Rss title here http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Fri, 22 Jun 2018 10:39:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Guardian: Ο Αριστοτέλης είναι ο απόλυτος «γκουρού» της ευτυχίας!]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/guardian-aristotelis-24828/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/guardian-aristotelis-24828/#comments +Fri, 22 Jun 2018 10:39:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/guardian-aristotelis-24828/  Ο αρχαίος φιλόσοφος είναι ο μόνος που μπορεί να μας διδάξει πώς να πετύχουμε την περίφημη ευδαιμονία, ισχυρίζεται Βρετανή καθηγήτρια


]]>
 

Ο αρχαίος φιλόσοφος είναι ο μόνος που μπορεί να μας διδάξει πώς να πετύχουμε την περίφημη ευδαιμονία, ισχυρίζεται Βρετανή καθηγήτρια

Έχεις κατεβάσει την εφαρμογή ψυχικής υγειας Headspace, γνωριζεις απέξω κι ανακατωτά όλες τις στάσεις γιόγκας, και έχεις μελετήσει τα γραπτά του Φρόιντ. 

Τι μπορεί λοιπόν να σου πει για την ευτυχία ένας τύπος που έζησε πριν από 23 αιώνες, διερωτάται σε άρθρο της στον Guardian η αρθρογράφος Lisa Allardice.

Την απάντηση δίνει από το ξεκίνημα κιόλας του άρθρου η καθηγήτρια Edith Hall, σύμφωνα με την οποία ο Αριστοτέλης είναι ο αρχαίος φιλόσοφος και επιστήμονας Αριστοτέλης είναι ο απόλυτος «γκουρού» της ευτυχίας. «Ο Αριστοτέλης τα έκανε όλα πρώτος και καλύτερα. Γιατί λοιπόν να μην ανατρέξεις στην πηγή, στον πρώτο εγκέφαλο που έβγαλε νόημα από τη ζωή; Νομίζω ότι οι αντιλήψεις που διατηρούσαν οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια μπορούν να μας προσφέρουν ανακούφιση»αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Ο τρόπος του Αριστοτέλη», υπόσχεται να διδάξει στον αναγνώστη «πώς η αρχαία σοφία μπορεί να αλλάξει τη ζωή του» και πιο συγκεκριμένα πώς μπορεί να επιτύχει την περίφημη ευδαιμονία. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, γράφει η Hall «Ο απόλυτος στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι απλώς η ευτυχία, δηλαδή η ανεύρεση ενός στόχου ώστε ένας άνθρωπος να εκπληρώσει το δυναμικό του και η βελτίωση της συμπεριφοράς ώστε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Είναι η αρχαία έκδοση της γνωστής αφίσας με σλόγκαν «δούλευε σκληρά και φέρσου ευγενικά», αλλά χωρίς την cool γραμματοσειρά».

«Ο Αριστοτέλης εγκρίνει το φαγητό, το ποτό και το σεξ, αλλά τα πάντα με μέτρο (κάτι στο οποίο επιμένει). Πιστεύει ότι η ξεκούραση είναι πιο σημαντική από την εργασία. Ότι όλοι έχουμε έμφυτα ταλέντα και ότι δεν φτάνουμε στην ακμή μας πριν τα 49 μας χρόνια. Τι κακό μπορεί να έχει αυτή η θεωρία; Ωστόσο, ο πιο σημαντικός ισχυρισμός του είναι ότι η ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί από τον καθένα - Πρέπει απλά να αποφασίσεις να γίνεις ευτυχισμένος», αναφέρει η αρθρογράφος του Guardian.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του «Τρόπου του Αριστοτέλη», ο αρχαίος φιλόσοφος έβλεπε την ευτυχία όχι ως κατάσταση, αλλά ως δραστηριότητα. «Είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκεις κάθε μέρας της ζωής σου, σε κάθε αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω σου, με κάθε απόφαση που παίρνεις. Πρέπει να την επιδιώκεις σταθερά και αποφασιστικά μέχρι να σου γίνει συνήθεια».

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, υπογραμμίζει η Hall, έτσι και η ευτυχία χρειάζεται προγραμματισμό. «Ο Πλάτωνας, δάσκαλος του Αριστοτέλη, είχε πει ότι η ζωή χωρίς σκέψη δεν είναι ζωή που αξίζει να ζεις. Ο Αριστοτέλης θα έλεγε ότι η ζωή χωρίς προγραμματισμό έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένη. Ο προγραμματισμός είναι το παν»!

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/guardian-aristotelis-24828/feed/
<![CDATA[Ύμνος στην πολυπολιτισμικότητα: Μεικτή οικογένεια ποζάρει με τα ίδια ρούχα και κάνει θραύση]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/politismikotita-24822/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/politismikotita-24822/#comments +Fri, 22 Jun 2018 10:00:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/politismikotita-24822/   Η επίμαχη φωτογραφία δέχτηκε πάνω από 15 χιλιάδες κλικ - To ζευγάρι με τα τρία παιδιά προτρέπει και άλλες μεικτές οικογένειες να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες.


]]>
 Η επίμαχη φωτογραφία δέχτηκε πάνω από 15 χιλιάδες κλικ - To ζευγάρι με τα τρία παιδιά προτρέπει και άλλες μεικτές οικογένειες να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες.


Τα οικογενειακά πορτρέτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα social media όμως, αυτή η φωτογραφία έκανε θραύση.

Ο Αμερικανός Τζάστιν ΜακΚλαρ,η σύζυγός του από τη Νιγηρία,Αμινάτ και τα τρία τους παιδιά, τις δίδυμες κόρες τους και το αγοράκι τους,ποζάρουν στο φακό με εντυπωσιακά ρούχα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι ότι πρόκειται για μία μεικτή οικογένεια που φοράει ομοιόμορφα ρούχα.

Η επίμαχη φωτογραφία δέχτηκε πάνω από 15 χιλιάδες κλικ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC. 


Η πολυπολιτισμικότητα του ζευγαριού είναι αυτή που λειτουργεί ως μαγνήτης για τους χρήστες των social media.To ζευγάρι με τα τρία παιδιά προτρέπει και άλλες μεικτές οικογένειες να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες.


Ο Τζάστιν,η Αμινάτ και τα παιδιά τους ζουν στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ.Η οικογένεια πόζαρε στο φακό επιλέγοντας τα ίδια ρούχα που φέρουν την υπογραφή σχεδιάστριας από το Καμερούν.Τα ρούχα σχεδιάστηκαν για να γιορτάσουν τον δυτικοαφρικανικό πολιτισμό .

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, η Αμινάτ έφυγε από την πατρίδα της,το Λάγος στη νοτιοδυτική Νιγηρία, σε μικρή ηλικία, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ.

«Θέλαμε να δώσουμε στα κορίτσια ένα μάθημα σχετικά με την ποικιλομορφία που υπάρχει στον κόσμο, ώστε να μάθουν να εμπλουτίζουν τον εαυτό τους ανοίγοντας τα μάτια τους σε διαφορετικούς πολιτισμούς», δήλωσε ο πατέρας τους, Τζάστιν ΜακΚλαρ στο BBC και πρόσθεσε:

"Ως οικογένεια μας αρέσει να κάνουμε τολμηρές δηλώσεις και θέλησα να γιορτάσω τον πολιτισμό της Νιγηριανής συζύγου μου Αμινάτ».

Τα ρούχα σχεδιάστηκαν από την μόδιστρο Κλοντ Καμενί
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/politismikotita-24822/feed/
<![CDATA[Εντάσσονται στις 120 δόσεις και οι οφειλές άνω των 50.000 ευρώ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/120--50.000--24820/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/120--50.000--24820/#comments +Fri, 22 Jun 2018 09:55:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/120--50.000--24820/   Επέκταση των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στις 120 δόσεις – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση 


]]>
 Επέκταση των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στις 120 δόσεις – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση 


Τη διεύρυνση της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως και 120 δόσεις προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος. 

Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

- Οι όροι και οι προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τη ρύθμιση οφειλών, ύψους έως 50.000 ευρώ, επεκτείνονται και για ρύθμιση οφειλών έως 125.000 ευρώ (για φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες).

- Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για ρύθμιση οφειλών και άνω των 125.000 ευρώ (για φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες).

- Επεκτείνεται για όλους (φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα π.χ. εμπόρους, νομικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες) η δυνατότητα ρύθμισης και για τις οφειλές που γεννήθηκαν έως και την 31-12-2017, αντί της 31-12-2016, που ίσχυε, μέχρι σήμερα.

Ποια είναι τα οφέλη για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα ευεργετήματα για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν ως εξής: 

Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 120 δόσεις.

Διαγράφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.

Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/120--50.000--24820/feed/
<![CDATA[Αιχμηρό εξώφυλλο και από το New Yorker για τον Τραμπ.]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/new-yorker--24812/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/new-yorker--24812/#comments +Fri, 22 Jun 2018 09:00:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/new-yorker--24812/  Έντρομα μικρά παιδιά προσπαθούν να κρυφτούν στις πτυχώσεις της χλαμύδας του Αγάλματος της Ελευθερίας


]]>
 


Έντρομα μικρά παιδιά προσπαθούν να κρυφτούν στις πτυχώσεις της χλαμύδας του Αγάλματος της Ελευθερίας

Άλλο ένα καυστικό εξώφυλλο για τον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά των μεταναστών με θύμα μικρά παιδιά που χωρίζονταν από τους γονείς τους μόλις περνούσαν τα σύνορα επιφύλαξε για τον Αμερικανό πρόεδρο το περιοδικό New Yorker.

Στο εξώφυλλο πρωταγωνιστεί το Άγαλμα της Ελευθερίας στις πτυχώσεις της χλαμύδας του οποίου προσπαθούν να βρουν καταφύγιο έντρομα μικρά παιδιά προκειμένου να γλιτώσουν το βάρβαρο μέτρο που μέχρι πριν από μερικά 24ωρα εφάρμοζαν οι αμερικανικές αρχές.

new-york-trumpΕίχε προηγηθεί το ακόμα πιο αιχμηρό εξώφυλλο του περιοδικού TIME με ένα κατακόκκινο φόντο, στο οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται όρθιος να κοιτά χαμηλά το μικρό κοριτσάκι από την Ονδούρα που έγινε σύμβολο του απάνθρωπου αυτού μέτρου όταν απαθανατίστηκε να κλαίει λίγη ώρα μετά την απομάκρυνσή του από τη μητέρα του στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού 

tra_001
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/new-yorker--24812/feed/
<![CDATA[Τι είδους χώρα είναι οι ΗΠΑ: Το ΤΙΜΕ καυτηριάζει τον Τραμπ για το μεταναστευτικό]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/time-trub-24810/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/time-trub-24810/#comments +Fri, 22 Jun 2018 08:43:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/time-trub-24810/  «Καλωσήρθες στην Αμερική», είναι ο κεντρικός του τίτλος του αμερικανικού περιοδικού. «Τι είδους χώρα είμαστε;» αναφέρεται στα social media του ΤΙΜΕ.


]]>
 Το TIME για άλλη μια φορά βάζει στο στόχαστρο τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φορά του ασκεί σκληρή κριτιτική για την μεταναστευτική του πολιτκή και το διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους


«Καλωσήρθες στην Αμερική», είναι ο κεντρικός του τίτλος του αμερικανικού περιοδικού. «Τι είδους χώρα είμαστε;» αναφέρεται στα social media του ΤΙΜΕ.
Το εξώφυλλο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται όρθιος και κοιτά με απάθεια το μικρό κοριτσάκι από την Ονδούρα, την οποία σταμάτησαν μαζί με τη μητέρα της στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι αμερικανικές δυνάμεις επιβολής, που ύστερα από τις κυβερνητικές εντολές, έχουν χωρίσει από τον Απρίλιο του 2018 περισσότερους από 2.000 παράνομους μετανάστες από τα ανήλικα παιδιά τους.
.
Το κοριτσάκι, φωτογραφημένο από τον πολυβραβευμένο  φωτογράφο, Τζον Μουρ, μοιάζει τώρα να κοιτάζει κλαίγοντας όχι τη μαμά του, αλλά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ, το κοιτάζει με απάθεια και του απαντά: «Καλώς ήρθες στην Αμερική».
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/time-trub-24810/feed/
<![CDATA[Οι Γιαπωνέζοι οπαδοί καθάρισαν την εξέδρα τους μετά το ματς με την Κολομβία! (Video)]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/giaponezoi-opadoi-katharisan-24792/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/giaponezoi-opadoi-katharisan-24792/#comments +Wed, 20 Jun 2018 14:00:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/giaponezoi-opadoi-katharisan-24792/  Επίδειξη πολιτισμού έκαναν μετά το παιχνίδι με την Κολομβία οι οπαδοί της Ιαπωνίας.


]]>
 

Εδώ μας φαίνεται αδιανόητο. Για τους Γιαπωνέζους ωστόσο, το να μαζέψουν τα σκουπίδια τους πριν φύγουν από το γήπεδο είναι επιβεβλημένο…

Επίδειξη πολιτισμού έκαναν μετά το παιχνίδι με την Κολομβία οι οπαδοί της Ιαπωνίας.

Παρά τη χαρά της μεγάλης νίκης, οι Ασιάτες δεν παραμέλησαν να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν καθήκον τους έπειτα από τα ματς.
.
Πριν αποχωρήσουν λοιπόν από την εξέδρα και ξεχυθούν στους δρόμους για πανηγυρισμούς, φρόντισαν να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια τους.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/giaponezoi-opadoi-katharisan-24792/feed/
<![CDATA[Θερινό ηλιοστάσιο: Ξεκινά και επισήμως το Καλοκαίρι - Την Πέμπτη η μεγαλύτερη μέρα του έτους]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/therino-ilostasio-24786/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/therino-ilostasio-24786/#comments +Tue, 19 Jun 2018 19:09:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/therino-ilostasio-24786/   Το μεσημέρι της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στις 13:07 ώρα Ελλάδας θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι και επίσημα, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους.


]]>
 Το μεσημέρι της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στις 13:07 ώρα Ελλάδας θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι και επίσημα, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους.


Από την Πέμπτη και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη μέρα.

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα σημειωθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή νοτιότερο (ετήσιο) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης. 

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Η ετυμολογία της λέξης
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Εξίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο» (βλ. παρακάτω, Πολιτιστικές επιδράσεις και λαογραφία). Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.

Ηλιοστάσια και σε άλλους πλανήτες
Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και για τους άλλους πλανήτες. Ορίζονται αντίστοιχα ως οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής του πλανήτη εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη γύρω από αυτόν.

Σήμερα, εκδήλωση στο Πλανητάριο
Απόψε, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου διοργανώνει εκδήλωση με δωρεάν είσοδο. Στο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί «To φάντασμα του Σύμπαντος: Το κυνήγι της σκοτεινής ύλης», μία ψηφιακή παράσταση που επιχειρεί να «οπτικοποιήσει» τη σκοτεινή ύλη, η οποία είναι αόρατη και έχει ανιχνευτεί μόνο από τη βαρυτική της επίδραση.

Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές, στις 19:00 και στις 20:00, με δωρεάν είσοδο. Την παράσταση θα προλογίσει ο Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στο χώρο έξω από το Πλανητάριο θα βοηθήσουν το κοινό να παρατηρήσει τον Δία, τον Κρόνο, καθώς και διπλά συστήματα αστέρων. Η παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού θα πραγματοποιηθεί από 21:00-23:00 και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/therino-ilostasio-24786/feed/
<![CDATA[Το BBC άλλαξε ήδη την ονομασία των Σκοπίων (χάρτης)]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-bbc-makedonia--24784/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-bbc-makedonia--24784/#comments +Tue, 19 Jun 2018 18:56:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-bbc-makedonia--24784/  Το BBC, ο κολοσσιαίος ειδησεογραφικός οργανισμός, άλλαξε ήδη την ονομασία των Σκοπίων. Όπως βλέπετε στον επάνω χάρτη που είναι από κάποιο γεγονός πριν από τις Πρέσπες στον χάρτη γράφει Μακεδονία – Σκόπια. Στον κάτω χάρτη ονομάστηκε

]]>
 


Το BBC, ο κολοσσιαίος ειδησεογραφικός οργανισμός, άλλαξε ήδη την ονομασία των Σκοπίων. Όπως βλέπετε στον επάνω χάρτη που είναι από κάποιο γεγονός πριν από τις Πρέσπες στον χάρτη γράφει Μακεδονία – Σκόπια. Στον κάτω χάρτη ονομάστηκε ήδη North Makedonia (Βόρεια Μακεδονία) και υπάρχει και η γεωγραφική περιοχή που ανήκη στην Ελλάδα, και ονομάζεται Μακεδονία.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-bbc-makedonia--24784/feed/
<![CDATA[Η λίστα του Αϊνστάιν στη γυναίκα του: Θα με πλένεις και δεν θα έχεις επαφές μαζί μου]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ainstain-lista-24763/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ainstain-lista-24763/#comments +Mon, 18 Jun 2018 15:02:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ainstain-lista-24763/  Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για την διαφορετική πλευρά και προσωπικότητα του Άλμπερτ Aϊνστάιν. Τον έχουν χαρακτηρίσει ψυχρό, άπιστο, ζηλόφθονο και μισογύνη. Μέχρι και σήμερα, 63 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες. 

]]>
 


Η γυναίκα αποδέχτηκε τη λίστα, που την υποβάθμιζε από αγαπημένη σύζυγο σε οικιακή βοηθό

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για την διαφορετική πλευρά και προσωπικότητα του Άλμπερτ Aϊνστάιν. Τον έχουν χαρακτηρίσει ψυχρό, άπιστο, ζηλόφθονο και μισογύνη. Μέχρι και σήμερα, 63 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες. 

Η «Mirror» ανοίγει κι άλλο παράθυρο από την προσωπική του ζωή και το δύσκολο γάμο του με την Μιλέβα Μάριτς. 

Στο «Αϊνστάιν: Η ζωή τού και το Σύμπαν» ο συγγραφέας - βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον περιγράφει τον Αλμπερτ Αϊνστάιν μισογύνη σχεδόν ή τουλάχιστον ως έναν άντρα που έβλεπε τον γάμο του με την Σέρβα Μιλέβα Μάριτς (η οποία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ευρώπη που σπούδασαν φυσική και μαθηματικά) σαν μαθηματική εξίσωση.

Οταν έπειτα από 11 χρόνια γάμου ο Αϊνστάιν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πια κανένα σημείο επαφής ανάμεσα σε εκείνον και τη σύζυγό του (με την οποία είχε παντρευτεί το 1903) αποφάσισε να φτιάξει έναν κανόνα «εσωτερικής διαχείρισης» προκειμένου να συνεχίσουν τη συμβίωση για το καλό των παιδιών τους....albert-sizigos


Ο Άλμπερτ Άινσταϊν ήταν άπιστος απέναντί της από τις πρώτες ημέρες του γάμου τους. Και μετά το χωρισμό, ο ίδιος ήθελε να μείνουν μαζί για χάρη των δύο παιδιών τους. Βέβαια, το τίμημα ήταν μεγάλο, γιατί ο ιδιοφυής άντρας είχε μια λίστα με... υποχρεώσεις που έπρεπε εκείνη να τηρήσει. 

Το απερίγραπτο είναι πως η γυναίκα αποδέχτηκε τη λίστα, που την υποβάθμιζε από αγαπημένη σύζυγο σε οικιακή βοηθό. 

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο διάσημος βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον.

Διαβάστε τη λίστα 

1. Οφείλεις να έχεις σε πλήρη τάξη τα καθαρά ρούχα μου
2. Θα μου φέρνεις στο δωμάτιό μου στο σωστό χρόνο τα τρία γεύματα της ημέρας
3. Η κρεβατοκάμαρα και οι εργασίες – βιβλία μου θα είναι σε τάξη και κανείς δεν θα κάθεται στο γραφείο μου
4. Θα αποφεύγεις κάθε είδους σχέση μαζί μου, πλην των περιπτώσεων που αυτό θα είναι αναγκαίο για κοινωνικούς σκοπούς. Θα πρέπει να ξεχάσεις τις εξόδους και τα ταξίδια μαζί μου, αλλά και τον προσωπικό μας χρόνο στο σπίτι.
5.Δεν θα περιμένεις καμία οικειότητα μαζί μου ή προσέγγιση 
6.Δεν θα μου μιλάς αν δεν σου το ζητήσω
7.Θα εξαφανίζεσαι από την κρεβατοκάμαρά μου ή το γραφείο μου οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσω
8. Δεν θα με υποτιμήσεις ποτέ μπροστά στα παιδιά, είτε με το λόγο σου, είτε με τη συμπεριφορά σου


Η Μάριτς υπέγραψε τη λίστα με τις εντολές του αλλά λίγους μήνες αργότερα πήρε τους γιους τους, Χανς, Αλμπερτ και Εντουαρντ (η κόρη τους είχε δοθεί για υιοθεσία), άφησε τον Αϊνστάιν στο Βερολίνο και μετακόμισε στη Ζυρίχη. Το 1919 ζήτησε διαζύγιο και τον έβγαλε τελείως από τη ζωή της.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ainstain-lista-24763/feed/
<![CDATA[Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ: Διπλωματική ήττα για… Νόμπελ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/voreia-makedonia-nobel-24757/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/voreia-makedonia-nobel-24757/#comments +Mon, 18 Jun 2018 14:17:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/voreia-makedonia-nobel-24757/  Ο ΣΥΡΙΖΑ στον συγχρωτισμό του με τους δανειστές απέδειξε την ικανότητά του να γλύφει εκεί που έφτυνε προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ως κόμμα εξουσίας.

]]>
 Με την υπογραφή της Συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ για το ζήτημα των Σκοπίων κλείνει ένας κύκλος (πιθανότατα όχι ο τελευταίος) αυτής της χαμένης-- εδώ και εικοσιπέντε χρόνια-- για την ελληνική διπλωματία υπόθεσης. Η παρουσίαση της Συμφωνίας ως «μεγάλη εθνική επιτυχία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως για λίγο διάστημα θα μπορέσει να καλύψει την πραγματικότητα (και τις συνέπειές της) η οποία, ωστόσο, είναι ολοφάνερη: Η Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ περιγράφει/ συνοψίζει το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διπλωματικής ήττας την οποία υπέστη η Ελλάδα πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.


Η ήττα προσδιορίζεται πάντα σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί. Και ο στόχος (χωρίς να αξιολογούμε αν ήταν δίκαιος ή άδικος, έξυπνος ή ανόητος εφικτός ή όχι) που με κάθε επισημότητα και σαφήνεια είχαν περιγράψει οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις όταν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν σαφέστατος: «Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι (α. Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β. Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ. Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.) που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

Αυτός ήταν ο στόχος που έθεσε το ελληνικό κράτος όπως διατυπώθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου του 1992, ώστε να βρεθεί μία κοινή γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρωθυπουργόςΚων. Μητσοτάκης (ΝΔ) ο Αν. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ) και ο τότε υπουργός εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.

«Μάχες» μόνο στο εσωτερικό

‘Έκτοτε η «υπόθεση των Σκοπίων» μετατρέπεται σε πεδίο εσωτερικής αντιπαράθεσης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, υπονομεύει κάθε δυνατότητα συμβιβασμού σιγοντάροντας την άποψη ότι «το όνομα είναι η ψυχή μας» και οι προτάσεις για μια σύνθετη ονομασία (Νέα Μακεδονία) που κατατέθηκαν τότε από ευρωπαίους διαμεσολαβητές απορρίφθηκαν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη βοήθεια και της «αποστασίας» Σαμαρά κέρδισε τις εκλογές αλλά βρέθηκε εγκλωβισμένος στο πρόβλημα. Από την καρέκλα της εξουσίας ο Ανδρέας Παπανδρέου υιοθέτησε την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων η οποία κάτω από αμερικανική επίβλεψη προετοίμασε τη μακροχρόνια συμβίωση των δύο χωρών με δεδομένο και άλυτο το μεταξύ τους πρόβλημα. Ταυτόχρονα με τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο οι ΗΠΑ νομιμοποιούσαν και διαιώνισαν την πολύπλευρη παρουσία τους στην περιοχή. Η ανάμειξη των ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί, υπογραμμίστηκε από το γεγονός ότι η ανακοίνωση της ενδιάμεσης συμφωνίας έγινε ταυτόχρονα στις πρωτεύουσες των δύο χωρών (στην Αθήνα έξω από το σπίτι του Παπανδρέου στην οδό Αγράμπελης) από Αμερικανούς διπλωμάτες!

Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια και εν τω μεταξύ η πραγματικότητα και ο χρόνος παγίωσαν τα αποτελέσματα της ελληνικής αδυναμίας να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει, δηλαδή την μη αναγνώριση ενός κράτους που στο όνομά του θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία ή παράγωγα του όρου. Η ήττα επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι και η Ενδιάμεση Συμφωνία παρήγαγε έννομα αποτελέσματα επιτρέποντας σ αυτό το κράτος να αναγνωριστεί διμερώς ως Δημοκρατία της Μακεδονίας από 140 χώρες ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα κλπ…

Καθ όλο αυτό το διάστημα η διένεξη Αθήνας – Σκοπίων είχε ανατεθεί προς διαμεσολάβηση στο δικηγορικό γραφείου του πρώην αμερικανού ΥΠΕΞ Σάυρους Βανς συνέταιρος του οποίου είναι ο γνωστός μας Μάθιου Νίμιτς ο οποίος σποραδικά κατά καιρούς ασχολούνταν με το θέμα, ειδικά σε περιόδους που οι ελληνικές αντιρρήσεις για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ δημιουργούσαν μικροπροβλήματα στους σχεδιασμούς των μεγάλων (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, Γερμανία- ΕΕ) στην περιοχή.

Κάθε φορά που εμφανίζοντας στο προσκήνιο μια νέα ελληνική κυβέρνηση οι «μεγάλοι»—κατά κύριο λόγο οι Αμερικανοί οι οποίοι είχαν εν τω μεταξύ οικοδομήσει στα σύνορα ΠΓΔΜ και Κοσσόβου σε εδάφη και των δύο προτεκτοράτων τους την μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στον κόσμο-- ανέσυραν από τα συρτάρια τους την εκκρεμότητα της ονομασίας και κινητοποιούσαν τη διαδικασία υπό τον Νίμιτς ο οποίος εδώ και χρόνια είχε ρίξει στο τραπέζι κάθε δυνατή λύση.

Η επισφράγιση της ήττας

Πράγματι, όπως φάνηκε και από τα έγγραφα που επιλεκτικά διάλεξε να παρουσιάσει ο Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος συζήτησαν τα πάντα. Για την ακρίβεια συζήτησαν όλα όσα συνθέτουν την συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ψέγει τους πρώην κυβερνώντες για υποκρισία και ενδεχομένως έχει δίκιο. Ωστόσο, οι πρώην, ότι κι αν συζήτησαν τελικά δεν υπέγραψαν. Και το σημαντικότερο, όταν ζητήθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο τότε πρωθυπουργός το αρνήθηκε πριν υπάρξει οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας και των συμπαρομαρτούντων της.

Αυτό ακριβώς που δεν κατάφεραν οι Αμερικανοί στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι , δηλαδή την ελληνική συμφωνία για την εκκίνηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν την οριστική και τελεσίδικη επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα, το προσφέρει σήμερα η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ψευδώς υποστηρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αν τελικά η χώρα αυτή δεν μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους της Συμφωνίας. Όσοι διπλωμάτες γνωρίζουν τις διαδικασίες λειτουργίας του ΝΑΤΟ και της ασφυκτικής πίεσης και ελέγχου που ασκούν στα όργανα της συμμαχίας οι Αμερικανοί μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι κανείς δεν μπορεί να αναστρέψει μια πρόσκληση ένταξης εκτός βέβαια από τους ίδιους τους Αμερικανούς…

Έννομα αποτελέσματα

Το πρώτο απτό, αν όχι μοναδικό, έννομο αποτέλεσμα που παράγει η Συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ πριν καν την κύρωσή της είναι η ικανοποίηση ενός διακηρυγμένου και κατεπείγοντος αυτήν την περίοδο στόχου της Ουάσιγκτον: η πρόσκληση/ ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τα υπόλοιπα δυτικά βαλκάνια στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο Αμερικανικός στόχος υπαγόρευσε τις κινήσεις και κινητοποίησε με τη χρήση καρότου και μαστίγιου τις κυβερνήσεις των «ρεαλιστικών πολιτικών» Τσίπρα και Ζάεφ…

‘Εχει (και) σημειολογικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια κυβέρνηση της – όπως αυτοαποκαλείται --ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση κατακεραύνωνε τους «φονιάδες των λαών» και τον «αποσταθεροποιητικό νατοικό ρόλο» να αποδεικνύεται σήμερα ως κυβέρνηση περισσότερο πειθήνια και υποτελής από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που ουδέποτε έκρυψαν ότι οι αμερικανονατοικές παρέες είναι «τιμή τους και καμάρι τους». Δεν είναι άλλωστε πρωτοφανές οι όψιμα προσαρμοσμένοι στον ρεαλισμό να γλύφουν εκεί που έφτυναν καλύτερα από τον κάθε έναν…

Τα μπράβο των ξένων

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον συγχρωτισμό του με τους δανειστές απέδειξε την ικανότητά του να γλύφει εκεί που έφτυνε προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ως κόμμα εξουσίας. Ετσι, όπως ανέλαβε να φέρει σε πέρας την βρώμικη δουλειά στο οικονομικό πεδίο κάνοντας όσα είχαν ήδη δεσμευτεί να πράξουν οι προηγούμενοι έτσι και στην υπόθεση των Σκοπίων ανέλαβε να ολοκληρώσει θεσμικά με υπογραφές και βούλες τις τελευταίες διευθετήσεις που επισφραγίζουν μια παρατεταμένη μεγαλειώδη διπλωματική ήττα της χώρας. Και η διπλωματική ήττα που επισφραγίστηκε με την Συμφωνία Τσίπα – Ζάεφ δεν είναι ότι υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο νέο κράτος αλλά η αποδοχή των όρων- χωρίς κανένα ορατό τουλάχιστον αντάλλαγμα- της αμερικανικής «τάξης» στην περιοχή και της παραδοχής ότι αυτή η τάξη διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα και δίκαια.

Προφανώς πια, ο Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε την πλάνη της νεότητάς του, κατανόησε και θέλει να πείσει και εμάς μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι αποσταθεροποιητικός, όπως επίσης ότι, όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα χτες, το ΔΝΤ εξασφαλίζει εγκυρότητα στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και πως ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου ,τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για πλαστά στοιχεία που οδήγησαν στο μνημόνιο, είναι αθώος και το ελληνικό δημόσιο αν χρειαστεί θα καταθέσει υπέρ του. Με τέτοια πρόοδο ίσως ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει να βρει την ψήφο του ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όταν γίνουν οι εκλογές, αλλά την υποψηφιότητα για Νόμπελ ειρήνης την έχει στο τσεπάκι...
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/voreia-makedonia-nobel-24757/feed/