Rss title here http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Mon, 25 Sep 2017 12:33:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[«Το ανικανοποίητο του ανθρώπου». Από τη στήλη «Φτου Ξελευθερία» του Μάκη Σενή.]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/senis-anikanopoiito-20783/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/senis-anikanopoiito-20783/#comments +Mon, 25 Sep 2017 12:33:00 +0300 153 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/senis-anikanopoiito-20783/ «Δες με τα μάτια του παιδιού, νιώσε με την καρδια του ερωτευμένου! Μη μετράς, μην κρατάς λογαριασμό, πες ένα τραγούδι στην βροχή και γέλα».]]> Κάθε μέρα που περνάει, περνάει μαζί της κι η ζωή κάτω από τα πόδια μας. Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν είμαι εγώ που βαδίζω προς μια κατεύθυνση ή απλά κάθομαι στο βαγόνι της μοίρας μου και κοιτάζω έξω από παράθυρο. Μήπως όλα τα άγχη και οι προσπάθειες, οι έρωτες, τα συναισθήματα, οι πόνοι και χαρές δεν είναι τίποτα άλλο από κόκκοι σκόνης μέσα στο σκουριασμένο βαγόνι μου; Μην ξέροντας  τι αξίζει και τι είναι μάταιο σε αυτή τη ζωή οδηγούμαστε σε σφάλματα. Χαραμίζουμε χρόνο και κόπο στην επίτευξη ανούσιων κατορθωμάτων. Να γίνω επαγγελματίας, να γίνω πλούσιος, να γίνω διάσημος, να γίνω ανεξάρτητος... Σκοτώνουμε τους εαυτούς μας, τους κάνουμε θυσία στον Θεό του Πρέπει Να Γίνω Κάτι. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είναι ότι έχουμε λίγο από αυτό το κάτι που μας λείπει και θέλουμε περισσότερο. Αδερφέ, δεν έχουμε τίποτα! Καθόλου! Πήραμε εντελώς λάθος δρόμο. Θέλαμε να δροσιστούμε και βγάλαμε πορεία κατά την έρημο. Το συναίσθημα που έχουμε είναι ένα κενό που αγκαλιάζει όλο το στήθος, σχεδόν από ώμο σε ώμο. Λες και μέσα μας δεν υπάρχει καρδιά, δεν έχουμε πνευμόνια, συκώτι και νεφρά. Μόνο μια ψυχή που κουτουλάει σε κόκαλα και δέρματα κι εμείς ακούμε την ηχώ της. Κι είναι ο ήχος αυτός φωνή που σε προστάζει «Δες με τα μάτια του παιδιού, νιώσε με την καρδια του ερωτευμένου! Μη μετράς, μην κρατάς λογαριασμό, πες ένα τραγούδι στην βροχή και γέλα».
 
  Είναι κακό να μην είσαι ικανοποιημένος; Αυτοί που είναι μονίμως ανικανοποίητοι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση σαν βάσανο. Προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους, νέους δρόμους να αγγίξουν την ικανοποίηση. Είναι όμως κακό αυτό; Όχι δεν είναι. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που δεν ικανοποιούνται παρά μόνο με μια τελειότητα που τελικά δεν μπορεί να αγγιχτεί, δεν θα είχε προοδεύσει η ανθρωπότητα. Όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες, οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι πρωτοπόροι υπήρξαν προσωπικότητες ανικανοποίητες. Είτε μιλάμε για τον Μέγα Αλέξανδρο που αναγνωρίστηκε σαν θεός ανάμεσα στους ανθρώπους, είτε για τον περιθωριακό Μπουκόσφσκι, ήταν όλοι τους ασυμβίβαστοι.
 
Είναι χαρακτηριστικό του έξυπνου μυαλού να μην μπορεί να ικανοποιηθεί. Πως να το κάνει σε έναν κόσμο που λειτουργεί με νοημοσύνη  πιθήκου; Πως η λογική του να αποδεχθει την παράνοια; Πώς να ταιριάξει με αυτούς που συμβιβάζονται και να μην μείνει μόνος του, δυσνόητος, παρεξηγήσιμος, προβληματικός, δακτυλοδεικτούμενος και διαφορετικός;
 
Είναι χαρακτηριστικό του πνευματικου μυαλου να μην μπορεί να ικανοποιηθεί με τον τρόπο που ευχαριστιούνται οι πολλοί. Για τον πνευματικό άνθρωπο, ο άνθρωπος δεν είναι σώμα, να φάει δυο κιλά κρέας και να πει «τι ωραία η ζωή»! Δεν τον ικανοποιεί να πιει ένα μπουκάλι ουίσκυ για να ξεχαστεί, έχει ανάγκη το ταξίδι να είναι πνευματικό. Το σεξ δεν είναι δυο κορμιά που ιδρώνουν, είναι ο τρόπος για να αλαφρώσει το είναι του από την σαρκική υποχρέωση, ή θα μπορούσε να είναι με τον κατάλληλο σύντροφο η ένωση σε κάτι ανώτερο. Δεν του φτάνει μόνο να γελάσει, δεν του φτάνει η αναγνώριση των άλλων, δεν του φτάνουν τα πλούτη, δεν του φτάνει τίποτα. Ισως μια μέρα μας ανακοινώσουν οι σοφοί πως μόνο με αυτό το σκοτεινό τίποτα μπορεί να γεμίσει το κενό, αυτό είναι η μόνη γέφυρα που μικραίνει τις αποστάσεις.
 
Είναι στην φύση μας να είμαστε ανικανοποίητοι; Πάντα με ενδιαφέρει αν είναι κάτι φυσικό η συμβαίνει ενάντια στην φυσική ροή. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστάσεων είναι φυσική, αυτές που δεν είναι φυσικές είναι αυτές που είναι ψευδείς και εξελίσσονται μέσα στο μυαλό μας και όχι στην πραγματικότητα. Παρακολουθώ  λοιπόν την φύση. Υψόνομαι στο διάστημα, να ξεφύγω για να μπορέσω να την δω από μακρυά και την κεντρίζω με το τηλεσκόπιο του νου.  Είμαστε ίδιοι, είμαι κι εγώ φύση. Είμαι κομμάτι της και είμαστε ταυτόχρονα αδέρφια. Παρατηρώ το νερό. Δεν του φτάνουν λίμνες , ποτάμια, θάλασσες, απέραντοι ωκεανοί, θέλει να κατακτήσει τη Γη ολόκληρη, τα ποτάμια πλημμυρίζουν, οι θάλασσες χτυπούν με μανία τη στεριά... Κι ονειρεύεται όλα μια μέρα να γίνουν νερό! Παρατηρώ το φώς, αεικίνητο, ηρωικό, ξεχύνεται κι αυτό δίχως σταματημό να νικήσει το σκοτάδι , να γίνουν όλα φως! Η φύση η ίδια είναι ανικανοποίητη, η ικανοποίηση δεν είναι φυσική. Όλα για μια στιγμή ησυχάζουν, η θάλασσα γαληνεύει, ο άνεμος κοπάζει, αλλά μετά ορμούν πάλι με μεγαλύτερη μανία. Είναι η φύση μας.
 
Η φύση είναι αυτή που είναι, πρέπει να είμαστε εντάξει με αυτήν. Η ουσία από όλα αυτά είναι μια. Να μπορέσoυμε να αγκαλιάσουμε το ανικανοποίητο της φύσης μας και να αποφανθούμε πως όλα είναι σε τάξη. Είμαι μια θάλασσα που πότε φουρτουνιάζει και πότε γίνεται γυαλί να καθρεφτίζει η γη κι ο ουρανός την ομορφάδα τους. Είμαι ανικανοποίητος αλλά αυτό δεν με βασανίζει. Δεν μπορώ να καθίσω στην γωνιά μου να ευχαριστηθώ αλλά  χορεύω με την μουσική και δεν μπορώ να σταματήσω. Δεν βρίσκω ικανοποίηση παρά μόνο πρόσκαιρα αλλά αυτό δεν με φοβίζει γιατί έχω γνώση του εαυτού μου , δεν μπορείς να γνωρίζεις και να φοβάσαι.  Όχι μόνο δεν φοβάμαι, παραδίνομαι. Δεν αντιστέκομαι, αναζητώ νέες προκλήσεις. Γιατί; Γιατί ξέρω, πως εγώ, πως εσύ, μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ανεβούμε ακόμα πιο ψηλά.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/senis-anikanopoiito-20783/feed/
<![CDATA[Αυξήθηκαν οι άνεργοι και τον Αύγουστο]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oaed-afxisi-avgoustos-20752/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oaed-afxisi-avgoustos-20752/#comments +Sat, 23 Sep 2017 11:40:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oaed-afxisi-avgoustos-20752/  Μικρή αύξηση στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων καταγράφεται για τον Αύγουστο του 2017 στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε σχέση με τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.

]]>
Μικρή αύξηση στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων καταγράφεται για τον Αύγουστο του 2017 στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε σχέση με τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Αυξήση ειδικότερα παρατηρείται στους ανέργους που απολύθηκαν πρόσφατα και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ:
— Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2017, ανήλθε σε 827.490 άτομα. Από αυτά 490.809 (ποσοστό 59,31%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 336.681 (ποσοστό 40,69%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 292.775 (ποσοστό 35,38%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 534.715  (ποσοστό 64,62%)
— Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2017, ανήλθε σε 94.318 άτομα. Από αυτά 36.159 (ποσοστό 38,34%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 58.159 (ποσοστό 61,66%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε  33.916  (ποσοστό 35,96%) και οι γυναίκες σε 60.402  (ποσοστό 64,04%)
— Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον μήνα Αύγουστο 2017 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 107.401 άτομα, από τα οποία οι 102.078 (ποσοστό 95,04%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 5.323 (ποσοστό 4,96%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 42.566 (ποσοστό 39,63%)  και οι γυναίκες σε 64.835  (ποσοστό 60,37%).
— Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 85.661 (ποσοστό 79,76%) είναι κοινοί, 2.695 (ποσοστό 2,51%) είναι οικοδόμοι, 5.323 (ποσοστό 4,96%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.152 (ποσοστό 1,07%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 12.393 (ποσοστό 11,54%) είναι εκπαιδευτικοί, και 177 (ποσοστό 0,16%) είναι λοιποί.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oaed-afxisi-avgoustos-20752/feed/
<![CDATA[ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 12Κ/2017: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμους στη ΔΕΗ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/asep-20745/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/asep-20745/#comments +Sat, 23 Sep 2017 11:03:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/asep-20745/  Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα είναι οι παρακάτω:


]]>
Στις 9 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις στην προκήρυξη 12Κ/2017 του ΑΣΕΠ για προσλήψεις 26 μόνιμων υπαλλήλων στη ΔΕΗ.  Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2017.


Συγκεκριμένα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ υπ’ αριθμόν 12Κ/2017, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο, προβλέπει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είκοσι έξι (26) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. (ΔΕΗ Α.Ε.).

Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα είναι οι παρακάτω:
1 ΠΕ Διπλωματούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί  (Τ1/Α)
2 ΔΕ Ηλεκτροτεχνικοί Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού (Τεχνίτες Οργάνων & Αυτοματισμού) (Τ4/Γ)
4 ΔΕ Ηλεκτροτεχνικοί Σταθμών – Υποσταθμών (Τ4/Β)
2 ΔΕ  Μηχανοτεχνικοί ΑΗΣ, ΥΗΣ και Αεριοστροβίλων (Τ4/Δ)
2 ΔΕ  Μηχανοτεχνικοί ΑΗΣ, ΥΗΣ και Αεριοστροβίλων (Τ4/Δ)
13 ΔΕ Μηχανοτεχνικοί ΜΕΚ (Τ4/Ε)
2 ΔΕ Τεχνικοί Λοιπών Ειδικοτήτων (Χειριστές Συστήματος Κατεργασίας Ύδατος) (Τ4/Ω)
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/asep-20745/feed/
<![CDATA[3 στα 4 προϊόντα που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/3--4--20742/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/3--4--20742/#comments +Sat, 23 Sep 2017 10:46:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/3--4--20742/   Ξένες στην ίδια τους τη χώρα είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφού μόλις το 26% των προϊόντων που παράγουν καταναλώνεται εντός των ελληνικών τειχών.

]]>
Ξένες στην ίδια τους τη χώρα είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφού μόλις το 26% των προϊόντων που παράγουν καταναλώνεται εντός των ελληνικών τειχών.

Το υπόλοιπο 74% καλύπτεται από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, όταν το 2008 οι εισαγωγές αντιστοιχούσαν “μόλις” στο 70% ή και λιγότερο της εγχώριας κατανάλωσης. Γιατί; Γιατί η ελληνική μεταποίηση περιόρισε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που επικράτησαν λόγω της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης, και στράφηκαν στις ξένες αγορές στις οποίες προσέφεραν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές και με καλύτερους όρους πληρωμής.
Αυτό αναφέρει έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τα χρόνια της κρίσης, που ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συνεχώς μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και ο δείκτης εξωστρέφειας (εξαγωγές / παραγωγή) αυξήθηκε από 43,6% το 2007 σε 62,6% το 2013. Επίσης οι όροι εμπορίου βελτιώθηκαν κατά την περίοδο 2009 – 2015 κατά +28,2%, που σημαίνει ότι κατά την περίοδο αυτή οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πέτυχαν στο εξωτερικό υψηλότερες τιμές κατά 28,2% σε σχέση με τις τιμές που θα εισέπρατταν στο εσωτερικό. Δηλαδή “η επιβίωση του μεταποιητικού τομέα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές”, υποστηρίζει η έρευνα.
Η ουσία πάντως είναι πως οι μεταποιητικές επιχειρήσεις από 4.098 που ήταν το 2009 περιορίστηκαν σε 2.845 το 2013 ενώ χάθηκαν και 46.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά -30,3% την περίοδο 2008 – 2013 όταν το ΑΕΠ μειώθηκε 26,4%.
Κύρια αιτία της συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα είναι, όπως σημειώνεται στην έρευνα, η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας με βάση τον δείκτη του μοναδιαίου κόστους εργασίας (ΜΚΕ) που αυξήθηκε σωρευτικά, την περίοδο 1995 – 2011, κατά 86% σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης +3,9%, όταν ο αντίστοιχος δείκτης ΜΚΕ στις χώρες της ΕΕ αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό +1,9%.
Αποτέλεσμα ήταν τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν σωρευτικά, σε σχετικούς όρους, κατά 43% πιο ακριβά από τα προϊόντα των ανταγωνιστών μας.
Η μείωση των μισθών και ημερομισθίων που επιβλήθηκε από τους πιστωτές με τα προγράμματα προσαρμογής οδήγησε, όπως αναφέρεται στην έρευνα, σε μείωση του ΜΚΕ και βελτίωση του σχετικού ΜΚΕ κατά τα έτη 2011 – 2013, με αποτέλεσμα να αντισταθμίσει περίπου το 50% της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Σημειώνεται πως κατά την περίοδο 1995 – 2010 το μέσο ετήσιο κόστος εργασίας αυξήθηκε +117% και η παραγωγικότητα μόλις κατά +9%. Σύγκλιση μεταξύ των δυο δεικτών παρατηρείται κατά την περίοδο 2010 – 2013, όπου το μέσο ετήσιο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά -10% και η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά +6%.
Πηγή: capital.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/3--4--20742/feed/
<![CDATA[Χάνουν τις ελπίδες τους στο Μεξικό: «Δεν υπάρχει άλλο παιδί ζωντανό στο σχολείο»]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/#comments +Fri, 22 Sep 2017 07:53:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/  Ο χρόνος πιέζει πλέον κάθε λεπτό που περνάει όλο και περισσότερο στο Μεξικό, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 272 άνθρωποι, για να ανασυρθούν τυχόν επιζώντες από τα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών ενός σχολείου που κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 30 μαθητές.


Αντίθετα με όσα έλεγαν πολλοί αξιωματούχοι από την Τρίτη, οι μεξικανικές αρχές
διέψευσαν μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ότι υπάρχει ακόμα ένα μικρό κορίτσι ζωντανό μέσα στα συντρίμμια του ιδιωτικού σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, οι προσπάθειες για τη διάσωση του οποίου έκαναν τη χώρα να κρατάει την ανάσα της κι απασχόλησαν τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.


«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά, είτε στο νοσοκομείο, ή στα σπίτια τους», δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άνχελ Σαρμιέντο, ανώτατο στέλεχος του σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιθανόν υπάρχει ένας ενήλικος ακόμη παγιδευμένος κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου.

Έπειτα από 48 ώρες και πλέον, μέλη σωστικών συνεργείων και εθελοντές συνέχιζαν χωρίς διακοπή την έρευνα στο ιδιωτικό σχολείο, όπου περίπου είκοσι μαθητές και μαθήτριες επτά ως δεκατριών ετών και τουλάχιστον έξι ενήλικοι έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο κατέρρευσε.

Όπως και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, οι εθελοντές και τα μέλη των σωστικών συνεργείων άρχιζαν να δείχνουν σημάδια εξάντλησης. 

Με βάση μια νέα καταμέτρηση, η οποία παίρνει υπόψη τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές και οι εθνικές αρχές, οι νεκροί είναι 137 στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 43 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, πέντε στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα, δηλαδή 272 συνολικά. Ένας υπήκοος της Ταϊβάν, μια υπήκοος του Παναμά κι ένας υπήκοος της Ισπανίας είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών τους αντιστοίχως.

Στην μεξικανική πρωτεύουσα, στη συνοικία Ρόμα, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό, τα μέλη των σωστικών συνεργείων επίσης συνέχιζαν την κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια αυτού που ήταν ένα κτίριο επτά ορόφων, όπου εργάζονταν περίπου 70 υπάλληλοι. 28 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από εκεί, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, αλλά αρνήθηκε να πει πόσοι θεωρεί πως είναι ακόμη παγιδευμένοι.

Ο Αρμάντο Αλμπαράν, 49 ετών, είπε πως ελπίζει ακόμα να ξαναδεί ζωντανή την ανιψιά του, την 30χρονη Καρίνα. «Υπάρχουν ενδείξεις που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε ότι είναι ακόμα άνθρωποι (ζωντανοί) εκεί μέσα», είπε.

Η Πόλα Δίας, μέλος της παγκόσμιας φήμης μονάδας «Τόπος» («Τυφλοπόντικες»)—ενός εξειδικευμένου σώματος που ιδρύθηκε στο Μεξικό μετά το σεισμό του 1985, στον οποίο 10.000 πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους, για να ανασύρει επιζώντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει—κάλεσε τις αρχές να δείξουν «ευελιξία».

«Έπειτα από 72 ώρες, οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπτονται και αρχίζει η κατεδάφιση (...) Θα ήθελα να ζητήσω αυτό να μη γίνει τόσο απαρέγκλιτα (...) να σκεφτούμε όχι μόνο αυτούς που είναι παγιδευμένοι μέσα αλλά κι αυτούς που αγωνιούν απέξω», είπε η 53χρονη.

Η φήμη ότι θα σταλούν πολύ σύντομα μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια προκάλεσαν εκδηλώσεις οργής από πολλούς, αναγκάζοντας τις αρχές να αντιδράσουν. «Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα χρησιμοποιήσουμε εκσκαφείς στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Λουίς Φελίπε δε λα Πουέντε.

Περίπου σαράντα κτίρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, διευκρίνισε ο δήμαρχός της Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα.

Το κύμα αλληλεγγύης των πολιτών μετά το σεισμό ήταν τέτοιο που τα σωστικά συνεργεία και τα ΜΜΕ κάλεσαν τον πληθυσμό να μη στέλνει πλέον άλλα τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν. Καταρτίστηκαν λίστες από τα σωστικά συνεργεία για τα υλικά και τους εθελοντές που χρειάζονται, που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαλογής.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985, το τραύμα από τον οποίο ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στο Μεξικό.

Προς κατάπληξη πολλών, η αντισεισμική τεχνολογία απέτυχε την Τρίτη: ο ηχητικός συναγερμός που ακούγεται στην πρωτεύουσα σε περίπτωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων είτε δεν λειτούργησε, είτε ακούστηκε όταν ήταν πια πολύ αργά. Κατά ειδικούς, αυτό μάλλον οφείλεται στο σημείο του επικέντρου: ο σεισμός έγινε στο κεντρικό Μεξικό, μακριά από την κύρια ζώνη κινδύνου, τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου έχουν τοποθετηθεί περίπου εκατό υποθαλάσσιοι αισθητήρες κατά μήκος των ακτών.

Επίσης οι εκτεταμένες ζημιές σε πολλά κτίρια, κάποια συγκριτικά καινούργια, εγείρουν ερωτήματα για την τήρηση του κώδικα για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων, που θεωρητικά έγινε πολύ πιο αυστηρός μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’85.

Ορισμένοι κάτοικοι και εθελοντές εξάλλου κατήγγειλαν ότι οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και ο στρατός καθυστέρησαν να φθάσουν στις πιο φτωχές συνοικίες της πρωτεύουσας, δίνοντας προφανώς την προτεραιότητα στις πλουσιότερες.

Συγκλονίζει μαθητής του σχολείου που κατέρρευσε

Ένα, από τα λίγα, παιδιά που κατάφεραν να βγουν ζωντανά από το σχολείο που κατέρρευσε από το φονικό σεισμό περιέγραψε πώς κατάφερε να σωθεί.

«Κάναμε αγγλικά, όταν το έδαφος άρχισε να τρέμει», ανέφερε  σε κατάσταση σοκ το παιδί, σημειώνοντας πως ήταν εκείνος που φώναξε στους συμμαθητές του ότι γίνεται σεισμός, αφού δεν σήμανε κανένας συναγερμός. 

«Πήρα την πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου, που ήταν να μην πάω προς τα αριστερά, που το κτήριο κατέρρευσε πρώτα. Πήγα δεξιά με τους φίλους μου», λέει το παιδί για την απόφαση που του έσωσε τη ζωή.

«Έβλεπα ανθρώπους γύρω μου την μια στιγμή και την άλλη δεν υπήρχαν. Μόλις βγήκαμε έξω είδαμε ότι όλο το σχολείο είχε πέσει», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexiko-sismos-2-20724/feed/
<![CDATA[Όσα «παρέλειψε» το πείραμα της UNICEF. Γράφει η Π. Στασινοπούλου]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/#comments +Thu, 21 Sep 2017 17:44:00 +0300 28 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/ Είναι αλήθεια ότι όσοι λάβαμε γνώση - και είμαστε αμέτρητα πολλοί- του κοινωνικού πειράματος της οργάνωσης, θαυμάσαμε την ευρηματικότητα μιας όντως πρωτότυπης δράσης.]]> Είναι αλήθεια ότι όσοι λάβαμε γνώση - και είμαστε αμέτρητα πολλοί- του κοινωνικού πειράματος της οργάνωσης, θαυμάσαμε την ευρηματικότητα μιας όντως πρωτότυπης δράσης. Η οποία ξέφυγε από τα συνήθη τετριμμένα και με την ευφάνταστη εμπλοκή των πολιτών σε αυτήν, δεν αποκλείεται να πέτυχε σε ένα βαθμό την ποθούμενη ευαισθητοποίηση. Το να «κοστολογείς» ένα μπουκαλάκι νερού σε χιλιόμετρα, βάζοντας τους ενδιαφερόμενους να τα περπατήσουν σε διάδρομο γυμναστικής προκειμένου να το αποκτήσουν, σε πρώτη ανάγνωση είναι μια εξαιρετική ιδέα «προσομοίωσης» για τα χιλιόμετρα που διανύουν κάποιοι πληθυσμοί στον πλανήτη για να βρουν πόσιμο νερό…. 5, 10, 20, 40, για το πλέον αναγκαίο αγαθό επιβίωσης. Δεν αποκλείεται λοιπόν, κάποιοι  εξ όσων συμμετείχαν στο πείραμα, να συνειδητοποίησαν περπατώντας χιλιόμετρα στο διάδρομο, τον τιτάνιο αγώνα των μη προνομιούχων για την επιβίωση, για ένα αγαθό που οι ίδιοι θεωρούν (θεωρούμε) δεδομένο, αυτονόητο, σε απόλυτη αφθονία και τόσο εύκολα προσβάσιμο που φτάνει να απλώσεις το χέρι δίπλα σου και να ανοίξεις μια βάνα!
 
Ωστόσο αυτό που συνειδητοποίησαν, δεν είναι παρά μια τρίχα μοναχά ενός σκληρού αγώνα, που το μυαλό του προνομιούχου της δυτικής κοινωνίας, αδυνατεί να συλλάβει, σε όσα αντίστοιχα «κοινωνικά πειράματα» κι αν συμμετάσχει. Διότι βεβαίως αυτά εκτελούνται υπό ελεγχόμενες συνθήκες, με την απαραίτητη ασφάλεια και δεν παύουν να συνιστούν ως προσομοιώσεις, μια πλασματική ή «εικονική» πραγματικότητα. Ναι, πολύ πρωτότυπη, πολύ διαφορετική, πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα της UNICEF, αλλά αποτελεσματική μέχρις ενός σημείου, γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω το πείραμα… Έπρεπε για ευνόητους λόγους να «παραλείψει» όλα εκείνα που συνθέτουν την ρεαλιστική πραγματικότητα των ανθρώπων του τρίτου κόσμου και όχι μόνο, των αναγκασμένων να «πληρώνουν» καθημερινά το νερό τους με πεζοπορίες μιλίων. Διότι προφανώς δεν μπορούσε να εντάξει στο πείραμα…
 
-       Ότι τα χιλιόμετρα δεν εκτελούνται βεβαίως πάνω σε ασφαλή και ομαλό… διάδρομο γυμναστικής, αλλά πιθανότατα σε κακοτράχαλους χωματόδρομους ή ανάμεσα από πέτρες κι αγκάθια, στην άγρια φύση,  ή ανάμεσα από εμπόλεμες ζώνες, συχνά με κίνδυνο ζωής…
 
-       Ότι οι πεζοπόροι σε εκείνες τις μακρινές «καταραμένες» χώρες, δεν περπατούν χιλιόμετρα φορώντας… αθλητικά παπούτσια, αλλά στην καλύτερη περίπτωση τα ξεχαρβαλωμένα απομεινάρια της Δύσης και στη χειρότερη τις… γυμνές τους πατούσες.
 
-       Ότι στα χιλιόμετρα που διανύουν για να φτάσουν το νερό, θα πρέπει φυσικά να προστεθούν άλλα τόσα για την επιστροφή στην εστία και κουβαλώντας όχι ένα… μπουκαλάκι, αλλά μπετόνια και κουβάδες…
 
-       Ότι όλη τούτη η οδύσσεια του νερού, λαμβάνει χώρα όχι ως… χάπενιγκ ενός ευκαιριακού πειράματος με τα σχετικά μέτρα προστασίας και «ευχάριστο» καιρό, αλλά ως καθημερινή δυσβάσταχτη πορεία, κάτω από καυτό ήλιο, κάτω από αλύπητη βροχή, κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες…
 
-       Ότι επιπλέον αυτοί οι άνθρωποι που βιώνουν σε καθημερινή βάση τον αγώνα της τροφοδοσίας με νερό, δεν βρίσκονται απαραίτητα στην καλύτερη φυσική κατάσταση όπως οι… αθλούμενοι, δεν θα έλεγε κανείς ότι σφύζουν από υγεία και φυσικά είναι υποσιτισμένοι, στα όρια της επιβίωσης. Ωστόσο και εξαντλημένοι οφείλουν να βαδίσουν τα μαρτυρικά χιλιόμετρα…
 
-       Ότι δεν αποκλείεται στις καθημερινές, μακριές πορείες, τις οποίες αναλαμβάνουν συνήθως γυναίκες και παιδιά, να συμβεί οτιδήποτε απρόβλεπτο, που βέβαια θα πρέπει να διαχειριστούν μόνοι  και αβοήθητοι, χωρίς καμιά μέριμνα από πουθενά…
 
-       Ότι δεν αποκλείεται επίσης, αφού διανύσουν τον προσωπικό τους Γολγοθά και φτάσουν στο πολυπόθητο τέρμα, να μην τους περιμένει… μπουκαλάκι με διαυγές, καθαρό, λαχταριστό νερό! Να βρουν κάποια μέρα στο τέλος της συνηθισμένης διαδρομής, το «πόσιμο» νερό ακατάλληλο προς πόσιν… θολό, βρώμικο, μολυσμένο. Με τί κουράγιο να αναζητήσουν πιο μακρινή πηγή και ποιος θα τους προστατέψει… μήπως μπορεί να τους προστατέψει από  τη δυσεντερία, την ηπατίτιδα, τις λοιμώξεις;
 
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι παρά τις αγνές προθέσεις για την ευαισθητοποίηση, καμία παρόμοια δράση ΔΕΝ μπορεί εκ των πραγμάτων να «αναπαραστήσει» την αυθεντική πραγματικότητα με όλο τον σκληρό ρεαλισμό της. Μόνο αν το ζήσεις στις φυσικές συνθήκες αυτών των ανθρώπων, αν μπορούσες να ακολουθήσεις έστω μία μέρα την καθημερινή τους διαδρομή, θα μιλούσαμε για βίωμα τυπωμένο ανεξίτηλα, που η δύναμή του για έναν στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο, θα ανέτρεπε σίγουρα όλο το σκεπτικό του. Θα αναθεωρούσε εκ βάθρων τη στάση ζωής του απέναντι στην αλόγιστη κατανάλωση, την κοινωνική ανισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα… Και σε κάθε άνοιγμα της βρύσης, ένας ολόκληρος κόσμος στερημένων θα τον «έπνιγε» και μια ολόκληρη κουλτούρα βολεμένων θα παρασυρόταν από το τρεχούμενο νερό…
 
Με τη συμμετοχή του στο πείραμα, ίσως την ώρα που λαχάνιαζε στο διάδρομο φτάνοντας τα τελευταία χιλιόμετρα, κάτι να τον άγγιξε για την κοινωνική πληγή, αλλά ούτε κατά διάνοια το μέγεθος και οι πραγματικές διαστάσεις της. Γιατί, κακά τα ψέματα, το όλο εγχείρημα και παρά τις υγιείς προθέσεις επαναλαμβάνω, δεν διαφέρει και πολύ επί της ουσίας από το γνωστό μας… Survivor σε μικρογραφία. Του οποίου οι εμπνευστές – ασχέτως του εμπορικού προϊόντος- επίσης διατείνονται ότι «αναπαριστούν» σκληρές συνθήκες στέρησης και  δοκιμασίες, αντίστοιχες με αυτές ανθρώπων στα όρια επιβίωσης. Φιλοδοξώντας να πείσουν ότι ένα ελεγχόμενο, προστατευμένο, πλασματικό περιβάλλον, μπορεί να υποκαταστήσει ένα αληθινό με αυθεντική σκληρότητα… Βέβαια οι τελευταίοι εμπορεύονται χυδαία την παραπλάνηση και μαζί ανθρώπους, ενώ μια ανθρωπιστική οργάνωση για το παιδί με το κύρος της UNICEF, προφανώς κινείται με υγιείς προθέσεις, στοχεύοντας στη αφύπνιση. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό τα κατάφερε επί της ουσίας και βέβαια δεν θεωρώ ένδειξη το ποσοστό συμμετοχής. Γιατί άλλο αθλούμενος, καλά προπονημένος, καλοταϊσμένος, γεμάτος ενέργεια και… βολή, κι άλλο εξαθλιωμένος, πεινασμένος, αβοήθητος, απροστάτευτος, στο έλεος ενός… «κατώτερου θεού»! Χρήσιμο το πείραμα, αλλά μη ξεχνάς συνάνθρωπε ότι του λείπουν σοβαρά- σοβαρότατα δεδομένα.
 
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΑνθρωποςΚαιΚοινωνία #ΠίτσαΣτασινοπούλου  #ΑνθρώπιναΔικαιώματα  #ΛειψυδρίαΣτονΠλανήτη  #ΤρίτοςΚοσμος  #ΠείραμαUNICEF
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/pitsa-unicef-20719/feed/
<![CDATA[ΟΗΕ: Υπογράφηκε συνθήκη που απαγορεύει συμβολικά τα πυρηνικά όπλα]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/#comments +Thu, 21 Sep 2017 09:01:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/  Μια πενηνταριά χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία υπέγραψαν σήμερα συνθήκη η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και έχει συμβολική μόνο αξία εξαιτίας του μποϊκοτάζ της απαγόρευσης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.

]]>
Μια πενηνταριά χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία υπέγραψαν σήμερα συνθήκη η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και έχει συμβολική μόνο αξία εξαιτίας του μποϊκοτάζ της απαγόρευσης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.

Η συνθήκη, η οποία εκπονήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες.


Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο αυτό και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 50 χώρες.

Καμιά από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις --ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βόρεια Κορέα-- δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποστασιοποιήθηκαν επίσης, καθώς και η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει υποστεί, το 1945, επίθεση με ατομική βόμβα.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες επικρίνει την πρωτοβουλία, επικαλούμενες την βορειοκορεατική κρίση ως παράδειγμα μιας κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας που καθιστά απαραίτητο το πυρηνικό όπλο.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να εύχομαι περισσότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. (...) Ποιος μπορεί να πιστέψει πως η Βόρεια Κορέα θα αποδεχόταν μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων;», είχε δηλώσει τον Μάρτιο η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/oie-pirinika-20710/feed/
<![CDATA[Μεξικό: 230 νεκροί ο νεότερος απολογισμός-Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παγιδευμένα παιδιά ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/#comments +Thu, 21 Sep 2017 08:24:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/ Αψηφώντας την κόπωσή τους, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τη μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν επιζώντες μετά τον πιο φονικό σεισμό εδώ και μια γενιά στο Μεξικό—ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, παγιδευμένο στα απομεινάρια του σχολείου του—την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 230.

]]>
Αψηφώντας την κόπωσή τους, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τη μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν επιζώντες μετά τον πιο φονικό σεισμό εδώ και μια γενιά στο Μεξικό—ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, παγιδευμένο στα απομεινάρια του σχολείου του—την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 230.

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν μια σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

Το όνομα του κοριτσιού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η οικογένειά της περιμένει αγωνιώντας σε κοντινή απόσταση.

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 21 παιδιά, επτά ως δεκατριών ετών και πέντε ενήλικοι, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,1 βαθμών την Τρίτη.

«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε, καθώς έπεφτε η νύχτα, ένα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός ισοπέδωσε εκατοντάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών, ηλικίας 3 ως 14 ετών, που παγιδεύτηκαν.

«Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985, που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.
Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες», είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. «Κάθε λεπτό μετράει», συμπλήρωσε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος έκανε κάτι ασυνήθιστο για αυτόν, βγήκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακούφισης των θυμάτων μετά και τους δύο σεισμούς, κάτι που πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στο ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές και συνδέουν με το ότι η αντίδραση του PRI στο σεισμό του 1985 ήταν μια από τις αιτίες που το οδήγησαν να απολέσει την μονοκρατορία του στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό, που κράταγε 71 χρόνια. Ο Πένια Νιέτο, ο πρώτος πρόεδρος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος αφότου αυτό είχε χάσει την εξουσία το 2000, δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα ήττα στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP   

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/mexico-230--20709/feed/
<![CDATA[Το απίστευτο κοινωνικό πείραμα της Unicef: Πούλησε νερό σε χιλιόμετρα]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/#comments +Tue, 19 Sep 2017 10:37:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/ Πόσο θα περπατούσες για ένα μπουκάλι νερού; Η Unicef κοστολόγησε το νερό σε χιλιόμετρα για να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεγάλες αποστάσεις διανύουν παιδιά για λίγες σταγόνες.

Αν θεωρείς το νερό δεδομένο κάθε φορά που ανοίγεις τη βρύση του σπιτιού σου τότε θα πρέπει να νιώθεις τυχερός μετά από αυτό το βίντεο. Η Unicef έστησε έναν πάγκο με μπουκαλάκια νερού, δίπλα σε έναν διάδρομο γυμναστικής.
Ο λόγος; Ήθελε να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεγάλες αποστάσεις διανύουν οι άνθρωποι στις υποανάπτυκτες χώρες για να φτάσουν σε πηγές με νερό ή βρύσες. 
Κάθε μπουκάλι μία διαφορετική περιοχή και φυσικά διαφορετική απόσταση.
Η πρώτη γυναίκα διάλεξε ένα μπουκάλι νερού από τη Σομαλία. Το κόστος; 10 χιλιόμετρα, ενώ υπήρχαν μπουκάλια που... κόστιζαν μέχρι και 50 χιλιόμετρα!
Όσοι κατάφεραν να τερματίσουν πήραν ένα μπουκάλι νερού. Τα συστατικά του όμως τους σόκαραν! Ηπατίτιδα, Χολέρα κι άλλες αρρώστιες...
Ένα απίστευτο κοινωνικό πείραμα που σίγουρα σε κάνει να σκεφτείς δύο φορές πριν αφήσεις ξανά το νερό της βρύσης να τρέχει χωρίς λόγο!
 
Κι από εδώ η Aysha. Ένα κορίτσι που περπατάει 8 ώρες την ημέρα για να φέρει νερό στην οικογένεια του...

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/unicef--20682/feed/
<![CDATA[Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες μπήκαν 648 άνθρωποι που χόρεψαν όλοι μαζί Καλαματιανό ]]> http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/ http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/#comments +Tue, 19 Sep 2017 08:24:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/  Ο χορός των εκατοντάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας, στις 17:00 την Κυριακή. 

]]>
     Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες μπήκαν 648 άνθρωποι που χόρεψαν όλοι μαζί Καλαματιανό 

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια που πραγματοποιήσαν 648 ανθρώπων κάθε ηλικίας, από την Καλαμάτα και άλλες περιοχές, να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες, αφού κατόρθωσαν να χορέψουν μαζί τον παραδοσιακό χορό «Καλαματιανό».

Ο χορός των εκατοντάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας, στις 17:00 την Κυριακή.Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειαζόταν οργανωμένη προσπάθεια και τήρηση κανόνων στο πλαίσιο διαδικασίας με κριτές και επόπτες. Συγκεκριμένα, όπως και έγινε, έπρεπε να χορέψουν τουλάχιστον 600 άτομα σωστά, κάνοντας τα ίδια βήματα και με ομοιόμορφη ενυμασία. 

Φωτογραφία: Facebook/Marios Fame 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/-648-kalamatiano-20675/feed/