Σχετικά με τον κωδικό 5, δηλαδή μετάβαση σε τελετή κηδείας, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Ωστόσο, η άθληση δεν υπόκειται επίσης, σε χιλιομετρικό περιορισμό ή στα όρια του εκάστοτε Δήμου του αθλούμενου.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/othema.gr-gree-39864/feed/
<![CDATA[Αυτή η βιταμίνη μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από τον κορωνοϊό και ΔΕΝ είναι η D]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/kor-d-39846/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/kor-d-39846/#comments +Sat, 06 Mar 2021 16:23:00 +0000 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/kor-d-39846/  Στον έλεγχο που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 πιθανώς να εισφέρει μια γνωστή βιταμίνη που βρίσκεται σε πλήθος τροφών σύμφωνα 

]]>

Στον έλεγχο της επίφοβης «καταιγίδας κυτταροκινών» που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 πιθανώς να εισφέρει μια γνωστή βιταμίνη που βρίσκεται σε πλήθος τροφών σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές. 

Έρευνες μέχρι τώρα έχουν αποδείξει τα οφέλη της βιταμίνης D και C ενάντια στον κορωνοϊό καθώς και τον καθοριστικό ρόλο του ψευδάργυρου και του μαγνήσιου. To άρθρο της Δρ. Thanutchaporn Kumrungsee, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition υπόσχεται να ξεκινήσει τη συζήτηση και για μια άλλη βιταμίνη, που βρίσκεται στα ψάρια, τις πατάτες και τις μπανάνες, και όπως φαίνεται δρα ενάντια στον κορωνοϊό: τη βιταμίνη B6.

«Όπως ακριβώς φροντίζουμε να μην κολλήσουμε πλένοντας τα χέρια μας και φορώντας τη μάσκα μας, το ίδιο θα πρέπει να φροντίσουμε και τη διατροφή μας που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στον κορωνοϊό» συμπληρώνει η Δρ. Kumrungsee η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Στο άρθρο αυτό, η ίδια μαζί με την ομάδα της επισήμαναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Β6 προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες: «Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια» συμπληρώνει. Όπως εξηγεί, η θρόμβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» (υπερφλεγμονώδης κατάσταση) μπορούν να συνδεόνται με τη βαρύτητα του κορωνοϊού. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» είναι μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Ταυτόχρονα, η θρόμβωση, που επίσης συνδεέεται με τον κορωνοϊό, μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά.

Ποιος είναι ο ρόλος της Β6 σε όλα αυτά; Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόμβωσης και της φλεγμονής. Σημειώνεται ότι καλές πηγές της Β6 θεωρούνται τα αμυλούχα λαχανικά , οι μπανάνες, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τ0 μοσχαρίσιο συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδεέται με ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλότερη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις. Οπότε, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη βιταμινή από τη διατροφή μας, ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργούμε μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και άλλες λοιμώξεις.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές για να εξεταστεί αυτή η υπόθεση, η ερευνήτρια θεωρεί ότι αυτή η πρώτη υπόθεση μπορεί να ρίξει φως στο πώς η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της COVID-19.
Πηγή: ygeiamou.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/kor-d-39846/feed/
<![CDATA[Ξεπούλησαν τα rapid test που πωλούνται στα σουπερμάρκετ της Γερμανίας]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ξεπούλησαν-τα-rapid-te-39845/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ξεπούλησαν-τα-rapid-te-39845/#comments +Sat, 06 Mar 2021 16:17:00 +0000 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ξεπούλησαν-τα-rapid-te-39845/ Οι Γερμανοί έσπευσαν σήμερα στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Aldi για να αγοράσουν τα πρώτα τεστ ανίχνευσης που πωλούνται στο εμπόριο, τα αποθέματα των οποίων εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες.


]]>
 

Οι Γερμανοί έσπευσαν σήμερα στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Aldi για να αγοράσουν τα πρώτα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου κατά του κορωνοϊού που πωλούνται στο εμπόριο, τα αποθέματα των οποίων εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες.

Η ανταγωνιστική αλυσίδα Lidl είδε από την πλευρά της τον ιστότοπό της να φθάνει σε σημείο κορεσμού, καθώς έθεσε σε πώληση μέσω διαδικτύου κιτ τεστ κατ΄οίκον.

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους εκείνους που έφυγαν με άδεια χέρια ότι νέα αποθέματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες", δήλωσε εκπρόσωπος της Aldi στην εφημερίδα Bild.

Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει στην πρακτική μαζικών τεστ αντιγόνου προκειμένου να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει αργός.

Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, όλοι οι Γερμανοί θα δικαιούνται ένα τεστ αντιγόνου δωρεάν την εβδομάδα, το οποίο θα διενεργείται από επαγγελματίες στα φαρμακεία ή σε κέντρα διενέργειας τεστ.

Πολλοί κατασκευαστές έλαβαν επίσης το πράσινο φως για κιτ τεστ κατ΄οίκον.

Σκοπός να είναι να δοθεί περισσότερη ελευθερία στον πληθυσμό έπειτα από μήνες περιορισμών, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα rapid test (γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου) είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα τεστ PCR και πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να διατηρηθούν ακόμη και σε περίπτωση αρνητικού τεστ.
Η αλυσίδα Aldi περιορίζει την πώληση σε ένα πακέτο πέντε τεστ ανά άτομο, με κόστος 24,99 ευρώ. Το τεστ πραγματοποιείται με ρινικό δείγμα και το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 15 λεπτά.

Το Lidl προτείνει επίσης πακέτα πέντε τεστ έναντι 21,99 ευρώ.

Τα τεστ θα πωλούνται επίσης σε μεγάλα φαρμακεία και σε άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, υποσχέθηκε τεστ αντιγόνου σε μια ποσότητα "περισσότερο από αρκετή" για όλους, ανάμεσά τους 50 εκατομμύρια δωρεάν τεστ τον μήνα.

Όμως ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση.
Η Μανουέλα Σβέσιγκ, η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας (βόρεια), δήλωσε πως τα σουπερμάρκετ έχουν προετοιμαστεί καλύτερα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
"Δεν καταλαβαίνω γιατί τα rapid test πωλούνται ήδη από εκπτωτικές αλυσίδες, αλλά δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία", είπε.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αποδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19 υποχωρώντας σε μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησής της επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όμως οι αριθμοί δεν βελτιώνονται, μάλιστα κάποιες μέρες αυξάνονται.

Σήμερα η χώρα κατέγραψε 9.557 νέες μολύνσεις από κορονοϊό και 300 θανάτους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ξεπούλησαν-τα-rapid-te-39845/feed/
<![CDATA[Σεξ, σεξ παντού ή μήπως όχι…]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-sex-39833/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-sex-39833/#comments +Fri, 05 Mar 2021 09:27:00 +0000 238 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-sex-39833/ «Έλληνες την του σπέρματος πρώσιν απουσίαν καλούσιν και συνουσίαν την μίξιν». Πώς θα σας φαινόταν αν η παραπάνω φράση του Πλούταρχου περιλαμβάνονταν σε σχολικό μάθημα; Γράφει "Απ' την καλή κι απ' την ανάποδη" η #ΡέναΚαλπάκη για την #Κουλτουρόσουπα.

]]>
 

Γράφει "Απ' την καλή κι απ' την ανάποδη" η Ρένα Καλπάκη 

 
 
«Έλληνες την του σπέρματος πρώσιν απουσίαν καλούσιν και συνουσίαν την μίξιν», τα λόγια του Πλούταρχου (περ.45-120 μ.Χ.) μεταφρασμένα ως, οι Έλληνες ονομάζουν την εκσπερμάτωση «απουσία» και το σμίξιμο «συνουσία». Πώς θα σας φαινόταν αν η παραπάνω φράση περιλαμβάνονταν σε σχολικό μάθημα στο πλαίσιο της διαθεματικότητας που συνδυάζει τη Σεξουαλική Αγωγή με την Ιστορία; Θα νιώθατε άβολα αν το παιδί σας επέστρεφε ενθουσιασμένο από το σχολείο θέλοντας να μοιραστεί τις σχετικές σκέψεις του; Και αν όχι, από ποια ηλικία;
 
 
 
Το σεξ υπάρχει στην καθημερινότητά μας είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ένα δελτίο ειδήσεων να παρακολουθήσει κάποιος και βομβαρδίζεται από λεξιλόγιο όπως: βιασμός, παιδεραστία, σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ασέλγεια. Λεξιλόγιο που συνιστά πράξειςποινικές, πράξεις που δεν έχουν μπει βέβαια σήμερα στη ζωή μας, αλλά που οι τρέχουσες αποκαλύψειςκαι εξελίξεις συνιστούν μία επιτακτική ανάγκη όχι μόνο νομικών λύσεων, αλλά και εκπαιδευτικών.
 
 
 
Πώς διαχειρίζεται λοιπόν ένας γονιός το 8χρονο παιδί του όταν ακούει στην τηλεόραση ότι ένας συνομήλικός του βιάστηκε από συγγενικό του πρόσωπο; Πώς διαχειρίζεται ο/η εκπαιδευτικός την περίπτωση που σε τάξη δημοτικού κάποια παιδιά κοροϊδεύουν το συμμαθητή τους λέγοντάς του ότι «είναι κορίτσι»; Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που καταδεικνύουν την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και συγχρόνως την ανάγκη για τη θεσμοθέτησή της. Αν και έχουν γίνει κάποια βήματα στο παρελθόν, αυτά έχουν παραμείνει «κουτσά» αποδεικνύοντας πόσο μεγάλο ταμπού παραμένει ακόμη την εποχή που όλοι ασχολούνται κατά κάποιο τρόπο με το σεξ, αλλά διστάζουν να μιλάνε γι’αυτό ανοιχτά και ειλικρινά.
 
 
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Δυστυχώς και αυτό εντάσσεται στην έλλειψη πλαισίου εκπαίδευσης στα λεγόμενα softskills (κοινωνικές δεξιότητες), τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα σε εκπαιδευτικά συστήματα ανεπτυγμένων χωρών. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναιη ενημέρωση σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, τις βιολογικές λειτουργίες της αναπαραγωγής, τις σχέσεις των φύλων. Επίσης,είναι η σχετική προετοιμασία για τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά και η διαμόρφωση θετικής αυτοαντίληψης για το σεξ, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, όπως και η αναγνώριση αρνητικών σημείων στις σχέσεις.
 
 
Κι όμως ήταν το 1964 όταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Παιδείας επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου έφερε τη μεταρρύθμιση της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, κάτι που δεν φαίνεται να έχει ευοδωθεί ακόμη. Αν και το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά την τρέχουσα χρονιά σε ελάχιστα σχολεία, έπρεπε εν έτη 2021 να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης μία Ολυμπιονίκης αθλήτρια κι έπειτα επώνυμοι στο χώρο του θεάτρου ώστε να συνταραχθεί όλη η ελληνική κοινωνία και να ειπωθεί ότι το μάθημα μπαίνει επιτακτικά σε όλα τα σχολεία την επόμενη χρονιά! Άραγε όλα αυτά δείχνουν ότι η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για ένα τέτοιο άνοιγμα αντίληψης ή απλά βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, που θα ξεπεράσει μόλις η τηλεόραση πάψει να ασχολείται με αυτά;
 
 
Προσωπικά επιφυλάσσομαι για την επιτυχία του μαθήματος- αν και εύχομαι να έχω άδικο- καταρχάς επειδή φαίνεται εσπευσμένη η κίνηση, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση ως προς τον προγραμματισμό και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών μέχρι αυτή τη στιγμή. Ποιοι θα διδάξουν το μάθημα, με τι υλικό και σε ποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες; Και από την άλλη, είναι σίγουρο ότι θα βρουν μπροστά τους αντίθετους κάποια μερίδα γονέων, οι οποίοι ήδη «σταυροκοπιούνται» και εναντιώνονται οργισμένοι σε διάφορα σάιτ και φόρα- θρησκευτικά και μη. Ειδικά ο χώρος της Εκκλησίας είναι αυτός που παραδοσιακά έβαζε «τρικλοποδιά» στο θέμα και σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθεί «συνένοχη» όταν κάποια στιγμή επιτέλους «ανοίξουν στόματα» κι εκεί! Υπάρχει έντονη η ανησυχία από μέρους τους ότι τα παιδιά παρακολουθώντας το μάθημα σεξουαλικής αγωγής, θα αναπτύξουν πρόωρα σεξουαλικές ορέξεις, θα χάσουν την αθωότητά τους, θα στραφούν προς την ομοφυλοφιλία και μακροπρόθεσμα θα αλλοιωθεί κι άλλο ο θεσμός της οικογένειας. Είναι σίγουρο ότι η έλλειψη σωστής καθοδήγησης τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε γονείς και μαθητές, θα δικαιώσει κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες των τελευταίων, εκθέτοντας το εκπαιδευτικό μας σύστημα για άλλη μία φορά.
 
 
Συνοψίζοντας, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία και ανησυχία για το αν διδαχτούμε πώς να εκπαιδευτούμε σεξουαλικά επιτέλους. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πάντα θα υπάρχουν απόψεις ενάντια σε αυτό, όπως και ότι δεν αποτελεί πανάκεια. Γιατί ακόμη και σε μία όσο το δυνατό καλά εκπαιδευμένη κοινωνία, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα εκμεταλλεύονται την οποιαδήποτε θέση ισχύος τους και όσο και να ανοίγουν «στόματα», χρειάζεται το ισχυρό και ακέραιο νομικό πλαίσιο που δεν θα αφήνει «όπλα» ή «εργαλεία» για τον θύτη.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-sex-39833/feed/
<![CDATA[Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει: Πώς να αναγνωρίσεις μια κακοποιητική σχέση]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/nel-bia-39814/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/nel-bia-39814/#comments +Thu, 04 Mar 2021 10:11:00 +0000 241 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/nel-bia-39814/ Η συναισθηματική βία είναι πολύ ύπουλη και δεν αναγνωρίζεται με ευκολία από το θύμα που έτσι κι αλλιώς τείνει να εκλογικεύει τις πράξεις του θύτη και να του αναγνωρίζει ελαφρυντικά. Η #ΝέληΒυζαντιάδου στη νέα σειρά άρθρων  «Τα πρόσωπα της βίας» εξηγεί και αναλύει: Πώς να αναγνωρίσεις μια κακοποιητική σχέση

]]>
  

«Τα πρόσωπα της βίας»

 
Η Νέλη Βυζαντιάδου αναλύει την επικαιρότητα κάθε Πέμπτη στην Κουλτουρόσουπα. Μια σειρά χρήσιμων άρθρων για να κρατήσετε στο αρχείο σας.
.
Πώς να αναγνωρίσεις μια κακοποιητική σχέση
 
 
Η συναισθηματική βία είναι πολύ ύπουλη και δεν αναγνωρίζεται με ευκολία από το θύμα που έτσι κι αλλιώς τείνει να εκλογικεύει τις πράξεις του θύτη και να του αναγνωρίζει ελαφρυντικά. Όταν βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση επιλέγεις να μην αξιολογήσεις τις ενδείξεις και τις συμπεριφορές που επιβεβαιώνουν την κακοποιητική φύση της σχέσης ελπίζοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα λυθούν.
 


Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις αν η σχέση σου είναι κακοποιητική; Ακολουθεί μία σειρά από συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι ο/η σύντροφός σου είναι ακατάλληλος/η και σε κακοποιεί συστηματικά.
 
* αγνοεί τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου
* σε προσβάλλει είτε όταν είστε οι δυο σας είτε μπροστά σε τρίτους
* σε ταπεινώνει και σε απαξιώνει με αρνητικούς χαρακτηρισμούς
* απειλεί να σε βλάψει αν αποφασίσεις να τον/την αφήσεις
* απειλεί να κάνει κακό στους δικούς σου αν αποφασίσεις να τον/την αφήσεις
* σε χειρίζεται και σε εκβιάζει συναισθηματικά
* προσβάλλει τις απόψεις σου (π.χ. θρησκευτικές, πολιτικές) και τις αξίες σου
* σου ασκεί έντονη και συνεχόμενη αρνητική κριτική
* υψώνει τον τόνο της φωνής του/της για να σου επιβληθεί
* σου απαγορεύει να έχεις κοινωνικές επαφές ή/και εξόδους
* απειλεί να σε αφήσει αν δεν υπακούσεις στις εντολές του/της
* ελέγχει τα χρήματά σου ή τα αποσπά με τη βία
* δεν σου επιτρέπει να πάρεις αποφάσεις για καταστάσεις που σε αφορούν
* ελέγχει το ντύσιμό σου
* σε τιμωρεί συναισθηματικά αν δεν συμμορφωθείς στις επιθυμίες του (π.χ. γίνεται ψυχρός/ή)
* σε συκοφαντεί σε τρίτους
* σου λέει ψέματα με στόχο να μας εξαπατήσει
 


Είναι βέβαιο ότι εσύ και μόνο εσύ θα αποφασίσεις αν και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια.

Εσύ θα κρίνεις αν αυτό που δέχεσαι είναι πολύ ή λίγο για να συνεχίσεις να το αντέχεις.

Είναι όμως σημαντικό να κατανοήσεις πως αυτό που εισπράττεις είναι βία και σίγουρα δεν την αξίζεις. Κανείς δεν την αξίζει και κανείς δεν πρέπει να την ανέχεται.

Ακόμα κι αν μεγάλωσες σε μια οικογένεια με έντονες σκηνές βίας και έμαθες πως είναι δύσκολο να φεύγει κανείς από μια τέτοια σχέση, θυμήσου πως τότε ήσουν παιδί και σαν παιδί δεν υπήρχε περιθώριο να κάνεις κάτι περισσότερο για να σωθείς. Τώρα όμως είσαι ενήλικος και έχεις δικαίωμα και δυνατότητα στην αλλαγή.
Κι η αλλαγή ξεκινά από σένα και ολοκληρώνεται με σένα. Να θυμάσαι επίσης πως έχεις ένα κομμάτι μέσα σου που παραμένει υγιές και θέλει να είναι ευτυχισμένο.

Άκουσε το, ακολούθησε το και εμπιστεύσου το! 

 
«Τα πρόσωπα της βίας» (προηγούμενα άρθρα): 
.
.
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/nel-bia-39814/feed/
<![CDATA[Βαθύ κόκκινο μέχρι…. τα κόκκινα αυγά;]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mavrova-kokk-39813/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mavrova-kokk-39813/#comments +Thu, 04 Mar 2021 08:25:00 +0000 159 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mavrova-kokk-39813/  Γράφει η Ελένη Μαυρόβα για την Κουλτουρόσουπα

]]>
 

 

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στο βρεφονηπιακό σταθμό της μικρής μου, μας ανακοίνωσαν ότι τη Τσικνοπέμπτη θα κάνανε μια γιορτούλα λόγω της ημέρας. Θα πήγαιναν όλα τα παιδιά, ντυμένα καρναβαλάκια και με κάτι φαγώσιμο για το μικρό μπουφέ που θα στήνανε.
 
Ευτυχώς, στη μικρή δεν είπα τίποτα ξεκάθαρο μέχρι και την παραμονή το βράδυ, γιατί η απογοήτευση θα ήταν τεράστια και η γκρίνια ασταμάτητη. Όχι τόσο για το κλειστό σχολείο, όσο για τη γιορτή που χάθηκε. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
 
Το προηγούμενο Σάββατο, συνάντησα έξω τυχαία μια μαμά από παιδάκι της τάξης μας και μου είπε πως ετοιμάζουν οι δασκάλες στο σχολείο μια αποκριάτικη γιορτή στην τάξη για τη Τσικνοπέμπτη. Η χαρά μου ήταν μεγάλη…θα ετοίμαζα στολή νεράιδας για τη νεράιδα μου, θα έβαζα κι εγώ κάποιο αξεσουάρ εκείνο το πρωί πηγαίνοντας στο σχολείο, θα έφτιαχνα κάποιο σνακ σπιτικό (όλος παραδόξως, επιτρεπόταν και πέρα του συσκευασμένου, άααααλλο μεγάλο θέμα των ημερών!) ως συμμετοχή μου στο μπουφέ...
 
Όντως τη Δευτέρα το πρωί, μου ανακοινώνεται και επισήμως η εν λόγο δράση. Ξεκινώ λοιπόν, με κλικ αγουέι, να βρω υλικά να φτιάξω τα νεραϊδένια φτερά, να αγοράσω στέμμα και ραβδάκι, να ξεσηκώσω την καλλιτέχνη μαμά μου να βοηθήσει με τα φτερά, να κατεβάσω συνταγή για παιδικά υγιεινά εύκολα σνακ και λοιπά και λοιπά…
 

Την Τρίτη, με ενημερώνουν στο σχολείο, ότι λόγω αλλεργιών, κορονοϊού και προτιμήσεων, καλύτερα κάτι συσκευασμένο να είναι το φαγώσιμο και αναλαμβάνω εγώ, τους χυμούς τελικά. Τρίτη βράδυ, αφού έχω συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα υλικά για τα φτερά και έχει ολοκληρωθεί κι ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός, ξενυχτάω μέχρι τις δύο και μισή το βράδυ, και τα τελειώνω, πολύ περήφανη πλέον για το δημιούργημά μου.
 
Την Τετάρτη το πρωί, πηγαίνω στο σχολείο τα χυμουδάκια για να τα έχουν την επόμενη μέρα και μου λένε, μπορεί να μη χρειαστούν! Αμέσως αισθάνθηκα σα μικρό παιδί που του έταξαν κάτι και δε το πραγματοποίησαν… το απόγευμα επιβεβαιώθηκε κιόλας! Ευτυχώς, που δε ξεσήκωσα τη μικρή και δε χρειάστηκε πρόβα η στολή. Άντε μετά να εξηγήσεις. Είναι ακριβώς η ίδια δυσκολία όταν πάμε βόλτα σε κάποιο άλσος να μαζέψουμε κουκουνάρια με τη μικρή μου ή να παίξουμε στη φύση και βλέπουμε τις κλειδωμένες κατά τα άλλα παιδικές χαρές, γεμάτες από κόσμο με παιδιά και γονείς, που πηδάνε τα κάγκελα για να μπουν. Άντε μετά να εξηγήσω εγώ τη δυόμιση χρονών κόρη μου, ότι όσο υπάρχει η αλυσίδα στην πόρτα, δεν πρέπει να μπούμε και δε θα μπούμε στις κούνιες (επίσης άαααααλλο μεγάλο θέμα για ανάλυση).
 
Μου αρέσει που φέτος αποφασίσαμε να τη στείλουμε σχολείο… αυτό κι αν δεν είναι ανέκδοτο. Δε ξέρω τελικά, αν είναι πιο πολλές οι μέρες που πήγαμε ως τώρα στο σχολείο ή που μείναμε σπίτι λόγω κορονοϊού και λίγο του καιρού.
 
Αμ το άλλο, δε σας το είπα!
 
Πριν λίγες μέρες, αγοράζοντας τις κορόνες και τα ραβδάκια για τη μικρή μου νεράιδα, είπαμε να προμηθευτούμε και χαρταετό από τώρα, μαζί με καλούμπα, ουρά και όλα τα συναφή. Αφού όμως, με το βαθύ κόκκινο στάδιο που είμαστε στον covid, θα πρέπει να μείνουμε σπίτι μας μέχρι και εκείνη τη μέρα, μας βλέπω να τον πετάμε κατά του Αγίου Πνεύματος, αν μας επιτρέψουν, μια και για Πάσχα και Πρωτομαγιά, σίγουρα μας βλέπω να έχουμε τους ίδιους περιορισμούς, αν όχι και χειρότερους.
 
Πως λοιπόν, να μην τα βάλεις με αυτούς που ξεθαρρεύουν κάπως λίγο παραπάνω και στο τέλος την πληρώνουμε όλοι μας!; Η παραλία κι ο Λευκός Πύργος στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, κάθε μέρα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, πλημμυρίζει από κόσμο. Οι παιδικές χαρές είναι κλειδωμένες αλλά γεμάτες από κόσμο (το έλα να δεις και να φρίξεις, γίνεται για παράδειγμα στην παιδική χαρά στο άλσος της Νέας Ελβετίας). Ο χαμός της μάσκας είναι πλέον γεγονός, όταν αντικαθιστά τη γενειάδα στο πιγούνι σε μόνιμη βάση και θεωρείται πλέον νέα μόδα της εποχής. Και το χειρότερο, πίνοντας καφεδάκια στο όρθια μαμάδες με τα παιδιά τους, να κανονίζουν σε ποιας το σπίτι θα μαζευτούν σήμερα για καφέ και να παίξουν τα παιδιά, αφού δε θα έχουν σχολείο.
 
/
Τελευταία, θα αναφερθώ σε ένα γεγονός που αν δεν έβλεπα την ανάρτηση με τα μάτια μου, δε θα το πίστευα όποιος και να μου το έλεγε. Σε μια ομάδα του ΦΜ, μια μαμά, ρώτησε δημοσίως: «επειδή ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πάρτι στο σπίτι μας για τα γενέθλια του παιδιού μας, μήπως ξέρετε πόσα άτομα μπορώ να καλέσω;» και οι απαντήσεις στα σχόλια ήταν ακόμα χειρότερες, του τύπου:
-Όσους καλούσες και κάθε χρόνο ως τώρα….
-Όσους χωράει στο σπίτι σου….
-Όσους θέλεις αρκεί να μη σε πάρει χαμπάρι η αστυνομία….
-Όσους θέλεις, αν έχεις καλούς γείτονες και δε σε καρφώσουν!
 
Αυτοί είμαστε λοιπόν. Τα συμπεράσματα δικά σας!!
 
Και που να σου πω ότι είμαι υπερ του δικαιώματος του καθένα να έχει την άποψή του για το αν υπάρχει ο ιός ή όχι, για το αν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι, για το αν θα βάλει τη μάσκα του ή όχι. Μπορεί να κάνει ο καθένας ότι νομίζει και πιστεύει καλύτερο για τον εαυτό του και τους δικούς του. Αλλά όταν αυτό που κάνει, επηρεάζει τόσο αλληλένδετα τη ζωή και τη καθημερινότητα των άλλων, μάλλον αρχίζει με ενοχλεί έντονα. Όταν φτάνουμε σε σημείο να χρειαζόμαστε πρόστιμα και επιτήρηση για να προστατευτούμε, ε τότε ας τα εφαρμόσουμε σωστά, μπας και ξεφύγουμε τον κίνδυνο μια ώρα νωρίτερα. Άλλωστε, ένα ρητό λέει, «Η ελευθερία του ανθρώπου, σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία ενός άλλου».
 
Είμαι σίγουρη πως όλους μας κούρασε αυτή η κατάσταση που έκλεισε ένα χρόνο πια. Όμως, ίσως αν εφαρμόσουμε όλοι μας λίγο πιο ευλαβικά όλα αυτά τα μέτρα, να τελειώσει πιο σύντομα όλη αυτή η πανδημία, όπως τελείωσαν και όλες οι προηγούμενες, σύμφωνα με την ιστορία. Όσο ψάχνουμε τρόπους να λουφάρουμε και να περάσουμε καλά σήμερα, τόσο επιβαρύνουμε την όλη κατάσταση και παρατείνεται αυτή η ταλαιπωρία όλων μας.
 
Είναι κρίμα αυτή η κατάντια, για αυτούς που προσέχουν, … είναι κρίμα για τις ευάλωτες ομάδες, … είναι κρίμα για αυτούς που νόσησαν και ξέρουν τι πέρασαν και πόσο κινδύνεψαν,… είναι κρίμα να ζοριζόμαστε ακόμα περισσότερο όλοι μας, επειδή ορισμένοι – προφανώς αρκετοί – δεν προσέχουν καθόλου
.
Καλή Τσικνοπέμπτη – Καλή Καθαρά Δευτέρα – Καλή 25η Μαρτίου
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mavrova-kokk-39813/feed/
<![CDATA[Στο βαθύ κόκκινο η Θεσσαλονίκη - Κλειστά σχολεία, λουκέτο στην αγορά]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vathi-kok-39806/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vathi-kok-39806/#comments +Wed, 03 Mar 2021 16:40:00 +0000 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vathi-kok-39806/ Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει από αύριο η Θεσσαλονίκη - Κλειστά σχολεία, λουκέτο στην αγορά

]]>
 

Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει από αύριο στις 6 το πρωί της Πέμπτης έως την Τρίτη 16 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
 
Είχε προηγηθεί η σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασαν σήμερα, μετά αυξημένα κρουσμάτα κορωνοϊού που καταγράφονταν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.
 
H απαγόρευση κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη τις καθημερινές θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05.00 το πρωί.
 
 
Κλειστά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και clickaway.
Όπως είπε ο υφυπουργός, είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της Ειδικής Αγωγής.
 
Στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, αναστέλλεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων. Οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.
 
  
Αλλαγές στους κωδικούς των μετακινήσεων.Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως όσον αφορά στο SMS ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ανεξαρήτως επιδημιολογικού κινδύνου:

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση ή βόλτα με κατοικίδιο, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στη μετακίνηση με sms 4τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.


Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 νέα κρούσματα, 40 θανάτους από τις επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο και 431 διασωληνωμένους ασθενείς.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vathi-kok-39806/feed/
<![CDATA[Νέο πλαίσιο για σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ζήτησαν τρεις ΜΚΟ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mko-p-39802/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mko-p-39802/#comments +Wed, 03 Mar 2021 08:31:00 +0000 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mko-p-39802/  Τα Παιδικά Χωριά SOS, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Terre des Hommes Hellas, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, ζητούν την άμεση λειτουργία των 

]]>

 

Την ανάγκη της μετατόπισης του δημοσίου διαλόγου από τους θύτες στα θύματα υπερθεμάτισαν τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. 

Τα Παιδικά Χωριά SOS, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Terre des Hommes Hellas, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος εξέδωσε σχετικό πόρισμα, ζητούν την άμεση λειτουργία των Αυτοτελών Γραφείων Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτια του Παιδιού», δηλαδή την εφαρμογή της πρακτικής που ακολουθείται διεθνώς, ώστε τα παιδιά να καταθέτουν με ασφάλεια και χωρίς να τραυματίζονται ξανά από τις δικονομικές διαδικασίες που έχουν σαν στόχο την απόδοση της δικαιοσύνης.

«Στη χώρα μας, παρότι έχουμε υιοθετήσει τις βασικές αρχές και τις επιταγές της διεθνούς σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αλλά και άλλων κοινοτικών Οδηγιών, ακόμα, τα ανήλικα θύματα επαναθυματοποιούνται δεκάδες φορές» σημείωσε η επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και πρώην πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης & της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.) Όλγα Θεμελή. «Οι διαδικασίες της προανάκρισης, της κύριας ανάκρισης, της πραγματογνωμοσύνης κ.ο.κ. δεν έχουν τέλος. Διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνονται και τα παιδιά χρειάζονται να διαβούν το κατώφλι μη φιλικών προς αυτά δομών και φορέων και να εξεταστούν από πολλούς διαφορετικούς επαγγελματίες, δίχως καμία εκπαίδευση. Αυτό συνιστά μια δευτερογενή θυματοποίηση» εξήγησε η κ. Θεμελή.

Στον ίδιο ακριβώς τόνο η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου τόνισε ότι «είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα μας η κακοποίηση των ανηλίκων και η αντιμετώπιση της από το δικαστικό σύστημα μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι «σε πολλές χώρες που έχω επισκεφτεί έχω νιώσει άβολα για τη χώρα μου που δεν έχει φροντίσει να θωρακίσει αυτά τα παιδιά, τα κακοποιημένα, ειδικά τα κακοποιημένα σεξουαλικά, με ένα σύστημα φιλικό ώστε να έχουμε έγκυρη κατάθεσή τους και αξιοποιήσιμη δικανικά, αλλά συγχρόνως να μην έχουμε τη δευτερογενή τους κακοποίηση μέσα στο σύστημα».
Τα «Σπίτια του Παιδιού» είναι μια καλή πρακτική που όπως εξήγησαν οι δύο ομιλήτριες εφαρμόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες, όχι μόνο στις ΗΠΑ ή σκανδιναβικά κράτη αλλά πλέον και σε γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία που το 2018 διέθετε 20 τέτοιες δομές με την ονομασία «Μπλε Δωμάτια».

Το Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α. θεσμοθέτησε και προετοίμασε, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία τότε υπαγόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τις δομές για τα «Σπίτια του Παιδιού» σε πέντε πόλεις: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, όπως είπε η κ. Θεμελή «συνέταξε το πρώτο δομημένο πρωτόκολλο δικανικής εξέτασης για παιδιά. Δηλαδή, ο τρόπος που λαμβάνεται η κατάθεση ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα βήματα, έχει πολύ συγκεκριμένη δομή, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Δεν εναπόκειται στη διαίσθηση, στη γνώση ή στον ερασιτεχνισμό των λειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ χρήσιμο». Όμως, ο νόμος και το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα από το 2017. Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του σχετικού πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, οι τρεις οργανώσεις έχουν στείλει επιστολές στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς, χωρίς ωστόσο να λάβουν προς το παρόν απάντηση. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται, εκτός του περαιτέρω τραυματισμού των θυμάτων, και σοβαρά προβλήματα ως προς την αξιοπιστία των καταθέσεών τους. Η κυρία Θεμελή εξηγεί ότι «ο στόχος είναι η λήψη μίας μόνο κατάθεσης σε μια μόνο ώρα και αυτό γιατί οι πολλαπλές καταθέσεις επηρεάζουν πάρα πολύ τη μνημονική ικανότητα των παιδιών. Η ανάκληση δηλαδή μνημονικών ιχνών που έχουν μείνει ακόμα και για χρόνια κρυμμένο μυστικό, όσες περισσότερες φορές γίνεται προσπάθεια να έρθουν στο φως, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να επέλθει. Μιλάμε για επιμόλυνση, για φθορά, για καταστροφή της μνήμης». Ειδικά δε στις μικρότερες ηλικίες που ανήκουν, δυστυχώς, τα περισσότερα θύματα, αχρηστεύονται ακόμα περισσότερο οι μαρτυρίες τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η κατάθεση να είναι μια διαδικασία όσο το δυνατόν πιο φιλική αλλά και αξιόπιστη, καθώς ο μοναδικός μάρτυρας της κακοποίησης είναι το ίδιο το παιδί. «Γι αυτό τονίζουμε την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και τη σημασία της μαρτυρίας» υπογραμμίζει η κ. Θεμελή, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μάθουμε να ακούμε επιστημονικά, όχι μόνο με ενσυναίσθηση αλλά και με επιστημοσύνη». «Στις περιπτώσεις των ανηλίκων δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, δεν έχουμε άλλου είδους ευρήματα. Ίσως είναι το μοναδικό έγκλημα τόσο υψηλής ηθικοκοινωνικής απαξίας που δεν μπορούμε να το αποδείξουμε γιατί οι πιο πολλές πράξεις είναι πράξεις ασέλγειας χωρίς ευρήματα παθογονικά. Δηλαδή ακόμη και μια ιατροδικαστική εξέταση θα είναι καθαρή. Πώς θα αποδείξει λοιπόν ένα παιδί την παραβίαση;».

Περιγράφοντας την διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό, η κ. Ξένη Δημητρίου ανέφερε ότι «ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα παρακολουθεί την κατάθεση που γίνεται όμως από έναν μόνο ειδικά εκπαιδευμένο συνεντευκτή. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, όπως είναι ο εισαγγελέας, ο ανακριτής, ο ιατροδικαστής, πολλές φορές και ο δικηγόρος του δράστη παρακολουθούν από διαφορετικό δωμάτιο και έχουν τη δυνατότητα μέσω ακουστικού να υποβάλλουν ερωτήσεις τις οποίες όμως ξέρει ο συνεντευκτής με ποιο τρόπο θα τις θέσει στο παιδί ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση». Αντίστοιχη διαδικασία, εξήγησε η κ. Δημητρίου, ακολουθείται και σε περιπτώσεις διαζυγίου για θέματα επιμέλειας που έχουν σαν αφορμή την κακοποίηση μέσα στην οικογένεια. «Μια εισαγγελία είναι τρομακτικό κτήριο ακόμα και για ενήλικες που μπαίνουν για να καταθέσουν, πόσο μάλλον για τα παιδιά» συμπλήρωσε η κ. Δημητρίου, συνηγορώντας ότι δεν αρκεί απλά να βαφτίσουμε ένα κτήριο «Σπίτι του Παιδιού» αλλά πρόκειται για μια δομή προετοιμασμένη κατάλληλα για αυτό το σκοπό. Επιπλέον, «στην Ελλάδα απουσιάζει ένα σύστημα που να διασφαλίζει την προστασία του παιδιού από τη διαρροή των προσωπικών του δεδομένων και η δημοσιοποίηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των λεπτομερειών της κακοποίησης του» τόνισε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθυμίζοντας το πρόσφατο περιστατικό της Θεσσαλονίκης.

«Εάν εσείς το αντιμετωπίζατε σαν ενήλικες, πραγματικά θα βγαίνατε από αυτή τη διαδικασία αλώβητοι;» διερωτήθηκε εκ μέρους της οργάνωσης Παιδικά Χωριά SOS, ο κ. Στέργιος Σιφνιός. Μάλιστα, ο κ. Σιφνιός ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή συζήτηση να μπουν στη θέση ενός παιδιού που το βρίσκει η αστυνομία, μετά την κακοποίησή του, η οποία δεν είναι απίθανο να έχει συμβεί υπό την επήρεια ουσιών ώστε να διευκολυνθεί ο θύτης. «Η αστυνομία μπαίνει εξ αρχής σε διαδικασία ανάκρισης γιατί κανείς δεν τους έχει πει ότι το παιδί αυτό που πρώτα χρειάζεται είναι η φροντίδα. Υφίσταται λοιπόν αυτό το παιδί σε αυτή την κατάσταση ερωτήσεις: τι έγινε; τι σου κάνανε; πώς στο κάνανε;» τόνισε ο κ. Σιφνιός, επισημαίνοντας ότι τα Παιδικά Χωριά SOS βάζουν αμέσως τα ανήλικα θύματα στη διαδικασία της θεραπείας και της προετοιμασίας για τον Γολγοθά που θα ακολουθήσει. Πρόκειται για «καταπάτηση του βασικού δικαιώματος του παιδιού να έχει προστασία σε μια στιγμή η οποία θα είναι η πιο οδυνηρή σε όλη του τη ζωή και θα τον/την ακολουθεί για πάντα» σημείωσε ο κ. Σιφνιός.

Μιλώντας εκ μέρους της Terre des Hommes Hellas, η κ. Μελίνα Σπαθάρη τόνισε ότι «ο ρόλος της δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι στείρα τιμωρητικός αλλά αντίθετα επανορθωτικός. Το βάρος δεν πρέπει να δίνεται αποκλειστικά στην τιμωρία του δράστη αλλά ταυτόχρονα και πρωτίστως στη φροντίδα του θύματος. Αυτό είναι κάτι που συχνά το ξεχνάμε και το βλέπουμε και τις τελευταίες ημέρες πού επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος. Σε μια ιστορία κακοποίησης πρωταγωνιστής είναι το παιδί που καταγγέλλει την κακοποίηση, όχι ο θύτης. Η διαδικασία που προβλέπεται για τα «Σπίτια του Παιδιού» και το πρωτόκολλο δικανικής εξέτασης επιβάλλουν την αξιολόγηση των αναγκών του παιδιού και την κατάθεση του με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μην αποκτά δευτερεύοντα ρόλο, να μην εργαλειοποιείται στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας στην προσπάθεια καταδίκης του δράστη αλλά αντίθετα να λαμβάνει την φροντίδα που πρέπει και να υποστηρίζεται σωστά καθ' όλη τη διάρκεια».

«Είναι αρκετά απογοητευτικό ότι στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένη η φράση ότι "τα παιδιά είναι το μέλλον μας" και "πρώτα το παιδί" αλλά στην πράξη δεν ισχύει αυτό και νομίζω ότι ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση των "Σπιτιών του Παιδιού"» σημείωσε ο Πάνος Χριστοδούλου, από την οργάνωση Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προσθέτοντας ότι «με προβληματίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι συζητάμε για ένα μέτρο στο πλαίσιο της καταστολής και δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για την πρόληψη που είναι και το πιο σημαντικό. Προφανώς είναι αναγκαία τα "Σπίτια του Παιδιού αλλά καλό θα ήταν να μη χρειαζόταν να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Θα έπρεπε δηλαδή να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στην εκπαίδευση όλων, παιδιών και ενηλίκων, και στην εδραίωση αντιλήψεων πολύ διαφορετικών από αυτές που υπάρχουν τώρα. Αυτή είναι μια πολύ αργή και κοπιαστική εργασία που όμως είναι απαραίτητη και δυστυχώς μέχρι στιγμής ό,τι γίνεται είναι αποσπασματικό και χωρίς διάρκεια».
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mko-p-39802/feed/
<![CDATA[«Φάε τη σκόνη μου - Το παιχνίδι του ανταγωνισμού». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Ν. Βυζαντιάδου.]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vizantiadou-skoni-39790/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vizantiadou-skoni-39790/#comments +Tue, 02 Mar 2021 10:41:00 +0000 241 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vizantiadou-skoni-39790/  Υπάρχουν σχέσεις στις οποίες ο ένας #σύντροφος προσπαθεί να αποδείξει στον άλλον ότι έχει δίκιο κι ότι ξέρει καλύτερα. Τι γίνεται #αλήθεια όταν ο #ανταγωνισμός τρυπώνει ανάμεσα στους δυο;  Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα


]]>
 

Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;*
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr

 
 
 .
Το σενάριο
 
Ο Άγγελος ήρθε φανερά καταβεβλημένος στη σημερινή συνεδρία και γρήγορα μου εξήγησε τι είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ.
 
- Για άλλη μια φορά προσπάθησε να αποδείξει σε όλους ότι αυτή ξέρει καλύτερα από μένα τι χρειάζονται τα παιδιά μας, είπε αφήνοντας την απογοήτευσή του να φανεί.
- Κι εσύ τι έκανες;
- Τι έκανα; Αυτό που κάνω κάθε φορά που εισπράττω τον ανταγωνισμό της. Έκανα πίσω.
- Αντιλαμβάνεσαι ότι κάνοντας πίσω, δίνεις χώρο για να κάνει αυτή μπροστά; Της επιτρέπεις δηλαδή να παραμένει ανταγωνιστική απέναντί σου και να σε μειώνει;
- Ναι, το αντιλαμβάνομαι πολύ καλά. Με βοήθησες να μάθω να παρατηρώ τη σχέση μου μαζί της και να καταλαβαίνω πότε προσπαθεί να με επισκιάσει και να δείξει ότι είναι καλύτερη από μένα. Μου έμαθες επίσης να βλέπω το θυμό της κάθε φορά που ο προβολέας φεύγει από πάνω της και πέφτει πάνω μου.
- Χαίρομαι που έμαθες τόσα πολλά μέσα από τις συνεδρίες μας, απάντησα. Αναρωτιέμαι όμως για τη συνέχεια. Με άλλα λόγια πώς σκοπεύεις να αξιοποιήσεις αυτά που έμαθες;
- Δεν ξέρω. Δεν θέλω να είμαστε έτσι. Δεν θέλω να νιώθω ότι με βλέπει σαν αντίπαλο. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι έχω δίπλα μου μια γυναίκα που προτιμά να με βλέπει να μην πετυχαίνω σε κάτι για να νιώσει η ίδια ανώτερη.
- Είναι πολύ δύσκολο αυτό που περιγράφεις. Πώς το αντέχεις;
- Δεν έχω ιδέα. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμη.
-Τι εννοείς;
- Αδυνατώ να σκεφτώ την υπόλοιπη ζωή μου έτσι.
- Πώς έτσι;
- Με μια γυναίκα που βλάπτει τη σχέση μας με το να είναι τόσο ανταγωνιστική. Βαρέθηκα να της εξηγώ τις ανάγκες μου. Βαρέθηκα να μιλάω σε μια κλειστή πόρτα. Βαρέθηκα να ακούω ότι αυτή ξέρει καλύτερα και ότι έχει δίκιο.
- Ίσως να έχει φτάσει η ώρα που θα πρέπει να την προσκαλέσουμε κι αυτήν εδώ. Τι λες;
- Μου φαίνεται πολύ τολμηρό. Φοβάμαι ότι θα μπει ακόμα και μαζί σου σε ανταγωνισμό. Θα θέλει να αποδείξει ότι αυτή είναι καλύτερη και από τους δυο μας.
- Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η συνάντηση, του είπα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα με παρέσυρε στο παιχνίδι της μια ανταγωνιστική γυναίκα.
 
 
Το παιχνίδι
Ο Άγγελος, όπως και πολλοί άλλοι, βρίσκονται σε μια σχέση στην οποία βιώνουν τον ανταγωνισμό της άλλης πλευράς. Όταν μία συντροφική σχέση χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του ανταγωνισμού ενεργοποιείται με απλά λόγια το παρακάτω σχήμα: ο ανταγωνιστικός σύντροφος προσπαθεί να αποδείξει στον άλλον ότι έχει δίκιο κι ότι ξέρει καλύτερα. Όσο πιο πολύ προσπαθεί να το αποδείξει, τόσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται. Όσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται, τόσο περισσότερο αδιαφορεί για το πώς νιώθει ο σύντροφός του. Όσο περισσότερο αδιαφορεί για το πώς νιώθει ο σύντροφός του, τόσο πιο άσχημα νιώθει εκείνος. Όσο πιο άσχημα νιώθει εκείνος, τόσο περισσότερο προσπαθεί να αποδείξει στον ανταγωνιστικό σύντροφο ότι κι αυτός ξέρει. Όσο περισσότερο κινδυνεύει ο ανταγωνιστικός σύντροφος να βγει χαμένος σε σύγκριση με τον άλλον, τόσο πιο επιθετικά κινείται για να διεκδικήσει την προσοχή.
.
Μελετώντας προσεκτικά το παραπάνω σχήμα συμπεραίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η ισορροπία σε μια τέτοια σχέση. Κάθε σύγκριση δημιουργεί πεδίο αντιπαράθεσης και οι δύο σύντροφοι καταλήγουν να μαλώνουν μεταξύ τους αντί να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα μπορεί να συγκρούονται διαρκώς για το ποιος από τους δυο είναι καλύτερος γονιός, ποιος είναι πιο δημοφιλής στις παρέες, ποιος φέρνει τα περισσότερα χρήματα, ποιος κουράζεται περισσότερο κλπ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως μια σχέση χωρίς συνεργασία δεν έχει καλά προγνωστικά. Αντιθέτως όταν χαιρόμαστε με τις επιτυχίες του συντρόφου μας αποδεικνύουμε ότι βλέπουμε τη σχέση ως ένα σύστημα και όχι ως δυο ξεχωριστές μονάδες.
.
.
Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε αν έχουμε δίπλα μας έναν ανταγωνιστικό σύντροφο; Οι κυριότερες ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:
* δείχνει με κάθε τρόπο την ανάγκη να υπερέχει και να υπερτερεί σε οτιδήποτε όταν συγκρίνεται μαζί μας
* χαίρεται, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, με την αποτυχία μας
* θυμώνει, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, με την επιτυχία μας
* μας αντιμετωπίζει περισσότερο σαν εχθρό / αντίπαλο παρά σαν σύμμαχο / συνεργάτη
* προσπαθεί να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του
 
Η πορεία μιας ανταγωνιστικής σχέσης θυμίζει συχνά τη διαδρομή σε έναν κακοτράχαλο δρόμο. Κι ίσως τελικά ο Stephen Covey να έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως το πιο βασικό συστατικό που βάζουμε σε οποιαδήποτε σχέση δεν είναι αυτό που λέμε ή αυτό που κάνουμε, αλλά αυτό που είμαστε.
 
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ σε μια ανταγωνιστική σχέση.. δεν ξέρω αν κι εσύ προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου σε έναν άνθρωπο που είναι βέβαιος ότι είναι καλύτερος από σένα σε όλα.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
   
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν;
.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
.
.
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ

"Τα πρόσωπα της βίας"

Η νέα έκτακτη στήλη της Νέλης Βυζαντιάδου στην «Κ» κάθε Πέμπτη.

 
ΝΕΑ Διαδικτυακά ραντεβού με την Νέλη Βυζαντιάδου.
 
Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες μου στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας
-Κάθε Σάββατο στις 18.00 στη σελίδα μου Νέλη Βυζαντιάδου
.
Σας περιμένω όλους και όλες!!!
.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο "Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης" (πληροφορίες και online αγορά θα βρείτε εδώ)
.
.
Bίντεο, συνεντεύξεις και ομιλίες μου επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/vizantiadou-skoni-39790/feed/
<![CDATA[Αδέλφια δολοφονηθέντος από τη 17Ν: Ο Χρήστος Μάτης δεν μπορεί να κάνει απεργία πείνας απ’ τον τάφο]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/17-39786/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/17-39786/#comments +Tue, 02 Mar 2021 10:13:00 +0000 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/17-39786/ Ο Χρήστος Μάτης δολοφονήθηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στα Πετράλωνα

]]>


Ο Χρήστος Μάτης δολοφονήθηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στα Πετράλωνα - Το όπλο του είχε κλαπεί και εντοπίστηκε στον σάκο που είχε ο Σάββας Ξηρός το καλοκαίρι του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά

«Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι… Όχι…», τόνισε με λυγμούς μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, η Ανθούλα Μάτη, αδερφή του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1984 από τον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα

«Να καθίσει (σ.σ: ο Δ. Κουφοντίνας) εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος… Εγώ πιστεύω (σ.σ: για την επιστολή άλλων συγγενών θυμάτων), ότι είναι σωστό αυτό. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει…. Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα. Εμάς οι συγγενείς δεν γυρίζουν πίσω…» σημείωσε ακόμη η κυρία Μάτη.

«Η μάνα μου πήγε να αγοράσει γλυκά γιατί γιόρταζε την άλλη μέρα το παλικάρι… Εγώ το έμαθα το μεσημέρι… Τρελάθηκα... Ξέρετε τι είναι την παραμονή των Χριστουγέννων να είναι να πάρεις άδεια, να πας στο χωριό, και από την άλλη να μπαίνουν οι ληστές, γιατί ληστές ήταν αυτοί, δεν ήταν ούτε πολιτικοί για πολιτικούς λόγους, ληστές ήταν μπήκαν μέσα να ληστέψουν την τράπεζα να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν, κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι;», συνέχισε. 

«Τι ήταν ο αδερφός μου; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει… Φτωχοί ήμασταν… Φύγαμε όλοι από το χωριό μας να πάμε παραπέρα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Και μπήκε ο Κουφοντίνας που τον κάνανε και ήρωα τώρα αυτοί που τον ακολουθούν. Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες; Τι να πω, τι να πρωτοπώ; Που του δίνουν άδεια και έβλεπα εδώ στον Βαρνάβα, λίγο παραπάνω από την Άνοιξη, και να πηγαίνει στις ταβέρνες με την κυρία Κούρτοβικ από πίσω και να τον χαιρετάνε; Τον κύριο Κουφοντίνα; Εμένα ο αδερφός μου έρχεται πίσω;», υποστήριξε ακόμη. 


«Να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει μέσα στη φυλακή όπως οι άλλοι κρατούμενοι. Και αν έρθει η ώρα του να φύγει από την ζωή, ας φύγει με άλλους τρόπους. Όχι με την απεργία πείνας. Τι θέλει να εκβιάζει ένα ολόκληρο κράτος; Και να υποτιμάει τα θύματα; Εμένα ο αδερφός μου δεν έρχεται πίσω, 28 χρόνων παλικάρι…», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αδερφός του Χρήστου Μάτη, Βαγγέλης, τόνισε πως ο δολοφονημένος αστυνομικός «είχε τελειώσει Τουριστικών Επαγγελμάτων και δεν έβρισκε εργασία ανάλογη με αυτή που ήθελε και πήγε στην Αστυνομία. Και χαρήκαμε που μπήκε στην Αστυνομία να πάρει έναν δρόμο κανονικό…».

«Κάθε Χριστούγεννα θυμόμαστε την δολοφονία… Υποφέρουμε… Τι να του πω… Μπήκε στην τράπεζα και δολοφόνησε. Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου…. Υπάρχει Πολιτεία που αποφασίζει… Και τώρα βγαίνει και μας προκαλεί επιπλέον. Κάθε φορά κάτι δημιουργεί… Υπάρχουν και δολοφόνοι που έχουν ζητήσει συγγνώμη…», κατέληξε. 

ΠΗΓΗ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/17-39786/feed/